Yritysten lomautusilmoitukset ryöpsähtivät parissa päivässä – koronaviruspandemian vaikutuksia Keski-Suomen työllisyyteen on vielä vaikea arvioida

Keski-Suomessa työttömyys kasvoi helmikuussa jonkin verran vuoden takaiseen verrattuna.

Keski-Suomi
TE-toimisto
TE-toimisto kehottaa koronavirusepidemian vuoksi tällä hetkellä sähköiseen asiointiin. Arkistokuva.Antti Haanpää / Yle

Helmikuun lopussa Keski-Suomessa oli 138 työtöntä työnhakijaa enemmän kuin vuotta aiemmin (siirryt toiseen palveluun), (Keski-Suomen työllisyyskatsaus, temtyollisyyskatsaus.fi) mutta 216 vähemmän kuin kuukausi sitten.

Työttömiä työnhakijoita oli helmikuun lopussa maakunnassa kaikkiaan 14 864.

Työttömien työnhakijoiden osuus maakunnan työvoimasta on tällä hetkellä 11,8 prosenttia.

Keski-Suomen kunnista työttömyys koettelee eniten Saarijärvellä, Kannonkoskella ja Äänekoskella, ja vähiten Muuramessa, Uuraisilla ja Toivakassa.

Helmikuussa alle kymmenen prosentin työttömyys oli Muuramessa, Uuraisilla, Toivakassa, Luhangassa, Laukaassa, Keuruulla ja Pihtiputaalla.

Pandemia painaa työllisyysnäkymiä

Tänään julkaistut työllisyysluvut tulevat olemaan viimeisiä koronavirusvapaita lukuja pitkään aikaan, arvioi Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Kotamäen mukaan nyt näyttää siltä, että pandemia tulee heiluttamaan sekä työttömyys- että työllisastetta ennalta arvaamattoman ajan.

Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Tuula Säynätmäki kertoo, että koronavirustilanne on nostanut Keski-Suomessakin muutamassa päivässä lomautusilmoitusten määrää huomattavasti.

Keski-Suomessa yrityksiä tai työnantajia, jotka ovat antaneet lomautusilmoituksia oli 24. maaliskuuta aamupäivällä 91 kappaletta ja lomautusuhan alla olevia henkilöitä 3151.

Vielä 20. maaliskuuta lomautusilmoituksen tehneitä yrityksiä oli 62 ja lomautusuhan alla olevia henkilöitä oli 1301.

Myös avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt selvästi.

Avoimia työpaikkoja on Keski-Suomessa nyt muun muassa teollisuuden, rakentamisen, siivouksen, myyntityön ja logistiikan aloilla sekä työvoimapulasta kärsivällä sosiaali- ja terveysalalla ja maataloudessa.

– Työnantajat kyselevät nyt kovasti TE-toimistosta asioita työntekijöiden vähentämistarpeisiin liittyen. Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on henkilöstövuokrauspuolella, joka kertoo siitä, että yritykset tarvitsevat joustoa rekrytointiin, sanoo Säynätmäki.

Neuvonnan tarve kasvanut huomattavasti

TE-toimistossa pohditaan tällä hetkellä sitäkin kuinka esimerkiksi ensi kesän marjanpoimintatöitä hoidetaan, jos poikkeustilanne jatkuu.

– Nyt on ilmassa myös kansainvälisväliseen työvoimaan liittyviä huolia. Esimerkiksi marjanpoimintakausi on kesällä tulossa ja siihen liittyen tehdään valtakunnallistakin selvittelyä, että miten voidaan huoltovarmuuden ja työmarkkinoiden kannalta oleelliset alat turvata, kuvailee Säynätmäki.

TE-toimistossa asiakasneuvonnan tarve on Säynätmäen mukaan kasvanut merkittävästi. Ruuhkien vuoksi toimisto joutuu priorisoimaan hoidettavia asioita.

Säynätmäki toteaa asiakkaiden työttömyysturvan hoidon olevan tällä hetkellä ykkösasia. Lisäksi TE-toimisto yrittää pitää huolta siitä, että lomautuksiin liittyvät prosessit etenevät sujuvasti.

Lähes kaikkia TE-toimiston palveluja hoidetaan nyt verkossa ja etänä. Esimerkiksi yrityskontaktit TE-toimisto hoitaa toistaiseksi puhelimella, yrityskäyntejä ei tehdä. Asikkaisiin pidetään yhteyttä kuten tähänkin asti.

– Jos työnhakijoiden ei ole mahdollista suorittaa tällä hetkellä tarjolla olevia valmennuksia ja koulutuksia verkossa, niin palvelu tai koulutus voidaan keskeyttää ja siirtää myöhempään, mutta tästä pitää sopia TE-toimiston kanssa, muistuttaa Säynätmäki.

Lomautusten tilanteesta tietoa päivittäin

Säymätmäki toteaa, että koronakriisin vaikutuksia työllisyyteen on vielä vaikea arvioida.

Tilanne koettelee koko maakunnan alueella hyvin monia toimialoja.

– Olemme nyt osittain sellaisessa tilanteessa, että kukaan ei tiedä miten tämä kehittyy. Toki saamme tietoa lomautustilanteen kehittymisestä ja yrityskentän tapahtumista ihan päivittäin, että kyllä kuva jossain määrin hahmottuu.

Keski-Suomessa lomautusluvut ovat tässä vaiheessa hyvin pitkälle koronasta johtuvia.

Merkittävää työttömyyden heikentymistä ei Keski-Suomessa ole Säynätmäen mukaan tapahtunut ennen koronaepidemiaa. Sen kehittymisestä riippuu paljolti myös työllisyyden kehitys.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan