Instagrammaaja Janita Autio, 26, oli auttamassa perhettään pohjoisessa, mutta keskeytti reissunsa kuultuaan Uudenmaan liikkumisrajoituksista

Vaikka liikkumista rajoitettaisiin Uudenmaan ja muun Suomen välillä, asukkaat saisivat siitä huolimatta palata koteihinsa.

koronavirus
Valokuvaaja ja instagrammaaja Janita Autio Pattijoella.
Janita Autio halusi palata Pattijoelta kotiinsa Helsinkiin nyt, vaikka sinne olisi mahdollisesti päässyt vielä myöhemminkin.Janita Autio

Hallitukselta odotetaan tänään illalla tietoa siitä, tuleeko Uudenmaan ja muun Suomen välille liikkumisrajoituksia.

Tällä hetkellä noin kaksi kolmasosaa koko maan vahvistetuista koronatartunnoista on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Mahdollisen rajoituksen tarkoituksena on hillitä koronavirustartuntoja.

Pohjois-Pohjanmaalla perheensä luona vieraillut helsinkiläinen valokuvaaja ja instagrammaaja Janita Autio, 26, hyppäsi tänään päivällä junaan. Aution mukaan juna etelään oli melko tyhjä.

– Ajattelin, että on parempi palata kotiin ja oman sairaanhoitopiirin alueelle. Minun piti myös palata tänne etätöihin. Nyt täytyy päättää, missä on, enää ei voi sinkoilla sinne tänne, Autio sanoo.

Vaikka liikkumisrajoituksia tulisikin, ei syytä paniikkiin ole. Ylen keskiviikkona ennen hallituksen kokousta saamien tietojen mukaan suunnitelma luultavasti olisi, että Uudellamaalla asuva voisi rajoituksesta huolimatta palata kotiinsa. Näin voisi käydä, jos joku olisi esimerkiksi mökillään silloin, kun rajoitukset tulisivat voimaan.

Autio kertoo, että hän halusi palata kotiinsa Helsinkiin, vaikka sinne olisi mahdollisesti päässyt vielä myöhemminkin.

Hän meni perheensä luo Raahen Pattijoelle jo lähes pari viikkoa sitten. Autio kuitenkin sanoo, ettei olisi enää viime viikolla lähtenyt pohjoiseen vaan olisi peruuttanut reissun koronatilanteen vuoksi.

Pattijoella aika kului muun muassa viittä peruskouluikäistä sisarusta koulutehtävien kanssa auttaen.

– Oli kiva olla apuna. On hyvä, etteivät kaikki hommat jääneet vain äidin ja isän vastuulle.

Aution mukaan koronavirus näkyi Pattijoella muun muassa siten, että sisarukset olivat etäopetuksessa ja muualle kuin ulos ei voinut lähteä. Hän uskoo, että Helsingissä viruksen aiheuttamat toimenpiteet näkyvät selvemmin.

Ei vielä ruuhkaa liikenteessä

VR:n mukaan hallituksen kaavailemilla liikkumisen rajoitteilla ei ole tähän mennessä ollut näkyvää vaikutusta ostettujen junalippujen määrään.

Myöskään tieliikenteessä mahdolliset rajoitukset liikkumisessa eivät ole näkyneet. Traffic Management Finlandin viestintäpäällikkö Outi Luhtala kertoo, ettei tällä hetkellä ole nähtävissä minkäänlaisia ruuhkia Uudeltamaalta muualle Suomeen tai toisinpäin.

– Itse asiassa tieliikenne Uudenmaan alueella on normaalioloihin verrattuna lähes kolmanneksen pienempää, Luhtala sanoo.

Tämän hetken tieliikennetiedot ovat eiliseltä, ja tämän päivän tiedot päivittyvät tänne (siirryt toiseen palveluun)huomenna aamusta.

Uudenmaan eristämiseen liittyy runsaasti avoimia kysymyksiä, joista moniin on vielä niukasti vastauksia. Keräsimme kymmenen kysymystä ja vastausta tähän juttuun.

Tästä jutusta voit lukea uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Lue myös: Jos Mia Mustaparta ei saa pendelöidä Lahdesta Vantaalle töihin, hidastuu koko kaupungin sote-laskutus

Keskustele aiheesta 26. maaliskuuta kello 23:een saakka!

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan