Ruotsalainen vodkavalmistaja osallistui käsidesitalkoisiin – lahjoitti Kiillolle etanolia käsidesin valmistukseen

Kiillon käsidesiä ei valmisteta Hankasalmen tuotantolaitoksella, koska siellä ei ole palaville nesteille sopivia tuotantolinjoja.

käsihuuhteet
Tyhjät käsidesihyllyt apteekissa
Käsidesihyllyt ovat monin paikoin tyhjinä. Arkistokuva.Eleni Paspatis / Yle

Koronakriisi poikii myös poikkeuksellisia järjestelyjä ja uudenlaista yhteistyötä.

Ruotsalaista Absolut Vodkaa valmistava Absolut Company on lahjoittanut huomattavan määrän etanolia Kiilto Cleanille käsihuuhteiden valmistukseen Ruotsin terveydenhuollolle. Kiilto puolestaan laittaa hyvän kiertämään lahjoittamalla vastaavan summan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Etanolirekka pääsi Ruotsista Kiillon tehtaalle Tanskaan perjantaina.

Desinfioivien tuotteiden valmistusta on viime aikoina hankaloittanut etanolin saatavuus. Sen kysyntä on kasvanut koronapandemian vuoksi äkillisesti ja saatavuudessa on ollut maailmanlaajuisesti haasteita.

Kiillolla on puhdistusaineita valmistava tuotantolaitos myös Keski-Suomessa Hankasalmella. Käsidesiä ei kuitenkaan tehdä Hankasalmella, vaan Suomessa Kiilto valmistaa sitä Turussa. Käsidesin kysyntä on vaikuttamassa myös Hankasalmen tehtaan toimintaan.

– Turusta tiettyjen tuotteiden valmistusta voidaan siirtää Hankasalmelle, jotta kapasiteettiä vapautuu Turussakin käsidesin valmistukseen, tuotantopäällikkö Anssi Manninen Hankasalmelta kertoo.