Kokkola aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista, myös Pietarsaari puntaroi asiaa – Koronaepidemia on ajanut kunnat ahtaalle

Kuntien alasajettua toimintojaan työt ovat vähentyneet ja osalla loppuneet.

yhteistoimintamenettely
kokkolan kaupunki ilmasta
Kokkola aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön kanssa välittömästi.Ville Viitamäki / Yle

Kokkola käynnistää yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamisesta koronavirusepidemian takia.

Maanantaina kokoontunut kaupunginhallitus valtuutti johtoryhmän miettimään lomautustarpeita ja tekemään tarvittavat päätökset. Johtoryhmä kokoontuu tiistaina miettimään, mitä ammattiryhmiä lomautukset koskevat.

Kaupunginjohtaja Stina Mattilan mukaan nyt ollaan täysin alkutekijöissä. Sen kuitenkin tiedetään, että koronaepidemia aiheuttaa useiden miljoonien loven Kokkolan talouteen tänä vuonna.

– Tässä vaiheessa ei tiedetä lomautusten ajankohtaa tai lomautettavien määrää. Ensin tehdään työntekijöiden osaamiskartoitukset ja muut selvitykset, esimerkiksi mitä taustatöitä jo suljetuissa toimipaikoissa voidaan tehdä. Siihen on varauduttava, että tilanne jatkuu, sanoo Mattila.

Yt-neuvottelujen aikataulut tarkentuvat tämän ja ensi viikon aikana. Ensisijaisesti henkilöstö pyritään sijoittamaan tilapäisesti toisiin tehtäviin. Lomautusten tarve tarkentuu neuvottelujen edetessä.

Eniten töiden väheneminen näkyy Kokkolassa koulunkäynnin ohjaajilla.

Esimerkiksi koulutyön siirtyminen valtaosin etäopiskeluksi on lopettanut työt osalta koulunkäynnin ohjaajista. Kaupunki onkin 20.3. tehnyt ilmoituksen työn loppumisesta niille, joita se koskee.

Tilanne on työsopimuslain mukainen. Palkkaa työnantajan on maksettava tässä tapauksessa 14 päivää.

Työ on selvästi vähentynyt osalla ammattiryhmistä. Joillakin työntekijöillä taas työt ovat kokonaan loppuneet. Tämä on tilanne niillä aloilla, joissa toimintoja on suljettu tai muutettu hallituksen linjausta mukaan.

Sulkemiset vähentäneet töitä

Kokkola on sulkenut linjausten mukaisesti kaupungin museot, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, uimahallin ja urheilu- sekä nuorisotilat. Myös Kokkolan seudun opiston opetus on keskeytetty.

Osa työntekijöistä on ohjattu muihin töihin. Esimerkiksi kaupunkiympäristöpuolella on aloitettu vuosihuoltoja ja perussiivouksia.

Lisäksi kaupunki aloitti viime viikolla työntekijöiden osaamisen kartoittamisen.

Näin selvitetään henkilöstön käytettävyys muihin tehtäviin. Kokkola kerää tietoa myös sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitelle niistä työntekijöistä, joilla on terveydenhuollon osaamista, jos virusepidemia leviää alueella.

Pietarsaari päätyy yt-neuvotteluihin, jos poikkeusolot jatkuvat

Pietarsaaren kaupunginhallitus on päättänyt aloittaa yt-neuvottelut, jos poikkeusolot saavat jatkoa 13.4. jälkeen. Sitä ennen ketään ei lomauteta tai irtisanota.

Kaupunginhallituksen linjasi, että jos työtehtävät ovat vähentyneet, pitää henkilöstölle tarjota muita töitä tai antaa mahdollisuus loman tai saldovapaan pitämiseen.

Ne, joiden työtehtävät ovat loppuneet 18. maaliskuuta, palkanmaksu päättyy huhtikuun 2. päivä. Tällaisia ovat esimerkiksi opetuspuolen tuntiopettajat.