Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Johtaako Trumpin koronavastatoimia huoli markkinoista vai ihmishengistä?

Presidentti Donald Trump väläyttää koronarajoitusten purkamista Yhdysvalloissa ”pian”.

Donald Trump tiedotustilaisuudessaan Washingtonissa maanantaina. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

WASHINGTON Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää käyvän kärsimättömäksi korona-arjen keskellä. Trump väläytti koronatiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa maanantaina illalla, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi määrätyistä rajoituksista voitaisiin Yhdysvalloissa piakkoin luopua.

Trumpin mukaan Yhdysvallat aukeaa bisnekselle ”hyvin pian” ja ”paljon aiemmin kuin 3–4 kuukauden kuluttua”. Virusepidemian taittumisen on arvioitu Yhdysvalloissa kestävän kuitenkin kuukausia, pikemmin kuin viikkoja.

Trumpin mukaan koronatoimien jatkoa arvioidaan, kun hallinnon ohjeistus 15 päivän sosiaalisesta eristäytymisestä päättyy. Se on noin viikon päästä.

Trumpin väläyttämä koronavastatoimien purkamisen aloittaminen on tyrmistyttänyt Yhdysvaltain terveysasiantuntijoita. Se olisi heidän mukaansa ennenaikaista ja seurauksiltaan tuhoisaa.

Maan johtaviin epidemia- ja kansanterveysasiantuntijoihin kuuluva Tom Inglesby Johns Hopkinsin yliopistosta tviittasi, että sen, joka tässä tilanteessa ehdottaa sosiaalisen eristämisen lopettamista, tulisi ymmärtää tämän tietävän koronaviruksen laajaa leviämistä ja mahdollisesti miljoonien kuolemaa seuraavan vuoden aikana.

Samoilla linjoilla oli myös MSNBC-kanavalla haastateltu Harvardin yliopiston terveysinstituutin johtaja, tohtori Ashish Jha. Hän sanoi, ettei tiedä yhtään kansanterveysasiantuntijaa, joka pitäisi rajoitusten purkamisten aloittamista viikon päästä hyvänä ideana.

Jhan mukaan Yhdysvalloissa pitäisi pikemminkin edelleen painottaa kaiken ei-välttämättömän keskeyttämistä ja koronatestauksen lisäämistä.

Erikoiseksi Trumpin ajatuksen Yhdysvaltain pikaisesta ”avautumisesta” tekee myös se, että tilanteen vakavuudesta näyttää osavaltio- ja paikallistasolla olevan täysin eri tulkinta kuin Valkoisessa talossa. Maanantaina useampi osavaltio liittyi asukkaiden liikkumista rajoittavien osavaltioiden joukkoon.

Samana päivänä New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo määräsi osavaltion sairaalat lisäämään kapasiteettiaan 50 prosenttia. Virginia puolestaan ilmoitti koulujen pysyvän suljettuina koko kevätlukukauden.

Trump perusteli ajatteluaan useamman kerran sillä, että ”hoito ei saa olla tuhoisampi kuin itse ongelma”.

Trumpilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa ovatko hallinnon terveysasiantuntijat presidentin kanssa samaa mieltä. Trump ei vastannut suoraan, mutta totesi, että jos lääkäreiltä kysytään, he sulkisivat vaikka koko maailman.

Trump sanoi myös, että Yhdysvaltoja ei ole rakennettu suljettavaksi, ja se täytyy avata.

Mutta Yhdysvalloissa koronatartuntojen ja -kuolonuhrien määrä ei ole taittunut, vaan päinvastoin kasvanut viime päivinä jyrkästi. Sopiikin hyvällä syyllä kysyä johtaako Trumpin koronavastatoimia huoli markkinoista vai ihmishengistä?

Lue myös:

.
.