Satakunnassa todetty yhteensä 19 koronatartuntaa – tiistaina ei yhtään uutta tapausta

Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä sanoo, että Satakunnan tartuntamäärät ovat tähän mennessä olleet odotusten mukaisia.

koronavirus
Koronavirus elektronimikroskooppikuvassa.
Koronavirus sinisinä palloina elektronimikroskooppikuvassa.AFP

Satakunnassa on todettu tiistaihin mennessä 15 laboratoriossa varmistettua koronatapausta. Lisäksi oireiden perusteella on todettu neljä tartuntaa aiemmin todettujen tapausten karanteeniin määrätyillä lähikontakteilla.

Yhtään uutta tapausta ei todettu tiistaina, joten tilanne maakunnassa on pysynyt ennallaan.

Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mukaan kaikki tapaukset ovat lieviä, eli potilaat ovat pärjänneet kotihoidossa ja käyneet sairaalassa enintään muutaman tunnin jaksoja.

Potilaista kaksi on eläkeikäisiä, muut työikäisiä.

Osa potilaista on ollut kuumeisia. Tavallisimpia oireita ovat olleet kuiva yskä, painon tunne rintakehällä, lihaskipu, yleiskunnon lasku ja osalla potilaista on lisäksi ollut maku- ja hajuaistin häiriöitä. Toistaiseksi kenelläkään ei ole ollut vaikeita keuhko-oireita eikä sairaalahoitoa ole tarvittu.

Odotettu määrä

Uusitalo-Seppälä sanoo, että tautitapauksia on ollut tähän mennessä Satakunnassa alueen väkimäärään ja maantieteelliseen sijaintiin suhteutettuna odotettavissa oleva määrä. Hän arvioi, että myös sairastuneiden kontaktien huolellinen jäljittäminen on auttanut pitämään tilannetta hallinnassa.

Raija Uusitalo-Seppälä
Ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.Katja Halinen / Yle

–Rajoitustoimenpiteet ovat tärkeitä, vaikka niiden vaikutusta on vielä vaikea arvioida. Epidemia on ollut maailmalla hyvin vaikea. Myös me olemme varustautuneet siihen, että keväästä voi tulla raskas, Uusitalo-Seppälä sanoo.

Ibuprofeenia voi käyttää

Ylilääkäri tahtoo katkaista siivet käsitykseltä, että koronaviruksen aiheuttamia oireita ei voisi hoitaa ibuprofeenilla. Asiasta on levinnyt uutisia sen jälkeen, kun ranskalaissuosituksessa kehotettiin käyttämään parasetamolia ibuprofeenin sijasta.

Raija Uusitalo-Seppälän mukaan ibuprofeeni on sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n että kotimaisen THL:n suosituksissa todettu turvalliseksi kipu- ja kuumelääkkeeksi myös koronapotilaille, kunhan potilas on aiemminkin sietänyt lääkettä. Myös parasetamolia voidaan käyttää kuumelääkkeenä.

Suojainten käytössä harkintaa

Ylilääkäri Uusitalo-Seppälä kertoo olevansa luottavainen siihen, että potilaita pystytään hoitamaan, vaikka epidemia laajenee. Hänestä on tärkeää pyrkiä hillitsemään epidemian nopeaa leviämistä, kuten nyt Suomessa tehdään.

Hän kuitenkin vaatii päättäjiä pysymään tiukkana esimerkiksi siinä, että suojavarusteita ei aleta käyttää tilanteissa, joissa niiden käyttö ei ole tarpeen.

– Kun terve hoitaja käy terveen ikäihmisen luona, ei ole syytä käyttää hengityssuojia, vaikka tällaistakin on vaadittu. Varastot voivat loppua, jos suojaimien käytöstä tehdään huonoja päätöksiä, Uusitalo-Seppälä viestittää.

Satakunnassa on ohjeistettu hoitohenkilökuntaa suojaimien käytössä sekä Satasairaalassa että kuntien yksiköissä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan