Puutarhuri suosittelee tarttumaan haravaan: "Ihminen tarvitsee lepoa ikävistä ajatuksista, puutarha jos mikä tuo sitä"

Puutarhan kevättyöt odottavat. Jos ei ulos pääse, voi sormet iskeä multaan sisälläkin.

puutarhanhoito
Maria Kylmäluoma haravan varsi kädessä
Maria Kylmäluoma tietää, että ulkoilma ja oleskelu puutarhassa pitää mielen pirteänä.Anna Wikman / Yle

Puutarhuri Maria Kylmäluoma aloittaa työt Jokilaakson matkailupuutarhan omenapuutarhassa irrottamalla nuorten puiden ympäriltä suojaverkkoja. Rusakkovaara on tältä keväältä ohi, hän arvioi..

Lapuan kaupungin ylläpitämässä puutarhassa kevättyöt ovat jo täydessä vauhdissa.

– Ihan samoja töitä, joita voi nyt tehdä jo kotipuutarhoissakin. Puiden ja pensaiden leikkaamista, taimien esikasvatusta, perennapenkkien siistimistä, haravoimista.

Nyt onkin hyvä aika aloittaa puutarhan kevättyöt ja samalla siirtää ajatukset koronasta hetkeksi syrjään. Tänä keväänä aikaakin ulkotöille on tavallista enemmän, kun epidemian takia monet viettävät pääosan vapaa-ajastaan kotosalla.

raparperin alkuja
Raparperit ovat lähteneet kasvuun. Kevät on aikainen, mutta ei mitenkään poikkeuksellinen, sanoo Maria Kylmäluoma.Anna Wikman / Yle

Puutarhaliitto on poikkeusaikana muistuttanut jo moneen kertaan puutarhaharrastuksen merkityksestä (siirryt toiseen palveluun). Kotitarveviljelyllä on merkitystä sekä huoltovarmuuden että ihmisten hyvinvoinnin kannalta, tähdentää Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

– Tunnetusti puutarhatyöt edistävät hyvinvointia ja lisäävät sopivasti fyysistä aktiivisuutta. Puutarhassa ja luonnossa liikkuminen laskevat verenpainetta ja stressiä. Samalla myös mieli virkistyy, kun seuraa kevään etenemisen ja kasvun ihmettä.

Lumikellot, skillat ja tulppaanit

Luonnon heräämiseen havahtuminen on jokakeväinen herkkä hetki kokeneelle puutarhurillekin.

– Katso nyt näitä, miten ihania pieniä raparperin alkuja, esittelee Maria Kylmäluoma mustasta mullasta nousevia parin kolmen sentin mittaisia punaisia raparperin varsia ja pieniä avautuvia lehtiä.

Kylmäluoma sanoo viihtyvänsä keväällä eteläseinustojen äärellä. Lumikellot ovat jo kukassa. Skillat, tulppaanit, narsissit ja monet muut sipulikukat työntävät varsiaan voimalla maan pinnalle.

Hyötypuutarhastakin löytyy jo vihreää. Pillisipulit ja ruohosipulit levittävät vahvaa tuoksua ympärilleen.

– Täältä voi jo napsia varsia ruokapöytään, vinkkaa Kylmäluoma samalla kun kerää kuihtuneet varret sipulipenkistä kottikärryihin.

Viinimarjapensaita leikkaamaan

Puutarhuri patistelee ihmisiä ulos neljän seinän sisältä. Jos ei ole omaa puutarhaa, voi mennä mahdollisuuksien mukaan ja koronarajoitukset huomioon ottaen metsään tai julkisiin puistoihin.

Tärkeintä on suunnata ajatuksia välillä muuallekin kuin poikkeusoloihin.

– Ihminen tarvitsee lepoa ikävistä ajatuksista, puutarha jos mikä tuo sitä minun mielestäni, toteaa Kylmäluoma.

Kotipuutarhan työt kannattaa aloittaa leikkaamalla huonot oksat pois viinimarjapensaista ja myös omenapuiden leikkaaminen on nyt ajankohtaista. Lannoittamaan ei kuitenkaan kannata vielä ryhtyä. Pitää malttaa odottaa, että maa sulaa.

Kylmäluoma muistuttaa, että nyt eletään vasta maaliskuuta. Paljon voi puutarhassa jo tehdä, mutta ihan kaikkeen ei kannata ryhtyä, sillä takapakkiakin voi tulla.

– Vielä voi tulla uutta lunta tänne keskiseen Suomeenkin.

Kun sormet alkavat syyhytä

Ilmajoen Koskenkorvalla asuvat Päivi ja Raine Färm määrittelevät oman puutarhaharrastuksensa jonkinasteiseksi hulluudeksi. He ovat luoneet muutamassa vuodessa tuhansien neliöiden nurmikentälle näyttävän kivipuutarhan.

Pariskunnalle koronaepidemia ei ole tuonut lisää kotonaoloaikaa. Päivi Färm työskentelee vanhusten kotihoidossa ja Raine Färm kiertää maata asentamassa lypsyrobotteja.

Puutarhan kevättyöt eivät ole vielä ainakaan täydellä tohinalla käynnistyneet.

– Sormet kyllä syyhyävät, mutta odotetaan vähän lämpimämpiä säitä.

Luonnon ja puutarhan heräämistä Färmit ovat kuitenkin seuranneet.

– Onhan tuolla jo monta pensasta silmuilla ja peikonpähkinätkin taas selvisivät, iloitsee Päivi Färm.

kanaverkosta tehty keijukainen
Siinä korona-ajatukset painuvat ainakin hetkeksi taka-alalle, kun alkaa muotoilla kanaverkosta keijukaisia.Päivi Färm

Ajatukset lumotussa metsässä

Päivi ja Raine Färm toteavat, että puutarhatyöt hoitavat niin ruumista kuin sieluakin ja nollaavat tehokkaasti ajatuksia.

– Saa olla pihalla, pää tyhjenee työjutuista ja tuleehan siinä liikuttua monella lailla. Kun punnaa kottikärryillä isoja kuormia tavaraa, niin tulee voimatreeniä samalla.

Viime päivinä Färmien ajatuksissa on ollut lumottu metsä. Se alkaa rakentua heidän puutarhansa perälle pikku hiljaa.

– Visio on selvä, saa sitten nähdä, kuinka toteutuu. Metsän asukkaat ovat jo työn alla, tässä on loihdittu muun muassa keijuja kanaverkosta, selvittää Päivi Färm koronakevään kotipuuhia.

Versoista piristystä

Suomi on pitkä maa ja kevät etenee eri tahtiin eri puolilla maata. Vaikka etelässä ja maan keskiosissa voi jo tehdä paljonkin ulkotöitä, pohjoisemmassa multasormet joutuvat toteuttamaan itseään vielä sisätiloissa.

Siihenkin aika on mitä parhain.

sipuleiden versoja
Sipulin versoja voi napsia varren kerrallaan leivän päälle tai soppakattilaan.Pauliina Jaakkola / Yle

Maria Kylmäluomalla on monta hyvää vinkkiä myös sisätöihin. Erityisesti hän suottelee nyt piristämään päivää itse kasvatetuilla versoilla.

– Ne tulevat nopeasti, vihreää alkaa näkyä jo muutamassa päivässä varsinkin näin keväällä. Versojen kasvattamisen voi aloittaa jo vaikka tammikuussa, mutta mitä talvempi on, sitä hitaammin versot kasvavat.

Kylmäluoman omassa keittiössä versoa pukkaavat niin sipulit, valkosipulit, herneet kuin auringonkukansiemenetkin.

– Ei tarvita kuin vedenpitävä rasia, vaikka leikattu maitopurkki käy, ja vähän multaa. Multaa kostutetaan kohtuullisesti ja sipulit tai siemenet tökätään multaan.

Kylmäluoman mukaan esimerkiksi sipuli on hyvin tuottoisa, siitä voi leikata verson kerrallaan syötäväksi ja uutta tulee aina tilalle. Mullankaan suhteen sipuli ei ole ollenkaan kranttu. Toisinaan se lähtee kasvattamaan versoja ilman multaakin.

– Näistä on iloa pitkäksi aikaa!

Lue täältä uusimmat tiedot koronaviruksesta.