Poikkeusaika lisää TE-toimiston ja ELY-keskuksen asiakasmääriä – kasvokkain asiointia vältettävä

Suurin osa asioinnista tapahtuu nyt puhelimella tai verkossa.

työ- ja elinkeinotoimistot
TE-toimiston verkkosivu kannettavan ruudulla.
TE-toimisto ohjaa asiakkaitaan Oma asiointi -palveluun.Emilia Malin / Yle

Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto ja ELY-keskus varautuvat kasvaviin yrityspalveluiden asiakasmääriin. Viranomaiset kertovat, että poikkeusolojen vaikutukset alkavat näkyä erityisesti lomautettujen määrissä ja yritysten toiminnassa.

TE-toimistosta ja ELY-keskuksesta kerrotaan, että uusia tukipalveluja otetaan käyttöön mahdollisimman ripeästi.

– YT- ja lomautusilmoitusaika on lyhenemässä viiteen päivään. Tämä tulee koskemaan myös määräaikaisia työsopimuksia. Työttömäksi jääviltä on määräaikaisesti poistumassa myös omavastuuaika. Myös yrittäjien oikeus työttömyysetuuteen paranee tilapäisesti, tiedotetaan Etelä-Pohjanmaan TE-toimistosta ja ELY-keskuksesta.

Tapaamiset siirretty puhelimeen tai verkkoon

TE-toimistot ovat ohjeistaneet asiakkaitaan asioimaan sähköisesti Oma asiointi -palvelun kautta tai puhelimella. Kaikki vastuuvirkailijoiden kanssa sovitut tapaamiset on toistaiseksi muutettu puhelinkontakteiksi tai muuksi verkkopalveluksi. Sama koskee yrityspalveluja.

Etelä-Pohjanmaan TE-toimiston toimipaikkojen aulapalveluissa asiointia on rajoitettu minimiin. Kauhajoella ja Alajärvellä aukioloa on supistettu. Palvelut ovat auki vain keskiviikkoisin kello 9.00–15.45 välisenä aikana.

Seinäjoen toimipaikka on avoinna maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 9.00–16.00 välillä.

Korkeintaan viisi asiakasta kerrallaan

Asiapapereiden ja yhteydenottopyyntöjen jättöä varten on pieni asiointipiste, jossa otetaan vastaan myös työnhakijaksi ilmoittautumisia niiltä henkilöiltä, jotka eivät pysty ilmoittautumaan sähköisesti. Aulapalvelujen tiloissa voi asioida kerrallaan korkeintaan viisi asiakasta.

Toimipaikoilla työskentelee mahdollisimman vähän työntekijöitä. TE-toimiston palveluista turvataan ensisijaisesti työttömyysturva, työnhakijaksi ilmoittautuminen, puhelinpalvelut sekä yritysten muutosturva. ELY-keskuksen yrityspalvelujen uusien poikkeustilanteen tukimuotojen toimeenpano varmistetaan.

Työvoimakoulutuksissa ja valmennuksissa on siirrytty lähiopiskelusta etätyöskentelyyn. Koulutuksia ja valmennuksia ei ole tarvinnut keskeyttää, vaan palvelut jatkuvat ja palveluihin voi hakeutua edelleen.

Yrittäjille apua ELY-keskuksesta

Hallitus on valmistellut mittavan tukipaketin yrityksille koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. ELY-keskuksille myönnetään lisämääräraha yritysten kehittämisavustuksiin.

Lisärahoituksella tuetaan pk-yrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä. Tuettavien yritysten joukoon luetaan myös toiminimiyrittäjät. Avustus on käytettävissä koko maassa.

Tavoitteena on käynnistää avustuksen haku viikolla 13 erillisellä hakuilmoituksella ELY-keskusten verkkosivuilla.

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi