1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Yhdysvallat leikkaa miljardilla avustustaan Afganistanille – syynä maan poliittinen umpikuja

Koronavirus hidastaa talibanien kanssa sovittua vetäytymistä.

Afganistan
Mike Pompeo
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo.Mandel Ngan / AFP

Yhdysvallat leikkaa Afganistanille antamaansa rahallista tukea miljardilla dollarilla, kertoo ulkoministeri Mike Pompeo. Syynä on Afganistanin poliittinen umpikuja.

Maalla on vaikeuksia muodostaa toimivaa hallintoa. Syyskuisten presidentinvaalien jälkeen voittoa ovat julistaneet sekä presidentti Ashraf Ghani että hänen vastustajansa Abdullah Abdullah.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa osapuolia paimentaneen Pompeon mukaan Yhdysvallat on pettynyt jatkuvaan valtataisteluun.

– Heidän epäonnistumisensa on vahingoittanut Yhdysvaltain ja Afganistanin suhteita. Lisäksi se on, surullista kyllä, epäkunnioittavaa kaikkia tämän maan tulevaisuuden eteen uhrauksia tehneitä osapuolia kohtaan, Pompeo totesi lausunnossaan.

Pompeon kerrotaan tavanneen Ghanin ja Abdullahin sekä yhdessä että erikseen. Avustusleikkauksista huolimatta Pompeo sanoi toimittajille suhtautuvansa ratkaisun löytymiseen optimistisesti.

– Nähdäkseni olemme lähempänä kuin koskaan, hän sanoi.

Sopimus Talibanin kanssa pitää

Ensimmäinen miljardi on määrä leikata avustuksista heti. Yhdysvallat on valmis jatkamaan leikkauksia toisella miljardilla ensi vuonna. Myös erilaiset lisäleikkaukset ovat mahdollisia.

Helmikuussa Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä joukkonsa pois Afganistanista osana ääriliike Talibanin kanssa solmittua sopimusta. Yhdysvaltain tavoitteena on kotiuttaa noin 13 000 ihmistä Afganistanista viimeistään ensi vuonna.

Pompeon mukaan Talibanin taistelijat eivät ole hyökänneet Yhdysvaltain joukkoja vastaan sopimuksen sinetöinnin jälkeen.

– He sitoutuivat väkivallan vähentämiseen ja niin he ovat suurelta osin toimineet, Pompeo muotoili.

Afganistanin hallinnon ja talibanien välille kaavaillut neuvottelut sen sijaan eivät ole edenneet. Pompeo suomi hallintoa myös siitä, ettei se ole koonnut ryhmää tapaamiseen Talibanin kanssa.

Afganistanissa olevien Naton ja liittoutuneiden joukkojen vetäytymistä on viime viikkoina hidastanut koronavirus.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan joukkojen kaikki liike Afganistaniin ja sieltä pois on päätetty keskeyttää vähintään kuukaudeksi. Maasta oli määrä kotiuttaa lähikuukausina tuhansia sotilaita.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi