Sallassa koronaohjeista huolehditaan poikkeuksellisen henkilökohtaisesti – jokainen ikäihminen saa soiton

Terveyskeskus soittaa kaikille kotona asuville, jotka eivät ole kotihoidon palveluiden piirissä.

Salla
Lähikuva vanhuksen hyvinvointirannekkeesta.
Itälappilaisessa Sallassa kuusi kunnan työntekijää soittaa läpi kotona asuvia ikäihmisiä. Eleni Paspatis / Yle

Sallan sosiaali- ja terveyskeskus soittaa kaikille kotona asuville yli 70-vuotiaille kuntalaisille, jotka eivät ole kotihoidon piirissä. Heitä on noin 700, eli viidennes kunnan asukasmäärästä.

Kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Annukka Marjala kertoo, että soittorinkiin on valjastettu kuusi kunnan työntekijää. Viime viikolla aloitettu soittokierros on tarkoitus saada päätökseen tämän viikon loppuun mennessä.

Henkilökohtaisella soitolla on tarkoitus selvittää mahdollinen avuntarve sekä se, että karanteeniohjeet ovat tiedossa ja niitä noudatetaan.

Marjala on huolissaan ikäihmisten käyttäytymisestä, sillä heitä näkyy karanteenikehotuksista huolimatta viettämässä aikaa Sallan kaupoissa tai toistensa luona.

– Osa ajattelee, että he ovat selvinneet niin monesta ja selviävät tästäkin.

Harva tarvitsee apua

Annukka Marjala korostaa, että kyse ei ole holhouksesta ja muistuttaa, että sosiaalisten kontaktien välttäminen koskee kaikkia kuntalaisia. Jokaiselle kuntalaiselle lähtee kirje toimintaohjeineen.

Ikäihmisten soittokierroksella selvitetään myös mahdollinen avuntarve esimerkiksi kaupassakäynnin suhteen. Marjalan mukaan se on osoittautunut vähäiseksi. Parinsadan soiton jälkeen haaviin oli jäänyt vain muutama, joka tarvitsee ulkopuolista apua. Muut saivat apua lähipiiristään.

Sallan kunta on vedonnut myös paikallisiin kauppiaisiin, jotta he tarjoaisivat asiakkaille käsidesiä ja merkkaisivat kassoille jonotuspaikat, jotta riittävät etäisyydet säilyisivät.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan