1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lypsykarjatilat

Talitiaishyökkäysten kohteena olleet tilat odottavat korvauksia, vahinkoja tuli viisinumeroinen summa – tilallinen: "Muutaman vuoden muistaa antaa tiaisille äkkilähdön"

Tiloille koitui isoja taloudellisia vahinkoja. Eläimiä piti lopettaa ja maidontuotantoon tuli isoja menetyksiä.

lypsykarjatilat
Simolainen maatalousyrittäjä Virpi Parpala juottaa vasikkaa
Elämä jatkuu. Virpi ja Juha Parpalan tilalta jouduttiin poistamaan viisi eläintä talitiaisten nokkimisten seurauksena. Antti Ullakko / Yle

Simolaisten Juha ja Virpi Parpalan navetan kattorakenteiden alla lentelee muutama varpunen. Niiden alapuolella on omissa toimissaan viisikymmenpäinen lypsykarja. Juha Parpala on tyytyväinen, ettei sisälle päässeiden pikkulintujen joukossa näy talitiaisia.

– Kyllä tässä alkutalven tapausten jälkeen muutaman vuoden ajan muistaa antaa talitiaiselle äkkilähdön, jos sellainen navettaan pääsee, Juha Parpala miettii.

Parpalan maitotila oli yksi kolmesta etelälappilaisesta tilasta, jotka joutuivat alkutalvesta kärsimään lehmien kimppuun käyneistä talitiaisista. Tilallisten onneksi heillä on mahdollisuus saada korvausta kärsimistään vahingoista.

Vahinkoja viisinumeroisella summalla

Tiaiset nokkivat lehmien vetimien päät niin pahoin verille, että eläimiä jouduttiin jopa lopettamaan. Aiheutuneiden vahinkojen suuruus oli Parpalan tilalla merkittävä.

– Korvaushakemuksen loppusummaksi tuli viisinumeroinen luku, kertoo Virpi Parpala.

Parpaloiden tilalta jouduttiin poistamaan viisi eläintä; yksi lopetettiin ja neljä päätyi teuraaksi. Eläinten menetyksen lisäksi taloudellisia vaikutuksia tiloille koitui maidontuotannon menetyksistä sekä eläinlääkäri- ja lääkemenoista.

Tiloilla on mahdollisuus hakea ja saada korvausta kärsimistään vahingoista. Korvausta on haettava rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen tarkoitetuista määrärahoista, ei esimerkiksi petovahinkorahoista.

– Lajin yleisyydellä ei merkitystä, luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji on aina luonnonsuojelulailla rauhoitettu, sanoo ylitarkastaja Taina Kojola Lapin ELY-keskuksesta.

Lehmiä simolaisen maitotilan navetassa
Talitiaisvahingot on korvattavissa määrärahoista, jotka on tarkoitettu rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen.Antti Ullakko / Yle

Kojola esittää, että kaikille kolmelle talitiaisvahingoista kärsineille tiloilla maksetaan korvauksia.

Ympäristöministeriössä rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaushakemuksia käsittelevä erityisasiantuntija Hanne Lohilahti yhtyy Kojolan näkemykseen korvattavuudesta:

– Kaikkien luonnonsuojelulailla rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista voidaan maksaa korvauksia.

Lohilahden tiedossa on, että talitiaisten aiheuttamia vahinkoja on tähän mennessä korvattu yhdessä tapauksessa.

Korvauksia lupeissa alkukesästä?

Lapin ELY-keskuksesta korvaushakemukset ovat lähteneet ympäristöministeriöön, joka päättää, kuinka paljon alueelliset ELY-keskukset saavat rahaa korvausten maksamiseen.

Korvausrahojen jakamista aletaan ympäristöministeriössä käsitellä maaliskuun puolivälissä.

– ELY-keskukset saavat tiedon rahan jaosta maalis-huhtikuun vaihteessa, arvioi Lohilahti.

Tiloille korvausrahoja on odotettavissa alkukesästä.

– Riippuu tietysti millä aikataululla ministeriö tekee rahoituspäätöksensä, mutta oletan, että korvaukset saadaan maksuun kesäkuussa, arvioi ylitarkastaja Taina Kojola.

Lehmiä simolaisen maitotilan navetassa
Parpalan tilalla on viitisenkymmentä lypsävää.Antti Ullakko / Yle

Käsittelyaikataulu on nopeampi mihin Parpalat ovat varautuneet.

– Jos nyt jotain tämän vuoden aikana tapahtuu, niin hyvä niin, miettii Juha Parpala.

– Eiväthän nämä menetykset meidän taloutta tietenkään kaada, mutta kyllä siitä olisi oikein mukava saada jotakin korvausta. Ihan tervetullutta kaikki raha toki on, toteaa Virpi Parpala.

Tuhansien maitolitrojen tuotannon menetys

Kaikkiaan Parpaloiden tilalla maidontuotannon menetykset runsaan kuukauden aikana olivat noin 19 000 litraa. Viisi poistettavaksi joutunutta eläintä tarkoitti viidenkymmenen lypsävän tilalla myös hukkaan valunutta investointia.

– Teuraaksi joutuneet olivat kantavia, joten siinä menetettiin jalostusarvoa sekä niiden mahdollinen tuleva tuotoskin. Teurastili ei tätä menetystä korvaa. Toki karjataloudessa pitää tottua siihen, että lehmiä menee syyn tai toisen takia, sanoo Juha Parpala.

Niin ikään Simossa, Ylikärpän kylässä, sijaitsevalta Tuomo Leinosen tila kärsi vahinkoja. Kolmas vahingosta kärsinyt maitotila ei ole kommentoinut tapahtunutta julkisesti.

– Neljä eläintä jouduttiin lopettamaan, kolme meni teuraaksi. Valitettavasti vielä ei ole löytynyt korvaavia eläimiä tilalle, kertoo 60 lypsävän tilaa pitävä Tuomo Leinonen.

Leinonen laskee vuositasolla maidontuotannossa menetyksen olevan 75 000 litran luokkaa. Tuottaja saa maitolitrasta noin 40 senttiä, lisäksi Simossa tuotantotukea maksetaan noin 14 senttiä litralta.

Lue myös:

Valkoposkihanhien tuhot aiheuttivat suurimmat korvausvaatimukset myös Kaakkois-Suomessa – Kaakkoon maksettiin toiseksi eniten korvauksia Suomessa

Talitiaiset nokkivat elävien lampaiden nahan rikki – "Verisiä reikiä pahimmillaan useita päivässä"

Lue seuraavaksi