Hoitajaopiskelija menee harjoitteluun keskelle koronakriisiä – suuret sairaalat ovat jo alkaneet etsiä opiskelijoita ja eläkeläisiä töihin

Hoitajaopiskelijoille on nyt hyvin töitä. Marjukka Ylioja aloittaa ensi viikolla palkallisen harjoittelun.

sairaanhoitajat
Leena Sallinen tarkistaa potilaan happisaturaation.
Kuvituskuva. Sairaalat varautuvat palkkaamaan lisää henkilöstöä ja kouluttavat omaa henkilöstöä koronapotilaiden hoitoon. Mårten Lampén / Yle

Nokialainen Marjukka Ylioja aloittaa ensi viikolla sairaanhoitajaharjoittelun. Ylioja menee sisätautiosastolle Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Ylioja on taustaltaan lähihoitaja ja opiskelee nyt sairaanhoitajaksi. Hän ehdotti itseään itse töihin, koska ajatteli, että kutsu voi tulla koronan takia. Ylioja koki velvollisuudeksi mennä töihin ja auttaa muita.

Hän tietää, että muutkin opiskelijakaverit ovat päässeet palkalliseen harjoitteluun.

– Haluaisin ajatella, että meistä on iso apu.

Marjukka Ylioja
Sairaanhoitajaksi opiskeleva Marjukka Ylioja menee ensi viikolla palkalliseen työharjoitteluun.Marjukka Ylioja

Sairaalat varautuvat

Suuret sairaalat ovat tähän mennessä pärjänneet koronavirustilanteessa pääosin omalla henkilöstöllään. Nyt ne etsivät lisää hoitajia.

Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri varautuu palkkaamaan keväällä valmistuvat opiskelijat. Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri varautuu kriisin pahenemiseen.

Pohjois-Pohjanmaalla sairaanhoitopiiri on julkaissut rekrytointi-ilmoituksen, jolla se hakee alan koulutuksen käyneitä henkilöitä töihin tilanteen pahentumisen varalle.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa valmistaudutaan siihen, että myös opiskelijoita, joiden opinnot ovat varhaisemmassa vaiheessa, voidaan tarvita työvoimaksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS rekrytoi tällä hetkellä lisää henkilökuntaa ottamalla muun muassa yhteyttä eläköityneisiin HUSin työntekijöihin. Haussa on hoitohenkilöstöä, joilla on kokemusta tehohoidosta, leikkaussalihoidosta tai infektiopotilaiden hoidosta. Näiden alojen osaajat voivat myös itse hakeutua töihin HUSiin lähettämällä sähköpostia (siirryt toiseen palveluun).

HUS on myös kartoittamassa opintojensa loppuvaiheessa olevien sairaanhoitajaopiskelijoiden valmiuksia ja halukkuutta tulla töihin. Myös lääketieteen opiskelijoiden rekrytointia pohditaan.

HUS on jo alkanut kouluttaa omaa leikkaussalihenkilökuntaansa eri tehtäviin. Suunnitelmana on kouluttaa 150 hoitajaa ja lääkäriä kahden viikon kuluessa tehohoitoa tukeviin tehtäviin. Myös vuodeosastojen henkilökuntaa koulutetaan.

Suojautuminen tärkeää

Marjukka Yliojaa jännittää etukäteen, miten välttyä koronatartunnalta.

– Koulussa on opeteltu suojautumista ja käsien pesua, ne ovat ne tärkeimmät.

Sekin jännittää, miten paljon aikaa työntekijöillä on ohjata harjoittelijaa.

Marjukka Ylioja
Marjukka Ylioja odottaa työharjoittelua. Marjukka Ylioja

Ylioja on jo rajoittanut ihmiskontaktinsa vähiin, eikä tapaa ystäviä. Kotona hän on pessyt ahkerasti käsiä ja siivonnut ovenkahvoja myöten.

Hän olisi valmis jatkamaan sairaalassa, mutta hoitajat viedään nyt käsistä.

– En voi olla kuin pari kuukautta, kesällä menen jo toiselle työnantajalle.

Henkilöstöä koulutetaan eri tehtäviin

Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS ei ole vielä palkannut juuri koronan takia uusia työntekijöitä. Muuten uusia työntekijöitä on kyllä palkattu.

TAYS ajaa alas kiireetöntä toimintaa eli siirtää esimerkiksi leikkauksia tai käyntejä. Tämän kautta vapautuu henkilökuntaa hoitamaan koronaviruksen sairastuttamia potilaita.

TAYSin HR-johtaja Raija Ruoranen kertoo, että henkilöstöä on koulutettu koronapotilaiden hoitoa varten tarkkailuosastolle päivystykseen, vuodeosastolle ja teho-osastolle. Sairaanhoitopiiri voi hyödyntää myös sairaalan yhtiöiden henkilöstöä.

– Lisäksi tehdään kartoitusta yksityisten yritysten henkilöstöstä ja siitä, kuinka heidän osaajia voidaan saada avuksi, Ruoranen sanoo.

Myös eläkeläisten palkkaamista harkitaan

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ei ole vielä juurikaan tehty uusia työsopimuksia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo, että ensisijaisesti sairaalassa toimitaan Tampereen tapaan vapautuvan oman henkilöstön turvin.

– On vaikea arvioida, riittääkö tämä. Riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon potilasruuhkaa voidaan ajallisesti levittää.

TYKS harkitsee sekä opiskelijoiden että eläkeläisten palkkaamista.

– Ensisijaisesti pyrimme sijoittamaan mahdolliset eläkeläiset muualle kuin etulinjaan.

Tällä hetkellä ei ole koottua tietoa ihmisistä, jotka voisi kutsua hoitoalan töihin tarvittaessa. Tämä vaikeuttaa keikkatöihin kutsumista.

Esimerkiksi Valviran ylläpitämistä hoitoalan rekistereistä ei löydy tietoa työntekijöiden eläköitymisestä.

Pirkanmaalla yksittäisiä eläkeläisiä palkataan todennäköisesti avuksi.

– Eläkeläisten saatavuuteen ei voi luottaa, koska ikääntyneet yli 70-vuotiaat kuuluvat riskiryhmään. On mahdollista, että rajaus tekee työhöntulon vähemmän houkuttelevaksi myös alle 70-vuotiaiden keskuudessa. Ruoranen pohtii.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronasta

Mistä löytyvät ihmiset, jotka voivat tarvittaessa tehdä hoitoalan töitä? Tässä heistä kaksi, mutta kaikkien löytäminen voi osoittautua vaikeaksi