Hyppää sisältöön

Karoliina Altti tapetoi seiniä, toiset siivoavat varastojaan – kotikomennus sai suomalaiset remppaamaan ja puunaamaan

Koronaepidemian lisäksi aikainen kevät on saanut erityisesti nettirautakauppojen myynnin kasvuun.

Karoliina Altti aloitti remontin, kun kotona olemiseen tuli koronan takia lisää aikaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Jyväskyläläisen Karoliina Altin olohuoneessa on tapettirullia ja toinen pino odottaa tv-huoneessa. Ruokailutilan tuoleista yksi on riisuttu kankaista ja maalipinnat hiottu puulle. Loput viisi odottavat samanlaista käsittelyä.

Kun hallitus määräsi ihmiset pysymään kotona ja ehkäisemään koronaviruksen leviämistä, Altti näki tilaisuutensa tulleen. Pitkään tekemistään odottaneet kotiremontit on nyt otettu työn alle yksi kerrallaan.

Ensimmäisenä leikattiin talon kuusiaita. Pakkaskelien ansiosta pihaan sai tuotua henkilönostimen ja sen avulla leikkaaminen onnistui. Siistitty aita saa hymyn Altin huulille.

– Sen leikkaaminen oli ollut jo kaksi vuotta tehtävälistalla.

Karoliina Altti uskoo, että uudet tapetit saavat hänet viihtymään kotona paremmin. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Kaikkia remontteja ei ole suunniteltu pitkään, vaan ne ovat odotelleet oikeanlaista inspiraatiota. Se iski kahden päivän toimistotöiden jälkeen. Altti lähti rautakauppaan ja hankki kaikki remonttitarvikkeet kerralla.

– Ajattelin, että käyn ennen kuin muut keksivät saman. Ja on kai sekin mahdollista, että kaikki paitsi ruokakaupat sulkevat ovensa.

Aikainen kevät ja kotikaranteeni sytyttävät siivoamaan

Altin tavoin moni muukin suomalainen käyttää nyt aikaansa kodin paranteluun.

Varastojen ja kaappien siivoaminen näkyy muun muassa käytetyn tavaran nettikaupassa.

Tori.fi -sivuston markkinointipäällikkö Laura Kuusela kertoo, että sekalaista kodin irtaimistoa tulee nyt myyntiin runsaasti.

– Yleensä pääsiäiselle sijoittuva kevätsiivous näyttää alkaneen jo nyt, Kuusela sanoo.

Viime viikolla kotijumppaamiseen liittyvien välineiden ostohaut moninkertaistuvat ja etätyötkin näkyvät vertaismyynnissä: neljänneksi haetuin torituote oli työpöytä.

Sen sijaan suoraan koronavirukseen liittyvien tuotteiden, kuten hengityssuojainten tai käsidesin, myynti ja ostaminen kiellettiin tori.fi:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Asiakkaita vähemmän, mutta ostokset isompia

Remonttirintamalla tarvikkeita haetaan pieniin töihin, jotka voi tehdä ilman ammattilaisten apua.

– Myynnin perusteella kuluttajat tekevät kevyttä pintaremontointia kuten maalausta, lattiamateriaalien vaihtoa, listojen vaihtoa sekä terasseja, kertoo Stark-ketjun kaupallinen johtaja Jarmo Salmi.

Koronakaranteenin lisäksi aikainen kevät on saanut puuhastelijat siirtymään pihoille.

Valikoimajohtaja Ville Vahla S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo, että mullat, puutarhatyökalut ja grillitarvikkeet käyvät kaupaksi paremmin kuin viime vuoden maaliskuussa.

Kivijalkakaupoissa ei kuitenkaan puhuta ostajaryntäyksestä.

Hämeenlinnan Kodin Terran johtaja Marko Heinonen arvioi, että asiakasmäärät ovat hieman laskeneet, mutta kertaostokset ovat suurempia. Varsinaisesta hamstrauksesta ei ole merkkejä.

Ruokailutilan seinä saa pian uutta ilmettä. Karoliina Altti osti useamman huoneen remonttitarvikkeet kerralla. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Koska asiakkaat välttelevät kaupoissa kulkemista, on jouduttu keksimään uusia tapoja toimittaa tavaraa kotiremontoijille.

– Perustimme nopeasti oman myyntipalvelun. Eli keräämme asiakkaille tuotteet valmiiksi ja he voivat hakea ne noutomyymälästä, Heinonen kertoo.

Nettikauppa on korona-ajan voittaja

Karanteeniremontit näkyvät eniten nettirautakaupoissa.

Muun muassa Netrauta.fi ja Taloon.com verkokaupat omistava Bygghemma Group kertoo myyntinsä kasvaneen voimakkaasti viime kuukausina. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään koronailmiöstä, sillä nettirautakaupan kasvu on ollut vahvaa jo useamman vuoden ajan.

– Saattaa olla, että näinä aikoina ihmiset päätyvät nimenomaan verkkokauppaan ja kotona tehtäviin projekteihin. Korona varmasti näyttelee tässä jotain roolia, arvioi Bygghemma Finlandin markkinointijohtaja Päivi Nieminen.

Nettikaupan vilkastuminen on nyt maailmanlaajuista. Verkkojätti Amazon ilmoitti viime viikolla palkkaavansa pelkästään Yhdysvaltoihin 100 000 uutta työntekijää (siirryt toiseen palveluun) Covid-19-pandemian aiheuttaman kysynnän kasvun vuoksi.

Toisaalta rautakaupassa ennakoidaan jo kolikon kääntöpuolta. Kotitalouksien kiristyvä rahatilanne heijastuu nopeasti remonttihaaveisiin.

– Kun joskus päästään terveydellisestä epidemiasta, niin taloudellinen epidemia jatkuu vielä pitkään. Lähikuukaudet näyttävät, kuinka se vaikuttaa ihmisten ostokäyttäytymiseen, Nieminen sanoo.

Koko perhe mukana remontoinnissa

Altin perheessä on arkipäivisin kotona äidin lisäksi kaksi kouluikäistä lasta. Isän työt maanrakennusalalla jatkuvat toistaiseksi normaalisti.

Koulutehtävien ohella lapset ovat päässeet harjoittelemaan myös remonttitaitoja, muun muassa vanhan tapetin irrottamista. Innostus oli ainakin aluksi suurta.

– Päällimmäinen kerros lähtee helposti, mutta kun piti ruveta nykimään pohjakerrosta, niin mielenkiinto loppui, Karoliina Altti nauraa.

Vanhalla liisterillä kostutettu tapetti vettyy muovin alla ja irtoaa sen jälkeen helposti. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Altti antaakin oivan vinkin kaikille postimerkin kokoisena irtoavien tapettipalojen kanssa taisteleville:

– Levitän vanhaa liisteriä vanhan tapetin päälle ja vuoraan koko komeuden hetkeksi muovilla. Liisteri saa tapettipohjan vettymään ja irroittaminen helpottuu huomattavasti.

Vanha paperi irtoaa kunnon lämpäreinä ja uusi viidakkoaiheinen tapetti pääsee pian ruokailuhuoneen seinälle.

Altti uskoo, että kotona on helpompi viihtyä pienen remontin jälkeen, mutta myös työ itsessään on hänelle mieleistä. Omakotitalossa ei tekeminen ihan heti lopu.

– Tykkään opetella tekemään kaikkea, mitä en vielä osaa. Mutta ihmisethän on erilaisia. Jokaisen kannattaa nyt tehdä sitä, mistä tulee hyvä mieli.

Mitä sinä haluaisit saada aikaan koronan aiheuttaman kotoilun aikana? Voit kertoa meille täällä, kuinka päiväsi sujuvat ja lukea, mitä muut tekevät nyt kotona.

.
.