Mikä on koronavirustilanne? Katso Ylen erikoislähetyksen tallenne tästä

Johtaja Tuija Kumpulainen STM:stä arvioi, että rajoitukset aiheuttavat jossakin vaiheessa "taisteluväsymystä".

koronavirus
Ylen erikoislähetys koronaviruksesta
Ylen erikoislähetys koronaviruksesta

Kello 15 alkaneessa erikoislähetyksessä kerroimme tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta meillä ja maailmalla. Voit katsoa lähetyksen tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Päivitimme tähän juttuun ohjelman keskeiset tiedot.

Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kertoi lähetyksen alussa, että eduskunnan perustuslakivakiokunta viimeistelee kantaansa hallituksen esitykseen ravintoloiden sulkemisesta. Sulkeminen voisi tulla voimaan jo lauantaina ja se kestäisi toukokuun loppuun asti.

Eduskunta varautuu järjestämään tänään useita täysistuntoja, viimeisimmän illalla klo 21–22. Siinä voitaisiin käydä keskustelua hallituksen uusista esityksistä, joita odotetaan tulevan illalla.

"VR on osa ratkaisua"

Hallitus pohtii parhaillaan liikkumisen rajoittamista Uudellamaalla. Suurin osa koronatartunnoista on todettu Uudellamaalla. Nyt näyttää siltä, että koko maakunta eristettäisiin muusta Suomesta.

VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson sanoi, että VR supistaa supistaa lähiviikkoina noin 15 prosenttia kaukoliikenteestä.

Viime vuonna kaukoliikenteessä tehtiin 15 miljoonaa matkaa ja niistä Uudenmaan rajan yli noin 10 miljoonaa. Lisäksi VR:n lähiliikenteessä tehdään 2–3 miljoonaa matkaa vuodessa.

VR on Janssonin mukaan valmistellut erilaisia vaihtoehtoja, jopa junaliikenteen supistamista puolella tai lopettamista kokonaan.

Jansson sanoi, että "VR on osa ratkaisua" ja VR:n näkökulmasta on tärkeää olla mukana pitämässä yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Matkailu- ja ravintola-ala ovat "törmänneet seinään"

Ravintoloiden sulkeminen ja Uudenmaan eristäminen ovat uusia iskuja alalle, sanoi Matkailu- ja ravintopalveluiden keskusjärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Tällöin tilanne on käytännössä se, että koko toimiala on suljettu ja työntekijät eivät voi harjoittaa ammattiaan, korosti Lappi.

Hänen mielestään päätökset ovat alalle järisyttäviä.

– Koko toimiala on törmännyt seinään.

Noin 90 prosenttia alan liikevaihdosta ja myynnistä on jo kadonnut, arvioi Lappi.

Matkailu- ja ravintola-alaa uhkaavat satojen miljoonien eurojen menetykset ja mikäli ala ei saa valtiolta tukea, edessä ovat Lapin mukaan massakonkurssit ja massatyöttömyys.

Lappi sano, että huoli työntekijöistä on suuri, sillä ensi viikolla MaRan jäsenyritysten 70 000 työntekijästä 60 000 on lomautettuna.

Lapin mielestä yrittäjien tilannetta voitaisiin helpottaa säätämällä vuokrakatto, sillä isot vuokranantajat ovat suhtautuneet kylmäkiskoisesti yrittäjien toiveisiin vuokranalennuksista.

Suomalaiset voisivat auttaa alaa käyttämällä jäljelle jääviä palveluja ja ostamalla syksyksi lahjakortteja, jotta yrittäjien kassaan saataisiin rahaa, sanoi Lappi.

Myös oireettomat levittävät virusta

Lähetyksessä oli mukana etäyhteydellä sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulainen.

Kumpulainen kertoi, että ennusteet koronaepidemian etenemisestä tarkentuvat. Suomessa on nyt 880 laboratoriovarmennettua koronavirustartuntaa, joista yli 500 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Tuoreimman arvion mukaan noin 11 300 ihmisen arvioidaan tarvitsevan Suomessa sairaalahoitoa uuden koronaviruksen vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsee 3 600 potilasta.

Arvio perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Turun yliopiston yhdessä tekemään mallinnukseen.

Kumpulaisen mukaan vasta jälkikäteen voidaan vasta-ainetutkimuksilla selvittää, kuinka moni todella taudin sairasti.

Hän kertoi, että nyt näyttää sitä, että jonkin verran tartuntoja leviää myös oireettomien ihmisten välityksellä muutaman päivän aikana ennen oireiden ilmenemistä. Tartuntaketjuja on tällöin vaikea nähdä.

Rajoitusten vaikutukset alkavat näkyä vasta muutamien viikkojen päästä. Kumpulainen arvoi, että rajoitukset kestävät pitkään ja edessä on "pitkän matkan reitti" eikä harjoitus ole muutamassa viikossa ohi.

–Taisteluväsymystä varmaan tulee, sillä maali ei vielä näy ja silti pitäisi jaksaa jatkaa.

Vaikka koronavirus on vaarallisin vanhuksille, voi iäkäskin ihminen Kumpulaisen mukaan sairastaa taudin lievänä.

Kainuussakin odotetaan "ryysistä"

Kainuussa ei vielä ole yhtään todettua tartuntaa. Kainuun soten terveysjohtaja Kristiina Kananen kertoi, että on todennäköistä että "jonkinlainen ryysis tulee" Kainuuseenkin ja siihen varaudutaan.

Maakunnassa on paljon iäkkäitä ihmisiä, joita pyritään suojaamaan. Kanasen mukaan Kainuussa on toistaiseksi onnistuttu viivytystaistelussa, mutta kaikki toimet viruksen estämiseksi ovat tarpeen.

Osa on varautunut kainuulaisittain "tolkun tavalla", osalla varautuminen on mennyt yli ja osa ei ota asiaa tarpeeksi vakavasti, arvioi Kananen.

Yhdysvalloissa tilanne huononemassa

Ylen kirjeenvaihtaja Paula Vilén kertoi USA:sta, että liittovaltion jättimäisestä tukipaketista on tulossa 250 miljardia dollaria suoraa rahallista tukea yhdysvaltalaisperheille.

Maan talouden pelätään romahtavan koronakriisin vuoksi ja työttömyyden nousevan pariinkymmeneen prosenttiin, jos mitään ei tehdä. Valtavaa 2 000 miljardin dollarin tukipakettia pidetään välttämättömänä.

Tukea on luvassa myös yrityksille, työttömyysturvan parantamiseen ja terveydenhoitoalalle.

USA:ssa kuolleita on jo yli 700, tartuntoja yli 53 000 ja tilanne on pahenemaan päin. Etenkin New Yorkin osavaltio on vaikeuksissa.

Intiassa koko kansan kolmen viikon karanteeni

Ylen ulkomaantoimittaja Päivi Kerola kertoi Euroopan ja muun maailman tilanteesta.

Eurooppa on yhä koronaepidemian keskus. Italiassa ja Espanjassa kuolleiden määrä on noussut nopeammin kuin Kiinassa ja tilanne on niissä pahin.

Saksassa median pääviesti on ollut se, että maassa voidaan päätyä tilanteeseen, että tehohoidon kapasitetti ei riitä.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että USA:sta voi tulla uusi epidemian keskus.

Intian koronatilanne ei virallisten lukujen perusteella maan väkilukuun nähden ole vielä hälyttävä. Maassa on alkanut 1,3 miljardin ihmisen kolmen viikon karanteeni, jonka aikana kukaan ei saa poistua kotoaan.

Rokotteen kehittämisen koronaa vastaan arvioidaan optimististenkin arvioiden mukaan kestävän yli vuoden.

Kysymyksiä ja vastauksia koronasta Ylen chatissa

Osoitteessa chat.yle.fi (siirryt toiseen palveluun) uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta vastasi yleisön koronakysymyksiin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia on koottu myös tähän Kysy koronasta -juttuun.

Hallitus jatkaa koronavirustilanteen vaatimien rajoitusten valmistelua ja kokoontuu neuvotteluun tänään klo 18.

Valtioneuvoston istunto järjestetään tämänhetkisten tietojen mukaan klo 20. Päätöksistä tiedotetaan tämän jälkeen.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Hallitus pohtii Uudenmaan eristämistä, valiokunta haluaa korvauksia ravintoloille, Italiassa 683 uutta kuolonuhria

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan