Hulppeassa ostoskylässä on huomenna auki enää yksi liike – koronavirus sulkee ovia Zsarissa

Koronavirus on sulkenut liikkeitä jo useassa Kaakkois-Suomen isossa kauppakeskuksessa.

Tavaratalot & ostoskeskukset
Zsar Outlet Village.
Vaalimaalla Zsarin ostoskylä on avoinna toistaiseksi.Tiina Karppi / Yle

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia koettelee rajuin ottein Zsar Outlet-kylää Vaalimaalla. Viime viikolla suurin osa Zsarissa toimivista kansainvälisistä arvoliikkeistä sulki ovensa. Viikonloppuna auki oli noin puolenkymmentä kauppaa.

Tänään maanantaina Zsarin 28 liikkeestä auki oli enää kaksi vaatekauppaa. Ostoskylän asioita väliaikaisesti hoitava Petteri Terho kertoo, että Outlet-kylä aikoo olla auki niin kauan kuin liikkeet haluavat pitää ovensa avoinna. Tiistaina auki on enää yksi kauppa.

– Liiketoiminnan harjoittaminen pandemian aikaan on sekundaarinen asia. Ihmisten turvallisuus on tärkeintä, Terho korostaa.

Suomen valtiojohto suositteli viime viikolla ihmisiä pysyttelemään kotona, jotta koronaviruksen leviämistä saataisiin hidastettua. Tämä on aiheuttanut monelle kaupalle ja ravintolalle asiakaskadon.

Terho ei lähde ennustamaan kuinka outlet-kylälle tulee lopulta käymään koronaviruksen puristuksessa.
– Kaikkemme teemme, että saamme palautettua toiminnan normaaliksi sitten kun normaali palaa yhteiskuntaa. Tilanne ei ole helppo, Terho päättää.

Kävijätavoitteisiin ei ole päästy

Zsar Outlet-kylä on ollut toiminnassa nyt reilun vuoden. Zsarissa on kaikkiaan 65 liiketilaa, joista osa on ollut koko ajan tyhjillään.

Ostoskylä sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Suomen ja Venäjän välisestä rajasta. Tavoitteena on ollut pysäyttää Suomeen tulevia venäläisturisteja tax free -ostoksille. Tavoitteeseen ei ole kuitenkaan päästy. Viime vuonna Zsar Outletissa vieraili noin puoli miljoonaa kävijää.

Lue lisää: Suomen ensimmäisen outlet-kylän johto irtisanoutui yllättäen – Zsar ei ole kiinnostanut huippubrändejä tarpeeksi

Paljon poikkeavuuksia liikkeiden aukioloajoissa

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät myös muissa Kaakkois-Suomen suurissa ostoskeskuksissa.

Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa maanantaina kaksi liikettä oli sulkenut ovensa. Kouvolan Veturissa viisi liikettä on sulkeutunut väliaikaisesti.

Lappeenrannan Isossa-Kristiinassa ovensa on pannut tilapäisesti säppiin muutama yksittäinen liike.

Liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Sanna Yliniemi kauppakeskuksen omistavasta Cityconista kertoo, että osa yrittäjistä ei tällä hetkellä pysty harjoittamaan liiketoimintaa.
Tilanne on samanlainen muissakin Cityconin omistamissa kauppakeskuksissa.
– Monilla on lastenhoitohaasteita, joten on vaikea saada henkilökuntaa paikalle. Tällaisista syistä siellä on poikkeavia aukioloaikoja ja jotkin liikkeet ovat joutuneet sulkemaan oviaan, Yliniemi sanoo.

Lisäksi osa ketjuista on ohjeistanut sulkemaan liikkeitään.
Cityconin kauppakeskuksissa olevat liikkeet saavat poikkeuksellisessa tilanteessa säätää omia aukioloaikojaan.
– Hyvin paljon on poikkeavuuksia liikkeiden aukioloajoissa ja se on täysin ymmärrettävää.

Cityconilla ja myymälöissä seurataan tiiviisti viranomaisohjeistuksia.
Vuokrien mahdollisista maksujärjestelyistä Citycon sopii kunkin vuokralaisen kanssa erikseen.
– Liikkeenharjoittajilla on erilaiset lähtötilanteet. Punnitsemme vuokranmaksun jokaisen kohdalla erikseen, kertoo Yliniemi.

Lue lisää: Neljä uutta koronatapausta, vapaaehtoiset auttavat vanhuksia – katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Lue lisää: Uusi koronaan sairastunut Etelä-Karjalassa, erityisesti yli 70-vuotiaita tulee suojella virukselta – katso tästä koronaviruksen vaikutukset Etelä-Karjalaan

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan