Lapin keskussairaala perustaa oman koronavastaanoton, Länsi-Pohjassa valmistellaan samaa

Lapin sairaaloissa on valmius nostaa nopealla aikataululla tehohoitopaikkojen määrää.

Lappi
Lapin keskussairaalan sisääntuloaula
Lapin sairaaloissa ei vielä ole perustettu omia koronavastaanottoja, mutta sitä valmistellaan parhaillaan. Arkistokuva.Maija-Liisa Juntti / Yle

Lapin sairaaloissa ollaan perustamassa omia päivystysvastaanottoja hengitystieoireisille potilaille. Lapin keskussairaalassa oman koronavastaanotto ja -osasto on määrä avata tämän viikon aikana ja myös Länsi-Pohjan keskussairaalassa se on valmistelussa.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tällä pyritään varautumaan epidemian alkuun Lapissa.

– Epidemia ei vielä ole alkanut, sen alkamista on vaikea ennustaa mutta se voi olla lähiviikkojen asia. Meillä on jo nyt tiedossa tartuntaketjuja Lapissa, muistuttaa Broas.

Lapin alueella tiedettiin maanantaina yhteensä seitsemän koronatartuntaa. Lapissa lomailleilta tiedetään kuitenkin kaksi tartuntaketjua, jossa toisen sairaanhoitopiirin alueella asuvat ovat saaneet tartunnan Levillä.

Lapin sairaaloissa koulutetaan henkilökuntaa parhaillaan teho-osastoille. Tällä hetkellä Lapin keskussairaalassa on yhdeksän tehohoitopaikkaa, mutta tarvittaessa lukumäärä voidaan nostaa yli 30 paikkaan.

– Se tarkoittaisi sitä, että otetaan heräämöitä ja leikkaussaleja myös käyttöön. Hengityskoneita meillä on myös, mutta riittääkö henkilökuntaa tuohon 30 paikkaan, se on kysymys, Broas sanoo.

Myös Länsi-Pohjan keskussairaalassa on valmius avata ylimääräinen teho-osasto koronapotilaiden varalta.

Lapin keskussairaala alkaa ajaa alas kiireettömien potilaiden hoitoa, jotta resurssit riittävät infektiopotilaiden hoitoon. Toistaiseksi Kemissä ei ole alettu ajaa alas elektiivistä eli kiireetöntä hoitoa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.