1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. webkamerat

Koronan yllättävä seuraus: Webkamerat loppuivat monista verkkokaupoista jopa parissa päivässä, kun suomalaiset siirtyivät etätöihin

Etäopiskelu ja etätyö ovat lisänneet kameroiden tarvetta. Nyt kysyntä on ylittänyt tarjonnan monissa malleissa Suomessa.

webkamerat
Pyjamaan pukeutunut mies työskentelee kotonaan.
Webkameraa tarvitaan videoyhteyksissä, joita käytetään opiskelussa ja työssä. Tiina Jutila / Yle

Taloudessa menee koronaviruksen takia huonosti, mutta ainakin yhteen tuotteeseen viruksen tuomat muutokset ovat tehneet kysyntäpiikin. Webkamerat ovat loppuneet monista suomalaisista verkkokaupoista.

Webkameraa tarvitaan, kun ollaan yhteydessä työ- tai opiskelukavereihin videoyhteydellä.

Isot suomalaiset verkkokaupat vahvistavat, että tuotteet ovat menneet kuin kuumille kiville.

S-ryhmän valikoimapäällikkö Jani Vilo sanoo, että tuotteissa on ollut huomattava kysyntäpiikki. Tämä johtuu hänen mukaansa mitä todennäköisimmin etätöihin ja -opiskeluun siirtymisestä.

– Varastot ovat tyhjentyneet muutamassa päivässä, Vilo sanoo.

Tilanne paranee näillä näkymin huhtikuun loppua kohden.

Kaupat yrittävät saada lisää

Verkkokauppa.comissa etenkin halvemmissa malleissa kysyntä on ylittänyt tarjonnan.

Verkkokauppa.comin viestintä- ja tapahtumapäällikkö Lauri Kutila sanoo, että yritys selvittää koko ajan, mistä saisi edullisia webkameroita lisää.

– Kaikissa etätöihin liittyvissä tuotealueissa olemme nähneet kasvua viimeisien viikkojen aikana. Etenkin webkameroiden kysynnässä olemme nähneet todella suuren piikin, Kutila sanoo.

Sama havainto on myös Powerissa. Power Finlandin toimitusjohtaja Juha-Mikko Saviluoto sanoo, että webkamerat ovat tällä hetkellä loppuneet lähes joka paikasta.

– Saatavuushaasteita on tuonut etenkin kysynnän kova kasvu juurikin etätöiden ja etäopiskelun takia.

Kova kysyntä on kohdistunut lähes koko maailmaan ja siitä syystä tuotteita on vaikea saada Suomeen.

– Tuotteita ei ole saatu markkinoille läheskään kysyntää vastaavaa määrää. Joidenkin arvioiden mukaan webkameroiden kysyntä on kasvanut yli 1 000 prosenttia viimeisen kahden viikon aikana, Saviluoto sanoo.

Gigantin myyntipäällikkö Sami Kinnunen sanoo, että viime viikolla webkameroiden myynti kasvoi Gigantissa 1 890 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

– Meillä oli aluksi varastot täynnä, mutta kaikki myytiin ja myös saamemme lisäerät menivät kuin kuumille kiville. Näyttää siltä, että koko Euroopassa ei ole lisää vaikka kuinka yritämme etsiä.

Tämän hetken tieto on, että lisää webkameroita saadaan huhtikuun loppupuolella tai toukokuun alussa. Kinnusen mukaan jos kännykkä on telineessä tai tabletti suojakuoren avulla pystyssä, laitetta ei tarvitse kannatella kädessä.

Lisätty 26.3. klo 11.13 Gigantin kommentit.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tietotekniikan huoltoa saa poikkeusoloissa, vaikka myymälät menisivät kiinni – Aloita ratkominen käynnistämällä puhelin ja modeemi uudelleen

Lue seuraavaksi