1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Sisäministeri Maria Ohisalo: Hallitus saa jatkuvasti tietoa, miten rajoitukset purevat – katso Ylen erikoislähetyksen tallenne

Ohisalo toivoo, että ihmiset noudattaisivat nyt annettuja kehotuksia.

Koronavirus
Maria Ohisalo.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on vieraana Ylen erikoislähetyksessä koronavirustilanteesta. Lähetys alkaa klo 15.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan hallitus on valmis käyttämään kaikkia keinoja koronavirustilanteen hillitsemiseksi. Ohisalo vieraili tänään Ylen erikoislähetyksen vieraana.

– Kyseessä on niin vakava kriisi, että meillä täytyy olla työkalupakissa kaikki keinot. Ja ne ovat olleet jo viime viikosta alkaen, Ohisalo sanoi toimittaja Markus Liimataisen haastattelussa.

  • Voit katsoa erikoislähetyksen tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Lähetyksen kanssa samanaikaisesti pyöri Yle Uutisten chat osoitteessa chat.yle.fi (siirryt toiseen palveluun), jossa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi vastasi koronavirusaiheisiin kysymyksiin.

Yle kertoi aiemmin tänään, että hallitus valmistelee uusia toimia virustilanteeseen reagoimiseksi. Pöydällä ovat ainakin liikkumisen rajoittaminen ja ravintoloiden mahdollinen sulkeminen.

Ohisalon mukaan hallituksessa ei ole erimielisyyksiä siitä, voidaanko keinoja käyttää. Kyse on hänen mukaansa ennemminkin sopivan ajoituksen löytämisestä.

– Emme tee kaikkia toimenpiteitä kerralla, jotta voisimme seurata myös sitä, miten olemassa olevat rajoitukset purevat. Saamme jatkuvasti lisätietoja viranomaisilta ja näemme sitä kautta, mitä on vielä tehtävä, Ohisalo sanoi.

– Oikeusvaltiossa toimitaan aina lakien mukaan. Ihmisten vapauksia ja liiketoimintaa ei voida rajoittaa yhdessä yössä, vaikka toimisimmekin nopeasti.

Mitä liikkumisen rajoittaminen tarkoittaisi?

Valmiuslain 118. pykälä antaa mahdollisuuksia rajoittaa liikkumista esimerkiksi tietyillä paikkakunnilla tai alueilla.

Ohisalon mukaan valmiuslain käyttöönottoasetus tämän pykälän osalta on mahdollista antaa.

– Valtioneuvoston kanslia ja oikeusministeriö tekevät käyttönottoasetuksen, siksi oikeusministeriö on ollut tässä mukana. Vasta sen jälkeen annetaan soveltamisasetukset, joita sisäministeriö on tekemässä.

Oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen sanoi aiemmin tänään, että toimenpiteiden ehtona on oltava "välttämättömyys", eikä pelkkä "tarpeellisuus tai hyödyllisyys" riitä.

– Kyse on ihmisten perusoikeuksien rajoittamisesta, Ohisalo taustoitti.

– Poikkeusoloissakaan perusoikeuksia ei saa rajoittaa, paitsi jos on aivan välttämätön tilanne. Kynnys ei ole pieni. Viranomaisten pitää pystyä perustelemaan tämä välttämättömyys niin hyvin, että se menee se eduskunnan perustuslakivaliokunnasta läpi.

Ohisalon mukaan asetukset voidaan kuitenkin viedä läpi "päivissä".

– Saamme jatkuvasti lisätietoa viranomaisilta. Lähdemme siitä, että hallitus tiedottaa mahdollisimman pian, kun on lisää kerrottavaa.

"Rajoituksia ei pidä uhmata"

Ohisalolle oli mahdollista lähettää myös yleisökysymyksiä chatissä. Ohisalolta kysyttiin, eikö valtion tulisi toimia järeämmin keinoin, sillä pelkät pyynnöt ja kehotukset eivät tunnu toimivan.

– Nyt jokaisen täytyy hetkeksi muuttaa omaa arkielämäänsä. Toivoisin, että ihmiset noudattaisivat kehotuksia, jotta kovempia keinoja ei tarvittaisi, Ohisalo sanoi.

– Ihmiset kyllä heräsivät viikonloppuna siihen, että määräyksiä on kuunneltava. Että jos lähdetään maakuntiin matkalle, niin niiden paikkakuntien terveydenhuolto saattaa kuormittua liikaa. Silloin on hengestä ja elämästä kyse.

Ohisalolta kysyttiin myös ravintoloiden sulkemisesta. Miksi ravintolat ja baarit saavat olla vielä auki?

– Hallitus pohtii tätäkin asiaa. Oikeusministeriön kansliapäällikkö viittasi jo aiemmin, että ei ole niitä pykäliä helppo löytää, joilla ravintolat suljetaan.

Lue myös:

Pääministeri Marin: Ravintoloiden sulkeminen ja liikkumisrajoitukset ovat valmistelussa – Katso tallenne Ylen erikoislähetyksestä kuntien tilanteesta

Oikeusministeri Henriksson liikkumisrajoituksista: Nyt ei ole kyse huutokaupasta, liikkuminen on keskeinen perusoikeus

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 24.3. klo 23 saakka.