Hyppää sisältöön

Tuula Haatainen: Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan ja uudet rajoitukset voimaan ehkä jo lauantaina – ehdotus annettiin eduskunnan käsittelyyn

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Uudenmaan eristämiseen on vahvat perusteet.

Pääministeri Sanna Marin ja työministeri Tuula Haatainen Säätytalolla.
Pääministeri Sanna Marin ja työministeri Tuula Haatainen kertoivat tiistai-iltana hallituksen vievän vielä samana iltana esityksen ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta eduskuntaan. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen eduskunnasta, jossa on keskusteltu mm. koronalisäbudjetista ja hallituksen esityksestä rajoittaa ravintoloiden aukioloa.
Tekijät
  • Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoivat ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta tiistai-iltana.
  • Kaikki eduskuntapuolueet tukivat jo päivällä tiukempia rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
  • Keskustelua oli myös Uudenmaan eristämisestä, mutta siitä ei ole tehty päätöksiä.
  • Esitys ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta annettiin eduskunnalle jo tiistai-iltana.
  • Nopeimmillaan rajoitukset ravintoloiden aukiolosta saadaan voimaan lauantaiksi.

24.3. klo 23.46 Oppositio vaati selkeitä linjauksia ja ripeitä jatkotoimia

Eduskunnan lähetekeskustelussa oppositiossa olevan kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko vaati hallitukselta selkeitä linjoja. Hän viittasi muun muassa siihen, ettei hallituksen esitys sulje työpaikkaruokaloita.

– Näissä auki jäävissä on mahdollisuus massatapaamiseen. Kannatan tätä esitystä, siitä ei ole kahta kysymystä, mutta sekä ulosmyyntiasiassa että tässä, että jotkut (ravintolat) jätetään auki, on nyt tultava nopeasti säännöt siitä, mitä saa ja mitä ei saa tehdä, Risikko sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen puolestaan suomi hallitusta liian hitaista toimista ravintola-alan suhteen.

– On aivan anteeksiantamatonta, että olette antaneet yrittäjien roikkua löysässä hirressä näin pitkään, Tynkkynen sanoi.

– Seuraavien suojaustoimenpiteiden kuten esimerkiksi ulkonaliikkumiskiellon osalta hallitus ei voi enää edetä myöhässä ja liian pienillä toimilla, sillä muuten se vaarantaa terveydenhuoltojärjestelmän.

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pelkää monien panneen liikaa toivoa keskeytysvakuutuksiin.

– Tätä lainsäädäntöä on ravintolapuolelta toivottu ja on ajateltu, että tätä kautta saataisiin keskeytysvakuutusten kautta korvauksia. Voi olla, että tässä on vähän liikaa toiveikkuutta valitettavasti. Kun olen keskustellut ja käynyt läpi näitä sopimuksia, on loppujen lopuksi aika harvassa näistä keskeyttämisvakuutuksistakin tämä pandemia mainittu.

– Silloin pitää miettiä, mitkä ovat ravintolan kiinteät kustannukset. Vuokrat ovat niitä kiinteitä isoja kustannuksia, vaikka ravintola on kiinni, vuokrat juoksevat. Nyt on kyse siitä, miten vuokranantajat tulevat vastaan.

Keskustelua käytiin myös juomien ulosmyynnistä. Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toivoo, että kaikille ravintoloille myönnetään ulosmyyntilupa enintään 5,5-prosenttisille alkoholijuomille.

Lisäksi hän väläytti alkoholilainsäädännön muuttamista siten, että ravintolat voisivat myydä ulos ja kotiinkuljettaa alle 15-prosenttisia alkoholijuomia.

– Meidän on tunnustettava, että ravintolatoiminnassa suuri osa katteesta otetaan alkoholijuomista.

STT

Klo 20.36 Eduskunta keskusteli ravintoloiden sulkemisesta

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on perustellut hallituksen esittämää lakimuutosta koronavirustartuntojen hillinnällä. Ravintoloiden sulkemisella vähennetään ihmisten lähikontakteja ja tartuntataudin leviämistä.

Eduskunnan talousvaliokunta käsittelee lakimuutosta keskiviikkona ja perustuslakivaliokunta antaa asiasta oman lausuntonsa.

Tavoitteena on, että lakimuutoksen ensimmäinen käsittely viedään eduskunnassa läpi keskiviikkona. Eduskunta on varautunut kokoontumaan myös lauantaina, jotta ravintolatoiminnan rajoitukset saadaan voimaan jo viikonloppuna.

Päivitetty 24.3. klo 23.11 tieto lähetekeskustelun päättymisestä.

Klo 19.21 Ravintoloiden rajoitukset etenemässä tänään jo eduskunnan käsittelyyn

Hallitus on saanut puristettua kasaan ravintoloita koskevien rajoitustoimenpiteiden esityksen. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hetki sitten Säätytalon portailla, että esitys saadaan eduskunnan käsittelyyn jo tänään.

– Parhaimmassa tapauksessa rajoitukset voidaan saada mahdollisimman pian voimaan.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) jatkaa, että rajoitus tarkoittaa sitä, ettei ravintoloihin voisi enää jäädä syömään, mutta noutoruoka ja kotikuljetukset ovat sallittuja. Rajoitukset koskevat Haataisen mukaan kaikkia toimipisteitä, joissa tarjoillaan ruokaa tai anniskellaan alkoholia, eli ravintoloita, kahviloita, pubeja ja yökerhoja.

Tämä rajoitus ei koskisi työpaikkaruokaloita.

– Ravintolat ovat muuten kiinni, mutta sieltä voidaan noutaa tai netin kautta tilata. Keittiö voi toimia, mutta sinne ei voi jäädä syömään ruokia yhdessä, Haatainen sanoi.

Syy päätökselle on se, että koronavirus leviää lähikontaktissa.

– Kaikille kehotuksena, että metrin väli, Haatainen sanoi.

Haatainen kertoo, että nopeimmillaan rajoitukset saataisiin voimaan jo lauantaina.

Marin kertoo, että rajoitukset olisivat voimassa 31. toukokuuta saakka.

– Mutta olemme valmiita purkamaan aiemmin, mikäli mahdollista. Halusimme antaa tietyn päivämäärän yrityksille, että he pystyvät varautumaan.

Hallitus myöntää, että ravintoloiden toiminnan rajoittaminen vaikeuttaa niiden taloudellista asemaa jo ennestään vaikeassa tilanteessa. Ruuan ulosmyynnin toivotaan helpottavan edes hieman tilannetta.

Hallitus jatkaa neuvotteluja, jossa haetaan keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Aiemmin päivällä Marin oli kutsunut kaikki eduskuntapuolueet keskusteluihin koronavirustilanteesta.

Kokouksen jälkeen hallitus sai oppostiopuolueiden puheenjohtajilta tukea rajoitusten kiristämiseksi.

Vielä päivällä hallitus arvioi kertovansa päätöksistään illalla tiedotustilaisuudessa. Sitä ei järjestetä, vaan hallituksen omat neuvottelut jatkuvat.

Klo 18.40 Eduskunta tuplaa yritysten suorat avustukset

Yritysten avustuksiin käytettäviä rahoja on tarkoitus lisätä merkittävästi siitä, mitä hallitus esitti viime perjantaina lisäbudjettiesityksessään.

Ylen tietojen mukaan eduskunta on lisäämässä yrityksille suunnattuja avustuksia ehkä jopa 300 miljoonan euroa yli sen, mitä hallitus esitti. Summa varmistuu torstaina.

Hallitus ja eduskunnan valtiovarainvaliokunta ovat sopineet määrärahalisäyksistä. Tällä tavalla päätökset syntyvät nopeammin kuin hallituksen lisäbudjettiesityksen täydennyksellä.

Lisää aiheesta:

Klo 16.52 Tuolloin vielä luvattiin illaksi tiedotustilaisuutta

Hallitus aloitti iltapäivällä neljältä neuvottelun ja ylimääräisen valtioneuvoston istunnon uusista hallituksen toimenpiteistä koronavirustilanteessa.

Tuolloin suunnitelmissa oli pitää illalla tiedotustilaisuus, mutta se pepruttiin myöhemmin.

Eduskunnan täysistunnossa käytiin lähetekeskustelu koronalisäbudjetista. 398 miljoonan euron lisäbudjetin esitellyt valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi, että lisäbudjetti on vasta ensimmäinen monista kevään aikana annettavista lisäbudjeteista.

Ensimmäinen lisäbudjetti kohdistuu erityisesti koronaviruksen aiheuttamiin välittömiin sosiaali- ja terveysmenoihin sekä talousvaikeuksissa olevien yritysten tukemiseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että yritykset ovat hakeneet suoria avustuksia Business Finlandilta kuuden päivän aikana jo 255 miljoonan euron edestä.

Lintilän mukaan monissa yrityksissä ongelmana ovat vuokran kaltaiset juoksevat kulut. Lintilä pyysi vuokranantajia osoittamaan joustavuutta, että yrityksiä ei ajettaisi tässä tilanteessa konkurssiin maksamattomien laskujen takia.

Lisätalousbudjetin lähetekeskustelun jälkeen eduskunnassa siirryttiin keskustelemaan opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista.

Klo 15.21 Keskustan Kurvinen: Uudenmaan eristäminen tarkoittaisi, että rajan voisi ylittää vain esimerkiksi työn takia, jos on pakko

Uudenmaan eristäminen tarkoittaisi tiukkaa liikkumisen estämistä Uudenmaan ja muun maakunnan välillä, kertoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

– Uusimaa on nyt viruksen keskittymä, koska pääkaupunkiseudulta on eniten yhteyksiä ulkomaille. Siksi tulee ehkä harkita Uudenmaan eristämistä, ettei virus leviä, Kurvinen kertoo Ylen koronaerikoislähetyksessä.

Uudenmaan ja muun Suomen välillä voisi liikkua vain aivan välttämättömissä tapauksissa, esimerkiksi sellaisen työn takia jota ei mitenkään voi tehdä etänä, Kurvinen kuvailee.

Ravintoloiden sulkeminen taas koskisi niin ruokapaikkoja kuin kahviloita, baareja ja yökerhoja, arvioi Kurvinen. Mukana olisivat myös lounasravintolat. Ruokaa voisi kuitenkin mahdollisesti ostaa mukaan vietäväksi.

Keskustan Kurvinen kuitenkin arvelee, että jatkossa eniten huomiota kannattaisi kuitenkin käyttää siihen, että tehohoidon paikat saadaan riittämään. Ylen tietojen mukana THL arvioi, että Suomen terveydenhuolto joutuu lujille, vaikka korona-aalto olisi vain lievä.

Kurvinen kuitenkin neuvoo sekä uusimaalaisia että muita suomalaisia välttämään turvaa liikkumista: nyt ei ole mökin kevätsiivouksen aika eikä laskettelureissun aika.

Korjattu 25.3. klo 00.01: Tarkennettu Kurvisen tarkoittaneen ravintoloiden sulkemisen koskevan yleisesti lounasravintoloita, ei työpaikkojen lounasravintoloita.

Klo 14.47 Liikkumisen rajoitus valmiuslailla olisi puuttumista syvälle ihmisten vapauksiin

Puuttuminen suomalaisten liikkumiseen on täysin poikkeuksellista. Hallitus valmistelee kuitenkin nyt koronan takia ravintoloiden sulkemista ja jos muu ei auta, Uudenmaan eristämistä muusta Suomesta.

Ravintoloiden sulkeminen tapahtuisi todennäköisimmin muuttamalla tavallista lainsäädäntöä, jolloin eduskunta voisi käsitellä lakimuutoksen ja se saataisiin tarvittaessa voimaan nopeasta.

Liikkuminen esimerkiksi maakunnasta toiseen taas voidaan estää ottamalla käyttöön valmiuslakien pykälä 118. Vaikka valmiuslakien käyttämiseen on korkea kynnys, niin tämän pykälän käytölle tarvitaan erityisen painavat perusteet. Asiantuntijalähde arvioi, että tällä pykälällä puututaan todennäköisesti kerralla ison ihmisjoukon liikkumisoikeuteen ja samalla syvälle ihmisten vapauteen.

Klo 14.39 Eduskunta siirtyy etätöihin

Myös eduskunta siirtyy etätöihin.

Eduskunnan puhemiesneuvoston linjauksen mukaan kansanedustajat voivat tehdä töitä etäyhteydellä ja hoitaa sähköisesti kaiken muun paitsi äänestykset.

Valiokunnat, jotka käsittelevät lakiesityksiä, kokoontuvat vain jos on välttämätöntä ja kuulevat asiantuntijoita etänä tai kirjallisesti.

Klo 14.02 Marin: Vahvat perusteet Uudenmaan alueen eristämiselle

Säätytalolta poistuneen pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan eduskuntapuolueiden johtajien kokouksessa kaksi isoa kokonaisuutta olivat ravintoloiden sulkeminen sekä Uudenmaan alueen eristäminen.

Pääministeri Sanna Marin poistumassa eduskuntapuolueiden koronavirusta käsittelevästä kokouksesta Säätytalolta.
Pääministeri Sanna Marin kertoi muiden puolueiden johtajien kanssa keskusteltuaan, että hallituksen suunnitelmissa on sulkea ravintolat ja eristää Uusimaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
  • Kuvaa klikkaamalla voit katoa pääministeri Sanna Marinin ja muiden puoluejohtajien kommentit Sääytytalon neuvottelujen jälkeen.

– Uudenmaan alueen eristämiseen meillä on vahvat perusteet, mutta se on lainsäädännöllisesti hankala toteuttaa sen vuoksi, että valmiuslainsäädäntömme on monen lukon takana, Marin sanoi kokouksesta poistuessaan.

Marin sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että eduskuntaryhmiltä löytyy yhteistä tahtoa ja kykyä viedä rajoitustoimenpiteitä eteenpäin.

– Matkan varrella on käynyt selväksi se, että tarvitsemme monenlaisia välineitä ja myös uutta lainsäädäntöä rajoitusten aikaansaamiseksi.

Marinin mukaan hallitus jatkaa neuvotteluita uusista koronatoimista neljältä iltapäivällä. Kahdelta eduskunnassa alkoi keskustelu hallituksen koronalisäbudjetista.

Marinin mukaan hallituksen tavoitteena on saada esitykset uusista rajoittamistoimista eduskuntaan huomenna keskiviikkona.

Lisäksi hallitus on tuomassa eduskuntaan työvelvoitteen vahvennetuilla pykälillä. Työvelvoitteella hallitus pyrkii varmistamaan, että hoitavia käsiä on kaikissa tilanteissa riittävästi käytettävissä.

Pykälä juuttui viime viikolla eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, joka oli huolissaan työvelvollisen aseman ja oikeuksien suojaamisesta. Nyt hallitus on siis tuomassa eduskuntaan esitystä, josta on korjattu perustuslakivaliokunnan havaitsemat puutteet.

Klo 13.06 Kokous päättyi – kaikki eduskuntapuolueet tukevat tiukempia rajoitustoimenpiteitä

Puoluejohtajien kokous Säätytalolla on päättynyt. Hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajien mukaan uusien rajoitustoimenpiteiden tarpeesta vallitsi kokouksessa laaja yksimielisyys.

Rajoittamistoimenpiteet koskevat ainakin ravintoloiden ja yökerhojen aukioloa. Lisäksi hallitus käy läpi liikkumisrajoituksia erityisesti Uudellamaalla, joka on epidemia-alueen keskus.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo, että valmiuslaki ei anna välineitä sulkea ravintoloita, mutta asiaa valmistellaan normaalin lainsäädännön puitteissa. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) on sanonut lainsäädännön taipuvan kankeasti vaadittuihin toimenpiteisiin.

Lindtmanin mukaan asiassa edetään nopeasti.

– Ihanneaikataulu on se, että hallituksella olisi jo huomenna esityksiä annettavaksi, Lindtman sanoo.

Hallitus käy parhaillaan läpi, miten lainsäädäntö taipuu liikkumisrajoitusten asettamiseen. Hallitus aloitti kokouksensa puoluejohtajien kokouksen jälkeen. Kokoustamista jatketaan klo 14 alkavan eduskunnan täysistunnon jälkeen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen (kesk.) sanoo uskovansa, että liikkumisrajoitukset voidaan ottaa käyttöön.

– Tällaisia rajoituksia ei ole koskaan rauhan aikana asetettu aikaisemmin. Oma käsitykseni on se, että liikkumisrajoituksia voidaan tarvittaessa asettaa. Olen sitä mieltä, että kaikki järkevät rajoitustoimet kannattaa nyt tehdä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Uusimaa olisi mahdollista eristää perjantaihin mennessä. Orpon mukaan olisi tärkeää, että rajoitukset saataisiin voimaan ennen viikonloppua, jolloin ihmiset ovat liikkeessä.

Orpon mukaan valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) lupasi kokouksessa myös lisää rahaa pk-yrityksille.

Kokouksessa kuultiin myös THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoiden tilannepäivitys koronaviruksen leviämisestä. Viesti oli Orpon mukaan huomattavasti synkempi kuin viime viikolla.

Hallitus aloitti neuvottelun uusista toimista heti puoluejohtajien kokouksen jälkeen. Hallituksen kokous katkeaa kello 14 alkavaan eduskunnan täysistuntoon, jossa käsitellään lisätalousarviota.

Voit seurata eduskunnan keskustelua suorana Areenassa.

Klo 12:43 Kokous päättymässä pian

Puoluejohtajien kokous on päättymässä pian, arvioi kokouksesta lähtenyt kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen. Räsäsen mukaan kokouksessa ei tehdä varsinaisia päätöksiä rajoittamistoimista.

Eduskunnassa on alkamassa täysistunto kello 14. Lähetekeskustelussa on hallituksen lisätalousarvio.

Klo 11:46 Kokouksen arvioidaan päättyvän puoliltapäivin

Pääministeri Marin neuvottelee parhaillaan kaikkien puoluejohtajien kanssa Säätytalolla koronaviruksen leviämistä hidastavista uusista rajoituksista. Kokouksen arvioidaan päättyvän puoliltapäivin.

Pääministeri haluaa kuulla kaikkien eduskuntapuolueiden näkemyksiä. Samalla THL kertoo puoluejohtajille ajankohtaisesta koronavirustilanteesta.

Hallitus neuvottelee uusista rajoituksista heti puoluejohtajien kokouksen jälkeen.

Pöydällä ravintoloiden sulkeminen

Pääministeri Marin sanoi aamupäivällä Säätytalolle mennessään, että nykylainsäädännöllä ei pystytä sulkemaan ravintoloita. Hallitus joutuu viemään lakiesityksen eduskuntaan ja nyt hallitus hakee muiden puolueiden tukea asialle.

– Olemme käyneet tilannetta huolellisesti läpi viime viikolta lähtien ja meille on käynyt selväksi se, että nykyisellä lainsäädännöllä emme pysty sulkemaan ravintoloita ja kahviloita, joissa ihmiset ovat kontaktissa keskenään, Marin sanoi.

Marinin mukaan Suomen lainsäädäntö on osoittautunut tietyissä kohdissa jäykäksi ja osin puutteelliseksi siitä huolimatta, että tartuntatautilaki on vuodelta 2016.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että päätökset tehdään terveydenhuollon asiantuntijoiden selkeiden ohjeiden perusteella. Hänen mukaansa puoluejohtajat saavat taudin tilannekuvasta lisätietoa myös Säätytalolla.

Ohisalo sanoi, että kaikki keinot ovat pöydällä, myös Uudenmaan rajojen sulkeminen.

– Nyt pitää tehdä kaikki, että tautia saadaan hidastettua. Suurin ongelma on, että tehohoitokapasiteetti ei tule riittämään, jos tauti pamahtaa kerralla päälle, Ohisalo sanoi mennessään kokoukseen.

Oppositiojohtajat antoivat neuvotteluun mennessään tukensa kovemmille toimille.

– On syytä ryhtyä ajoissa ja etupainotteisesti sellaisiin ratkaisuihin, jotka joka tapauksessa tulevat jossain vaiheessa eteen. Yleinen asiantuntija-arvio on, että karanteenitoimenpiteillä on sitä suurempi vaikuttavuus, mitä aikaisemmassa vaiheessa ryhdytään toimeen, sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii Uudenmaan eristämistä ja selkeitä rajoituksia baareihin, ravintoloihin ja kauppakeskuksiin.

Liikkumisen rajoituksista neuvotellaan iltapäivällä

Hallitus neuvottelee uusista liikkumisen rajoituksista heti puoluejohtajien kokouksen jälkeen.

Hallituksen johtavat ministerit neuvottelivat eilen maanantaina Kesärannassa lähes puolueen yöhön asti.

Hallitusviisikolle on esitelty eilen uusia tietoja koronavirustilanteesta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole vielä julkistanut arvioitaan.

Ylelle on kerrottu, että hallituksen jo tekemät toimet olisivat vaikuttavia. Ei voida kuitenkaan taata, että ne riittäisivät. Toisesta hallituslähteestä kerrotaan, että lisärajoituksia tulee.

Terveydenhuoltojärjestelmä joutuu kovalla koetukselle

Lähteiden mukaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmää joutuu kovalla koetukselle, vaikka tilanne kehittyisi myönteisimpien arvioiden mukaan.

Hallitus on kertonut aiemmin suunnitelmista, että Uusimaan eristämistä muusta maasta voidaan joutua harkitsemaan. Uudetkin tietot vahvistavat, että Uudenmaan tilanne poikkeaa olennaisesti muusta maasta.

Väestörakenteen vuoksi muu Suomi voi joutua hankalaan tilanteeseen, koska iäkkäitä henkilöitä on suhteessa enemmän ja terveydenhuollon rakenne on haavoittuvampaa kuin pääkaupunkiseudulla.

Koronaviruksen vakavimpia oireita on eniten iäkkäimmillä henkilöillä. Pääkaupunkiseudulla sairaaloita on tiheämmässä kuin muualla, joten toimintaa pystytään järjestelemään joustavammin. Toisaalta, tartunnan saaneita on toistaiseksi enemmän kuin muualla.

Maanantaina pääministeri ja sisäministeri kertoivat julkisuuteen, että hallitus neuvottelee uusista rajoituksista. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) arvioi, että yökerhot ja vastaavat on saatava kiinni, kunhan tiedetään, minkä lain nojalla se tehdään. Lainsäädäntöpohjaa on etsitty jo yli viikko.

Viime viikolla hallitus sulki koulut ja rajoitti suomalaisten tapaamisia niin että yli 10 hengen tapaamisia ei sallita. Hallitus myös otti käyttöön valmiuslain. Jo aiemmin suuret, yli 500 hengen tapaamiset kiellettiin.

Lue myös: