1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Matkailu- ja ravintola-ala kutistui 90 prosenttia, VR:n matkustajamäärät 75 prosenttia – Näin MaRan ja VR:n johto kommentoi tulevia uusia rajoituksia

Hallitus jätti tiistaina esityksen ravintoloiden sulkemisesta. Myös Uudenmaan maakunnan tai sen osien sulkemisesta odotetaan lisätietoa tänään.

koronavirus
Millaisia ajatuksia hallituksen suunnitelmat herättävät?
Millaisia ajatuksia hallituksen suunnitelmat herättävät?

Hallitus jätti eilen tiistaina illalla esityksen eduskunnalle ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta. Tavoitteena on, että lakimuutoksen ensimmäinen käsittely viedään eduskunnassa läpi keskiviikkona.

Esityksessä ravintolat olisivat kiinni toukokuun loppuun saakka, mutta noutoruokaa niistä saisi hakea. Myös ruuan toimituspalvelut voivat edelleen toimia.

Matkailu- ja ravintola-ala pysähtyi kuin seinään

Matkailu- ja ravintolapalvelu Mara ryn toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan käytännössä koko toimiala on törmännyt hetkessä seinään. Noin 90 prosenttia alan myynnistä ja liikevaihdosta on kadonnut koronaviruspandemian myötä.

– Nyt jos vielä ravintolat suljetaan ja Uusimaa eristetään muusta Suomesta, ollaan tilanteessa, jossa eduskunta, valtioneuvosto ja viranomaiset ovat sulkeneet koko meidän toimialan ja myös vieneet meidän työntekijöiltä mahdollisuuden harjoittaa ammattiaan. Sinänsä se on kaikki tarpeellista, mutta alan näkökulmasta se on hyvin järisyttävää, Lappi sanoi Ylen verkkolähetyksessä.

Tavaraliikenne toiminut lähes normaalisti

Tavaraliikenteen ja logistiikan edunvalvojana toimivan Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL ry:n johtaja Petri Murto sanoo, että logistiikka ja tavarankuljetukset ovat tähän saakka toimineet pääasiassa normaalisti, sillä erilaisista kulkemista rajoittavista päätöksistä tavarankuljetukset on suljettu ulkopuolelle.

– Toki kysynnän lasku tietyillä sektoreilla on ollut dramaattinen ja nopea, ja tämä aiheuttaa isoja haasteita myös kuljetusalan yrityksille.

Murron mukaan kuljetusala lähtee oletuksesta, että jos maan sisäisiä liikkumisrajoituksia tulee, tavaraliikenne rajataan jatkossakin sen ulkopuolelle.

– Tämä on välttämättömyys sille, että yhteiskunnassa normaali toiminta pyörii ja tavarat liikkuvat.

VR: Kaukoliikenteen matkustajamäärissä 75 prosentin pudotus

Suomen junaliikenteestä vastaavan VR:n toimitusjohtajan Rolf Janssonin mukaan kriisillä on ollut tähän mennessä merkittävin vaikutus matkustajaliikenteeseen. VR ilmoitti jo viime viikolla (siirryt toiseen palveluun) tulevista lomautuksista ja liikenteen supistuksista.

– Kaukoliikenteen matkustajamäärissä on laskua noin 75 prosenttia. Hyvä uutinen on se, että tavaraliikenteeseen tämä ei ole vielä vaikuttanut, mutta hyvin mahdollista on, että seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana näitäkin vaikutuksia nähdään, Jansson sanoi Ylen verkkolähetyksessä.

Janssonin mukaan Uudenmaan tai sen osien eristämistä koskevilla päätöksillä on suuri merkitys junaliikenteelle. Esimerkiksi VR:n kaukoliikenteen noin 15 miljoonasta vuosittaisesta matkasta noin 10 miljoonaa kulkee Uudenmaan maakunnan rajan yli, ja päälle tulee vielä lähiliikenteen 2–3 miljoonaa matkaa.

– Junaliikenteen näkökulmasta tämä on kokonaisuus: junien pitää liikkua Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Muun muassa siksi, että Ilmalassa on todella tärkeä kunnossapitovarikko, ja ilman sitä matkustajaliikenne ei Suomessa pyöri.

Tämän päivän aikana odotetaan lisätietoja Uudenmaan tai sen osien mahdollisesta eristämisestä.

Voit katsoa koko lähetyksen joko tämän jutun pääkuvan kautta tai Areenasta.

Lue seuraavaksi