Hyppää sisältöön

Miten kertoa koronaviruksesta muistisairaalle?

Muistisairairailla voi olla vaikeuksia muistaa koronaviruksen suojautumisohjeita. Esimerkin näyttäminen voi toisinaan olla parempi kun ohjeiden toistaminen.

Muistisairaus vaikuttaa ihmisen toiminnanohjaukseen. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Suomessa arvion mukaan yli 190 000 ihmistä sairastaa muistisairautta. Heistä noin 100 000:lla sairaus on lievä, lopuilla keskivaikea tai vaikea-asteinen.

Yle kysyi Muistiliiton asiantuntijoilta miten muistisairaille tulisi viruksesta ja suojautumisesta kertoa.

Millaisia tilanteita voi tulla vastaan?

Muistisairaan lähimuisti ei toimi. Voi olla tilanteita, että muistisairas on ahdistunut kun omaisia ei näy, eikä hän muista miksi omaiset eivät tule käymään.

Muistisairaus vaikuttaa ihmisen toiminnanohjaukseen. Silloin sen sanominen, että nyt pestään kädet huolellisesti ei aina johda toimintaan. Siksi voi toisinaan olla parempi näyttää itse esimerkkiä tai tehdä yhdessä, sanoo toiminnanjohtaja Katariina Suomu.

Miten kertoa koronaviruksesta muistisairaalle?

Hyvin yksinkertaisella tavalla ja aina riippuen muistisairauden vaiheesta. Mitä pidemmälle sairaus on edennyt, sitä yksinkertaisemmilla sanoilla uusista asioista pitää kertoa.

Vältetään vaikeita sanoja, kuten virus tai karanteeni. Mieluimmin kannattaa sanoa, että nyt on liikkeellä sellaista sairautta, joka tarttuu, siksi en tule käymään., opastavat asiantuntijat.

Poikkeustila voi olla sellainen sana, jonka monet muistavat sota-ajasta ja ymmärtävät sen pohjalta tilanteen vakavuuden, mutta täytyy tunnustella, etteivät esimerkiksi sota-ajan pelot nouse pintaan, Suomu sanoo.

Muistisairaalla on yhtäläinen oikeus tietää vallitsevasta tilanteesta, mutta pidemmällä olevan muistisairauden kohdalla kannattaa pohtia miten paljon on tarpeellista keskustella viruksesta. Uutisista ja kertojasta välittyvä huoli ja levottomuus voi tarttua muistisairaaseen, sanoo toiminnanjohtaja.

Mitä muiden ihmisten tulisi huomioida?

Ei tuoda levottomuutta ja turhaa tietokuormaa muistisairaan maailmaan, koska sitä voi olla vaikeaa käsitellä, muistuttavat asiantuntijat.

Tärkeää on myös tehdä asioita rauhallisesti ja kärsivällisesti. Muistisairas aistii herkästi tunneilmapiirin. Voi olla, että omainen joutuu toistamaan samoja kehotuksia ja muistutuksia monta kertaa peräkkäin.

Omainen voi ainakin tehdä sen, että soittaa läheiselleen useammin, vaikka useita kertoja päivässä ja siinä voi muistella yhteisiä menneitä aikoja ja tuoda muistisairaalle samalla tuttuuden ja turvallisuuden tunnetta.

Tärkeää on rauhoittaa muistisairasta sanomalla: minä olen terve ja kyllä tästä selvitään. Joka hetkessä on tärkeää pitää yllä toivon ilmapiiriä, asiantuntijat neuvovat.

Miten kotona olevat omaishoitajat ja muistisairaat selviytyvät eristyksissä ja arjen tilanteissa?

On hyvä tarkistaa onko paikkakunnalla kauppa-apua tarjolla kauppaketjujen toimesta, tai onko paikkakunnalla järjestöjä tai seuroja, jotka tarjoavat apua.

Kotikunnan kotihoidon ja vanhuspalveluista vastaavaa sosiaalityöntekijää kannattaa olla yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä, ettei kukaan jää tilanteen kanssa yksin.

Omaishoitajalla voi vastuu ja huoli omasta läheisestään olla kova ja välillä voi omat voimat tuntua riittämättömiltä. Omaisille on tarjolla tukea Muistiliiton Vertaislinja-tukipuhelimessa. Se on avoinna klo 17–21 maksuttomassa numerossa 0800 9 6000. Vastaajina ovat kokeneet ja koulutetut omaishoitajat.

Mikäli ylipäätään muistisairauteen ja pandemiaan liittyvät asiat mietityttävät, voi niin omainen kuin sairastunut itse soittaa Muistineuvoon p. 09 8766 550. Puhelimeen vastaavat muistityön ammattilaiset ympäri Suomen. Lisäksi tietoa löytyy muistiliitto.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivulta.

Miten laitoksissa olevat muistisairaat ja heidän omaisensa selviävät tilanteesta, kun vierailuja on rajoitettu?

Jos muistisairas on tottunut käyttämään kuvapuhelinsovellusta, niin se palvelisi tällaisessa tilanteessa. Myös hoivakodissa saattaa olla kuvapuhelinkäyttöön tarkoitettuja tabletteja.

Kannattaa sopia hoivakodin kanssa toimivat tavat, milloin ja mihin kellonaikoihin kannattaa soittaa. Varsinkin, jos muistisairas tarvitsee tukea esimerkiksi kuvapuhelin sovelluksen käyttöön, tai ylipäätään puhelimeen vastaamiseen. Kannattaa välttää soittamasta kiireisimpään aikaan.

Hoitajat voisivat myös yhdessä muistisairaan kanssa ottaa yhteyttä muistisairaan omaisiin vaikkapa illalla, jos muistisairaalla kova ikävä omaisia, ehdottaa Muistiliitto.