Koronaviruksen sotkemat kuntien palkkaneuvottelut jatkuvat – Työnantaja: "Maa on vakavassa kriisitilanteessa"

Hoitajajärjestö Tehy katsoo, että koronakriisin ajan voi olla tarpeen pitää neuvottelutaukoa.

työehtosopimukset
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kunta-alan työehtosopimusneuvotteluiden alkaessa Helsingissä 14. tammikuuta.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kunta-alan työehtosopimusneuvotteluiden alkaessa Helsingissä 14. tammikuuta.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Viime viikolla keskeytyneet kunta-alan sopimusneuvottelut jatkuvat tiistaina. Neuvotteluissa yritetään sopia esimerkiksi hoitajien ja opettajien palkoista.

Kuntatyönantajat KT katkaisi neuvottelut viime viikolla ja arvosteli, että hoitajajärjestöt haluavat käyttää vakavaa tautitilannetta hyödykseen.

Nyt työnantajapuoli haluaa kuitenkin jatkaa neuvotteluja ja on kutsunut kunta-alan pääsopijajärjestöt tapaamiseen tiistaina iltapäivällä.

– Näemme, että maa on vakavassa kriisitilanteessa, ja haluamme saada työrauhan kuntiin, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

– Huomenna on tarkoitus käydä läpi, onko meillä yhtenäinen tilannekuva ja ennen kaikkea edellytyksiä, millä tavalla neuvotteluja voidaan jatkaa tästä eteenpäin, Jalonen sanoi maanantaina.

Neuvottelut katkesivat, kun KT kertoi saaneensa hoitajilta paperilla 10 prosentin palkankorotusvaatimuksen. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että kyseessä on väärinkäsitys.

– Todellisuudessa esitimme epidemia-ajaksi sote-henkilöstölle etulinjaan määräaikaista lisää. Se kerrottiin taustakeskustelussa, ei neuvottelupöydässä, Rytkönen sanoo.

Tehy ehdotti viikko sitten, että työehtosopimusneuvottelut keskeytettäisiin poikkeusolojen ajaksi. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) suositti aikalisää kunta-alan neuvottelupöytään.

KT:n Jalonen korostaa, että Marin totesi asian olevan työmarkkinaosapuolten käsissä.

Tehyn Rytkönen selittää aikalisäehdotusta sillä, että Suomessa on poikkeuksellinen tilanne.

– Tässä tilanteessa täytyy muistaa, että emme voi painostuksen alla suostua huonoon sopimukseen, Rytkönen sanoi maanantaina.

– Jos emme saa sopimusta, joka on jäsenistömme parhaaksi, on ehkä järkeä pitää huilitauko, hoitaa kriisi alta pois ja jatkaa sen jälkeen, mutta se nähdään.

Kunta-alan työehtosopimukset päättyvät maaliskuun lopussa.

Lisää aiheesta:

Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat keskeytyneet – Kuntatyönantaja sai hoitajilta paperilla 10 prosentin palkankorotusvaatimuksen

Hallitus täydentää esitystään hoitajien työvelvoitteesta – pääministeri suosittaa aikalisää kunta-alan neuvottelupöytään

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan