Ihmisten remontti-into yllätti rautakauppiaat: myynti ei lopahtanutkaan – Koronaeristyksessä nyt tapetoidaan ja maalataan

Rautakaupoissa varauduttiin jo reippaaseen myynnin laskuun, mutta toistaiseksi kauppa käy.

remontti
Maalitela
Ismo Pekkarienen / AOP

Kuluttajien remontti-into on yllättänyt rautakaupat.

Rakennustarvikkeita myydäänkin jopa edellisvuoden tahtiin, vaikka asiakkaita liikkeissä käy selvästi vähemmän.

Kokkolan Kodin Terrasta, Hartman Raudasta ja K-Raudasta kerrotaan, että myymälät varautuivat jo myynnin laskuun, mutta ihmisillä tuntuukin nyt olevan aikaa remontoida.

– Rakennustarvikekauppa käy, vaikka lähes kaikkien muiden tavaroiden myynti on hiipunut, kun ihmiset eivät liiku. Eniten myydään sisustusmaaleja, tapetteja ja lattiaa, kertoo Kodin Terran myymäläpäällikkö Mika Peltola.

Saman vahvistaa K-Raudan myymäläpäällikkö Niko Kotanen.

– Pelättiin, että kauppa loppuu kuin veitsellä leikaten, mutta vielä ei ole hyytynyt. Pudotus tulee meillekin, mutta vasta ehkä parin kolmen viikon päästä, arvioi Kotanen.

Koronaeristyksessä toteutetaan pieniä pintaremontteja. Isompien remonttien tarvikkeissa ei ole vielä suurta kysyntää, esimerkiksi keittiöitä ja kylpyhuoneita ei vielä suuremmin pistetä uusiksi.

Rakennustyömaat vielä pyörivät

Myös rakennusliikkeillä näyttää vielä töitä riittävän.

Tavaraa ostetaan entiseen malliin, mutta epidemian vuoksi tilauksia tehdään enemmän puhelimella.

– Ammattirakentajia asioi liikkeessä päivittäin. Rakennustyömaat pyörivät, mikä takaa sen, ettei myynti ole ainakaan vielä lähtenyt laskuun, kertoo aluemyyntipäällikkö Jari Hinkkanen Hartman Raudasta Kokkolasta.

Toistaiseksi rakennustarvikkeita liikkeissä riittää, mutta poikkeusolojen jatkuessa pitkään, varastot voivat ehtyä.

– Esimerkiksi kaakelit ja teräs ovat vahvasti tuontituotteita. Kaakeleita ostetaan Suomeen Italiasta ja Kreikasta eli niiden saanti voi vaikeutua.

Ostamisessa on kuitenkin tapahtunut selvä muutos, sanoo Kokkolan Prisman ja Kodin Terran johtaja Veli-Matti Haarala.

– Shoppailutyyppinen ostelu on vähentynyt. Kaupassa hoidetaan ostokset nopeasti. Moni osaa käyttäytyä vastuuntuntoisesti: kauppaan tullaan hanskat kädessä, etäisyyttä pidetään ja kerralla ostetaan selvästi enemmän, kuvailee Haarala.

Katso täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Artikkelista voi keskustella 26.3.20 kello 23.00 saakka. Oletko saanut aloitettua esimerkiksi pitkään roikkuneen remontin tai muita kotitöitä?