Essoten terveyspalvelujen johtaja: Liikkumisrajoitukset helpottaisivat Etelä-Savon koronavirustilannetta – "osin voi olla jo vähän liian myöhäistä"

Maakuntaan on saapunut terveyspalvelujen johtajan arvion mukaan tuhansia mökkiläisiä, ja heiltä on tullut yhteydenottoja Essoten terveyspalvelujen puhelinneuvontaan.

koronavirus
Laakson terveysaseman suojavarusteita käytössä.
Kuvituskuva.Mårten Lampén / Yle

Liikkumisrajoitukset kuten Uudenmaan tai pääkaupunkiseudun eristäminen helpottaisivat Etelä-Savon koronavirustilannetta. Näin sanoo sote-kuntayhtymä Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Etelä-Savon mökeille on kuitenkin tullut arvioiden mukaan jo tuhansia ihmisiä.

– Jos mietitään Uudenmaan sulkemista, osin voi olla jo vähän liian myöhäistä, Seppälä sanoo.

Etuna olisi edelleen ihmisten, ja samalla viruksen, siirtymisen vähentäminen eri alueiden välillä.

Suomen hallitus pohtii keskiviikkona liikkumisrajoitusten ja Uudenmaan tai pienemmän alueen kuten pääkaupunkiseudun eristämistä muusta Suomesta osana koronavirustoimia. Mahdollisista uusista toimenpiteistä tiedotetaan illan kuluessa.

Seppälän mukaan osalla mökeille tulleista ihmisistä on oireita koronavirustartunnasta, osa on altistunut ja osa on karanteenissa.

– Heidänkin tilannekuvansa yritetään saada nopeasti haltuun.

Viime viikonloppuna ulkopaikkakuntalaisten yhteydenotot terveydenhuollon palvelunumeroon lisääntyivät. Muutoin mökkiläiset eivät ole toistaiseksi tarvinneet merkittävästi Essoten terveydenhuoltoa.

Etelä-Savossa rauhallinen tilanne

Tartuntatilanne Etelä-Savon alueella rauhallinen. Essote kertoi eilen muutamista uusista varmistetuista koronavirustartunnoista, joista osa on taudin vakavia muotoja.

Essoten sairaanhoitopiirissä on pystytty jäljittämään kaikkien varmistettujen tartuntojen tartuntaketjut. Ketjujen tunnistaminen on tärkeää, jotta tiedetään tartunnalle altistuneet ja heidät pystytään laittamaan karanteeniin.

– Ensimmäisten tuntemattomien tartuntaketjujen tullessa tiedetään, että tauti leviää hallitsemattomasti tällä alueella. Toistaiseksi tartunnat on pystytty katkaisemaan tehokkaasti ja tiedetään, missä mennään, Seppälä sanoo.

Uudellamaalla tartuntaketjuja ei enää tunneta, ja epidemia on pidemmällä kuin muualla Suomessa.

Lue myös:

"Kun sinne terveenä menee, niin eihän se virus sinne osaa tulla", sanoo mökkiläinen – kunnanjohtaja toivoo, että nyt päätettäisiin, missä aiotaan olla

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Savossa: Etelä-Savossa todettu uusia tartuntoja, Savonlinnaan perustettu infektioasema, Mikkelin kaupunki kokoaa henkilöstöstä yt-neuvotteluissa resurssipankkia

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan