Hyppää sisältöön

Lappeenrannassa suuri osa varhaiskasvatuksen 500 työntekijästä on vailla töitä – osalla kaupungin työntekijöistä palkanmaksu katkeaa pian

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia palkanmaksu keskeytyy muun muassa kirjasto- ja liikuntatoimen työntekijöillä huhtikuun alussa.

Kirjastot eivät saa olla nyt auki. Lappeenrannan kirjastotoimessa työskentelee noin 50 työntekijää. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Iso joukko Lappeenrannan kaupungin työntekijöitä on jäänyt ilman töitä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia.

Ilman töitä on tällä hetkellä esimerkiksi kirjasto- ja liikuntatoimen 110 työtekijää sekä osa museotoimen työntekijöistä.

Lisäksi suuri osa varhaiskasvatuksen työntekijöistä on vailla töitä, koska lapsia on vähän päivähoidossa. Varhaiskasvatuksessa työskentelee noin 500 työntekijää Lappeenrannassa.

– Esimerkiksi maanantaina päivähoidossa oli 18 prosenttia koko lapsi määrästä, kertoo henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi Lappeenrannan kaupungilta.

Ilman töitä jääneille etsitään korvaavia tehtäviä yt-neuvotteluissa. Niitä ei ole kuitenkaan ihan helppo löytää.

– Esimerkiksi päivähoidossa olevien lasten määrä on vähentynyt niin paljon, ettei meillä ole mitään järkevää työtä tarjota varhaiskasvatuksessa työskenteleville. Ei me voida keksimällä keksiä tehtäviä. Heille kaikille ei löydy korvaavia tehtäviä, eikä se ole edes tarkoituksenmukaista, toteaa Savilampi.

Lappeenrannan kaupungin varhaiskasvatuksessa työskentelee noin 500 ihmistä. Lapsia päivähoidossa on viime päivinä ollut vain viidennes. Kuva: Maria Sbytova/Mostphotos

Loma tai lomautus

Ilman työtä jääneet työntekijät voivat pitää nyt esimerkiksi saldo- ja säästövapaitaan tai vuosilomia. Yksi vaihtoehto on kuitenkin työntekijöiden lomautus.

– Tässä pitää kohdella työntekijöitä nyt tasapuolisesti. Jos ikäviin linjauksiin joudutaan, niin reiluinta on, että se on sama kaikille, sanoo henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi.

Korvaavia töitä voi löytyä esimerkiksi koulunkäynnin ohjaajille, joilla monella on lähihoitajan koulutus. Heille töitä voisi löytyä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, esimerkiksi vanhuspalvelusta.

– Se olisi hyvä työntekijöille sekä helpottaisi tilannetta Eksotella, joka kärsii työntekijäpulasta, pohtii Savilampi.

Vaihtoehtoiset tehtävät voivat olla esimerkiksi projektiluonteisia töitä hallinnossa.

– Esimerkiksi nyt olisi yksi asiakaskysely, joka pitäisi tehdä..

Myös uimahallit pitävät ovensa suljettuna. Lappeenranna liikuntatoimessa työskentelee noin 60 ihmistä. Kuva: Yle

Palkanmaksu keskeytyy tietyillä toimialoilla

Lappeenrannan kaupunki keskeyttää palkanmaksun kirjasto- ja liikuntatoimen työntekijöille sekä osalta museotoimen työntekijöistä.

Palkanmaksu keskeytyy 2. päivä huhtikuuta. Näillä näkymin keskeytys jatkuu 13. huhtikuuta asti. Jos työntekijät pitävät nyt lomiaan kuten säästövapaita tai vuosilomia, palkatonta aikaa ei tule välttämättä lainkaan.

– Heitä on erittäin vähän, keille tulee palkatonta aikaa työkeskeytyksen takia. Pääsiäiseen saakka selvitään ihan hyvin. Mutta jos poikkeustila jatkuu senkin jälkeen, kuten valitettavasti näyttää, niin se kyllä tuo lisähaastetta tähän, toteaa henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi.

Palkanmaksun keskeyttäminen on henkilöstöjohtaja Päivi Savilammen mukaan laillista, koska poikkeusoloissa maan hallitus on vaatinut muun muassa kirjastoja suljettaviksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa. (siirryt toiseen palveluun)

Sen sijaan teatterin ja orkesterin työntekijöiden palkanmaksu ei keskeydy. He voivat Savilammen mukaan harjoitella tulevan kauden ohjelmistoa, vaikka esityksiä juuri nyt ei olekaan.

Teatterin ja orkesterin koko kevään esitykset on peruttu.

Vaikkei esityksiä tällä hetkellä Lappeenrannan kaupungin teatterilla ole, juoksevat esimerkiksi näyttelijöiden palkat. Henkilöstöjohtaja Päivi Savilammen mukaan näyttelijät voivat harjoitella tulevan kauden ohjelmisto. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kokoontumiskielto vaikeuttaa yt-neuvotteluita

Lappeenrannan kaupungin aloittamat yhteistoimintaneuvottelut koskevat koko henkilöstöä. Kaupungilla työskentelee yhteensä noin 2200 työntekijää.

Yt-neuvotteluiden järjestäminen on hankalaa, koska suurella joukolla kokoontuminen on kielletty. Lisäksi ihmisten täytyy pitää vähintään metrin väliä muihin.

– Nyt pidetään esimerkiksi neuvotteluita etäyhteydellä. Ja pian kokoonnumme yt-neuvotteluiden puitteissa Lappeenranta-salissa, jossa sovitaan käytännön järjestelyistä, sanoo henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi Lappeenrannan kaupungilta.

Aluksi neuvotteluiden aloitus piti järjestää teatterin suurella näyttämöllä.

– Mutta päätimme siirtää neuvottelut Lappeenranta-saliin, jossa ihmiset pystyvät istumaan paremmin kaukana toisistaan.

Ensimmäisessä kokouksessa päätetään keskiviikkona, kuinka jatkossa yt-neuvottelut teknisesti toteutetaan.

.
.