Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Lähes puolet suomalaisista haluaa vieläkin tiukempia rajoituksia, ani harva pitää nykytoimia ylimitoitettuna

Perussuomalaisten kannattajista valtaosa tukee lisärajoituksia, vasemmiston kannattajista selvä vähemmistö.

Puolet suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen nykyisiin rajoituksiin koronakriisissä, lähes yhtä moni toivoo tiukempia rajoituksia. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Puolet suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen antamiin suosituksiin ja rajoituksiin koronavirusepidemiassa, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

23.–24.3. tehdyn kyselyn mukaan 49 prosenttia vastaajista pitää hallituksen suosituksia ja rajoituksia sopivina ja oikea-aikaisina. 46 prosenttia vastanneista haluaisi hallitukselta vieläkin tiukempia rajoituksia. 3 prosenttia pitää nykyisiä rajoituksia turhan tiukkoina.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kyselyn perusteella nuorimmat (15–24-vuotiaat) ja vanhimmat (65–79-vuotiaat) eivät kannata nykyistä tiukempia rajoituksia yhtä vahvasti kuin muut ikäryhmät. Erot eivät kuitenkaan olleet ikäryhmien välillä erityisen suuret.

Puoluekanta näkyy vastauksissa

Sen sijaan vastaajan puoluetausta näyttää vaikuttavan mielipiteisiin rajoituksista. Kyselyyn vastanneista perussuomalaisten kannattajista 75 prosenttia kertoi haluavansa valtiolta tiukempia toimia.

Vasemmistoliiton kannattajista tiukempia rajoituksia halusi ainoastaan 29 prosenttia vastanneista. Myös SDP:llä (32 prosenttia) ja vihreillä (34 prosenttia) lisärajoitusten kannatus oli suhteellisen vähäistä. Keskustalaiset (41 prosenttia) ja kokoomuslaiset (47 prosenttia) asettuivat kahden ääripään väliin.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen huomauttaa, että perussuomalaiset ovat vaatineet koko ajan tiukkoja rajoituksia. Hän näkee tuloksissa merkkejä siitä, että koronakriisi on politisoitumassa.

– Näin käy väistämättä, kun aletaan huomata, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa hoitaa kriisiä, hän sanoo.

Lähes kaikki ovat rajoittaneet liikkumista

Lähes kaikki suomalaiset kertovat rajoittaneensa liikkumista julkisilla paikoilla koronaviruksen takia. Useampi kuin neljä viidestä kertoi rajoittaneensa liikkumista todella paljon tai melko paljon.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Kyselyn perusteella eniten ovat rajoittaneet liikkumistaan pääkaupunkiseudulla asuvat. Eri-ikäisistä suomalaisista näin ovat tehneet eniten yli 65-vuotiaat.

Taloustutkimus haastatteli Ylen toimeksiannosta 1 805:tä henkilöä 24.–25.3.2020. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen aikuisväestöä. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.