Kuopio on aikaistanut katujen hiekanpoistoa helpottaakseen katupölytilannetta ja koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia

Kuopion keskustan keskitetty hiekanpoisto tapahtuu sunnuntaina 5. huhtikuuta.

Kuopio
Uusi hiekanpoistolaite putsaa kevyen liikenteen väylää.
Arkistokuva.Marianne Mattila / Yle

Talvella kaduille levitetyn hiekan ja sepelin poisto on päässyt Kuopiossa viime päivinä vauhtiin. Työtä tehdään nyt noin 40 koneen voimin. Tällä hetkellä puhdistetaan keskustan väyliä sekä keskustaan tulevia pääväyliä.

Hiekanpoisto on aloitettu tavallista aikaisemmin huolimatta siitä riskistä, että lumisateiden takia katuja jouduttaisiin hiekoittamaan uudelleen.

– Kyllä se tämä koronavirus ajaa nyt tähän, kun on todettu että tuo kaikki muu pöly on riskiryhmille sellainen, että se vaikeuttaa tilannetta. Saatetaan toki joutua hiekoittamaan uudelleen, mutta se on sitten sen ajan murhe, sanoo Kuopion kaupungin kunnossapitopäällikkö Jere Toppinen.

Sepeliä ja hiekkaa on jouduttu kylvämään kaduille liukkaiden kelien takia tavallista talvea enemmän. Hiekka on myös jäänyt kaduille puhdistettavaksi, koska lunta on ollut vähän, minkä takia hiekkaa ei ole kulkeutunut pois lumen seassa. Kuopion keskustan alueella hiekkapöly on muuttanut ilman laadun viime päivinä huonoksi.

Keskustan keskitetty hiekanpoisto sunnuntaina 5. huhtikuuta

Kuopion keskustassa laaja, keskitetty hiekkojen poisto on tulossa 5. huhtikuuta. Työt alkavat sunnuntaina aamuyöllä viimeistään kello 2.00. Yöpakkanen voi kuitenkin viivästyttää aloitusta. Tarvittaessa työt jatkuvat myös maanantaina.

Keskitetty hiekanpoisto rajoittaa kadunvarsipysäköintiä. Pysäköintikieltojen takia kaupunki tarjoaa hiekanpoiston ajaksi paikoitusalueita.

Puhdistettaville kaduille laitetaan pysäköintikiellon osoittavat liikennemerkit puhdistusta edeltävinä päivinä. Kielletyille alueille pysäköidyt ajoneuvot siirretään pois ja siirrosta peritään erillinen maksu pysäköintivirhemaksun lisäksi.

Ajoneuvot viedään ensin siirtopaikalle, josta ne on haettava kahden päivän kuluessa. Sen jälkeen ne siirretään kaupungin varastoon ja tästä siirrosta peritään vielä erilliset kustannukset.