1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katupöly

Etelässä keväisen lämmintä – tuulinen sää nostattaa katupölyä ilmaan ja heikentää ilmanlaatua

Lapissa lauhtuvat päivät sulattavat hankea.

katupöly
Staran katuja pesevä auto Toukolassa.
Helsingin Toukolassa puhdistettiin katuja torstaina 12. maaliskuuta.Kalevi Rytkölä / Yle

Keväinen sää jatkuu maan eteläosissa, mutta pohjoisessa riittää yhä lunta.

– Lapissa on monin paikoin lunta vielä metrin verran ja esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla, Pudasjärvellä yli 60 senttimetriä, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Lumiraja kulkee Oulusta Joensuun seudulle. Maan keskivaiheilla lunta on paikoin parikymmentä senttiä.

Lähipäivinä lumipeite on kuitenkin Koskelan mukaan hupenemassa, kun Suomeen virtaa lounaasta lauhaa ilmaa ja Lapissakin lämpötila kohoaa päivällä viiden asteen vaiheille.

Yöllä käydään vielä pakkasen puolella, mutta kireitä pakkasia ei esiinny. Loppuviikkoa kohden sää lämpenee.

– Etelä-Suomessa torstai ja perjantai ovat viikon lämpimimpiä päiviä. Sisä-Suomessa mitataan jo keväisiä 10 asteen lukemia, Koskela ennustaa.

Rannikolla lukemat jäävät hiukan alhaisemmiksi.

– Maaliskuun viimeisenä päivän lämpötila on keskiarvon mukaan 3-4 astetta, nyt on siis jonkin verran tavanomaista lämpimämpää, Koskela sanoo.

Keskiviikkona Lapissa on odotettavissa vesi- tai räntäsateita. Etelässä on poutaa ja laajalti aurinkoista.

– Kaksi seuraavaa päivää ovat tuulisia ja hiekka saattaa pöllytä varsinkin Etelä-Suomen kuivilla tienpinnoilla, Koskela arvelee.

Katupölyn torjuntaan käyty harjakonein

Pääkaupunkiseudulla katupöly heikentää lähipäivinä ilmanlaatua vilkasliikenteisten katujen ja teiden varsilla, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n ilmanssuojeluasiantuntija Jarkko Niemi.

Ilmanlaatu oli tiistaina aamulla koko maassa hyvä tai tyydyttävä, mutta muuttui päivän mittaan osassa maata välttäväksi.

Niemen mukaan katupölypitoisuudet nousevat usein päivän aikana. Yöllä on vähemmän liikennettä ja ilma on kosteampaa kuin päivällä.

– Tänä vuonna katuja on päästy puhdistamaan tavallista aikaisemmin, mikä vähentää pölyisyyttä.

– Lisäksi pääkaupunkiseudulla pääväylien pientareita ja katuja on kasteltu laimealla suolaliuoksella pölyn torjumiseksi. Suola sitoo itseensä kosteutta ja estää näin pölyn nousemista ilmaan, Niemi kertoo.

Katujen puhdistus alkaa keväisin harjakoneiden suorittamalla karkean aineksen poistolla. Sen jälkeen katupöyä vähennetään imulakaisukoneen ja painehuuhtelun avulla.

– Katu- ja tieverkkoa on tietenkin pääkaupunkiseudulla tuhansia kilometrejä, joten kaikkialle ei heti ehditä ja nastarenkaista tulee edelleen lisää pölyä, Niemi huomauttaa.

Vaikka tänä keväänä pölyn torjuntaan onkin päästy varhain, on jokainen kevät omanlaisensa, koska sateiden määrää on vaikea ennustaa.

– Sateisina ja märkinä keväinä pölyä nousee katujen pinnoilta vähemmän. Lisäksi sateet huuhtovat tehokkaasti pölyä pois katuympäristöstä, Niemi toteaa.

Lue seuraavaksi