Itärajan rajanylityspaikkoja kunnostetaan kymmenillä miljoonilla – tulossa paremmat läpivalaisulaitteet ja tunnistusjärjestelmät

Kunnostustöitä tehdään Vaalimaan, Imatran, Parikkalan, Vainikkalan, Raja-Joosepin ja Vartiuksen raja-asemilla.

rajavalvonta
Venäläisiä autoja odottamassa Nuijamaan raja-asemalla Suomeen pääsyä. Nämä ovat viimeisiä autoja Suomeen tulossa ennen kuin raja suljettiin Koronaviruksen takia.
Venäläisiä autoja odottamassa Nuijamaan raja-asemalla Suomeen pääsyä. Arkistokuva.Mikko Savolainen / Yle

Itärajan rajanylityspaikoilla aloitetaan isot parannustyöt tänä vuonna.

Esimerkiksi teitä, rataosuuksia, liittymiä ja laitteistoja parannetaan Vaalimaan, Imatran, Parikkalan, Vainikkalan, Raja-Joosepin ja Vartiuksen raja-asemilla.

– Työt ovat siinä mielessä merkittäviä, että niillä varaudutaan kapasiteetin riittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Tässä taloudellisessa tilanteessa kapasiteetti riittää ihan hyvin, mutta kunnostustöiden myötä kapasiteetti riittää jatkossakin, jos liikenne kasvaa taloudellisen tilanteen parantumisen myötä, projektipäällikkö Jyri Mustonen Väylästä kertoo.

Imatran rajanylityspaikalla parannetaan vuoteen 2022 mennessä etenkin rajanylityspaikan rataosuutta. Kehittämistöiden kokonaisbudjetti on 5,2 miljoonaa euroa.

Parikkalassa kehitetään rajanylityspaikan läpivalaisulaitteistoa ja tunnistusjärjestelmiä. Lisäksi rajanylityspaikalle vievän tien ja valtatien 6:n liittymää parannetaan. Töiden on määrä valmistua vuoteen 2022 mennessä. Rakennustöiden kokonaisbudjetti on 4,9 miljoonaa euroa.

Vaalimaan rajanylityspaikalla kehitetään tieliikenteen kaistajärjestelyjä liikenteen sujuvuuden parantamiseksi. Lisäksi rajanylityspaikan valvontajärjestelmiä kehitetään. Järjestelyjen ansiosta aseman rajanylityskapasiteetti kasvaa jonkin verran. Kehittämishankkeen budjetti on 5,6 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan Vainikkalassa sijaitsevan kansainvälisen rajanylityspaikan toimintaa parannetaan rakentamalla uusi rajatarkastusasema ja kehittämällä valvontajärjestelmiä. Rajanylityspaikkaa käytetään vain rautatieliikenteessä. Hankkeen budjetti on noin 6,4 miljoonaa euroa.

Inarissa sijaitsevan Raja-Joosepin rajanylityspaikan rakennukset, tietojärjestelmät ja läpivalaisulaitteisto uusitaan. Työt valmistuvat vuonna 2022. Parannustoimiin on budjetoitu 11,4 miljoonaa euroa.

Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikalla parannetaan ratarakenteita rajalla ja Ypykkävaarassa, kehitetään tieliikenteen olosuhteita muun muassa kaistajärjestelyin ja uudistetaan rajanylityspaikan rakennuksia.

Kaakkois-Suomessa hankkeiden kokonaisbudjeteista 80 prosenttia tulee EU-rahoituksena ja kansallisena rahoituksena. Pohjois-Suomessa 90 prosenttia rahoituksesta saadaan tukina.