Uudenmaan sulkeminen vaatii hallitukselta aukottomat perustelut – Onko 1,7 miljoonan suomalaisen eristäminen todella välttämätöntä?

Perustuslakituntija Martin Scheinin: Näin ison alueen eristäminen on kyseenalaista.

koronavirus
Kanta-Hämeen ja Uudenmaan maakuntien välinen raja Riihimäellä.
Oikeusoppineiden mukaan Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta olisi erittäin poikkeuksellinen toimi. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallitus on kovan paikan edessä, jos se aikoo löytää lailliset perustelut Uudenmaan alueen eristämiselle koronaviruksen vuoksi.

Uudellamaalla asuu noin 1,7 miljoonaa ihmistä, joten rajoitukset koskisivat noin kolmasosaa suomalaisista.

Ylen haastattelemien oikeusoppineiden mukaan Uudenmaan eristäminen vaatii aukottomat perustelut. Liikkumisen rajoittamisen on oltava välttämätöntä ja oikeassa suhteessa tilanteen vakavuuteen.

Perustuslakiin perehtynyt professori Martin Scheinin katsoo, että valmiuslain liikkumisrajoituksia koskevan pykälän 118 käytölle on kyllä perusteita, mutta näin ison alueen eristäminen on kyseenalaista.

– Pitää kysyä, vastaako se tämän valmiuslain sanamuotoa “tietty paikkakunta tai alue”. Onko väestön kolmasosan sulkeminen liian pitkälle menevä toimenpide tuon pykälän nojalla, Scheinin kysyy.

Scheinin katsoo, että alue- ja kuntakohtaiset rajoitukset olisivat parempi ratkaisu kuin Uudenmaan sulkeminen. Hänen mielestään koronan leviämistä voisi ehkäistä ilman valmiuslain mukaisia liikkumisrajoituksiakin.

– Kunnat voisivat esimerkiksi määrätä alueilleen saapuvat ihmiset pakkotesteihin ja asettaa heidät karanteeniin. Tällaisen tiedon leviäminen voi itsessään olla parempi keino hillitä tätä turhaa siirtymistä Suomessa paikkakunnalta toiselle, Scheinin arvioi.

Poikkeukset määriteltävä täsmällisesti

Ylen saamien tietojen mukaan hallitus on vahvasti kallistumassa siihen, että koko Uusimaa eristettäisiin. Rajoituksia valvoisivat hyvin todennäköisesti poliisi ja tarvittaessa myös varusmiehet.

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen muistuttaa, että valmiuslain soveltamisasetuksen tulee olla riittävän täsmällinen ja tarkasti rajattu.

– Asiat pitää kuvata niin tarkasti, että ihmiset ymmärtävät, onko heidän toimintansa sallittua vai kiellettyä. Myös poikkeukset tulee määritellä riittävän täsmällisesti, Rautiainen sanoo.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Sakari Melander arvioi, että liikkumiskiellon rikkomisesta voitaisiin määrätä päiväsakkoja.

– Kyseessä olisi silloin valmiuslakirikkomus, josta rangaistaan sakolla. Asiasta ei ole aikaisempaa käytäntöä, mutta ymmärtääkseni kyse on päiväsakosta, Melander sanoo.

"Eristys voimaan välittömästi"

Professori Martin Scheinin kantaa myös huolta siitä, että Uudenmaan eristämisestä on puhuttu jo päivien ajan julkisuudessa.

Italiassa Lombardian sulkeminen tuli ennen aikojaan julki, mikä johti paniikkiin ja joukkopakoon alueelta. Tämä saattoi levittää tautia muille alueille.

Valmiuslain käyttöönottoasetus voidaan antaa kiireellisenä, jolloin se astuu heti voimaan. Eduskunta ottaa myöhemmin kantaa siihen, voiko se myös jäädä voimaan.

Scheininin mukaan hallituksen tulisi laittaa liikkumisrajoitus välittömästi voimaan, jos sellainen todetaan välttämättömäksi.

– Jos ajaudutaan siihen, että täytyy eristää jokin alue, niin pannaan se suoraan käytäntöön. Silloin pitää myös poliisin olla välittömästi valmis siihen, että tiesuluin ja puomein estetään väkijoukkojen kokoontuminen vaikkapa Helsingin rautatieasemalle.

Juttua varten on haastateltu myös Åbo Akademin julkisoikeuden professoria Markku Suksea.

Jutusta voi keskustella torstai-iltaan kello 23:een.

Lue aiheesta lisää:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta

Ylen tiedot: Liikkumisrajoitukset koskisivat todennäköisesti koko Uuttamaata

Puolustusministeri: Varusmiehet liikenteenvalvontaan muutamassa päivässä – Helsinki varautuu jo liikkumisen rajoittamiseen

Ylen tiedot: Arviot koronaviruksen leviämisestä Suomessa ovat koventuneet – tehohoidon kapasiteetti joutuu tiukille

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan