1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kukkakaupat

Korona-epidemia on vähentänyt kukkakaupoissa käyntiä, mutta lisännyt kukkien kotiinkuljetuksia

Kukkia ostetaan nyt piristykseksi itselle ja karanteenissa oleville vanhemmille.

Mari Havia on myynyt erityisesti lemmikeitä ja eukalyptusta. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Kuluneet puolitoista viikkoa ovat olleet kukkakaupoissa rauhalliset. Kokkolalainen yrittäjä Mari Havia kertoo, että hänen liikkeensä myynti puolittui normaalista viime viikolla, sillä tapahtumia ja perhejuhlia ei nyt järjestetä.

Pietarsaarelaisella Sundin puutarhalla erityisesti viikonloppu oli hiljainen. Toimitusjohtaja Johan Sund arvioi viikon myynnin laskeneen parikymmentä prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Toisaalta kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet saman verran.

Havin mukaan kukkia on tilattu kotiinkuljetuksella muun muassa vanhainkoteihin ja karanteenissa oleville vanhemmille.

– Moni haluaa välttää lähikontakteja eikä uskalla itse viedä pakettia. Onneksi on niin lämmintä, että lähetys uskalletaan jättää ovenkahvaan ja soittaa, että nyt se on saapunut, Havia toteaa.

Havia on huolissaan. Myynti on puolittunut, jos ei enemmänkin. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Töihin meno jännittää

Myynnin laskusta huolimatta Sundin puutarha ei suunnittele lomauttavansa työntekijöitään. Kevät on puutarhoille kiireistä aikaa. Jos myynti kaupassa on vähäisempää, työntekijöitä voi siirtää kasvihuoneelle töihin. Huhtikuussa alkavat myös monet viherrakennustyöt.

Mari Havia on puolestaan rajoittanut valikoimaa.

– Joka päivä jännittää tulla töihin, kun ei tiedä, että tuleeko asiakkaita. Täytyy olla tosi varovainen sisäänostojen kanssa eikä voi olla ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä niin kuin normaalisti.

Havian mukaan nyt ostetaan leikkokukkia, kimppuja ja syntymäpäiväkukkia. Kukista suosituimmat ovat eriväriset lemmikit ja eukalyptus.

– Viime viikolla oli ihana yllätys, kun etätöihin jääneet naiset tilasivat kimput työpöydilleen. Moni sanoi, että nyt on pakko saada piristyskukkia. Kun maailma tuntuu epätodellista ja kummalliselta, kukat piristävät! Mari Havia kertoo.