Satakunnassa ohjeistetaan hengityssuojainten käyttöä ja kartoitetaan tiloja koronapotilaille

Satakunnan sairaanhoitopiirillä on käytössään 25 vaativan tehohoidon tarpeet täyttävää hengityskonetta.

koronavirus
Lihavuusleikkaus Jorvin sairaalassa. Potilaan mahalaukkua pienennetään tähystysleikkauksella. Kirurgina Anne Juuti.
Sairaalatyössä tarvitaan suojatarvikkeita.Katriina Laine / Yle

Satakunnan sairaanhoidossa on alettu ohjeistaa hengityssuojaimien käyttöä koronaviruksen takia.

Sairaanhoitopiiri on ohjeistanut, että hengityssuojia käytetään vain, kun siihen on välttämätön tarve. Vastaavat ohjeet on annettu kuntien yksilöille, jotta suojat riittävät oikeisiin kohteisiin. Esimerkiksi Porin perusturvan ilmoituksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kotihoidossa ei ole tarpeen käyttää suu-nenäsuojusta.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sari Sjövall sanoo luottavansa siihen, että suojista ei synny pulaa. Hänen tietojensa mukaan suojien kotimaista valmistusta on jo lisätty.

Suomi ottaa myös käyttöön varmuusvarastot taatakseen suojavarusteiden riittävyyden sairaalossa. Sosiaali- ja terveysministeriön antoi maanantaina määräyksen varmuusvarastojen käytöstä.

Koulutusta tehohoitoon

Sairaanhoitopiiri on alkanut kouluttaa pariakymmentä hoitajaa tehohoitoon ja infektioyksikköön.

Johtajaylilääkäri Sari Sjövallin mukaan koulutusten kesto voidaan pitää lyhyenä, koska koulutettavilla on usein jo kokemusta näistä yksiköistä.

Uusia tiloja tarpeen mukaan

Tiloja on kartoitettu siltä varalta, että Porin Tiilimäellä sijaitsevan Satasairaalan tilat eivät riitä koronapotilaiden hoitamiseen. Tarvittaessa voidaan ottaa käyttöön Kankaanpään kuntoutuskeskuksen ja Harjavallassa sijaitsevan Satalinnan sairaalan tiloja. Satalinnassa on jo valmiina laitteistoa, jota koronapotilaiden hoidossa tarvitaan.

Koronavirus aiheuttaa pahimmillaan vaikean keuhkokuumeen. Esimerkiksi Italiassa on ollut pulaa hengityskoneista. Satasairaalalla on 25 raskaan tehohoidon hengityskonetta. Joitakin koneita saadaan tarvittaessa lisää yksityisistä hoitolaitoksista, ja yksi kone on tiettävästi Rauman aluesairaalassa.

Taudin kulkua hidastettava

Sjövall ei osaa arvioida, riittävätkö koneet epidemiahuipun aikana. Siksi on elintärkeää, että jokainen satakuntalainen välttää kontakteja muihin ihmisiin ja pysyy kotona.

Myös lapset on syytä pitää poissa koulusta ja hoidosta, jos hoito ei ole aivan välttämätöntä esimerkiksi vanhempien työtilanteen takia.

Satakunnassa oli maanantaihin puoleenpäivään mennessä todettu 18 koronatartuntaa. Sjövall totesi maanantaina kannattavansa maakuntien välisiä liikkumisrajoituksia ainakin Uudellemaalle, jossa on todettu eniten koronatartuntoja.

24.3. klo 20:36 Tarkennettu otsikkoa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan