1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain kongressi

Yhdysvalloissa päästiin sopuun jättimäisen suuresta paketista talouden elvyttämiseksi – Aasiassa pörssikurssit kiittivät heti

Kongressin uskotaan hyväksyvän nopeasti elvytyspaketin, joka torpattiin edustajainhuoneessa kahdesti

Yhdysvaltain kongressi
Raha seteli dollari
Yhdysvalloissa senaatin enemmistö- ja vähemmistöjohtaja ovat päässeet sopuun 2 000 miljardin dollarin tukipaketista.AOP

Yhdysvalloissa on päästy sopuun jättimäisestä elvytyspaketista, jolla on tarkoitus lievittää koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle. Tukipaketin koko on noin 2 000 miljardia dollaria.

Senaatin republikaani- ja demokraattijohtajat ovat vahvistaneet sovun syntymisen. Valkoisen talon lähde kertoi sovusta varhain aamulla Suomen aikaa.

– Viimein meillä on sopimus, republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoi uutistoimistojen mukaan.

Kongressin molempien kamarien eli sekä edustajainhuoneen että senaatin odotetaan hyväksyvän tukipaketin nopeasti.

Neuvottelut olivat hankalat ja kestivät useita päiviä. Republikaanien ja demokraattien kiistely on hidastanut tukipaketin valmistumista.

Demokraatit halusivat vielä isomman paketin

Demokraateilla on enemmistö kongressin edustajainhuoneessa eli alahuoneessa. He ovat siellä estäneet tukipaketin hyväksymisen kahdesti. Uutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) mukaan demokraatit ovat vaatineet vielä massiivisempaa, 2 500 miljardin dollarin pakettia.

Medialle vuotaneiden tietojen mukaan paketista 250 miljardia koostuu suorista maksuista yksittäisille kansalaisille. Monet amerikkalaiset saavat lähiaikoina valtiolta 1 200 dollarin sekin. Pienyritysten lainoille on varattu 350 miljardia ja työttömyyskorvauksille 250 miljardia, kirjoittaa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Sopu sai pörssikurssit nousuun

Pörssikurssit ympäri maailman nousivat jo tiistaina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kaupankäyntiä tukivat alustavat tiedot tukipakettineuvottelujen edistymisestä.

Vauhti jatkui tänään keskiviikkona, kun tieto sovusta ilmoitettiin. Tokiossa jo aiemmin vahvistunut Nikkei-indeksi nousi uutisen myötä kahdeksan prosentin nousuun. Tokion pörssipäivää tuki myös tieto siitä, että kaupunkiin kesäksi suunnitellut olympialaiset ollaan siirtämässä eikä perumassa.

– Tokion markkinat seurasivat Wall Streetin positiivista esimerkkiä ja saivat pidettyä yllä tahtia koko loppupäivän, IwaiCosmo Securitiesin meklari Toshikazu Horiuchi sanoi AFP:lle.

Voit keskustella Yhdysvaltain tukipaketista torstaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lähteet: STT-AFP, Reuters

Lue seuraavaksi