Hyppää sisältöön

Käsisaippua, makeiset ja ruoka käyvät kaupaksi myös netissä – pohjalaiset nettikaupat vielä odottavaisia koronaviruksen vaikutuksista

Varsinkin elintarvikkeiden kauppa on kiihtynyt netissä poikkeustilanteen aikana.

Nettikaupoissa odotetaan mihin suuntaan ihmisten ostoskäyttäytyminen kääntyy. (arkistokuva) Kuva: YLE/Sara Bergström

Nettikaupat ovat vielä odottavaisella kannalla koronaviruksen vaikutuksesta kaupankäyntiin. Pohjanmaan suurimmasta nettikaupasta Dermoshopista kerrotaan, että tilanne on ainakin toistaiseksi vielä suhteellisen normaali.

– Talouden epävarmuus hillitsee yleensä kulutusta, mutta toisaalta käyttötuotteiden tarve säilyy, toteaa toimitusjohtaja Suvi Markko.

Korsnäsissä sijaitseva Dermoshop myy kosmetiikkatuotteita. Tällä hetkellä kauppansa tekevät etenkin käsisaippua ja käsirasvat.

Ruoan nettikauppa on vilkasta. Esimerkiksi Mustasaaressa K-market Piffin nettimyynti lähti viime viikolla tuntuvaan kasvuun. Kauppias Elisa Puskan mukaan myynti on netin kautta vähintään kolminkertaistunut.

– Kuljetamme nettitilaukset kotiin tai asiakas voi ajaa auton kaupan pihaan ja tuomme ostokset sinne, Puska sanoo.

Netissäkin hamstrataan

Tavaroiden hamstraus on näkynyt myös nettikaupan puolella. Piffistä tilaajille on kuskattu suuret määrät vessapaperia, jauhelihaa, hiivaa ja makaronia.

Ilmajoella sijaitseva karamellitehdas Namitupa on sekin saanut lisää asiakkaita nettimyynnin myötä. Yritys aloitti nettikaupan kuluttajille noin vuosi sitten.

– Myynti on ainakin tuplaantunut tämän tilanteen aikana, vaikka määrät ovatkin vielä pieniä, yrittäjä Lotta Laine sanoo.

Namituvan yritysmyynti kohdistuu erikoisliikkeisiin, lahjatavara- ja herkkukauppoihin sekä museoihin.

– Panostamme nettiin jatkossa entistä enemmän. Tukkupuolella on nyt hiljaisempaa, koska monet pikkukaupat ovat kiinni.

Varovaisia asiakkaita

Maalin myynti nettikaupassa ei ole kiihtynyt samaan tahtiin elintarvikkeiden kanssa. Ainakaan vielä, tuumaa kokkolalaisen Storen Värin yrittäjä Folke Store.

– On liian aikaista sanoa poikkeustilanteen vaikutuksista. Parin viime viikon aikana asiakkaiden määrä myymälässä on puolittunut. Netissä ostojen määrä on suunnilleen ennallaan, mutta ostojen summat ovat pienentyneet, Store toteaa.

Yrtyksellä on nettikaupan lisäksi liikkeet Kokkolassa, Vaasassa ja Närpiössä. Store arvioi, että maalin myynti ammattilaisille saattaa hiljentyä, mutta harrastelijat ostavat sitä entiseen malliin.

– Tavaran tarve on varmasti sama kuin ennenkin, mutta hankintoja saatetaan nyt lykätä. Ihmiset ovat varovaisia tällä hetkellä.