Savonlinnan keskussairaalaan on perustettu infektioasema hengitystietulehduksesta kärsiville – toimii ajanvarauksella

Asemalla hoidetaan ajanvarauksella terveysasemien asiakkaat, joilla on hengitystietulehdus.

Savonlinna
Sosterin kyltti Savonlinnan keskussairaalalla.
Esa Huuhko / Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin perusterveydenhuolto on avannut infektioaseman Savonlinnan keskussairaalan tiloihin.

Asemalle ohjataan savonlinnalaiset ja enonkoskelaiset potilaat, joilla on hengitystieinfektion oireita ja jotka tarvitsevat hoitoa kolmen vuorokauden kuluessa.

Infektioasemalla työskentelee vuorollaan kaksi terveyskeskuslääkäriä ja kaksi hoitajaa sekä aulaemäntä. Aulaemäntä on hoitaja, joka ohjaa asiakkaan odottamaan.

– Erillisen infektioaseman ansiosta pääterveysaseman ja sivuterveysasemien asiakkaiden, heidän saattajiensa ja henkilökunnan riski altistua tarttuville hengitystietulehduksille saadaan pienenemään, sanoo perusterveydenhuollon vastaanottotoiminnan ylilääkäri Esa Ruuskanen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella on tähän saakka vahvistettu yksi koronavirustartunta. Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen toteaa, että infektioaseman perustaminen liittyy valtiovallan ohjeisiin.

– Meillä avautuu myös teho-osastomahdollisuus tarvittaessa näille potilaille. Toinen hoitopaikka sairaalahoitoa tarvitseville on osasto 4A, jossa sitten on tämä tarvittava eristysmahdollisuus.

Ensin soitto ajanvaraukseen tai neuvontapuhelimeen

Savonlinnan pääterveysasema, Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan sivuterveysterveysasemat sekä Enonkosken terveysasema toimivat normaalisti. Niissä hoidetaan potilaat, joilla ei ole hengitystietulehdusta.

Infektioasemalla hoidetaan myös ne potilaat, joilla on alle viikkoa aiemmin alkanut hengitystieinfektio ja jotka tarvitsevat hoitajan tai lääkärin vastaanottoa muun vaivan vuoksi, kuten esimerkiksi kipeän lonkan tai korvakivun takia.

Päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan edelleen keskussairaalan päivystyksessä.

Infektioaseman sisäänkäynti on keskussairaalan päivystyksen piha-alueelle mentäessä vasemmalla. Infektioasema on auki arkipäivisin kello 8–15.30. Infektioasemalle tullaan ainoastaan ajanvarauksen kautta.

Asiakkaan tulee soittaa terveysasemien yhteiseen ajanvarausnumeroon 015 527 7112, jossa hänen tilanteensa arvioidaan. Jos epäilee koronavirustartuntaa, pitää soittaa puhelinnumeroon 116 117.

Lievät hengitystietulehdukset voi hyvin sairastaa kotona entiseen tapaan.

Järjestelyn vuoksi dialyysiin kuljetaan keskussairaalan yläpihan pääovien kautta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan