Koronalomautuksista tulossa kuntien arkea – Salon henkilöstöjohtaja: "Kaikki ei voi jatkua kuin maailma ympärillämme ei olisi muuttunut"

Valtion tuki ei vakuuttanut Salon kuntapäättäjiä. Voimavaroja täytyy nyt siirtää normaalitoiminnoista sote-palveluihin.

lomautus
Salon kaupunkikuvaa.
Salo katkaisee palkanmaksun monilta työntekijöiltään kahden viikon kuluttua.Paula Collin / Yle

Monet lounaissuomalaiset kunnat aloittavat koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Koronatilanne johtaa yt-neuvotteluiden käynnistymiseen ainakin Somerolla, Laitilassa, Vehmaalla, Kokemäellä ja Salossa.

Salon kaupunginhallitus päätti maanantaina lomauttaa osan henkilökunnastaan. Lomautukset alkavat kahden viikon päästä, mutta työvelvoite päättyi jo tiistaina ja palkanmaksu kahden viikon kuluttua, 8. huhtikuuta.

Salon henkilöstöjohtaja Christina Söderlund huomauttaa, että tällä hetkellä tehtynä on päätös ainoastaan neuvottelujen aloittamisesta.

Neuvottelut käydään kunnallisen yhteistoimintalain mukaisesti, eikä Salo yritä hyödyntää pykälää, joka mahdollistaisi lomautukset ilman neuvotteluja.

– Tämä ei tarkoita, että koko henkilökunta jäisi aidosti ilman palkkaa tai lomautettaisiin aidosti. Tarkkailemme koko ajan tilannetta kriittisissä sosiaali- ja terveydenhoidon palvelupisteissä varmistaaksemme tarvittavan henkilöstömäärän koronakriisin aikana, sanoo Söderlund.

Valtion tuki pettymys Salossa

Christina Söderlund myöntää, että Salon valitsemat toimenpiteet ovat rajut.

– Ehdottomasti. Mutta niihin on valtioneuvostokin päätynyt, kun poikkeuslaki on astunut voimaan.

Salon kaupunkikuvaa.
Salon tori oli tiistaina kovin hiljainen.Paula Collin / Yle

Salossa odotettiin hallituksen maanantaiselta katsaukselta kuntien tilanteeseen enemmän. Lomautusesitys oltiin vielä aamupäivällä valmiita pyyhkimään pois kaupunginhallituksen esityslistalta.

– Valtion lupaus kuntien taloudellisesta tukemisesta osoittautui niin pieneksi. Emme katsoneet mahdolliseksi pidättäytyä lomautuksista, sanoo henkilöstöjohtaja Christina Söderlund.

Söderlund kertoo Kuntatyönantajien ohjeistaneen kuntia ahkerasti viime päivinä, kuinka hankalassa tilanteessa tulisi toimia. Hallitus on esittänyt toiveen, etteivät kunnat lähtisi lomautuksiin.

– Salo on ollut hieman jalka kytkimellä, eikä lähtenyt ensimmäisten joukossa liikkeelle. Harkittiin ja katsottiin, mikä annetuista ohjeista olisi kaikkein turvallisin, paras ja järkevin Salon tilanteeseen.

Osaavaa henkilökuntaa koulutetaan sote-puolelle

Koronaepidemia aiheuttaa Christina Söderlundin mukaan niin valtavan mullistuksen koko työrintamalla, että sitä ei vielä ymmärretä. Tällä hetkellä vasta varaudutaan tuleviin koitoksiin.

Salon henkilöstöjohtaja Christina Söderlund
Salon henkilöstöjohtaja Christina Söderlundin mukaan kaikki toiminnot eivät voi jatkua entisellään pandemiasulun aikana.Paula Collin / Yle

Salonkin terveydenhuoltoa on rukattu pandemianmukaiseen valmiusasentoon. Kiireettömiä hoitoja on lykätty tai peruttu ja henkilökuntaa siirretty vahvistamaan taistelua koronavirusta vastaan.

Salossa on listattu kaupungin henkilöstön osaamista ja sote-puolen odotettavissa olevia tarpeita.

– Ensimmäiset henkilöstösiirrot on jo tehty, esimerkiksi suun terveydenhuollosta. Suunnittelemme varhaiskasvatuksen lähihoitajille täydentävää koulutusta esimerkiksi lääkkeiden käsittelyyn.

Kaikki liikenevät eurot tarvitaan nyt terveydenhuollon ja vanhuspalveluiden ylläpitämiseen. Esimerkiksi sulkeutuneista kirjastoista ja museoista halutaan ohjata resursseja tähän.

– Emme katsoneet mahdolliseksi, että valtioneuvoston 18.3. antamassa päätöksessä mainitut muut toiminnot voisivat jatkua ihan niin kuin maailmaa ympärillämme ei olisi muuttunut millään tavoin, sanoo Söderlund.

Salon kaupungintalo.
Salon kaupunginhallitus päätti yt-neuvotteluista maanantaina.Paula Collin / Yle

Pandemiatilanteessa ei voimavaroja käytetä tulevien näyttelyiden suunnitteluun, kirjojen muovittamiseen tai arkistojen järjestelyyn.

Kokonaan Salon kulttuurilaitokset eivät kuitenkaan hiljene ovien ollessa suljettunakaan.

– Meilläkin on taidemuseossa laajennustyö alkamassa, ja sitä ei pysäytetä koronan vuoksi. Siellä on tarvittava henkilökunta sitä varten, sanoo henkilöstöjohtaja Christina Söderlund.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Varsinais-Suomessa: 8 uutta tartuntaa, Salossa on todettu kotihoitotiimin kahdella asukkaalla koronavirustartunta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomesta ja maailmalta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan