1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritykset hakevat lainanmaksuille lykkäystä ennätystahtia – tukihakemuksia alle viikossa enemmän kuin koko viime vuonna

Uuden lainan ottaminen arveluttaa yrittäjää. Nyt koko bisnes pitää miettiä uudelleen.

koronavirus
Kuvassa on Senaatintorin vieressä sijaitseva Cafe Engel.
Jos hallitus ei tee uusia päätöksiä, ravintolat aukeavat kesäkuussa kokonaan. Suljettuna on ollut myös Helsingin Senaatintorin laidalla sijaitseva Cafe Engel.Silja Viitala / Yle

Viikossa ravintolavaraukset tipahtivat 95 prosenttia, liikevaihdosta katosi 400 000 euroa.

Ja maan suurimmaksi tituleerattu ravintolatapahtuma peruuntui.

Isku oli järkytys.

City Digital oy pitää muun muassa yllä Table Online -ravintolapalvelua verkossa ja järjestää Suomen suurinta ravintola-alan tapahtumaa.

– Ensimmäisen järkytyksen jälkeen aloimme miettiä, mitä voisimme tehdä, miten voisimme auttaa ravintoloita ja miten saisimme uusia ideoita ja liiketoimintamalleja, City Digitalin toimitusjohtaja Ilkka O. Lavas sanoo.

Yle haastatteli Lavasta etänä. Hän kertoo olevansa koronakaranteenissa ja paiskivansa töitä kotityöhuoneella.

Kun Lavas kuuli viime viikolla Business Finlandin avustuksesta, hän päätti hakea sitä heti.

Hallitus päätti koronakriisin vuoksi, että valtio antaa yleensä yritysten kansainvälistymistä tukevan Business Finlandin kautta suoraa apua pienille ja keskisuurille yrityksille.

– Heräsin torstaiaamuna heti kello neljältä tekemään hakemusta, hän sanoo.

Lavas ajatteli, että nyt niin moni yritys on ongelmissa, hakemus pitää tehdä nopeasti. Hän oli ennenkin hakenut Business Finlandilta avustusta kansainvälistymiseen. Siksi hän tiesi, miten homma toimii.

– Kun sunnuntaina sain tietää, että saimme avustuksen, itkin, koska tiesin, että nyt osa työntekijöistämme välttyy lomautuksilta.

Lavas on huolissaan. Hän vertaa koronakriisiä 1990-luvun lamaan: tämä lama tosin iski viikossa ja pysäytti yritykset hetkessä.

Hakemuksia viikossa enemmän kuin koko edellisvuonna

Business Finlandissa on paiskittu töitä viikonloppuna ja iltaisin.

– Nyt tehdään töitä, myöhemmin sitten levätään. Henkilöstö on motivaatiolla ja innolla töitä. Nyt autetaan yrityksiä ja minimoidaan riskejä, sanoo johtaja Reijo Kangas.

Reijo Kangas kuvattuna kotinsa pihalla maaliskuussa.
Etätöissä oleva Business Finlandin väki on paiskinut töitä viikonloppua myöten, sanoo johtaja Reijo Kangas. Hänet kuvattiin kotipihallaan etäpalaverien välissä.Katriina Laine / Yle

Business Finland sai viime perjantaina luvan kasvataa avustuksia 150 miljoonaan euroon. Aiemmin häiriötilanteisiin tarkoitettu summa oli 30 miljoonaa. Avustusvaltuus on tarkoitettu käytettäväksi nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin.

– Pienillä yrityksillä hätä on suuri, kun liiketoiminta on pysähtynyt kuin seinään, Kangas sanoo.

Business Finlandin saamat lainahakemukset yrityksen koon mukaan
Samuli Huttunen / Yle

Jo viime torstaina Business Finland lanseerasi kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia.

Rahoitus on tarkoitettu pienille ja keskisuurille, siis alle 250 hengen yrityksille, sekä niitä hieman isommille yrityksille.

Kun viime vuonna hakemuksia tuli yhteensä noin 6900, eilen maanantaina oli ylitetty jo 6000 hakemuksen raja - alle viikossa.

– On jännittänyt, että kestääkö järjestelmä, mutta se on toiminut isossa mittakaavassa hyvin, Reijo Kangas sanoo.

Maanantaiaamuun mennessä Business Finland oli myöntänyt rahoitusta kahdeksan miljoonan euron edestä. Kun jokainen hakemus pitää käydä läpi, tämä tarkoittaa melkoista töiden paiskimista.

– Pääosa avustushakemuksista tulee pieniltä alle 10 hengen yrityksiltä, jotka ovat isoimmassa ahdingossa, Kangas sanoo.

Business Finlandin saamat lainahakemukset toimialoittain, kymmenen suurinta
Samuli Huttunen / Yle

Pieni avustus on 10 000 euroa. Se voidaan myöntää esiselvityksiin ja uuden liiketoimintamallin luomiseen.

– Monet pienet firmat hakevat nimenomaan sitä. Ne miettivät uudelleen liiketoimintaansa koronan aikana ja koronan jälkeisenä aikana, Kangas sanoo.

– Toinen avustustyyppi on maksimissaan 100 000 euroa. Sillä lähdetään muuttamaan liiketoimintaa.

Monen apua hakevan yrityksen toiminta perustuu ihmisten kohtaamiseen. Se ei ole nyt mahdollista. Näitä yrityksiä ovat toki ravintolat ja matkailualan palvelut, mutta myös vaikkapa liikkeenjohdon konsultointi.

– Esimerkiksi yksi konsulttifirma, jonka toiminta perustui ihmisten tapaamiseen, miettii, miten saisi siirrettyä toimintansa verkkoon.

– Suomi ottaa digiloikkaa nyt, Kangas sanoo.

Toiset firmat taas toimivat globaaleilla markkinoilla. Joko tuotteet myydään maailmalle tai osat tulevat maailmalta. Nyt rahoitusta haetaan siihen, että toiminta saadaan siirrettyä Suomeen.

Nyt yrityslainoihin haetaan lykkäystä

Finnverassa uusien lainahakemusten määrä ei ole vielä räjähtänyt käsiin. Sen sijaan velanmaksuun on pyydetty lisää aikaa ja taukoja.

Perjantaina hallitus ilmoitti, että se nostaa FInnveran valtuudet 12 miljardiin euroon 4,2:sta miljardista.

Yksinkertaistettuna Finnvera takaa yritysten pankkilainoja. Ainakaan toistaiseksi firmat eivät ole rynnänneet hakemaan lisävelkaa.

– Viime viikko kului siinä, että saatiin 10 kertaa tavallista enemmän maksulykkäyspyyntöjä olemassa oleviin luottoihin. Monet asiakkaat hakevat “maksuaikalomaa”, Finnveran toimitusjohtaja *Pauli Heikkilä *sanoo.
– Korona on pysäyttänyt maailman, nyt koitetaan panna joustavasti luototkin odottamaan parempaa tulevaisuutta.

Pauli Heikkilä kuvattuna Finnveran aulassa maaliskuussa 2020
Moni yritys haluaa lykätä lainanmaksuaan. Nyt joustetaan, sanoo Pauli Heikkilä. Finnveran toimistorakennuksen aulatilassa on aavemaisen hiljaista. Heikkilä on harvoja paikan päällä töissä olevia.Katriina Laine / Yle

OP:n vähittäispankkiliiketoiminnan johtaja Harri Nummela kertoo, että lainanlykkäyshakemuksia on tullut kymmenen kertaa tavallista enemmän. Pankki ottaa myös suoraan yrityksiin yhteyttä ja kysyy rahoituksen tarpeesta.

Uusia lainahakemuksia sen sijaan ei juurikaan ole OP:hen tullut. Nummela kertoo, että pankissa odotetaan myös Finnveralta lisää tietoa.

– Olemme entisestään lisänneet asiakkaidemme kontaktointia ja kohdistaneet sitä niihin yrityksiin, joihin koronatilanne jo vaikuttaa tai tulee todennäköisesti vaikuttamaan lähitulevaisuudessa, Nordean yrityspankeista vastaava liiketoimintajohtaja Aleksi Lehtonen sanoo.

– Tilanteesta huolestuneet asiakkaat ovat kasvavaan tahtiin itsekin meihin päin yhteydessä. Nyt onkin tärkeää, että liiketoiminnassaan haasteita havaitsevat asiakkaat ovat pankkiin yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lainalyhennysten lykkäyksiä on haettu tuhansia 13.3. jälkeen, jolloin ilmoitimme lyhennysvapaan mahdollisuudesta, Lehtonen sanoo.

Eilen tiistaina Suomen yrittäjät kritisoi lainojen käsittelyn nopeutta.

Lainarahaa on saatavilla, mutta hakemuksia ei ehditä käsitellä riittävän nopeasti.

– Hyvää tahtoa on paljon, mutta kapeikkoja on liikaa. Raha ei löydä yrityksiä. Resurssit eivät riitä rahoitushakemusten nopeaan käsittelyyn. Kriisipaketti ei tältä osin toimi, yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi ja ennusti konkurssiaaltoa.

Uskaltaako uutta lainaa ottaa?

Uuden lainan ottaminen on myös iso kynnys. Heikkilä muistuttaa, että jokainen yritys miettii nyt tarkkaaan, onko uusi laina se, jolla liiketoiminta pelastetaan.

Jos yritys päättää ottaa lisää lainaa, se kääntyy pankkinsa puoleen. Pankki voi hakea 80 prosentin takausta Finnveralta. Jos lainasumma on yli 150 000 euroa, hakemus pitää tehdä suoraan myös FInnveralle.

Finnveran Heikkilä ei usko lainahakemusryntäykseen.

Laina tietysti on vain yksi palapelin osa. Laina on maksettava takaisin. Ja täytyy pystyä arvioimaan tämän kriisin pituutta, vaikka sitä ei kukaan tiedä. Ja miten sen jälkeen sen lainan sitten hoitaa. Niitä eri vaihtoehtoja jokaisen yrityksen täytyy itse arvioida, hän sanoo.

City Digitalin Ilkka O. Lavas kertoo, että pankista ehdotettiin lainaa Finnveran rahoituksella. Hänestä lainan ottaminen on vain ongelman lykkäämistä. Se pitää maksaa kriisin jälkeen takaisin. Suora tuki auttaa paremmin kuilun yli.

Kuortaneenkatu 1:n yritystalo, jossa mm. City Digital Oy sijaitsee.
Kuortaneenkatu 1:n yritystalo, jossa mm. City Digital Oy sijaitsee.Katriina Laine / Yle
Lue seuraavaksi