1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronaan sairastuneita suomalaisia lennätettiin ambulanssikoneella Espanjasta Helsinkiin

Ambulanssikone kuljetti huonokuntoiset potilaat hoitoon Helsingin seudulle.

Potilaat kuljetettiin eristysyksiköissä, joissa on paineistettu ilmanvaihto. Kuva: EMA

Suomalaisia matkailijoita on sairastunut vakavasti koronaviruksen vuoksi Espanjan Malagassa. Ambulanssilentoja järjestävä suomalaisyritys kuljetti muutaman potilaan tehohoitoon Suomeen tiistaina 24. maaliskuuta.

Lennon tehneestä yrityksestä Ema Finlandista kerrotaan, että suomalaispotilaat olivat päätyneet sairaalahoitoon Espanjassa.

– Hoidon taso ei ollut siellä yhtä hyvä kuin Suomessa ja voi sanoa, että potilaat olivat jopa heitteillä, yrityksen lääketieteellinen johtaja Tuomas Hiltunen sanoo puhelinhaastattelussa.

Yksi suomalainen potilas tarvitsi Hiltusen mukaan välitöntä tehohoitoa. Hiltusen mukaan koroviruksen yksi ikävä piirre on se, että siinä vaiheessa kun potilas on siinä kunnossa, että tarvitsee sairaalahoitoa, hän tarvitsee usein pian myös hengitystuen.

Lääkäri neuvoo palaamaan Suomeen ajoissa

Tuomas Hiltunen oli itse lennolla mukana. Hänen mukaansa potilaat kuljetettiin eristysyksiköissä, joissa on paineistettu ilmanvaihto. Menetelmä tekee lennon turvalliseksi potilaista huolehtiville henkilöille ja lentohenkilökunnalle.

Anestesia- ja tehohoitolääkäri Hiltunen on huolissaan Malagan seudulla Costa del Solissa yhä olevista suomalaisista. Hiltusen mukaan koronavirus on leviämässä myös heidän keskuuteensa. Samaan aikaan espanjalaiset sairaalat ovat kuormittuneet viruksen takia.

– Kyllä sieltä on paras pyrkiä pois ennen kuin on huonossa kunnossa, Hiltunen sanoo.

Hiltunen uskoo, että lisää koronapotilaita joudutaan vielä kotiuttamaan Suomeen.

Nyt Suomeen lennätetyillä potilailla oli Hiltusen mukaan matkavakuutus.