Asiantuntijat huolissaan: lastensuojelun asiakasmäärä voi kasvaa koronavirustilanteen vuoksi

Lapsen arki voi muuttua turvattomammaksi, jos esimerkiksi aikuisen päihde- tai mielenterveysongelmat eskaloituvat.

Miten tukea tarvitsevat perheet selviävät poikkeusoloissa?
Miten tukea tarvitsevat perheet selviävät poikkeusoloissa?

Asiantuntijoita huolestuttaa, miten tukea tarvitsevien perheiden lapset selviävät koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista.

Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen sanoi Ylen aamussa tiistaina, että lastensuojelun asiakkaiden määrä voi kasvaa.

Poikkeustilanteen vuoksi esimerkiksi aikuisten päihde- ja mielenterveysongelmiin ei välttämättä saa apua tavalliseen tapaan.

– Se on ihan konkreettinen ja todesta otettava huoli. Jos aikuisten ongelmat muuttuvat vaikeammaksi, siitä seuraa suoraan turvattomuutta lapsen arkeen. Yksi asia voi olla perheväkivallan lisääntyminen, Pitkänen sanoi.

Pitkäsen mukaan koulun tuomat rakenteet ja esimerkiksi lämmin kouluruoka ovat monelle lastensuojelun piirissä olevalle lapselle todella merkittäviä asioita. Niiden puuttumisella on iso vaikutus.

– Pitää löytää keinoja tehdä esimerkiksi perhetyötä etäämmältä. Miten perheet saavat oikea-aikaisesti apua eivätkä jää muun tilanteen jalkoihin? Poikkeusoloista voi aiheutua vaaraa monen lapsen tilanteeseen.

Tukea tarvitaan sekä nyt että myöhemmin

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan opettajilla on huoli lasten tavoittamisesta. Kuntien, koulujen ja perheiden tilanteet ja mahdollisuudet ovat erilaisia.

– Välineistö ja osaaminen, jolla lapseen voidaan päivittäin olla yhteydessä, vaihtelee ihan valtavasti. Joissain kunnissa on mahdollista ylläpitää kaikenlaisia liveyhteyksiä, ja toisissa käytössä on pelkkä Wilma.

Luukkaisen mukaan tärkeintä olisi, että kun lapsen tilanne huolestuttaa tai lapseen ei saa yhteyttä, opettajat ryhtyisivät heti toimenpiteisiin.

– Perusasetelma sinällään ei ole muuttunut. Pitää ottaa yhteyttä omaan esimieheen, lastensuojeluun tai sosiaalihuoltoon. Mutta kyllä opettajan keinot ovat äärettömän rajalliset, kun lapsi ei ole läsnä opetuksessa, Luukkainen sanoo.

Hänen mukaansa jo nyt pitäisi myös katsoa aikaan virustilanteen jälkeen.

– Pitää varata valmiiksi tukitoimia, jotta voidaan kerätä mukaan heidät, jotka eivät ole mukana pysyneet. Heitä tulee olemaan enemmän kuin tavallisesti, Luukkainen totesi.

Voit katsoa koko haastattelun tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Lue myös: