Rovaniemen talous heikentyi merkittävästi

Rovaniemi-korserni teki viime vuonna 20,8 miljoonaa euroa alijäämää.

tilinpäätös
Rovaniemi ilmasta.
Konsernin lainan määrä kasvoi noin 51 miljoonalla eurolla.Visit Rovaniemi

Rovaniemen talous on heikentynyt merkittävästi viime vuonna. Kaupungin tilikauden tulos oli 31,6 miljoonaa euroa miinuksella.

Tulosta heikensi erityisesti valtion verotulotilitysten jääminen noin 7,8 miljoonaa euroa alle alkuperäisen talousarvion ja käytöstä poistettujen rakennusten kuten kaupungintalon poistot kirjanpidosta. Myös erikoissairaanhoidon kustannukset jatkoivat kasvuaan merkittävästi.

Kaupungin toimintatulot kasvoivat 2 miljoonaa euroa ja toimintamenot 17,4 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta. Eniten kasvoivat palvelujen ostomenot, henkilöstömenot ja vuokramenot.

Verotulot, valtionosuudet ja muut rahoitustulot kasvoivat 9,6 miljoonalla eurolla, mutteivät riittäneet kaikkien toimintamenojen kattamiseen. Kaikki investoinnit katettiin lainarahoituksella.

Rovaniemi-korserni jäi 20,8 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Konsernin lainan määrä kasvoi noin 51 miljoonalla eurolla.

Konserniyhteisöt pääsääntöisesti saavuttivat niille asetetut tulostavoitteet. Konserniyhteisöjen yhteenlaskettu tilikauden ylijäämä oli 10,2 miljoonaa euroa. Merkittävimmät ylijäämät olivat Napapiirin Energia ja Vesi Oy:llä, Ounastähti kehittämiskuntayhtymällä, Rovaniemen kylien kehittämissäätiöllä ja Rovakaira Oy:llä.

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee viime vuoden tilinpäätöstä kokouksessaan ensi maanantaina.

Kaupungin mukaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne tulee vaikuttamaan voimakkaasti myös Rovaniemen kaupungin toimintaan, palveluihin ja talouteen.