USA alkaa jakaa shekkejä kansalaisille – Tulevaisuudessa tarvitaan terveydenhuollon kriisipuskureita, sanoo Varman Risto Murto

Niin kutsuttu helikopteriraha paikkaa amerikkalaisen sosiaaliturvan aukkoja. Suomessa tukea tarvitsevat erityisesti yritykset.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa, että talouselämän pitää palata normaaliksi jo pääsiäisenä. Kuva: Oliver Contreras / EPA

Suomalaiset talouden asiantuntijat arvioivat Yhdysvaltojen keskiviikkona päättämää talouden elvytyspakettia erittäin merkittäväksi.

Yhdysvallat aloittaa valtavan talouden tekohengityksen, jolla yritetään loiventaa koronaviruksen aiheuttamaa iskua. Talouskriisin helpottamiseen ohjataan kaksi tuhatta miljardia dollaria eli noin 1 800 miljardia euroa.

Se vastaa 33:a Suomen valtion vuosibudjettia tai yli kahta Yhdysvaltojen vuotuista puolustusbudjettia.

Apupaketti pitää sisällään muun muassa helikopterirahaa (siirryt toiseen palveluun) eli koteihin lähetettäviä shekkejä, yli 360 miljardin dollarin lainaohjelman pienyrityksille ja 500 miljardin dollarin rahaston teollisuudelle ja osavaltioille. Lisäksi työttömyyskorvausten ja sairaaloiden rahoitusta lisätään.

– Paketti on historiallisen suuri, suurempi kuin finanssikriisin yhteydessä. Huomattavaa on myös Yhdysvaltojen toimintanopeus, eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo Ylen haastattelussa.

Varma on yksi Suomen suurimpia sijoittajia.

Murron mielestä presidentti Donald Trumpin hallinnon vauhti elvytyspaketin esittelyssä kuvastaa amerikkalaista ajattelutapaa: siellä talouden pelastaminen on korkealla arvojärjestyksessä.

Kun keskiviikon elvytyspakettiin ynnätään keskuspankki Fedin jo aiemmin ilmoittamat toimet (siirryt toiseen palveluun), yhdysvaltalaisten tukipakettien loppusumma käytännössä kaksinkertaistuu.

Risto Murron mielestä koronakriisin hoidossa kritiikin paikka on vasta jälkikäteen. Kustannukset länsimaiden veronmaksajille ovat nyt valtavasti suuremmat kuin jos terveyskriisiin olisi valmistauduttu ajoissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yhdysvaltojen elvytys on merkittävää myös Swedbankin Suomen-pääekonomistin Heidi Schaumanin mielestä.

– Onhan tämä mielenkiintoinen paketti. Siinä tehdään juuri sellaista, mitä Euroopassa ei ole vielä tehty, Schauman sanoo.

– Euroopassakin on esitelty valtavan suuria ohjelmia, mutta tämä amerikkalainen on selvästi sellainen apupaketti, joka näkyy tavallisille kuluttajille. Siellä lähetetään rahaa kaikille amerikkalaisille, myös lapsille ja ihan tavallisille perheille, Schauman sanoo.

Schaumanin mielestä keskiviikon paketti on myös Trumpin näköinen.

– Se on hyvin selvä ja suoraviivainen, täytyy sanoa että avokätinenkin. Siinä on paljon pyöreitä summia, joita annetaan eri tahoille.

Schauman olisi kuitenkin odottanut Yhdysvalloista enemmän sitä, mitä Euroopassakin on tehty, eli esimerkiksi tukea yrityksille. Hänen mielestään paketti myös kohtelee kotitalouksia epätasaisesti.

– Jos joutuu työttömäksi, niin silloin se tuhat euroa tai 1200 dollaria ei lämmitä hirveän paljon. Tämä iskee paljon kovempaa joihinkin kotitalouksiin kuin toisiin.

Heidi Schaumanin mielestä Yhdysvaltojen elvytyspakettia voi pitää osana Donald Trumpin vaalikampanjaa. "Näytetään tavallisille kansalaisille, että he eivät häviä kriisissä vaan saavat rahaa, vaikka eivät välttämättä sitä tarvitsisikaan." Kuva: Matti Myller / Yle

Verkkokauppaa Trumpin paketti tukee luultavasti huomattavasti, Schauman ennakoi.

– Uskon, että tästä on kokonaisuutena hyötyä. Tämä luo uskoa tavallisille ihmisillekin ja osoittaa, että hyvin poikkeuksellisia toimia on mahdollista tehdä tästä kriisistä selviämiseksi.

"Helikopteriraha paikkaa sosiaaliturvan aukkoja"

Murron mielestä paketti vaikuttaa toimivalta.

– Isossa kuvassa pitäisin kritiikin aika pienenä, koska keskuspankki ehkäisee samalla finanssikriisiä eli turvaa yritysten rahoitusta, Murto sanoo.

Helikopteriraha auttaa amerikkalaisen työttömyysturvan ja sosiaaliturvan heikkouden paikkaamisessa. Suomessa on kiireellisempää tukea ennen kaikkea yrityksiä.

– On nopea ja perusteltu menettely, että lähetetään jokaiselle amerikkalaiselle suoraan shekki kotiin.

Murron mielestä elvytyspakettia ei kannata katsoa Trumpin vaalikamppailuna.

– On selvä, että Trumpilla on kaikki syyt pitää talous pyörimässä, mutta tässä saatiin kuitenkin neuvotelluksi mittava paketti kahden puolueen kesken.

"Tästä alkavat investoinnit terveydenhuoltoon"

Risto Murron mielestä taudinhallintaan ja terveydenhuollon kriittisiin järjestelmiin investoidaan jatkossa "hyvin paljon" koronakriisin seurauksena.

Suomeen ja muihin länsimaihin tarvitaan selvästi paremmat terveydenhuollon kriisipuskurit. Koko yhteiskunnan pysäyttäminen viikoiksi tai kuukausiksi on erittäin kallis tapa hoitaa kriisiä ja pelastaa potilaita.

– Nämä kaikki toimenpiteet, joita länsimaissa joudutaan tekemään, ovat erittäin kalliis tapa paikata sitä, että meillä eivät olleet terveydenhuollon kapasiteetti ja menettelyt valmiita tähän epidemiaan.

– Länsimaat eivät halua toista kertaa maksaa tällaista laskua. Me tulemme seuraavat vuodet panostamaan paljon, että vältämme toisen tällaisen hätäjarrutuksen, Murto ennustaa.

Euroopan kriisivalmiuksien puutteellisuus käy ilmi, kun epidemian hoitoa vertaa Aasian maihin. Kiinaa lähellä olevat maat olivat valmistautuneita ja harjaantuneita käsittelemään vaarallisia tartuntatauteja.

– Ne pystyivät reagimaan nyt niin, että koko taloutta ja koko yhteiskuntaa ei tarvinnut laittaa eristykseen. Ne ovat voineet eristää ja seurata viruksen etenemistä tavalla, joka on taloudellisesti olennaisesti halvempaa.

Murron mielestä se on edellisten epidemioiden "ansiota" – esimerkiksi sars-virus oli Aasian maille paljon konkreettisempi uhka kuin Euroopalle.

– He ovat rakentaneet yhteiskuntaan paremman valmiuden toimia. Meillä nämä ovat hätäratkaisuja, joissa taloudellinen hinta on kova.

Aiheesta lisää: