1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Kouvolan tilinpäätös: viime vuoden tulos jäi 27,7 miljoonaa miinukselle – nyt koronaviruksesta on koitumassa 18 miljoonan euron kulut

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan Kouvolan taloustilanne ei helpotu lähivuosina.

Kuntatalous
Kouvolan kaupungintalo
Kaksi viime vuotta ovat olleet Kouvolalle taloudellisesti erittäin huonoja. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupungin tulos painui viime vuonna miinukselle pahimpia skenaarioita vähemmän.

Kaupungin viime vuoden tilinpäätös on runsaat 27,7 miljoonaa euroa alijäämäinen. Luku on siinä mielessä positiivinen, että pahimmillaan alijäämää näytti kertyvän 34 miljoonaa euroa.

Tulos on kuitenkin painunut hieman edellistä vuotta enemmän miinukselle. Vuonna 2018 Kouvolan tilinpäätös oli 26 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kaksi viime vuotta ovat olleet Kouvolalle taloudellisesti erittäin huonoja. Molempina vuosina verotulot ovat romahtaneet arvioidusta, ja sosiaali- ja terveyskustannukset kasvaneet arvioitua enemmän.

Nettoinvestointeja Kouvola teki noin 41 miljoonan euron edestä. Merkittäviä investointeja olivat esimerkiksi maantie- ja rautatieterminaali, Kimolan kanava ja Kouvolan asuntomessut.

Kaupungin lainakanta kasvoi 80 miljoonalla eurolla. Lainaa on 3806 euroa asukasta kohti, kun kuntien keskiarvo on ennakkotietojen mukaan 3360 euroa per asukas.

Koronavirus vaikuttaa talouteen

Kaupunginjohtaja Marita Toikan mukaan taloustilanne ei helpotu lähivuosina, vaan talouden sopeuttamista ja säästöjen etsimistä pitää edelleen jatkaa kaikin mahdollisin tavoin.

Oman lisähaasteensa talouteen tuo kaupungin mukaan koronavirus ja siitä seuraavat taloudelliset vaikutukset, joita on vielä mahdotonta arvioida tarkasti.

– Nyt on varauduttava siihen, että kaupungin taloustilanne ja toiminta tulevat koronaepidemian takia kohtaamaan merkittäviä haasteita ja muutoksia. Koronatilanteen kehittymistä on vaikeaa ennakoida, mutta sen vaikutukset palveluihin ja toimintaan myös kuntatasolla tulevat varmasti olemaan mittavat ja pitkäaikaiset, Toikka sanoo tilinpäätöksessä.

Ensimmäinen arvio koronasta: 18 miljoonan euron lisäkulut

Ensimmäinen karkea arvio on, että koronavirusepidemia voisi aiheuttaa Kouvolalle 18 miljoonan euron lisätaakan puolen vuoden aikana.

Lähes puolet tästä muodostuisi verotulojen laskusta. Kunnallisverotuloihin arvioidaan tässä vaiheessa 6 miljoonan ja yhteisöverotuloihin 2,5 miljoonan euron laskua.

Sosiaali- ja terveysmenoihin odotetaan 6,5 miljoonan euron eli kahden prosentin kasvua. Kaupungin tuottojen ennakoidaan laskevan kolmella miljoonalla eurolla.

Talousjohtaja Hellevi Kunnas korostaa, että arvio on tässä vaiheessa karkea. Varsinkin verotulojen arviointi on vielä vaikeaa.

– Tarkimmin on pystytty laskemaan tuottojen väheneminen esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntapuolelta, jossa paikat ovat jo kiinni, hän kertoo.

Kouvola arvioi ja seuraa tilannetta yhdessä muiden kuntien ja Kuntaliiton kanssa.

Taustalla myös raskas palvelurakenne

Yksi tekijä Kouvolan talousvaikeuksien taustalla on kaupungin raskas palvelurakenne, joka on peruja kuuden kunnan yhdistymisen ajoilta.

Anjalankoski, Elimäki, Kuusankoski, Jaala, Valkeala ja Kouvola muodostivat uuden Kouvolan kaupungin kymmenen vuotta sitten.

Vaikka palveluverkkoon on jo tehty paljon muutoksia, niin kaupungin mukaan niitä tarvittaisiin edelleen.

Yt-neuvottelujen suma

Kouvola on pyrkinyt paikkaamaan talouttaan etsimällä säästöjä esimerkiksi henkilöstöstä ja palveluista. Kaupunki lomauttaa tänä vuonna lähes kaikki työntekijänsä pääsääntöisesti kolmeksi viikoksi. Opetushenkilöstö lomautetaan kahdeksi viikoksi.

Kaupunki kävi viime vuonna kahdet yt-neuvottelut, joiden tuloksena se päätti vähentää viime ja tämän vuoden aikana yhteensä 128 henkilötyövuotta.

Kolmannet yt-neuvottelut on määrä käydä tänä vuonna. Niissä Kouvola tavoittelee 60 henkilötyövuoden vähennystä vuoden 2021 loppuun mennessä. Osa kaupungin päättäjistä on ollut valmiita jo neljänsiin yt-neuvotteluihin.

Juttua päivitetty 24.3. klo 11.55: Lisätty tiedot koronavirusepidemian arvioiduista vaikutuksista Kouvolan talouteen.