Hyppää sisältöön

Kreikan rajalta palanneita jäi oman onnensa nojaan Turkissa – Koronaviruksen piinatessa apua ei riitä kaikille

Turkki ilmoitti kuukausi sitten avaavansa rajat Eurooppaan. Nyt moni on palannut Kreikan rajalta tyhjin käsin: "Kaikki oli valhetta".

Rajalta palannut afganistanilainen perhe odotti tällä viikolla apua Esenlerin linja-autoasemalla Istanbulissa tietämättä minne mennä. Kuva on Haytham-nimellä jutussa esiintyvän syyrialaismiehen ottama. Hän ei turvallisuussyistä halua käyttää oikeaa nimeään. Kuva: Haytham

ISTANBUL Kreikan rajalta on palannut istanbulilaiselle bussiasemalle päivittäin kymmenittäin pettyneitä ihmisiä muutaman viikon ajan.

He ovat pääosin afganistanilaisia, syyrialaisia ja pohjoisafrikkalaisia, jotka uskoivat pääsevänsä Eurooppaan, kun Turkki ilmoitti helmikuun lopulla avaavansa rajat.

Kreikka palauttikin maahan saapuneet kovakouraisesti. Maarajalla vallitsi viikkokausia kaaos, kun Turkin poliisi usutti siirtolaisia ylittämään Kreikan rajan kyynelkaasun ja kumiluotien keskellä.

Nyt rajalla on hiljaista ja monet ovat palanneet.

Harva uskaltaa auttaa palanneita koronan takia

Lähtiessään etenkin syyrialaisilla oli Turkissa katto pään päällä, pimeä työpaikka ja lapsetkin koulussa jossain päin maata – enää heillä ei ole mitään.

Tällä viikolla ryhmä palanneita nukkui Esenlerin bussiasemalla Istanbulissa ja odotti apua.

– Joillakin ei ole edes kenkiä. Jotkut eivät tullessaan ole syöneet mitään päiviin eivätkä nukkuneet. Lapsilla on kuumetta, kuvailee bussiasemalla pakolaisia auttava syyrialaismies Haytham Ylelle.

Koronaviruksen levitessä Turkissa vain harva on uskaltautunut auttamaan pakolaisia ja viemään heille ruokaa, huopia ja lääkkeitä. Turkissakin melkein kaikki liikkeet, paitsi ruokakaupat ja apteekit, ovat suljettuina.

Hashtar, 8, odotti Irakin Kurdistanista tulleen perheensä kanssa viikkoja Kreikan rajalla. Kuva: Haytham

Palaajia auttava syyrialaismies esiintyy keksityllä nimellä, koska ei halua hermostuttaa Turkin viranomaisia.

Hän ostaa bussilippuja palaajille, jotta he pääsevät takaisin paikkakunnille, joista olivat lähteneet. Toisinaan Haytham ja muutamat muut auttajat joutuvat suostuttelemaan bussiyhtiöitä.

– Jotkut kuskit eivät halua ottaa viikkokausia peseytymättömiä ihmisiä busseihinsa, Haytham sanoo.

Toiveet vaihtuivat rajalla pettymykseksi

Helmikuun lopulla tuhannet siirtolaiset ja pakolaiset ympäri Turkkia lähtivät liikkeelle kohti Kreikan rajaa, kun Turkki ilmoitti avaavansa rajat Eurooppaan.

Turkki sanoi, ettei se voi enää huoltaa suurta määrää ihmisiä rajojensa sisällä. Turkissa on yli neljä miljoonaa siirtolaista ja pakolaista, joista valtaosa on syyrialaisia.

Käsillä näkyi olevan takuuvarma tilaisuus päästä Eurooppaan.

Monet luopuivat kaikesta, minkä olivat vaivoin saavuttaneet Turkissa, ja hyppäsivät pikapikaa järjestettyihin kuljetuksiin kaupungeista yksityisillä busseilla.

Jotkut Turkki päästä vapaiksi pakolaisten palautuskeskuksista – lukumääriä ei voida vahvistaa. Bussimatkakin maksoi vain muutaman kympin‚ jotkut vietiin rajalle jopa ilmaiseksi.

Perillä odottikin pettymys. Rajan ylittäminen kävi helposti, mutta Kreikka työnsi 35 000 siirtolaista ja pakolaista väkivaltaisesti takaisin Turkkiin. Samalla monilta heistä vietiin myös rahat ja puhelin.

Siirtolaiset ja pakolaiset ottivat maaliskuun alussa yhteen Kreikan poliisin kanssa Turkin rajalla Edirnessä. Kuva: Bulent Kilic / AFP

Kreikka myös jäädytti turvapaikkahakemuksien käsittelyt kuukaudeksi.

Maaliskuun alussa 24-vuotias Ahmed kertoi Ylelle, että lupaus avoimista ovista Eurooppaan oli ollut liian hyvää ollakseen totta.

Siirtolaisia käytettiinkin "syöttinä" poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, hän harmitteli.

– Kaikki oli valhetta, Kreikasta käännytetty Ahmed sanoi.

Turkki haluaa uuden pakolaissopimuksen

Turkki sulki maaliskuun alussa Kreikan merirajansa saatuaan ensin neuvoteltua Venäjän kanssa tulitaukosopimuksen Syyrian Idlibissä, mikä oli ollut yksi Turkin tavoitteista.

Myös meriteitse Kreikkaan päässeitä pidätettiin Kreikassa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan yli 600 Turkista ylittänyttä siirtolaista ja pakolaista pidätettiin Lesboksen saarella (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Turkki yrittää neuvotella EU:n kanssa uutta pakolaissopimusta 2016 solmitun tilalle ja haluaa unionin auttavan turva-alueen perustamiseksi pakolaisille Pohjois-Syyriassa.

Maaraja Kreikkaan on toistaiseksi pysynyt Turkin puolella "auki", mutta sen ylittäminen on käytännössä mahdotonta.

Kreikkalaisia poliiseja torjuivat maaliskuun alussa Turkista rajan yli pyrkiviä siirtolaisia Kastaniesissa Kreikassa. Kuva: Dimitris Tosidis / EPA

Keskiviikkona hallitusta lähellä oleva Hürriyet-lehti kertoi rajalla vielä olevan "tuhansia" odottajia Kreikan Kastaniesia vastapäätä, Pazarkulen raja-aseman kupeessa Turkin puolella. Edirnen rajamaakunnan terveysviranomaiset tarkkailivat heidän terveydentilaansa koronaviruksen varalta ja hoitivat samalla Kreikan vastatoimissa loukkaantuneita, artikkelissa sanottiin.

Ulkopuolisia ja puolueettomia tarkkailijoita ei kuitenkaan päästetä alueelle.

Viime viikolla rajalla käyneet ulkomaalaiset toimittajat kertoivat turkkilaisviranomaisten tyhjentäneen Edirnen rajamaakuntaa ja laittaneen siirtolaisia ja pakolaisia busseihin.

Osa rajalta palaajista on pidätetty

Turkin sisäministeriö ei selventänyt Erdirnessä olevien siirtolaisten ja pakolaisten tilannetta, kun Yle kysyi asiasta tiistaina.

Istanbulin kaupunginhallinnon mukaan valtaosa Kreikasta palautetuista on viety suoraan paikkakuntiin, joista he olivat alun perin lähteneet rajalle.

Istanbuliin jumiin jääneet ovat niitä, joille ei jostain syystä suora kuljetus järjestynyt, eräs kaupungin edustaja sanoi. Hän puhui nimettömänä, koska hänellä ei ollut valtuuksia kommentoida asiaa.

Turkkilaisten uutiskanavien mukaan joillain paikkakunnilla rajalta palanneiden ryhmiä on myös pidätetty ja viety pakolaisten palautuskeskuksiin terveystarkastuksen jälkeen.

"Meiltä vietiin Kreikassa kaikki"

Jo maaliskuun ensimmäisen viikon lopulla ainakin satoja siirtolaisia ja pakolaisia palasi Istanbuliin. He kertoivat tulleensa kaltoin kohdelluksi Kreikassa ja menettäneensä kaiken omaisuutensa.

"Rajansuojelutalkoisiin" Kreikassa osallistui poliisin lisäksi myös paikallisia ryhmiä, kuten metsästäjiä ja äärioikeistolaisryhmiä.

Rajalle saapui jopa saksalaisia uusnatseja, jotka Kreikka palautti myöhemmin (siirryt toiseen palveluun) Saksaan. Syyrialainen Ihab Ashur uskoo, että hänet ja hänen veljensä Husamin ottivat kiinni saksalainen "kommandoryhmä".

– Kreikassa meiltä otettiin kaikki, puhelimemme ja rahamme, kertoo Ashur, 16, joka palasi Istanbuliin maaliskuun alussa.

Istanbuliin palaa kymmenittäin siirtolaisia Kreikan rajalta päivittäin. Kuva on Haytham-nimellä jutussa esiintyvän syyrialaismiehen ottama. Kuva: Haytham

Palattuaan Istanbuliin bussilla – jonka kuski laskutti nyt lipusta tuplasti sen minkä rajalle mentäessä – Ashurin veljekset jäivät majailemaan puistikkoaukiolle Aksarayn kaupunginosassa.

Ihab Ashur oli jättänyt työpaikkansa Mersinin rantakaupungissa Etelä-Turkissa.

Leipomossa tienaamillaan rahoilla hän oli huolehtinut myös 24-vuotiaasta isoveljestään Husamista, joka oli menettänyt jalkansa pommituksissa Syyriassa.

Mersiniin veljekset eivät enää halua palata, eivätkä Syyriaankaan niin kauan kuin sota jatkuu.

– Seuraavaksi yritämme uudestaan, jos saamme kasaan rahat salakuljettajille, Husam sanoo.

Lue lisää:

Turkin presidentti Erdoğan kehottaa Kreikkaa avaamaan rajansa siirtolaisille ja päästämään nämä muualle Eurooppaan

Analyysi: Mikä meni pieleen EU:n ja Turkin välillä? Pakolaissopimus osoittautui sudeksi

Sisäministeri Maria Ohisalo: Kreikka toimii väärin, turvapaikkahakemukset pitäisi käsitellä