Päivähoitomaksujen palautuskäytäntö vaihtelee pohjalaiskunnissa

Koronavirustilanteen vuoksi hallitus on suosittanut, etteivä kunnat perisi päivähoitomaksuja kotona hoidettavista pikkulapsista.

varhaiskasvatus
isä näyttää lapselle kuvakirjaa
Moni pohjalaislapsi hoidetaan nyt kotona.Tiina Jutila / Yle

Päivähoitomaksujen perimisessä koronavirus-tilanteen aikana on eroja alueemme kuntien välillä. Vaasassa päätettiin jo viime viikolla myöntää hyvityksiä asiakasmaksuihin, jos päivähoidossa oleva lapsi hoidetaan kotona.

Seinäjoella asiasta ei ole vielä päätetty ja se on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Seinäjoen varhaiskasvatuksesta kerrotaan, että vanhempien huoli on kuultu ja asiaa on valmisteltu. Huojennuksia maksuihin on odotettavissa.

Seinäjoella päivähoitoa on käytetty alle kolmanneksen normaalimäärästä. Seinäjoen kaupunginhallitus päätti eilen erityistoimivallan käyttöön ottamisesta. Sen myötä päätöstä varhaiskasvatusmaksuista odotetaan nyt kaupunginjohtajalta.

Vastaavalla tavalla toimittiin myös Kauhajoella, jossa kaupunginjohtaja Linda Leinonen päätti viime maanantaina, ettei päivähoitomaksuja tarvitse poikkeustilanteen aikana maksaa, jos palvelua ei käytä.

Päätöstä asiassa odotellaan myös esimerkiksi Laihialla. Siellä asia on ainakin toistaiseksi vielä sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan käsissä. Lautakunnan seuraava kokous on kalenterissa vasta huhtikuun loppupuolella.

Kurikassa puolestaan päätettiin, että päivähoitosopimuksen voi irtisanoa määräaikaisesti. Kaupungissa on myös tartuttu tarjoukseen varsin aktiivisesti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan