1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kymenlaakso

Joustoja vuokriin, hankintoja paikallisilta yrityksiltä, lisää neuvontaa – Kymenlaakson kaupungit alkavat auttaa yrityksiä korona-ahdingossa

Kouvola ja Kotka muun muassa tulevat vastaan yritysten tilavuokrissa.

Kymenlaakson isot kaupungit koettavat helpottaa yritysten tilannetta tukitoimilla. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymenlaakson kaupungit valmistelevat yritysten tukemista koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia.

Epidemia vaikuttaa laajasti Kymenlaakson yrityksiin. Tämä selviää Kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä.

Yritykset joutuvat lomauttamaan työntekijöitään, koska palveluiden ja tuotteiden kysyntä on vähentynyt virusepidemiaan liittyvien varotoimien takia.

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston mukaan yt-ilmoitusten ja yhteydenottojen määrä on noussut selvästi.

Kouvola kohdentaa hankintaa omiin yrityksiin

Kouvolan seudun kehittämisyhtiö Kinnon toimitusjohtajan Martti Husun mukaan pahin tilanne on palvelualojen yrityksillä.

– Tämä on selvinnyt yritysten lukuisista yhteydenotoista.

Rahallista tukea yritykset tulevat saamaan Ely-keskuksen, Business Finlandin ja Finnveran kautta. Husu toivoo, että tulevaisuudessa saataisiin selkeyttä siihen, kuinka yritykset voivat tukea hakea.

Tällä viikolla Kinno tiedotti, että Kouvolan yrityksiä autetaan poikkeustilanteessa tilavuokrien maksuaikaa koskevalla joustolla. Tämä tarkoittaa, että kaupunki pidentää vuokraamiensa liike- ja toimitilojen vuokrien maksuaikaa kolmella kuukaudella, eikä viivästyskorkoja peritä.

Tuukka Forsell. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kouvola myös pyrkii aikaistamaan hankintojaan syksyltä tälle keväälle. Kaupungin vuotuinen investointitaso on 30–40 miljoonaa euroa.

– Etenkin pieninvestointien osalta voidaan tehdä nopeitakin ratkaisuja tässä tilanteessa, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell.

Jatkossa Kouvolan kaupunki pyrkii ostamaan palveluita enemmän Kouvolan talousalueelta.

Lue lisää: Kouvola antaa hyvitystä päivähoitomaksuista koronavirustilanteen aikana – lapsen poissaolosta pitää ilmottaa etukäteen

Lue lisää: Kouvolan tilinpäätös: viime vuoden tulos jäi 27,7 miljoonaa miinukselle – nyt koronaviruksesta on koitumassa 18 miljoonan euron kulut

Kotka siirtää maksuaikoja ja auttaa yksityisiä hoitopaikkoja

Kotkan kaupunginhallitus päätti kaupungitalolla uusista avustustoimista tällä viikolla. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupunginhallitus on myös päättänyt lukuisista toimista, joilla pyritään auttamaan paikallisia yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttamassa ahdingossa.

Kaupunki päätti myöntää yrityksille tilojen vuokranmaksuun pidennettyjä maksuaikoja. Maksuaikojen pidennykset koskevat sekä tila- että maanvuokria.

Kotka myös myöhäistää myyntilaskutustaan tulevien laskutusaineistojen osalta. Lisäksi laskutusaineistoihin määritellään pidemmät maksuehdot.

Lisäksi muutoksia tehtiin kaupungin konsernitilin ja kaupungin nostamien tilapäisluottojen limiitteihin. Konsernitilin luottoraja nostettiin 20 miljoonasta eurosta 40 miljoonaan euroon.

Kouvolan tavoin Kotka näkee, että yritysten tukemiseksi on tärkeää toteuttaa julkisia hankintoja suunnitelmallisesti tai vauhdittamalla niitä.

Kotkan kaupunki tukee yksityisiä hoitopaikkoja maaliskuun hoitomaksuissa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Kotka tukee yksityisiä sote- ja varhaiskasvatuspalvelujen tuottajia.

Jos esimerkiksi lapsi on pois yksityisestä varhaiskasvatuksesta pidemmän yhtäjaksoisen jakson koronaepidemian aikana, kaupunki korvaa yksityiselle hoitopaikalle perheen omavastuuosuuden.

Kehittäämisyhtiö Cursorin toimitusjohtaja David Lindströmin mukaan konkretian tarjoaminen yrityksille on ollut vielä haasteellista. Hänen mukaansa pieniä askelia tilanteen helpottamiseksi otetaan koko ajan.

– Esimerkiksi pankit ovat suhtautuneet erittäin ymmärtäväisesti lainojen lyhentämisen siirtoihin.

Lue lisää: Kotka ja Hamina jatkavat yhteistyötä kehittämisyhtiö Cursorin kanssa – pienentävät rahoitusta

Kotka ja Hamina ilmoittivat alkuvuodesta, että ne jatkavat yhteistyötä kehittämisyhtiö Cursorin kanssa. Kuva: Antro Valo / Yle

Hamina päättää yritystukitoimista myöhemmin

Yritykset ovat olleet yhteydessä myös Haminan kaupunginjohtoon. Haminan kaupunginhallitus kokoontuu ensi maanantaina käsittelemään sitä, kuinka se tukee paikallisia yrityksiä.

– Pyrimme vastaamaan kaikkiin meihin yhteydessä olleisiin yrityksiin. Tavoite on, etteivät elinvoimaiset yritykset kaadu tässä koronaviruksen paineessa, Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoo.

Lue lisää: Ihmiset yrittävät hamstrata lääkkeitä, Kymenlaaksossa nyt 8 varmistettua koronatartuntaa – katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa