Herätys: Rajoituksia tulossa ravintoloille ja liikkumiseen, kauppojen hyllyt paikoin tyhjinä, suomalaislääkäri kritisoi Ruotsin varautumista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Autio ravintola Helsingissä.
Silja Viitala / Yle

Mitä hallitus päättää liikkumisen rajoittamisesta ja ravintoloista?

Hallituksen on määrä tehdä päätöksiä uusista rajoitustoimenpiteistä koronaviruksen leviämisen torjumiseksi. Jo maanantaina hallituspuolueiden johtajat neuvottelivat mahdollisuuksista rajoittaa liikkumista ja sulkea ravintoloita. Uudet rajoitukset todennäköisesti edellyttävät valmiuslain käyttöä.

Kauppojen johto vakuuttaa, että logistiikka toimii ja tavaraa riittää

Ostoksilla kauppakeskus Jumbon K-citymarketissa Vantaalla 21. maaliskuuta.
Ostoksilla kauppakeskus Jumbon K-citymarketissa Vantaalla 21. maaliskuuta.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Koronaviruksen aiheuttama ostovimma näkyy vieläkin päivittäistavarakauppojen hyllyillä. Suuri kysyntäpiikki on vaikeuttanut joidenkin tuotteiden ja tuoteryhmien toimituksia kauppoihin. Suomen suurimmat vähittäistavaraketjut SOK ja Kesko lupaavat lisää tavaraa hyllyille.

Ruotsin terveyshallinnossa toimiva suomalaislääkäri: Suomessa alettiin toimia heti

Jouko Vanhala
Jouko Vanhala kuvattuna puistossa, jota hän ehdotti haastattelupaikaksi tartuntariskin takia. Vanhala arvioi, että Suomessa kriisitietoisuutta on enemmän kuin Ruotsissa. Kirsi Heikel / Yle

Suomalainen Jouko Vanhala on työskennellyt kolme vuosikymmentä Ruotsin terveydenhoidon hallinnossa. Hän kritisoi ruotsalaista varautumista koronapandemiaan liian hitaaksi. Hänen mielestään Suomessa toimittiin hienosti ja alettiin toimia heti, kun koronaviruksesta kuultiin. Vanhala on turhautunut Ruotsin toimintatapaan. Loppuarviota saadaan tietysti odottaa vielä vuosia.

Historiallinen päätös: huoltovarmuuskeskus avaa varastonsa

Nainen asettaa hengitysmaskia kasvoilleen.
Jatkossa muun muassa maskeja ja hengityssuojaimia pitäisi riittää entistä paremmin.Derrick Frilund / Yle

Huoltovarmuuskeskus avaa varastonsa ovet selättääkseen terveydenhuoltoa uhkaavan varustepulan. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee kertoi asiasta maanantaina Ylen A-studiossa. Jatkossa käytössä pitäisi olla miljoonia kirurgisia suojaimia, maskeja ja satojatuhansia hengityssuojaimia.

Trump haluaa lieventää maan liikkumisrajoituksia

Donald Trump puhuu lehdistötilaisuudessaan Washingtonissa
Donald Trump lehdistötilaisuudessaan Washingtonissa maanantaina.Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaisi osittain luopua maahan asetetuista liikkumisrajoituksista, vaikka terveysasiantuntijoiden mukaan se olisi ennenaikaista. Yhdysvaltojen asettamat kahden viikon rajoitukset päättyvät ensi viikolla, ja Trump on kertonut harkitsevansa jatkoa.

Lue uusimmat uutiset koronatilanteest Suomessa ja maailmalta tästä jutusta.

Sää lämpenee

Tiistain sääkartta.
Yle

Tiistaina puhaltaa puuskainen lounaistuuli. Suuressa osassa maata on poutaista ja monin paikoin aurinkoista, Lapissa voi tulla yksittäisiä lumi- tai räntäkuuroja. Keskiviikkona lämpötila kohoaa jo 10 asteen tuntumaan, etelärannikolla puolestaan on viileämpää.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilla.