Koronavirus seisauttaa kuntien palveluita ja vähentää töitä – kunnissa käynnistellään yhteistoimintaneuvotteluita

Mikkeli ja Juva päättävät maanantaina, käynnistävätkö ne yhteistoimintaneuvottelut.

yhteistoimintamenettely
Puheenjohtajan nuija Joutsan kunnanvirastolla.
Puheenjohtajan nuija pöydällä. Arkistokuva. Simo Pitkänen / Yle

Yhä useampi kunta Etelä-Savossa pohtii yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista. Monien kuntapalveluiden tarve on muuttunut koronavirusepidemian myötä. Toisaalta kuntien talous heikentyy, koska sote-palveluiden tarve kasvaa.

Mikkeli ja Juva päättävät maanantaina, aloittavatko ne yhteistoimintaneuvottelut.

Puumala on jo päättänyt käynnistää yt-neuvottelut tiistaina 24. päivä. Neuvottelujen tarkoituksena on sopeuttaa kunnan palvelutuotanto muuttuneita olosuhteita vastaavalle tasolle.

Puumalassa aiotaan koronavirustilanteen takia muuttaa työn järjestämistapoja ja tehdä sisäisiä siirtoja työtehtävistä toiseen sekä lomajärjestelyjä. Mahdollisia ovat myös osa-aikaistukset tai enintään 90 päivää kestävät lomautukset.

Pertunmaan kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen sanoo, että tilanteesta käydään maanantain kunnanhallituksen kokouksessa keskustelua. Ruotsalainen kuitenkin muistuttaa, että hallitus ja kuntaministeri Sirpa Paatero ovat toivoneet, että lomautuksia pyrittäisiin kunnissa välttämään.

Myös Enonkoskella yt-toimikunta on ollut maanantaina aamupäivällä koolla. Enonkoskella kunnanhallitus kokoustaa tiistaina.

Hallitus: Lisätietoa tarvitaan, ennen kuin voidaan jakaa valtionosuuksia

Suomen hallitus ilmoitti maanantaina kaipaavansa vielä lisätietoa koronaviruksen vaikutuksesta kuntatalouteen, ennen kuin päätöksiä kuntien tukemisen tavoista voidaan tehdä.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa puhunut kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen arvioi, että koronavirusepidemia heikentää kuntataloutta entisestään. Karhunen ennakoi, että myös tähän asti hyvin pärjänneet kunnat tulevat sukeltamaan. Vaikutukset osuvat myös suuriin kaupunkeihin.

Suurimpien kaupunkien talousjohtajat ovat arvioineet, että koronavirusepidemian hintalappu kunnille on noin 1,5 miljardia euroa.

Lue myös:

Poikkeusolojen aikaan töitä ei ole kaikille – Mikkelin kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan