1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unionin laajentuminen

Kroatialle sattui onneton puheenjohtajuuskausi, mutta sen päätavoite osui maaliin: EU laajenee

EU on päättänyt aloittaa jäsenyysneuvottelut sekä Albanian, että Pohjois-Makedonian kanssa. Päätös sinetöidään kirjallisesti ja EU-johtajien hyväksynnällä torstaina.

Euroopan unionin laajentuminen
Makedonian pääkaupungissa Skopjessa pestiin lipuin koristettuja ikkunoita helmikuussa.
Makedonian pääkaupungissa Skopjessa pestiin lipuin koristettuja ikkunoita helmikuussa.Nake Batev / EPA

Eurooppaministerit ovat päättäneet aloittaa EU-jäsenyysneuvottelut Albanian ja Pohjois-Makedonian kanssa.

Jäsenyystoiveet romahtivat hetkeksi, kun erityisesti Ranska asettui lokakuun EU-huippukokouksessa vastustamaan laajentumista ennen kuin jäsenyyskriteeristö on ajanmukaistettu.

Eurooppaministerit totesivat, että molemmat maat ovat tehneet lujasti töitä lokakuun jälkeen uskottavuuden parantamiseksi. Pohjois-Makedonia on sopinut riitansa naapurimaiden kanssa, ja Albania on jatkanut oikeuslaitoksen uudistuksia.

Ranskan vaatimuksesta jäsenmailla on mahdollisuus paremmin valvoa neuvottelujen edistymistä vaikka itse neuvottelut hoitaa komissio.

Puheenjohtajamaa Kroatian Eurooppaministeri Andreja Metelko-Zgombić iloitsi päätöksestä, koska EU:n laajentuminen Länsi-Balkanilla on yksi Kroatian puheenjohtajuuden päätavoitteista.

– Tämä on poliittinen viesti Länsi-Balkanin maille ja hyvä uutinen EU:lle. Päätös osoittaa, että EU kykenee toimimaan ja tekemään strategisia päätöksiä myös kriisiaikoina, sanoi Zgombić.

Laajentumisesta vastaavan komissaarin Olivér Várhelyin mukaan neuvottelusuunnitelmaa tyhdytään työstämään heti ja tapaamiset aloitetaan heti kun se on mahdollista.

EU on myös valmis tukemaan Balkanin maita taloudellisesti koronaviruksen takia.

Lue seuraavaksi