Lue tästä koronapäivitykset 24.3.–27.3.

Lue tästä koronapäivitykset 24.3.–25.3.

Yleistä

27.3. klo 23.40 Hallitus aloitti klo 23.30 liikkumisrajoituksen yksityiskohtia käsittelevän istunnon

Hallitus aloitti valtioneuvoston istunnon Uudenmaan eristämisen yksityiskohdista kello 23.30. Istunnon päätteeksi hallituksen on tarkoitus tarkentaa asetuksella, miten eristäminen toteutetaan ja mitä poikkeuksia eristämisestä sallitaan. Juuri tuolla hetkellä eristys tulee voimaan.

Eduskunta on yksimielisesti hyväksynyt omalta osaltaan liikkumisen rajoittamisen Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle. Tavoitteena on hillitä koronaviruksen leviämistä.

Ennen eduskunnan päätöstä perustuslakivaliokunta puolsi hallituksen esitystä. Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta kehotti hallitusta korjaamaan eristystä koskevan asetuksen muotovirheen vuoksi.

27.3. klo 21.45 SAK ja EK vaativat lisää suojavälineitä sairaaloihin ja lupaavat osallistua kustannuksiin

Ammattiliittojen keskusjärjestö (SAK) ja Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) haluavat sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) ripeästi toimia suojavarusteiden hankkimiseksi sairaaloihin ja arjen pyörimisen kannalta kriittisille aloille – ja ovat valmiita itse osallistumaan niiden hankintaan.

Yleensä nämä kaksi työmarkkinajättiä vääntävät kättä palkoista, mutta nyt ne vetoavat hallitukseen yhteisellä kannanotolla, jonka allekirjoittajina ovat SAK:n puheenjohtaja Jaakko Eloranta. sekä EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

27.3. klo 21.45 Argentiinassa tukitaan teitä, eläinrehun hinta voi nousta

Argentiinassa soijarehun tuotanto on vaikeuksissa, sillä lukuisat kaupungit Rosarion sataman ympäristössä ovat tukkineet tieyhteydet estääkseen koronaepidemian leviämisen.

Argentiina on maailman suurin soijarehun viejä ja lähes kaikki soijarehu tuotetaan Rosariossa. Kaupungin tuotantolaitosten tuotanto on vähentynyt, koska ne eivät saa tarpeeksi raaka-ainetta.

Argentiinan hallitus on kieltänyt teiden tukkimisen, mutta kaupunkien paikallisjohto uhmaa määräystä.

Soijarehua käytetään yleisesti karjanruokana. Koska Argentiina on suurin tuottaja, karjanruoan hinta uhkaa nousta.

Argentiinan pahin kilpailija soijarehun tuotannossa on naapurimaa Brasilia, jossa tuotanto on sujunut lähes normaalisti.

Lähde: Reuters

27.3. klo 21.40 Metsähallituksen Luontopalvelut on joutunut sulkemaan suosittuja retkikohteita

Retkeilijöiden päivätupia, taukokotia, lintutorneja ja päiväkäytössä ruuhkautuneita autiotupia on suljettu liiallisten kävijämäärien seurauksena turvallisuussyistä. Myös kansallispuistojen luontokeskukset on suljettu, ja Metsähallituksen vuokra- ja varaustupien varaukset on toistaiseksi peruttu.

– Toki jos oma lähiluontokohde on kansallispuisto, voi siellä vierailla, mutta vältä silloinkin lähikontakteja ja ruuhka-aikaa, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) toteaa tiedotteessa.

Metsähallitus muistuttaa, että suuressa osassa maata on myös voimassa ruohikkopalovaroitus.

Lähde: STT

27.3. klo 21.10 USA:n kongressi hyväksyi vaikeuksien jälkeen valtavan apupaketin

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt valtavan, kahden tuhannen miljardin dollarin suuruisen apupaketin koronaepidemian koettelemille yrityksille ja kuluttajille.

Presidentti Donald Trump on luvannut allekirjoittaa asiaa koskevan määräyksen välittömästi.

Apupaketin hyväksyntä viivästyi, kun republikaaninen edustajainhuoneen jäsen Thomas Massie vaati, ettei kongressi hyväksyisi sopimusta etä-äänestyksenä. Hänen mielestään päätös olisi lainvoimainen vain, jos äänestys tapahtuisi kongressissa, jossa läsnä olisi vähintään puolet edustajainhuoneen jäsenistä olisi paikalla.

Massie, joka vastusti avokätistä valtion rahojen jakelua, ei saanut tahtoaan läpi.

Presidentti Trump raivostui Massien viivyttelystä, haukkui tämän ”kolmannen luokan komeljanttariksi” ja vaati tämän erottamista puolueesta.

Apupaketti sisältää 500 miljardin dollarin avun vaikeuksiin joutuneille teollisuusyrityksille, 290 miljoonaa kotitalouksille, 350 miljardia lainoja pienyrityksille, 250 miljardia työttömyysavustuksia ja noin sata miljardia sairaaloiden ylimääräisiin kuluihin.

27.3. klo 20.55 Suomi keskeyttää Irak-operaation – Monet muutkin maat ovat vetäytyneet

Suomi aikoo tilapäisesti vetäytyä terrorismin vastaisesta operaatiosta Irakissa. Kansainvälinen OIR-operaatio ilmoitti viime viikolla(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), että useat maat ovat kotiuttamassa joukkojaan Irakista koronaviruksen aiheuttaman uhan takia.

Irakin turvallisuusjoukot ovat keskeyttäneet koulutustoiminnan koronatilanteen takia ja saman tekevät nyt myös länsimaat.

STT kertoo, että kaikkiaan Suomeen palaa noin 50 ihmistä, jotka ovat pääosin koulutushenkilöstöä. Alueelle jää noin 20 hengen vahvuinen osasto, jonka tehtävänä on suunnitella tulevaa toimintaa.

27. klo 20.44 Eduskunta käsittelee perustuslakivaliokunnan hyväksymää mietintöä uusista liikkumisrajoituksista

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on hyväksynyt hallituksen esityksen liikkumisen rajoittamisesta Uudeltamaalta muualle Suomeen ja Uudellemaalle.

Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta kehotti hallitusta korjaamaan Uudenmaan eristystä koskevan asetuksen muotovirheen vuoksi.

Perustuslakivaliokunta sai mietintönsä valmiiksi illalla hieman ennen kello kahdeksaa ja eduskunta aloitti mietinnön käsittelyn klo 20.40.

Uuden aikatauluarvion mukaan nopeimmillaan eduskunnan täysistunto saattaisi hyväksyä Uudenmaan eristyksen iltakymmeneen mennessä.

Jos eduskunta hyväksyy liikkumisrajoitusten käyttöönoton, hallitus voi antaa sen jälkeen myöhemmin illalla yksityiskohtaisemman, toisen asetuksen, joka koskee Uudenmaan liikkumisrajoitusten tarkkoja rajauksia ja rajoitusten poikkeuksia.

Eduskunta käsittelee asetusta parhaillaan. Se yritetään saada voimaan vielä tänään.

27.3. klo 20.25 Helsingissä 140 karanteeniyksiötä tai -kaksiota

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen on kertonut hallituksen tiedotustilaisuudessa uusista hallituksen toimista Suomeen ulkomailta palaavien suhteen.

Kurvisen mukaan Helsingin alueella on tällä hetkellä 140 yksiötä tai kaksiota, joihin ihmisiä voidaan ohjata karanteeniin. Turun alueella karanteeniin voidaan sijoittaa maksimissaan noin tuhat matkustajaa tällä hetkellä.

Suomeen palaa lentoteitse koko ajan ihmisiä maista, joissa koronavirus jyllää, joten palaajien on riski tartuttaa virusta myös tietämättään. Kaikkien ulkomailta Suomeen palaavien tulisi olla karanteenissa kaksi viikkoa. Jos karanteenipaikkaa ei ole, ohjataan 2 viikoksi Luona Oy:n tilapäisasuntoihin. Valmistelussa on myös kuljetuksia lentokentiltä koteihin.

Lähde: STT

27.3. klo 19.42 Terveydenhuollon ammattilaiset voidaan määrätä töihin työvelvoitteella

Työvelvoitteen käyttöönotto eteni torstaina eduskunnassa.

Töihin voitaisiin työvelvoitteen perusteella kutsua sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon alalla toimivia henkilöitä, jotka ovat saaneet alan koulutusta, toimivat alalla ja jotka ovat täyttäneet 18, mutta eivät ole vielä yli 67-vuotiaita. Kutsuminen tehdään yksilöllisen harkinnan perusteella.

27.3. klo 19.37 Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto ketovat valmistelleensa rahoitusmallin yksinyrittäjille koronavirustilanteessa.

Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta rahoitusta (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen aiheuttamiin vaikeuksiin. Haku on tarkoitus avata sen jälkeen, kun mallin ja toimeenpanon yksityiskohdat on saatu ratkaistua.

Tuen kriteerit ovat kaikille kunnille samat. Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan suuntaamalla siihen vuoden 2020 lisätalousarviosta ELY-keskusten yritystukien myöntämisvaltuuksista 100 miljoonaa euroa.

27.3. klo 19.23 Ulkomailta saapuvien kontrolli tiukentuu

Lentokentällä on kiristetty tuntuvasti toimia ihmisten ohjaamiseksi turvallisesti kotiin tai karanteeniin, kertoo Valtioneuvoston kanslia.

Kaikkien ulkomailta Suomeen saapuvien henkilöiden tilanne selvitetään lomakkeen avulla jo rajakontrollivaiheessa. Lomake täytetään ennen rajamuodollisuuksia ja rajavartiomies tarkastaa lomakkeen. Henkilö ohjataan lomakkeen tietojen perusteella joko omatoimisesti eteenpäin, terveydenhuollon neuvontapisteeseen tai ajojärjestelijän palvelupisteeseen.

Terveydenhuollon neuvontapisteessä oireilevat henkilöt ohjataan näytteenottoon ja hotellimajoitukseen odottamaan vastauksia. Jos näyte negatiivinen, he jatkavat normaalia karanteenia joko osoitetussa majoituksessa tai kotonaan. Jos tulos on positiivinen, heidät siirretään terveydenhuollon piiriin. Karanteenipäätös tehdään, mikäli matkailija ei suostu vapaaehtoisesti karanteeniin.

Henkilöille, joilla ei ole karanteenipaikkaa Suomessa, järjestetään majoitus 14 vuorokauden ajaksi. Karanteenimajoitus on ensisijaisesti matkustajan omalla kustannuksella.

Lentoasemalta ei pääse nousemaan julkisiin kulkuvälineisiin, mutta omalla autolla voi poistua. Jos palaajalla ei ole omaa kuljetusta tai mahdollisuutta sitä järjestää, hän voi saada kotiutuskyydin tilausbussilla tai tilaustaksilla. Tilausbussikuljetukset ovat käynnistyneet tänään iltapäivällä.

Järjestelyt tulevat voimaan heti.

Lentokentällä tapahtuvien toimenpiteiden osalta vastuulliset viranomaiset ovat ensisijassa Finavia, sisäministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

27.3. klo 19.10 Hanapakkausviinejä myydään hurjaa tahtia

Alkon myynti on ollut maaliskuussa jonkin verran tavallista vilkkaampaa. Viinien hanapakkauksia on myyty normaalia enemmän, sen sijaan kuohuviiniä on viime viikkoina päätynyt Alkon asiakkaiden ostoskoriin aiempaa harvemmin.

Vielä ei kuitenkaan voida arvioida, miten koronakriisi kokonaisuutena vaikuttaa suomalaisten alkoholinkäyttöön. Alkon myynnin kasvua selittää sekin, että rajojen sulkeuduttua matkustajatuonti esimerkiksi laivoilta ja Baltian maista on vähentynyt ja ravintolat ovat hiljentyneet

27.3. klo 19.00 Iäkäs henkilö menehtynyt HUSin alueella torstaina

Iäkäs henkilö on menehtynyt koronavirukseen 26.3.2020 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Yksityisyyden suojaamiseksi kuolemantapauksesta ei anneta lisätietoja.

HUS ei tiedota jatkossa jokaisesta yksittäisestä kuolemantapauksesta. THL julkaisee sivuillaan sairaalahoidossa olevat ja tautiin kuolleet potilaat erityisvastuualueittain.

THL kertoi aiemmin tänään, että koronavirukseen on kuollut yhteensä 7 henkilöä.

27.3. klo 19.00 Italiassa raju kuolinluku

Italiassa on tämän vuorokauden aikana kuollut enemmän ihmisiä koronavirukseen kuin kertaakaan koko epidemian aikana. Maan viranomaisten mukaan tänään on tautiin menehtynyt peräti 919 ihmistä.

Edellinen ennätys kuolonuhrien määrässä oli maaliskuun 21. päivältä, jolloin 793 ihmistä soi surmansa.

Tämän päivän lukuun tilastoidaan Italiassa myös eilen Lombardiassa kuolleet 50 ihmistä. Lombardian uhrilukua ei ehditty tilastoida, joten tilastomerkinnäksi tälle päivälle tulee 969 kuollutta.

COVID-19-tautiin sairastui tänään noin 6 000 italialaista, eli hieman vähemmän kuin eilen. Kaikkiaan rekisteröityjä tautitapauksia on tähän mennessä 86 498. Italiassa on nyt todettu enemmän tautitapauksia kuin Kiinassa.

27.3. klo 18.20 Perustuslakivaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen uutta esitystä Uudenmaan eristämisestä

Hallitus antoi uuden esityksen Uudenmaan eristämisestä. Asetus yritetään saada voimaan vielä tänään, Yle seuraa.

Liikkumisen rajoittaminen Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle ei ole tullut vielä voimaan, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta löysi hallituksen esityksestä ongelmia.

Eduskunta ja hallitus ovat varautuneet jatkamaan töitä koko illan, että rajoitukset saataisiin voimaan vielä tänään.

27.3. klo 18.17 Suomen uusi koronavirustestauspaikka eläintautilaboratorioon

Suomen koronavirustestauskapasiteetti kasvaa, kun Helsingin Viikissä Ruokaviraston vaikeiden eläintautien laboratoriossa aloitetaan pian koronatestaukset. Asiasta kertoi perjantaina maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.)

Testauskapasiteetti on aluksi 100-200 testiä päivässä eli reilut tuhat testiä viikossa. Lepän mukaan tämä on merkittävä lisäys Suomen testauskapasiteettiin.

Laboratorion muutokset ovat jo työn alla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Testausten aloittamisesta tiedotetaan yhdessä THL:n kanssa myöhemmin.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo STT:lle, että testauksen käynnistymisessä menee päiviä.

– Se riippuu siitä, milloin THL:n ja Ruokaviraston asiantuntijat saavat asian viimeisteltyä. Siksi emme ole kertoneet tarkkaa päivää vielä, Husu-Kallio sanoo.

Lähde: STT

27.3. klo 18.15 New Yorkissa epidemia jatkuu rajuna, mutta kuveröörin mukaan hidastuu

Yhdysvaltain New Yorkin osavaltiossa on kuollut viimeisen vuorokauden aikana 134 ihmistä koronavirukseen, kertoo osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo.

Kuolleiden määrä on nyt noussut 519:ta.

Sairastuneiden määrä on vuorokaudessa noussut yli kuudella tuhannella ja on nyt 44 635.

Kuvernöörin mukaan epidemia näyttää silti oleman hidastumassa. Sairaalahoitoa tarvitsevien ihmisten määrä kaksinkertaistuu nyt neljän päivän välein, kun se viime viikolla kaksinkertaistui kolmen päivän välein.

Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä saavuttaa näillä näkymin huippunsa kolmen viikon kuluttua, Cuomo arvioi.

27.3. klo 18.05 Yle: Yksinyrittäjille suunnitellaan lisätukea

Ylen tietojen mukaan yksinyrittäjille suunnitellaan lisätukea, joka julkistetaan lähiaikoina.

Koronaviruksen talousvaikutukset vaikuttavat vievän Suomen hankalaan tilanteeseen. Yrittäjät katsovat, että nyt on suuri konkurssiaalto on nyt todennäköinen.

Eilen torstaina eduskunta hyväksyi miljardin lisätuen pienille ja keskisuurille yrityksille.

Summasta 700 miljoonaa euroa on tarkoitettu Business Finlandin myöntämiin avustuksiin ja 300 miljoonaa euroa ELY-keskusten myöntämiin avustuksiin. Aiemmin summat olivat 150 ja 50 miljoonaa euroa.

27.3. klo 17.50 Marimekko sulkee myymälänsä toistaiseksi

Marimekko ilmoitti COVID-19-pandemian vuoksi päättäneensä toistaiseksi sulkea Suomen Marimekko-myymälät perjantaista alkaen.

27.3. klo 17.35 Suomi ostaa suuren määrän hengityssuojaimia Kiinasta – "Hinta on korkeampi kuin normaalitilanteessa"

Huoltovarmuuskeskus on tehnyt suuria ostosopimuksia hengityssuojaimista, joita tarvitaan sairaaloissa ja muualla terveydenhuollossa.

– On tehty. En ota kantaa, minkä suuruisista eristä on kyse, mutta luonnollisesti ne ovat isoja. Tyhjiä lentokoneita ei kannata lennättää, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola.

Riittävä suojautuminen on välttämätöntä koronavirustartunnan saaneiden potilaiden hoidossa.

Kyse ei ole ainoastaan hoitohenkilökunnan tai potilaiden turvallisuudesta. Jos virusepidemia leviää laajalti hoitajiin ja lääkäreihin, koko terveydenhoitojärjestelmän kyky hoitaa kriisiä laskee.

27.3. klo 17.27 Hallituksen painava peruste Uudenmaan sululle on työikäisten noussut riski saada vakava korona

Tiedot koronaviruksen aiheuttaman taudin vakavuudesta tai riskiryhmistä eivät ole viime viikkoina muuttuneet, sanoo THL:n Jussi Sane.

Jotta ravintoloita tai koko Uusimaa voidaan sulkea, on perusoikeuksien rajoitusten oltava kuitenkin välttämättömiä ihmisten elämän ja terveyden suojelemiseksi. Perustuslakivaliokunta ja sen kuulemat valtiosääntöasiantuntijat ovat perjantaina punninneet asiaa.

Keskiviikkona hallitus antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen Uudenmaan eristämiseksi. Valtioneuvoston mukaan toimet ovat välttämättömiä.

Hallitus joutuu kriisitilanteessa tekemään ratkaisuja epätäydellisten ja alati muuttuvien tietojen varassa.

27.3. klo 17.20 STM: Älkää lähtekö – Lääkäreiden ja hoitajien tehotiimin lähtöä Madridiin valmistellaan

Mehiläinen rekrytoi parhaillaan lääkäreitä ja hoitajia, jotka voisivat lähteä työskentelemään Espanjaan Madridin alueen sairaaloihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viestintäjohtaja Riikka Nurmi sanoo Ylelle, että hallituksen suositus on, ettei Suomesta matkusteta nyt ulkomaille.

Yle uutisoi eilen torstaina, että Espanjan suurin yksityinen sairaalaketju lähestyi Mehiläisen toimitusjohtajaa. Tänään Mehiläiseen on tullut kymmenisen yhteydenottoa lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta, jotka ovat halukkaita lähtemään Espanjaan.

27.3. klo 16.59 Puolustusvoimissa löydetty 11 koronatartuntaa

Puolustusvoimissa on toistaiseksi varmistettu yhteensä yksitoista koronavirustartuntaa, joista viisi varusmiehillä ja kuusi henkilökunnalla, Puolustusvoimat tiedottaa. Loppuviikon aikana on vahvistettu kolme uutta tapausta.

Loppuviikolla varmistui kolme uutta tapausta.

Uudet tartunnat on varmistettu tiistain ja torstain välillä Ilmasotakoulun varusmiehellä, pääesikunnassa palvelevalla henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä sekä Porin prikaatin Säkylässä palvelevalla varusmiehellä. Kotikaranteeniin asetettujen joukossa on kaksi terveysaseman henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä.

Lähde: STT

27.3. klo 16.55 Britanniassa kuolinluvut kasvavat

Britanniassa on 181 ihmistä kuollut koronavirukseen kuluneiden 24 tunnin aikana. Luku kasvoi eilisestä 31 prosenttia. Kyseessä on suurin yhden päivän nousu Britanniassa epidemian aikana.

Kaikkiaan maassa on kuollut koronavirukseen nyt kaikkiaan 759 ihmistä.

Menehtyneet olivat 29–98-vuotiaita. Neljää 82–91-vuotiasta henkilöä lukuunottamatta kaikilla menehtyneillä oli samaan aikaan jokin muu terveysongelma, kertovat Britannian terveysviranomaiset.

Britanniassa on tehty 14 579 positiivista koronavirustestiä.

Tautiin ovat sairastuneet myös kaksi tärkeintä COVID-19-tautia vastaan taistelevaa vallanpitäjää; pääministeri Boris Johnson ja terveysministeri Matt Hancock. Molemmilla on lieviä sairausoireita, mutta he jatkavat työntekoa eristyksissä.

27.3. klo 16.48 Huoli koronasta kasvaa iän myötä

Huoli koronaviruksen takia kasvaa samaa tahtia vastaajien iän kanssa. Miehiä tilanne huolettaa hieman naisia vähemmän.

Nuorimmat, eli 15-24 vuotiaat, olivat enimmäkseen joko melko rauhallisin mielin (43%) tai eivät lainkaan huolissaan (12%) nykytilanteesta.

Yli 65 vuotiaiden keskuudessa erittäin huolestuneita oli 27% Ylen kyselyyn vastanneista. Kun tähän lisätään melko huolestuneiden määrä (37%) nousee lukema yhteensä 64 prosenttiin.

Erittäin huolestuneiden määrä on Helsingin ja Uudenmaan alueella jonkin verran muuta Suomea korkeampi, mutta kun mukaan lasketaan melko huolestuneet kansalaiset, vastaukset ovat yhtenäisiä lähes koko maassa. Noin kuusi vastaajaa kymmenestä kertoo murehtivansa koronatilannetta.

Ainoastaan Länsi-Suomi erottuu joukosta: siellä puolet vastajista on rauhallisin mielin tai ei lainkaan huolissaan.

Ammattikunnista tilanne huolettaa eniten maanviljelijöitä ja yrittäjiä, vähiten opiskelijoita ja koululaisia.

27.3. klo 16.43 Tiesulkujen pystyttämistä valmistellaan Uudellamaalla keskeneräisestä päätöksestä huolimatta

Tiesulkujen pystyttämistä Uudenmaan rajoille valmistellaan jo, vaikka eristämispäätöksen käsittely on eduskunnassa vielä kesken.

Esimerkiksi kolmostielle Hyvinkään ja Riihimäen rajalle on tuotu tien varteen valmiiksi häkkiaitaa, autonrenkaita sekä betoniporsaita. Toinen Helsinki-Tampere -moottoritien pohjoiseen menevistä kaistoista oli suljettu klo 16 aikaan.

Uudenmaan eristämiseen saattaa tulla vielä mutkia matkaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Ongelmaa on hallituksen asetuksen muotoseikoissa. Ylen tietojen mukaan uuden maan eristäminen ei välttämättä onnistukaan tänään.

Aiemmin tänään on ollut tieto, että Uudenmaan eristys alkaa vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi.

27.3. klo 16.10 Junat lopettavat pysähdykset Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Lentoaseman kautta kulkevat I- ja P-lähijunat eivät pysähdy Helsinki-Vantaan asemalla perjantaista 27.3. klo 16.00 alkaen toistaiseksi koronavirustilanteen takia, tiedottaa Helsingin seudun joukkoliikenne HSL sivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Lentoaseman työntekijöille ja kotimaan lentolipun haltijoille on järjestetty bussikuljetus lentoaseman ja Aviapoliksen aseman välille.

27.3. klo 16.06 Terveydenhuollon ammattilaiset valistavat matkustajia Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on saapumassa myöhemmin perjantaina kolme ulkoministeriön järjestämää kotiutuslentoa.

Suomeen palaa näillä lennoilla matkailijoita Portugalista ja Kyprokselta – muiden Helsinki-Vantaalle saapuvien lentojen lisäksi.

Kaikkia Suomeen palanneita matkaajia on ollut tiistaista asti vastassa sosiaali- ja terveysministeriön paikalle järjestämiä terveydenhuollon ammattilaisia.

Tarkoitus on valistaa maahan saapuvia ihmisiä koronaviruksen leviämistä ehkäisevistä toimista, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla päivystävä sairaanhoitaja Heidi Castrén.

Hänen mukaansa matkailijoille kerrotaan muun muassa neljäntoista päivän karanteenista sekä oikeanlaisesta käsihygieniasta ja yskimisestä.

– Kun he tulevat tähän aulaan sisään, me hyppäämme lähestulkoon heidän eteensä ja varmistamme, että he ovat saaneet nämä ohjeet, Castrén kuvaili asemalla puoliltapäivin.

Ulkoministeriö on järjestämässä näillä näkymin seuraavan kotiutuslennon ensi tiistaina: se tulee Suomeen Kuubasta ja järjestetään yhteistyössä lentoyhtiö Finnairin kanssa.

27.3. klo 15.45 THL: Suomessa 1025 varmennettua koronatapausta

Suomessa oli todettu perjantaiaamuun klo 9.30 mennessä yhteensä 1025 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19-tautitapausta. Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 108, joista 32 on tehohoidossa.

Suomessa on todettu 7 koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa, joista kuusi HYKS erityisvastuualueella ja yksi TAYS erityisvastuualueella.

27.3. klo 15.45 Hollanti toiveikas: epidemian leviäminen hidastuu

Hollannissa on kuluneen vuorokauden aikana tullut tietoon 1 172 uutta koronavirustartuntaa. Määrä on kasvanut eilisestä 16 prosenttia.

Uusia kuolemantapauksia on 112. Hollannissa on nyt kuollut koronavirukseen 546 ihmistä.

Maan kansallinen terveysinstituutti RIVM sanoo tiedotteessaan, että viruksen leviäminen näyttää hidastuvan.

RIVM arvioi,että se voi muutaman päivän kuluttua ilmoittaa, ovatko sosiaalisten kontaktien vähentäminen ja muut maassa käyttöön otetut toimet tehokkaita epidemian taltuttamiseen.

27.3. klo 15.35 VR sulkee junien kaukoliikenteen ravintolapalvelut

VR sulkee junien kaukoliikenteen ravintolapalvelut lauantaista alkaen toistaiseksi koronaepidemian vuoksi. Suurin osa asemien ravintola-, kioski- ja kahvilapalveluista on suljettu jo aiemmin.

Myös Kolarin yöjunaliikenne jää tauolle, sillä suuret hiihtokeskukset ovat sulkeutuneet. Viimeiset Kolarin yöjunat kulkevat alkavana viikonloppuna.

Molempien muutosten taustalla ovat myös junien merkittävästi laskeneet matkustajamäärät.

Lähde: STT

27.3. klo 15.22 Ylen tieto: Uudenmaan eristäminen ei välttämättä onnistukaan tänään

Hallitus antaa uudelleen asetuksen liikkumisrajoitusten käyttöönotosta ja erikseen asetuksen Uudenmaan eristyksen yksityiskohdista.

Uudenmaan eristämiseen saattaa tulla vielä mutkia matkaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Ongelmaa on hallituksen asetuksen muotoseikoissa.

Ylen tietojen mukaan valiokunta joutuu pohtimaan, voiko hallitus ilmoittaa samalla asetuksella sekä valmiuslain liikkumisrajoituspykälän 118 käyttöönotosta että Uuttamaata koskevista rajoituksista.

Hallitus laittoi Uudenmaan eristyksen käyttöönoton ja rajoitukset samaan asetukseen, koska hallituksella oli jo tiedossa, mitä on tarkoitus tehdä.

27.3. klo 15.21 Britannian terveysministerillä koronavirustartunta, kuningatar voi hyvin

Britannian terveysministerillä Matt Hancockilla on todettu koronavirustartunta. Hänellä on lieviä oireita ja hän on eristyksissä kotikaranteenissa.

Aiemmin päivällä Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi saaneensa koronavirustartunnan. Johnson johtaa hallituksen työskentelyä kotikaranteenista virka-asunnoltaan videoyhteydellä.

Kuningatar Elizabetin kerrotaan voivan hyvin. Hän oli tavannut Johnsonin edellisen kerran 11. maaliskuuta, Buckinghamin palatsi kertoi. Johnson ja kuningatar Elizabet ovat tällä viikolla olleet tekemisissä vain etäyhteydellä. 93-vuotias kuningatar on tällä hetkellä Windsorin linnassa yhdessä puolisonsa prinssi Philipin kanssa.

Aiemmin tällä viikolla myös prinssi Charlesin kerrottiin saaneen koronavirustartunnan. Hänen oireitaan on kuvattu lieviksi. Charles oli tavannut kuningattaren 12. maaliskuuta.

Lähde: Reuters

27.3. klo 15.07 Rammsteinin laulaja sairastunut

Metalliyhtye Rammsteinin laulajalla Till Lindemannilla, 57, on todettu koronavirus ja hän on joutunut tehohoitoon, kertoo muun muassa laajalevikkinen saksalainen Bild-lehti.

Lehden mukaan laulaja tunsi olonsa huonoksi viime viikolla Moskovassa pidetyn soolokonsertin jälkeen ja hänellä oli kova kuume. Hänet vietiin sairaalaan, missä laulajan todettiin saaneen koronavirustartunnan.

Vahvistamattomien tietojen mukaan laulajan tila heikkeni Saksassa nopeasti erittäin huonoksi ja hän oli jopa vaarassa kuolla. Bildin mukaan Lindemann on nyt eristyksissä berliiniläisen sairaalan tehohoito-osastolla, ja hänen vointinsa on hieman kohentunut.

Lähde: STT

27.3. klo 15.05 Ruotsi kieltää yli 50 henkilön kokoontumiset

Ruotsi kieltää yli 50 henkilön kokoontumiset, pääministeri Stefan Löfven kertoi lehdistötilaisuudessa. Tähän asti Ruotsissa oli kielletty yli 500 hengen kokoontumiset on Ruotsissa kielletty. Kielto astuu voimaan sunnuntaina.

Jos kieltoa rikotaan, seurauksena voi olla sakkorangaistus tai enintään puoli vuotta vankeutta, kertoo SVT. (siirryt toiseen palveluun)Linjaus koskee myös perhe- ja sukujuhlia, kuten häitä tai hautajaisia.

– Meillä on vaikeita viikkoja ja kuukausia edessämme. Yhä useampi sairastuu. Moni menettää työpaikkansa ja kuolonuhreja tulee lisää, Löfven varoitti.

Ruotsin linja ja toimet koronaviruksen pysäyttämiseksi eivät ole olleet yhtä tiukkoja kuin muissa Pohjoismaissa, mutta nyt Ruotsi on tiukentamassa linjaansa ainakin hieman. Ruotsissa on tähän asti muun muassa kehotettu flunssaoreisia pysymään kotona. Lisäksi yli 70-vuotiaita on kehotettu eristäytymään kotiinsa.

27.3. klo 14.50 Poliisilla pulma – Suomen ja Venäjän väliin jumiin jäänyttä matkustajaa ei voida palauttaa

Viime viikolla Suomen puolelle jumiin jäänyt ulkomaalaismatkustaja odottaa yhä pääsyä pois Suomesta.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisyksikön johtaja, rikoskomisario Jyrki Hänninen kertoo, että matkustajan kotiinpaluuongelmaa ratkotaan edelleen. Mies ei ole Venäjän kansalainen, mutta haluaisi palata perheensä luokse Venäjälle.

27.3. klo 14.40 Seuraa Ylen erikoislähetystä koronasta kello 15

Voit seurata Ylen suoraa erikoislähetystä koronatilanteesta TV1:ssä, Areenassa tai klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa. Lähetystä voi lisäksi kuunnella Radio Suomessa. Lähetyksen juontaa Markus Liimatainen.

Voit myös lähettää työelämään liittyviä kysymyksiä osoitteessa chat.yle.fi (siirryt toiseen palveluun). Kysymyksiin vastaa joukko ammattiliittojen asiantuntijoita Palvelualojen ammattiliitosta PAMista ja Akavasta.

27.3. klo 13.54 Liikenne Uudeltamaalta näyttää vilkastuneen eristämisilmoituksen jälkeen

Poismenoliikenne Uudeltamaalta kiihtyi selvästi torstaina sen jälkeen, kun valtiojohto oli keskiviikkoiltana ilmoittanut Uudenmaan eristämisestä.

STT kävi läpi Traffic Management Finlandin liikenteen automaattisten mittauspisteiden tuottamia tietoja tältä viikolta. Tiedot on poimittu valtatie 1:n, 2:n, 3:n, 4:n, ja 7:n mittauspisteiltä, aina siltä pisteeltä, joka on lähinnä maakunnan rajaa.

Poismenoliikenne on näillä mittauspisteillä ollut noin 25 000–28 000 ajoneuvoa vuorokaudessa tämän viikon maanantaista keskiviikkoon. Torstain lukema ylsi yli 38 000 ajoneuvon.

Uudeltamaalta pääsee toki pois ja sisään muitakin reittejä, joten kaikki liikenne ei ole tarkastelussa mukana. Liikennemäärät näillä mittauspisteillä jäivät torstainakin alle vuotuisen vuorokausikeskiarvon.

Näiden mittauspisteiden ohi meneviä tieosuuksia pitkin ajoi viime vuonna keskimäärin reilut 80 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Tässä luvussa on mukana molemmat suunnat.

Lähde: STT

27.3. klo 13.34 HUS muuttaa Kirurgisen sairaalan koronaviruspotilaiden hoitopaikaksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on aloittanut valmistelutyön Kirurgisen sairaalan muuntamiseksi kokonaan koronaviruspotilaiden vuode- ja teho-osastohoitopaikaksi. Sairaalan muille epidemian aikana jatkuville toiminnoille järjestetään korvaavat tilat.

HUS teki päätöksen muutoksesta eilen ja aloitti heti sunnittelutyöt.

Sairaanhoitopiiri tarkentaa yksityiskohtia nykyisten toimintojen sijoittumisesta ja koronapotilaiden hoitoon saatavista paikoista suunnittelun edetessä.

Kiruginen sairaala sijaitsee Helsingin kantakaupungissa.

27.3. klo 13.19 Britannian pääministerillä koronavirustartunta

Britannian pääministerillä Boris Johnsonilla on todettu koronavirustartunta. Tartunnan vahvisti pääministerin toimisto. Johnsonilla on lieviä oireita ja hän jatkaa tehtäviensä hoitamista eristäytyneenä kotikaranteenista ja videoyhteyksillä.

Johnson kertoi tartunnastaan Twitter-viestissään. Johnsonin mukaan hänellä oli hieman lämpöä ja yskää, jonka jälkeen hänelle tehtiin testi.

Lähde: Reuters

27.3. klo 12.56 Espanjassa on kuollut 769 ihmistä vuorokaudessa

Espanjan terveysviranomaiset ovat kertoneet 769 uudesta kuolonuhrista koronvirusepidemiassa. Yhteensä Espanjassa on kuollut 4 858 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Uusia tartuntoja on vahvistettu 7 871. Yhteensä Espanjassa on tiedossa 64 059 koronavirustartuntaa.

Tartunnat ja kuolemat ovat lisääntyneet nopeaa vauhtia. Espanjassa julistettiin ulkonaliikkumiskielto 14. maaliskuuta.

Lähteet: AFP, Reuters

27.3. klo 12.10 Espanjassa kohu heikoista koronavirustesteistä – kiinalaisyritys lupaa toimittaa uusia tilalle

Espanjassa on noussut kohu heikkolaatuisista koronavirustesteistä, jotka eivät ole antaneet luotettavia testituloksia. Espanjan terveysministeriön mukaan saadut pikatestit olivat heikkolaatuisia eivätkä ne kyenneet todentamaan koronavirustartuntaa sairaalakäytössä.

Espanja vetää tuhansia testejä pois käytöstä. Tilalle otetaan saman kiinalaisen Shenzhen Bioeasy -yrityksen toisenlainen testi.

Espanja kertoi viikonloppuna hankkineensa satojatuhansia testejä, jotta se pystyisi laajamittaisesti testaamaan terveydenhoitohenkilökuntaa ja vanhusten hoitokotien asukkaita. Nyt laajamittainen testaus uhkaa kuitenkin viivästyä, kertoi espanjalainen El País -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Kiinalaisyrityksen mukaan virheelliset testitulokset saattoivat johtua siitä, että näytteitä ei kenties oltu otettu oikein tai testiä oli käytetty virheellisesti. Yritys totesi, että se ei ollut ohjeistanut riittävän hyvin, kuinka testejä tulee käyttää.

Espanjassa on kuollut tähän mennessä yli 4000 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Yli 50 000 on saanut tartunnan.

Lähde: Reuters

27.3. klo 12.01 Mehiläinen perusti hengitystieinfektioklinikoita eri puolille Suomea

Terveyspalveluyhtiö Mehiläinen on avannut yli 25 hengitystieinfektioklinikkaa lääkärikeskusten yhteyteen. Mehiläinen keskittää koronapandemian ajaksi hengitystieoireista kärsivien potilaiden hoidon näille klinikoille.

Mehiläisen mukaan useimmilla klinikoilla voidaan ottaa koronavirustesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen testauskriteerien mukaisesti. Tarvittaessa voidaan ottaa myös keuhkojen röntgenkuva

27.3. klo 11.52 Iranissa 144 uutta koronaviruskuolemaa

Iranissa 144 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin vuorokaudessa. Iranissa kuolonuhreja on raportoitu tähän mennessä virallisesti runsaat 2 300.

Kuluneen vuorokauden aikana Iranissa on vahvistettu yli 2 900 uutta tartuntaa eri puolilla maata, terveysministeriö kertoi.

Iran on ollut yksi pahimpia epidemia-alueita. Kaikkiaan sairastuneita on Iranissa yli 32 000. Parantuneita on yli 11 000.

Lähde: AFP

27.3. klo 11.22 Venäjän vahvistetut koronatartunnat nousivat yli tuhanteen

Venäjällä on vahvistettu jo yli tuhat koronavirustartuntaa, kertovat maan viranomaiset. Vahvistettujen tartuntojen määrä nousi vuorokaudessa lähes 200:lla. Kolmen ihmisen on vahvistettu kuolleen.

Venäjän hallitus on määrännyt suljettavaksi kaikki maan kahvilat ja ravintolat viikoksi lauantaista alkaen. Venäjän pääministeri Mihail Mišustin on vedonnut kansalaisiin, että he pysyisivät kotona.

Lähteet: STT, Reuters

27.3. klo 11.11 ”Karanteenihotelli” tarkoittaa asuntoja

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Helsingin alueella on kartoitettu 140 yksiötä tai kaksiota, joihin karanteeniin ohjattuja henkilöitä voidaan sijoittaa.

Turun alueelle ihmisiä voidaan Kurvisen mukaan sijoittaa karanteeniin maksimissaan tuhat. Uusia karanteenipaikkoja etsitään Kurvisen mukaan sitä mukaan, kun edelliset täyttyvät.

Ne Suomeen palaavat, joilla ei ole tiedossa omaa karanteenipaikkaa, ohjataan lentokentällä Luona Oy:n tarjoamaan karanteenimajoitukseen, Kurvinen kertoi. Majoitus on lähtökohtaisesti omalla kustannuksella.

Karanteenipaikkoihin ohjataan lentokentälle saapuvia, jotka asuvat kauempana eivätkä pääse liikkumaan omaan kotiinsa ilman julkisia liikennevälineitä. Lentokentälle saapuville tiedotetaan kiellosta käyttää julkista liikennettä.

27.3. klo 11.06 Intiassa arvostellaan hallituksen hitautta suojata terveydenhuoltohenkilökuntaa

Intiassa kiistellään hoitohenkilökunnan suojaamisesta. Intian suojavarustevalmistajat kertovat patistaneensa jo helmikuussa terveysministeriötä, jotta viranomaiset hankkisivat riittävät varastot tarvikkeita epidemian varalta. Alan etujärjestöjen mukaan varoituksiin ei reagoitu. Intian lääkäriliiton mukaan suojavarusteita ei ole riittävästi.

– Jos terveydenhoidon ammattilaisia pyydetään työskentelemään ilman tällaisia perustarpeita on se kuin pyytäisi sotilasta taistelemaan ilman asetta, liitto ilmoitti.

Intiassa on vahvistettu tähän mennessä runsaat 700 koronavirustartuntaa. 17 ihmistä on kuollut. Maahan on määrätty kolmeksi viikoksi liikkumisrajoituksia epidemian etenemisen hillitsemiseksi. Liikkumisrajoitukset vaikeuttavat ja hidastavat suojavarustetuotantoa.

Intian hallitus kielsi tammikuun lopussa suojavarusteiden viennin, jotta niitä riittäisi omiin tarpeisiin. Valmistajien mielestä hallituksen olisi pitänyt ryhtyä voimakkaampiin toimiin epidemian varalta.

Lähde: Reuters

27.3. klo 11.01 STT:n tietojen mukaan Uudenmaan eristys alkaa vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi

STT:n tietojen mukaan Uudenmaan eristys pyritään saamaan voimaan vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi, jos eduskunta päättää asiasta tänään.

Lähde: STT

27.3. klo 10.50 Yhdysvallat on pandemian pahin keskus, mutta Trump hoputtaa ihmisiä palaamaan työpaikoilleen

Yhdysvalloissa terveydenhoitoalan asiantuntijat varoittavat kuuntelemasta ylintä valtionjohtoa, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Presidentti Donald Trump on hoiperrellut kriisin kanssa eikä hän vaikuta olevan tilanteen tasalla. Nyt hän vaatii jo paluuta normaaliin elämään, jotta talous saataisiin pyörimään kunnolla.

Lue tästä Mika Hentusen kirjoitus.

27.3. klo 10.27 Ensi kesän SuomiAreena on peruttu

Ensi kesän SuomiAreena -keskustelutapahtuma on peruttu, kertovat tapahtuman järjestäjät Porin kaupunki ja MTV.

Järjestäjät perustelevat päätöstään sillä, että asiantuntija-arvioiden mukaan koronavirusepidemia voi kestää Suomessa pitkälle kesään asti.

Näin päällimmäiseksi kysymykseksi on noussut se, voidaanko tapahtumaa järjestää turvallisesti.

Viime vuonna tapahtumassa oli 73 000 kävijää.

27.3. klo 10.25 Unkari asettaa osittaisen ulkonaliikkumiskiellon kahdeksi viikoksi

Unkarin pääministeri Viktor Orban on ilmoittanut valtion radiokanavalla kireistä liikkumisrajoituksista koronavirusepidemian taltuttamiseksi.

Lauantaista lähtien Unkarissa saa tehdä kodista saa poistua vain välttämättömistä syistä, kuten työpaikalle, ruokakauppaan, apteekkiin tai päiväkotiin. Myös liikunta on sallittu, jos pitää etäisyyttä muihin.

Vain yli 65-vuotiaat saavat asioida ruokakaupoissa ja apteekeissa kello yhdeksän ja keskipäivän välillä.

Poliisi valvoo rajoituksia. Ne ovat voimassa 11 huhtikuuta saakka.

Orbanin mukaan epidemian huippua odotetaan kesäkuulle tai heinäkuulle. Hallitus esittää huhtikuun alkupuolella suunnitelman, miten Unkarin talous käynnistetään epidemian jälkeen.

Unkarissa on vahvistettu 300 koronavirustapausta. Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 10 ihmistä.

Lähteet: AP, Reuters

27.3. klo 10.18 Ylen uusi podcast-sarja pureutuu elämään koronaeristyksessä

Yle Draama alkaa tuottaa koronaviruksen aiheuttaman omituisen tilanteen keskellä Karanteenimonologeja. Ne ovat viiden minuutin mittaisia podcast-jaksoja, joiden takana on joukko projektiin mukaan hakeneita käsikirjoittajia ja näytelmäkirjailijoita.

Ideoita alkoi sadella, kun Yle käynnisti julkisen haun viime perjantaina.

Tarkoituksena on paitsi saada julki ajankohtaista sisältöä myös auttaa koronaviruksen myötä tuloja menettäneitä kulttuurin tekijöitä. Julkaistusta monologista maksetaan kirjoittajalle palkka.

27.3. klo 9.58 Uudenmaan rajat ollaan sulkemassa, päätös käsitellään pikavauhtia

Perustuslakivaliokunta alkoi aamulla kello 8.30 käsitellä hallituksen antamaa asetusta liikkumiskiellosta Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Valiokunnan puheenjohtaja (sd.) on vakuuttanut, että mietintö saadaan kasaan tänään.

Mietinnön valmistuttua asia siirtyy pikavauhtia eduskuntaan. Eduskunnan odotetaan käsittelevän asian vielä tämän päivän aikana.

27.3. klo 9.41 HUSin alueella 46 uutta tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella on todettu torstaina 46 uutta koronavirustartuntaa, kertoo HUS.

Yhteensä HUSin alueella tartuntoja on vahvistettu 642. HUSin alueella koronaviruksen aiheuttamaan tautiin oli torstaihin mennessä kuollut yhteensä kolme ihmistä.

Suomessa on nyt varmennettu yhteensä yli tuhat koronavirustartuntaa.

27.3. klo 9.25 Pirkanmaalla kymmenen uutta tartuntaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on viimeisen vuorokauden aikana todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa.

Valtaosa tartunnoista on peräisin matkoilla olleilta henkilöiltä, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala viestipalvelu Twitterissä. TAYsin mukaan tilanne sairaalassa on rauhallinen.

Tähän mennessä Pirkanmaalla on todettu 71 varmistettua tartuntaa.

27.3. klo 9.23 Karanteenihotelli olisi ulkosuomalaisille

Ylen tietojen mukaan sisäministeriössä ja liikenneministeriössä olisi alustavasti suunniteltu niin sanottua karanteenihotellia. Se ei kuitenkaan olisi tarkoitettu kaikille Suomeen ulkomailta palaaville.

Ylen eri lähteistä saamien tietojen mukaan karanteenihotelli perustettaisiin henkilöille, joilla ei ole Suomessa osoitetta ja kotikuntaa. Hotelli ei toimisi valtion laskuun vaan matkailijat kustantaisivat sen itse.

Oppositio on arvostellut hallitusta siitä, ettei lentokentältä tulijoita ole ohjeistettu kunnolla ja ihmiset ovat jatkaneet julkisilla kulkuneuvoilla eri puolille Suomea. Suomeen on palannut sekä matkailijoita ja mahdollisesti myös pidempään ulkomailla olleita suomalaisia.

27.3. klo 9.18 Venäjä sulkee ravintolat ja kahvilat viikoksi koko maassa

Venäjän hallitus on käskenyt sulkemaan maan kaikki ravintolat ja kahvilat lauantaista eteenpäin. Määräys on voimassa viikon ajan eikä koske ruokalähettipalveluita.

Venäjän presidentti ilmoitti jo aiemmin viikon kestävästä lomasta koronaviruksen takia. Loma koskee kaikkia, jotka eivät työskentele yhteiskunnan kannalta välttämättömissä tehtävissä.

27.3. klo 8.35 Puolustusvoimat valmistautuu liikkumisrajoitusten valvontaan

Poliisin mukaan Uudenmaan eristyksen valvomiseksi perustetaan tiesulkuja. Valvontatehtäviin poliisin avuksi tulee Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa sekä satoja varusmiehiä.

Puolustusvoimat on julkaissut kuvia harjoituksesta, jossa se valmistautuu antamaan poliisille virka-apua tiesulkujen valvontaan.

27.3. klo 8.31 Kuluttajien ja palvelualojen luottamus romahti

Kuluttajien luottamus romahti maaliskuussa, kertoo Tilastokeskus. Luottamus sai pistearvon –7,1, kun se oli helmikuussa –4,5. Pitkäaikainen keskiarvo on –1,7.

Elinkeinoelämän puolella palvelualojen luottamus syöksyi maaliskuussa peräti 11 pistettä –6 pisteeseen, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto. Järjestön mukaan tällaista äkkipysäystä ei ole koskaan koettu.

27.3. klo 8.19 Suuret suomalaiset sairaalat etsivät opiskelijoita ja eläkeläisiä töihin

Suuret sairaalat ovat tähän mennessä pärjänneet koronavirustilanteessa pääosin omalla henkilöstöllään. Nyt ne .

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS rekrytoi tällä hetkellä lisää henkilökuntaa ottamalla muun muassa yhteyttä eläköityneisiin HUSin työntekijöihin. Haussa on hoitohenkilöstöä, joilla on kokemusta tehohoidosta, leikkaussalihoidosta tai infektiopotilaiden hoidosta.

Lisäksi HUS on kartoittamassa opintojensa loppuvaiheessa olevien sairaanhoitajaopiskelijoiden valmiuksia ja halukkuutta tulla töihin. Myös lääketieteen opiskelijoiden rekrytointia pohditaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri varautuu palkkaamaan keväällä valmistuvat opiskelijat. Oulun yliopistollisessa sairaalassa puolestaan valmistaudutaan siihen, että myös opiskelijoita, joiden opinnot ovat varhaisemmassa vaiheessa, voidaan tarvita työvoimaksi.

27.3. klo 8.16 Kiina tarjoaa apua Yhdysvalloille koronavirusepidemian torjuntaan

Kiinan presidentti on kertonut tarjonneensa apua Yhdysvalloille koronavirusepidemian torjunnassa.

Xi kertoi tarjouksesta Kiinan valtiollisessa televisiossa keskusteltuaan puhelimitse Yhdysvaltain presidentin kanssa.

Xin mukaan Kiina on myös valmis yhteistyöhön markkinoiden ja talouden vakauttamiseksi.

Trump kirjoitti puolestaan Twitterissä, että Kiina on käynyt läpi kovia aikoja ja oppinut paljon viruksesta. Trump ilmoitti myös kunniottavansa Kiinaa ja sanoi, että maat tekevät paljon yhteistyötä.

Vielä muutama päivä sitten mikä koettiin loukkaavaksi Kiinassa. Kiinan ulkomisteriön tiedottaja on taas levittänyt perätöntä väitettä, jonka mukaan virus olisi päätynyt Kiinaan Yhdysvaltalaisten sotilaiden mukana.

Yhdysvalloissa on nyt todettu yli 80 000 koronavirustartuntaa, mikä on enemmän kuin Kiinassa. Kiina ilmoitti perjantaina 50 uudesta tapauksesta.

27.3. klo 8.10 Ripuli saattaa olla koronaviruksen yksi oire

Gastroenterologian asiantuntijan mukaan ripuli on syytä lisätä koronaviruksen aiheuttaman taudin oirelistaan. Suomessa vatsaoireet on yhdistetty koronavirustartuntaan esimerkiksi Oulussa.

Tällä hetkellä ripulia ei ole mainittu esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen listaamissa koronaviruksen oireissa.

WHO:n mukaan koronaviruksen aiheuttaman COVID-19-taudin oireita ovat myös ripuli ja pahoinvointi, mutta näiden oireiden kerrotaan olevan hyvin harvinaisia.

27.3. klo 7.51 Poliisiylijohtaja vahvistaa: Uudenmaan sulkeminen estää varusmiesten kotilomat

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvisti perjantaina Ylen aamun haastattelussa, että Uudenmaan liikkumisrajoitukset estävät varusmiesten pääsyn kotiin.

– Näin se näyttää olevan.

– Asetustekstissä on näköjään ajateltu niin, että varusmiesryhmä on sellainen porukka mikä saattaa sisältää viruksen levittämisen potentiaalia, Kolehmainen totesi.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Uudenmaan liikkumisrajoitukset saattavat vaikuttaa lomakäytäntöihin niillä varusmiehillä, joiden olisi tarkoitus ylittää maakunnan raja päästäkseen kotiin.

Puolustusvoimien pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen sanoi lehdelle, että vaikuttaa siltä, että Uudellamaalla olevat varusmiehet pysyvät Uudellamaalla ja muut sen ulkopuolella. Arhippaisen mukaan asia koskee tuhansia varusmiehiä.

27.3. klo 7.42 Singapore tiukensi rangaistuksia: jos rikot turvaväliä, voit joutua vankilaan

Singapore uhkaa kovilla rangaistuksilla asukkaitaan, jotka rikkovat koronaviruksen torjumiseksi asetettuja määräyksiä.

Jatkossa ihmiset, jotka eivät pidä vähintään metrin etäisyyttä muihin kauppajonoissa tai julkisilla istumapaikoilla, voidaan tuomita yli 6300 euron sakkoihin, puolen vuoden vankeusrangaistukseen tai molempiin.

Lisäksi Singapore määräsi baarit suljettaviksi ja kielsi yli kymmenen hengen kokoontumiset koulujen ja työpaikkojen ulkopuolella. Uudet määräykset astuivat voimaan perjantaina.

Singapore on onnistunut pitämään viruksen kurissa muun muassa tiukan valvonnan avulla. Viime päivinä tapausmäärät ovat kuitenkin lisääntyneet.

Keskiviikkona Singaporessa havaittiin 73 ja torstaina 52 uutta tapausta. Yhteensä koronavirustapauksia on raportoitu 683.

Lähteet: Reuters, AFP

27.3. klo 6.41 Australia käskee ulkomailta palaavat eristäytymään hotelleihin

Australia kiristää ulkomailta palaavien kansalaistensa karanteenimääräyksiä. Australian pääministerin Scott Morrisonin mukaan osavaltiot ja territoriot eristävät kaikki palaajat hotelleihin. Karanteenissa on pysyttävä 14 päivää, kertoo yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Morrisonin mukaan Australian asevoimat auttaa eristystoimien valvonnassa.

Australiassa on havaittu yli 3 000 koronavirustapausta, ja määrä on noussut nopeasti. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 13 ihmistä.

Lähde: Reuters

27.3. klo 6.14 Venezuelan heikko terveydenhuolto valmistautuu epidemiaan

Venezuelan terveydenhuoltojärjestelmä on huonossa kunnossa vuosia jatkuneen kriisin takia. Se ei ole valmis ottamaan vastaan koronavirusepidemiaa, uskoo Venezuelassa asuva Jarmo Rinnankoski.

– Sairaalat eivät ole enää pitkään aikaan toimineet normaalisti. Miten niillä olisi valmiuksia hoitaa suurta määrää koronapotilaita? Rinnankoski kertoo Ylelle puhelimitse.

Venezuelassa on pulaa lääkkeistä, suojavarusteista ja koronavirustesteistä. Myös bensiiniä on alettu säännöstellä, mikä voi vaikeuttaa sairaalakuljetuksia.

Maassa on todettu vasta noin sata tartuntaa, mutta todellinen määrä saattaa olla moninkertainen. Presidentti Nicolás Maduro on määrännyt ulkonaliikkumiskiellon koronaviruksen takia.

Lue lisää: Suomalainen Jarmo valmistautuu epidemiaan romahtaneessa Venezuelassa – "Sairaaloilla ei ole valmiuksia hoitaa potilaita"

27.3. klo 4.20 HS: Uudenmaan sulkeminen estää varusmiesten kotilomat

Uudenmaan liikkumisrajoitukset saattavat vaikuttaa lomakäytäntöihin niillä varusmiehillä, joiden olisi tarkoitus ylittää maakunnan raja päästäkseen kotiin, uutisoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lehti kirjoittaa, että valtioneuvoston antaman asetuksen mukaan liikkumisrajoitukset eivät koske lakisääteisiä velvollisuuksia. Asetuksen perusteluissa kerrotaan, että varusmiesten lomamatka kotipaikkakunnalle ei kuitenkaan ole syy poiketa rajoituksesta.

Puolustusvoimien pääesikunnan tiedotuspäällikön Max Arhippaisen mukaan vaikuttaa siltä, että Uudellamaalla olevat varusmiehet pysyvät Uudellamaalla ja muut sen ulkopuolella. Arhippaisen mukaan asia koskee tuhansia varusmiehiä.

27.3. klo 3.22 Maailmassa on yli puoli miljoonaa koronavirustapausta

Todennettujen koronavirustapausten määrä maailmassa on noussut yli puolen miljoonan. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan maailmassa oli todettu yhteensä 529 591 koronavirustartuntaa aamuyöllä kolmen jälkeen Suomen aikaa. Eniten todennettuja koronavirustapauksia on Yhdysvalloissa, 83 836 tapausta, Kiinassa, 81 782 tapausta ja Italiassa, 80 589 tapausta.

Koronavirukseen liitettyjä kuolemia on yhteensä 23 970 tapausta ja viruksesta parantuneita 122 150.

27.3. klo 2.34 Trump haluaa yhdysvaltalaiset takaisin töihin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painotti jälleen torstaina tiedotustilaisuudessaan, että maa pitää saada takaisin töihin.

– Saatamme ottaa käyttöön laajoja alueita maastamme, jotka eivät ole altistuneet niin vakavasti (koronavirukselle), mutta meidän on aloitettava prosessi hyvin pian, Trump sanoi.

27.3. klo 0.07 Yhdysvalloissa nyt eniten koronavirustapauksia

Yhdysvalloissa on nyt maailmanlaajuisesti eniten koronatartuntoja, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times (siirryt toiseen palveluun). Lehti viittaa omaan tiedonkeruuseensa pohjautuviin laskelmiin.

Myös maailmanlaajuista tartuntatilannetta seuraava Johns Hopkins -yliopisto kertoo tartuntojen ohittaneen Yhdysvalloissa aiemman kärkikaksikon Italian ja Kiinan. Johns Hopkinsin mukaan 330 miljoonan ihmisen Yhdysvalloissa on jo noin 82 400 tartuntaa.

Italiassa oli myöhään torstaina Johns Hopkinsin mukaan 80 589 ja Kiinassa 81 782 tartuntaa.

26.3. klo 23.57 EU-johtajat haluavat euroryhmältä ehdotuksia kahdessa viikossa

EU-johtajat pyytävät euroryhmää kehittämään seuraavan kahden viikon aikana ehdotuksia yhteisistä keinoista koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin ratkaisemiseksi.

EU-mailla on ollut erimielisyyksiä siitä, mitä talouskriisin taltuttamiseksi tulisi seuraavaksi tehdä.Johtajien videokokous kesti noin kuusi tuntia.

Johtajat keskustelivat myös muista koronaviruskriisiin liittyvistä aiheista kuten tilanteesta EU:n sisä- ja ulkorajoilla, lääkkeiden ja suojavarusteiden riittävyydestä sekä rokotetutkimuksesta.

Lähde: STT

26.3. klo 23.10 Mehiläinen rekrytoimassa hoitohenkilökuntaa Espanjaan

Ylen saamien tietojen mukaan yksityinen lääkäriketju Mehiläinen olisi värväämässä lääkäreitä ja hoitajia koronakriisissä kärvistelevään Espanjaan. Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää vahvistaa asian. Lääkärit ja hoitajat tekisivät Järvenpään mukaan todennäköisesti määräaikaisen, mahdollisesti kahden viikon, työsopimuksen paikallisen terveydenhuollon järjestäjän kanssa. Espanjan kansallinen lentoyhtiö kuljettaisi heitä veloituksetta. Työpaikkana olisi sairaalat Madridissa.

26.3. klo 22.33 Eduskunta hyväksyi lisätalousarvion odotetusti

Jo etukäteen oli selvää, että koronavirustilanteen vuoksi laadittu lisätalousarvio hyväksytään, koska sillä oli myös opposition tuki. Siihen oli tehty kolme muutosesitystä, joiden välillä torstaina äänestettiin. Paikalla oli poikkeuksellisesti vain joka neljäs edustaja kaikista ryhmistä. Näin oltiin sovittu hallituksen ja opposition kesken etukäteen.

Lisätalousarvio tietää yrityksille miljardin euron suoraa tukipakettia, mikä on viisi kertaa enemmän kuin hallituksen alkuperäisessä esityksessä. Hallitus viisinkertaisti yritysten tuen ilman uutta esitystä. Muutokset tehtiin aiemmin annettuun esitykseen. Lindtman myöntää, että tämäkin on poikkeuksellinen menettelytapa, mutta oppositiosta tuli silti kritiikin sijaan lähinnä kiitosta.

STT

26.3. klo 21.57 Oikeusministeri: mahdollinen karanteenihotelli selvityksen alla

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) kertoi hetki sitten A-studiossa, että hallitus selvittää parhaillaan, tulisiko Espanjasta palaaville suomalaisille järjestää erillinen karanteenitila, kuten karanteenihotelli lentokentän läheisyyteen.

Aiemmin samassa lähetyksessä HUSin toimitusjohtaja sanoi Espanjasta palaavien olevan suuri riski, kun tartuntoja halutaan vähentää.

– Jos sieltä tulee paljon väkeä, he tulevat levittämään tautia.

26.3. klo 20.37 Fimea ja Valvira: hedelmöityshoitoja vältettävä epidemian aikana

Taustalla on yleiseurooppalainen linjaus ja se, ettei vielä tiedetä täysin, millaisia vaikutuksia viruksella on raskauteen tai lapseen sekä terveydenhuollon kuormituksen ehkäisy.

Maailman terveysjärjestön WHO:n näkemys tämänhetkisen tiedon perusteella kuitenkin on, ettei koronavirus aiheuta äidille tai sikiölle merkittävää riskiä.

– Se on oletus, josta monet asiantuntijat ovat yhtä mieltä. Tutkimustietoa asiasta ei vielä ole, sanoo tutkimusprofessori Mika Gissler THL:stä.

THL ei ole antanut ohjeistusta, että raskaaksi tuloa pitäisi välttää. Lääkäreiden näkemykset asiassa vaihtelevat. Mehiläisen lapsettomuuslääkäri Tarja Olkinuora on todennut, että varmuuden vuoksi kannattaa lykätä lapsenhankkimista muutamalla kuukaudella.

Laajemmin aiheesta voit lukea tästä jutusta.

26.3. klo 20.32 Rahastosijoittajien on ollut mahdotonta ostaa tai myydä joidenkin rahastojen osuuksia

Esimerkiksi Danske Bank ja Aktia ovat joutuneet keskeyttämään eräiden sijoitusrahastojen merkinnät ja lunastukset. Tilanne on koskenut erityisesti rahastoja, jotka ovat sijoittaneet korkomarkkinoille.

Viime viikon lopulla jopa 20 sijoitusrahastoa oli Suomessa kiinni sekavan markkinatilanteen vuoksi.

Toimistopäällikkö Eeva Granskog Finanssivalvonnasta kertoo, että kaupankäynnin keskeytys johtuu siitä, että rahastoyhtiöt eivät ole pystyneet määrittämään rahasto-osuuksien arvoa luotettavasti.

Kun tietoa esimerkiksi toteutuneiden kauppojen hinnasta ei ole, tarjoaa laki rahastoyhtiöille mahdollisuuden keskeyttää kaupankäynnin väliaikaisesti.

26.3. klo 19.20 Pääministeri Marin myöntää, ettei matkustajia ohjeistettu lentokentillä tarpeeksi, Finavia huomauttaa, ettei ole viranomainen

Eduskunnan kyselytunnilla ja aiemmin tänään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tiedotustilaisuudessa nousi esiin Suomeen palaavien kansalaisten ohjeistaminen lentokentällä.

Perussuomalaisten Riikka Purra halusi kyselytunnilla tietää, kenen virhe oli, etteivät Suomeen palaajat saaneet selkeitä ohjeita tai viranomaisia vastaan. Haavisto puolestaan oli aamun tiedotustilaisuudessaan STT:n mukaan sanonut, että lentoasemallakin on johtaja, joka voisi toimeenpanna kaikille kansalaisille annetut määräykset myös lentoasemalla.

Suomen lentokenttiä operoiva valtionyhtiö Finavia huomauttaa nyt, ettei ole viranomainen, joka matkustamiseen voisi puuttua tai ihmisiä viedä karanteeniin. Tämän tosin mainitsi kyselytunnilla myös Purra.

Lisäksi Finavian mukaan kentillä koronaviruksen vastaiset toimet aloitettiin jo tammikuussa. Siitä saakka on yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Mäen mukaan kentillä ollut muun muassa jaossa THL:n koronatietoa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) myönsi kyselytunnilla, ettei matkustajille ollut aluksi riittävän selkeitä ohjeita.

– Olemme nyt huomanneet, että tässä on ollut puutteita. Tähän emme pysty enää vaikuttamaan, mutta voimme vaikuttaa, että tästä eteenpäin ohjeistus on selkeää, ja tänne palaavat eivät levitä tautia eteenpäin, Marin sanoi.

Marin muistuttaa, että tilanteeseen on nyt puututtu. Nyt kentälle saapuvia vastassa on terveydenhoidon ammattilaisia ohjeistamassa, karanteeniin menosta kuulutetaan ja kentälle on järjestetty erinäisiä reittejä ja odotustiloja kotimaan ja ulkomaan lennoilta saapuville.

Yle-STT

26.3. klo 19.20 Italia korjasi lukujaan, kuolleiden määrä nousi

Italian viranimaiset ilmoittivat, että koronavirukseen on tänään kuollut 662 ihmistä. Määrä oli hieman pienempi kuin eilen, jolloin se oli 683.

Hieman myöhemmin havaittiin tilastossa virhe. Yksi pahimmista tautialueista, Piemonten maakunta, ei ollut ilmoittanut kuolinlukujaan ajoissa, joten ne eivät olleet mukana.

Piemontessa on tänään kuollut 16 ihmistä COVID-19-sairauteen, joten Italian yhteenlaskettu kuolinluku on 712.

Eniten maassa kuoli ihmisiä koronaviruksen takia viime viikon lauantaina, jolloin uhreja oli peräti 793.

Uusia tautitapauksia tuli tänään ilmi 6 153 kappaletta. Määrä on lähes tuhat enemmän kuin eilen ja taudin historian aikana toiseksi suurin päivälukema.

Italiassa on nyt tilastoitu 80 539 COVID-19-tautitapausta.

Uutista korjattu 26.3. klo 20.23. Mukana Piemonten luvut.

Korjattu 27.3.: Piemonte, ei Piedmont. Kuolleita 16, ei 50.

26.3. klo 18.46 Koronaepidemia saattaa tuoda tulitauon Jemeniin

Pelko koronaepidemian leviämisestä voi saada Jemenin sisällissodan osapuolet tekemään tulitauon.

Epidemia olisi rutiköyhässä maassa valtava ongelma, koska sota on heikentänyt maan jo ennestään heikkoa terveydenhuoltojärjestelmää.

Esimerkiksi taudin estämiseksi välttämättömän hygienian hoitaminen on vaikeaa, koska suurella osalla väestöä jo juomaveden saaminen tuottaa ongelmia.

Lue lisää Jemenin tilanteesta tästä.

26.03. klo 18.42 Filippiinien slummeissa kytee koronakatastrofi

Filippinien köyhälistölle koronavirusepidemia on kytevä aikapommi. Maan tiukat karanteenimääräykset estävät valtavien, ahtaiden slummien asukkaita liikkumasta kotikortteleidensa ulkopuolelle. Köyhillä ei ole työtä eikä tilaa pitää etäisyyttä muihin. Samalla heitä uhkaavat muut tartuntataudit kuten tuberkuloosi.

Filippiineillä on nyt todettu 707 koronavirustartuntaa ja 45 kuolemaa. Filippiinien lääkäreiden järjestön mukaan kuolleista yhdeksän on lääkäreitä.

Lue tästä juttu Filippiinien haasteista koronavirusepidemiassa.

26.3. klo 18.00 Kiina estää ulkomaalaisten maahanpääsyn

Kiina estää lauantaista alkaen lähes kaikkien ulkomaalaisten maahanpääsyn. Määräyksen avulla yritetään ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

Määräys koskee myös henkilöitä, joilla on voimassaolevat viisumit ja oleskeluluvat Kiinaan.

Maahantulokiellon kestoa ei ole määritelty. Kiinan ulkoministeriö sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että kiellon vaikutuksia seurataan ja sitä muokataan sen mukaan kuin tilanne kehittyy.

26.3. klo 17.43 Poliisi ei myönnä etukäteislupia Uudenmaan rajan ylittämiseen – teille sulkuja, tarkastuspisteitä ja valvontaa myös junissa

Uudenmaan rajalle tulee tiesulkuja sekä tarkastuspisteitä, joissa on poliisi paikalla ympäri vuorokauden. Niiden, joilla on perusteltu syy ylittää Uudenmaan raja, poliisi toivoo ottavan mukaansa passin tai muun henkilöllisyystodistuksen sekä kertomaan matkansa syy.

– Jokaisen Uudenmaan rajan ylittävän tulee siis valmistautua esittämään tarkastuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselleen. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti, sanoo Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio poliisin julkaisemassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Etukäteislupia rajanylitykseen ei poliisin mukaan myönnetä.

Teiden lisäksi poliisi valvoo myös junaliikennettä laitureilla ja junissa. VR tiedottaa myös, että perjantaista lähtien poliisi tarkistaa junamatkustajilta matkustusoikeuden. Yhtiö vakuuttaa, ettei tarkastukset vaikuta junien kulkuun.

Sotilaspoliisit harjoittelivat epäiltyjen taltuttamista Kaartin Jääkärirykmentin ja Uudenmaan Prikaatin yhteisessä taisteluharjoituksessa Tuusulassa 29. marraskuuta 2011.
Arkistokuva.Vesa Moilanen / Lehtikuva

26.3. klo 17.43 Hallitus lupaa, etteivät liikkumisrajoitukset estä toimittajien työskentelyä

Hallitus lupaa, että toimittajien liikkuminen ja työnteko onnistuvat Uudenmaan eristämisestä huolimatta. Päätoimittajien yhdistys esitti asiasta huolensa torstaina ja vaati poliittisilta päättäjiltä ja viranomaisilta median toimintaedellytysten turvaamista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Valtioneuvoston viestintäosasto vastasi päätoimittajien huoleen torstaina iltapäivällä tiedottamalla, että työn vuoksi liikkumista ei olla rajoittamassa, mutta poliisi voi tarvittaessa vaatia selvitystä matkan määränpäästä ja tarkoituksesta.

STT

26.3. klo 17.26 Alati vaihtuvat ja ristiriitaiset ohjeet aiheuttaneet sekaannusta ja ahdinkoa kotihoidossa

Kunnissa on ollut epätietoisuutta, miten ja mitä ohjeita pitäisi noudattaa. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön antamat ohjeet suojakäsineiden ja hengityssuojainten käytöstä ovat muuttuneet matkan varrella ja aiheuttaneet sekaannusta. Osassa kuntia on tehty omia tulkintoja.

Tilanne koskettaa monia, kotihoidon piirissä on kymmeniä tuhansia henkilöitä. Ja nyt esimerkiksi hengityssuojaimia ei ole kaikissa kunnissa. Siihen liittyen STM:n johtaja Tuija Kumpulainen sanoo, että ministeriö pyrkii antamaan vielä perjantaina suosituksen juurikin hengityssuojaimia koskien, jonka mukaan hengityssuojaimia pitää käyttää kaikissa kotihoidon tapaamisissa.

Lue koko juttu täältä.

26.3. klo 16.53 Lue päivän uutiskooste koronan talousvaikutuksista täältä

Myös taloustoimitus seurasi koronaviruksen vaikutuksia tänäänkin hetki hetkeltä. Koosteen päivän aiemmista talousuutisista voit lukea tästä artikkelista.

26.3. klo 16.53 Moni kahvila- ja ravintolaketju sulkee vapaaehtoisesti jo viikonloppuna

Hallitus olisi halunnut antaa jo täksi viikonlopuksi määräyksen kaikkien ravintoloiden asiakastilojen sulkemisesta, mutta esitykseen jäi vielä viilattavaa. Siksi pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi voimakkaasti ravintoloihin, jotta nämä sulkisivat silti asiakastilansa vapaaehtoisesti.

Ylen tekemän soittokierroksen pohjalta näyttää siltä, että moni alan iso toimija toteuttaa Marinin toiveen: tarjoaa pelkkää take away -ruokaa tai sulkee kokonaan. Viikonloppuna pelkkään kahvin ja purtavan ulosmyymiseen siirtyvät esimerkiksi Espresso Housen kaikki 55 kahvilaa ja S-ryhmä sulkee loputkin ravintolansa. Myös huoltoasemien kahviloita suljetaan. Esimerkiksi Neste K-asemien kahvilat myyvät viikonlopusta lähtien ruokaa ja kahvia vain mukaan. Yökerhoja ympäri maata omistavan Night People Groupin klubit menevät kiinni. Helsingissä näin oli jo viime viikonloppuna.

26.3. klo 16.51 Ylen kysely: Hallituksen ja pääministerin uskotaan suoriutuneen hyvin, mutta presidentti saa kansalta parhaat pisteet

Ylen teettämän kyselyn mukaan suomalaisten mielestä päättäjät ja viranomaiset ovat suoriutuneet hyvin koronakriisin hoidosta. Suopeimmin ihmiset suhtautuivat tasavallan presidentin ja pääministerin toimintaan. Kriittisintä kansa oli opposition toimintaa kohtaan.

Miehet olivat arvioissaan keskimäärin naisia kriittisempiä.

26.3. klo 16.50 Kiina rajoittaa maiden välisiä lentoja

Kiina sallii sunnuntaista alkaen vain yhden viikoittaisen lennon kansainvälisillä reiteillä Kiinaan tai Kiinasta ulkomaille.

Näillä lennoilla koneessa saa olla käytössä vain 75 prosenttia koneen matkustajakapasiteetista.

Tällä keinolla Kiina yrittää rajoittaa koronaviruksen kantajien pääsyä maahan.

Kiinassa ei ole rekisteröity kahteen päivään yhtään maan sisäistä virustartuntaa. Sen sijaan ulkomailta Kiinaan tulevien ihmisten aiheuttamia tartuntoja on löydetty jo 500. Useimmissa tapauksissa kyse oli kotimaahansa palaavista Kiinan kansalaisista.

26.3. klo 16.44 Junat ja bussit kulkevat, vaikka Uudenmaan rajat suljetaankin

VR ja linja-autoliikennöitsijät kertovat, että junat ja bussit kulkevat Uudeltamaalta muihin maakuntiin ja toisinpäin senkin jälkeen, kun liikkumisrajoitus astuu voimaan. Kuitenkin myös joukkoliikenteessä matkustavalla henkilöllä täytyy olla perusteltu syy Uudenmaan rajan ylitykseen.

Siihen on syytä varautua, että bussi- ja junavuoroja kulkee nyt huomattavasti normaalia vähemmän. Esimerkiksi VR on suunnitellut vähentävänsä junaliikennettä 15 prosenttia normaaliin verrattuna ja Onnibusin vuoroista ajetaan vain muutamia päivässä.

Poliisi on kertonut, että se valvoo junia laitureilla ja junissa sisällä junapartioina. Bussien osalta ei vielä tiedetä, miten kulkuluvat tarkistetaan. Poliisille on pystyttävä esittämään henkilöllisyytensä ja todistus esimerkiksi työnantajalta siitä, että kulkeminen Uudenmaan rajan yli on välttämätöntä.

26.3. klo 16.20 Ruotsin viranomainen: Tukholman eristäminen ei ajankohtaista

Ruotsin terveysviranomainen ei pidä Tukholman eristämistä muusta maasta mahdollisena ainakaan juuri nyt. Valtionepidemiologi Anders Tegnelliltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, voisiko Tukholman eristää samaan tapaan kuin Suomi on eristämässä Helsingin seutua.

Tegnell sanoi, että voi tulla tilanne, jossa tartuntoja on paljon pienellä alueella ja silloin eristäminen voi olla tarpeen. Hänen mukaansa Suomessa tartunnat eivät ole levinneet yhtä laajalle.

Ruotsalaispoliitikot ovat useiden medioiden mukaan käyneet keskustelua Tukholman mahdollisesta eristämisestä. Epidemiologi Tegnellin mukaan terveysviranomainen ei ole ollut tällaisessa keskustelussa mukana.

Suurin osa Ruotsin koronavirustartunnoista on todettu Tukholman alueella. Kaupungissa on kuollut virukseen Expressen-lehden mukaan nyt 37 ihmistä.

Kirjeenvaihtajamme kysyi keskiviikkona Ruotsin terveysviranomaisilta maan poikkeavasta linjasta koronatoimissa.

26.3. klo 16.08 Hallituksella huomenna tiedotustilaisuus kello 10 – aiheena huoltovarmuus sekä ruoka- ja liikennejärjestelmän toimivuus

Hallitus järjestää perjantaina 27. maaliskuuta klo 10 koronatilannekatsauksen. Tilaisuudessa käydään läpi huoltovarmuusasioita, mm. ruokajärjestelmän ja liikenteen toimivuutta sekä varmuusvarastojen tilannetta. Paikalla ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), työministeri Tuula Haatainen (sd.), maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.). Yle näyttää tilaisuuden suorana verkkosivuillaan.

26.3. klo 16.05 Putin: Virus voidaan saada kuriin alle kolmessa kuukaudessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin uskoo, että koronavirusepidemia voidaan saada pysäytettyä alle kolmessa kuukaudessa, jos maa ottaa käyttöön tiukat ehkäisytoimet. Putin puhui kertoi määräyksistä eilen televisiossa ja keskusteli niistä tänään yrittäjien edustajien kanssa.

- Nämä toimenpiteet on pakko tehdä. Mutta mitä tehokkaampia ja tiukempia ne ovat, sitä lyhyemmän aikaa ne kestävät, hän totesi.

Putin on määrännyt ensi viikon lomaviikoksi lähes kaikille kansalaisille. Moskovan alueella kaikki ravintolat, baarit ja kaupat ruokakauppoja lukuunottamatta pidetään kiinni.

Venäjä on myös keskeyttänyt käytännössä kaiken ulkomaan lentoliikenteen.

26.3. klo 15.28 Suomessa todettu yhteensä 958 varmistettua tartuntaa

Suomessa on todettu 26.3. mennessä yhteensä 958koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Määrä perustuu laboratoriovarmistettuihin lukuihin (siirryt toiseen palveluun), jotka THL on kerännyt manuaalisesti suoraan sairaanhoitopiireiltä. Uusia tartuntoja eilisen jälkeen on tullut 78.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 96, joista 24 on tehohoidossa.

26.3. klo 15.16 Ruotsissa koronaan kuolleiden määrä kasvoi lähes 70:een

Ruotsin terveysviranomaisten mukaan Ruotsissa on nyt kuollut 66 ihmistä koronavirustartunnan seurauksena. Vahvistettuja tartuntoja on nyt runsaat 2 800.

Viranomaisten mukaan kuolleista lähes 60 prosenttia on miehiä, kuolleiden keskimääräinen ikä on ollut 83 vuotta.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi tiedotustilaisuudessa, että luvut nousevat nyt nopeasti. Kuolleiden määrä näyttää nousseen eilisestä yli 20:lla.

26.3. klo 15.00 Erikoislähetys ja chat meneillään

Kello 15 alkaneessa erikoislähetyksessä kerromme tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta meillä ja maailmalla.

Voit seurata lähetystä tästä tai TV1:stä. Voit myös kuunnella lähetystä Radio Suomessa. Lähetys päättyy kello 15.40.

Lähetyksessä keskustellaan muun muassa Uudenmaan eristämisestä muusta maasta ja siitä, miten poliisi aikoo valvoa rajoitusten noudattamista.

Asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin koronasta tänään torstaina klo 15–16 osoitteessa chat.yle.fi. (siirryt toiseen palveluun) Chatin vieraina ovat uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta ja asiantuntijalääkäri Meri Larivaara Suomen mielenterveys ry:stä (Mieli ry.).

26.3. klo 15.07 Koronavirus kyselytunnin keskiössä – katso suorana kello 16

Koronaviruksen takia eduskunnan kyselytunnillakin on otettu käyttöön poikkeusjärjestelyjä. Viime viikosta lähtien istuntosaliin tulevien kansanedustajien määrää on karsittu niin, että salissa pystytään pitämään edustajien välillä tavallista pidempi etäisyys.

Paikalla ovat lähtökohtaisesti vain ne kansanedustajat, jotka esittävät kyselytunnilla kysymyksiä. Loput kansanedustajat seuraavat kyselytuntia etänä työhuoneistaan.

Näet kello 16 alkavan kyselytunnin suorana Yle Areenassa ja TV1-kanavalla.

26.3. klo 14.6 Uudenmaan rajoille tulossa satoja varusmiehiä poliisin avuksi

Puolustusvoimat on saanut poliisilta virka-apupyynnön, kertoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Ylelle. Valvonta on mahdollista aloittaa jo huomenna.

26.3. klo 14.18 Kuljettajien lepoajat muuttuvat

Linja-autojen ja raskaan tavaraliikenteen kuljettajien ajo- ja lepoaikoihin tulee väliaikaisia muutoksia koronaviruksen takia. Lepoaikoja lyhennetään ja sallittuja ajoaikoja pidennetään, jotta kotimaan tavarakuljetukset ja yhteiskunnan huoltovarmuus saataisiin turvattua.

Hallituksen antama asetus on voimassa huomisesta 25. huhtikuuta asti.

Lähde: STT

26.3. klo 14.15 Viranomaiset selvittävät Yhdysvalloissa: Kuoliko teinipoika sittenkään koronavirukseen?

Yhdysvaltain mahdollisesti ensimmäistä koronavirusepidemiaan kuolleen alaikäisen tapausta selvitetään yhä, kertoo Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Viranomaiset Kaliforniassa kertoivat tiistaina paikallista aikaa teini-ikäisen pojan kuolleen virustartunnan seurauksena.

Jonkin aikaa ilmoituksen jälkeen kiirehdittiin kuitenkin tarkentamaan, että tapaus on "monimutkainen". Tartuntatautikeskus selvittää siksi yhä, johtiko testeissä todennettu virustartunta pojan kuolemaan. Los Angeles Times kertoo, että paikallisen pormestarin mukaan kuolinsyy olisikin ollut verenmyrkytys.

Perusterveeksi kuvailtu poika kuoli jo viime viikolla, ja hänet on haudattu. Pojan perhe ei ollut aluksi tietoinen koronatartunnasta, ja heidän kerrotaan muun muassa kätelleen toisiaan hautajaisissa.

Jos kuolemansyyksi varmistuu koronavirus, kyseessä olisi ensimmäinen epidemian vaatima alaikäinen uhri Yhdysvalloissa. Maailmalta tiedetään varmuudella vain kaksi alaikäisen koronaviruskuolemaa. Molemmat sattuivat Kiinassa, ja ainakin toisella kuolleista oli perussairaus.

Ylivoimainen enemmistö koronaan kuolleista on maasta riippumatta vanhoja tai perussairaita henkilöitä.

Lähteet: STT, AFP

26.3. klo 13.22 Venäjällä mittava avustusprojekti Italiassa

Joukko venäläisasiantuntijoita on saapunut Italian pahimmalle korona-alueelle Bergamoon, kertoo Venäjän puolustusministeriö. Uutistoimisto Tassin mukaan heidän on määrä auttaa italialaisia taistelussa koronavirusta vastaan.

Tass kertoo, että yli 20 Venäjän armeijan ajoneuvoa on matkannut Italian poliisin saattamana Bergamoon Italian ilmavoimien tukikohdasta läheltä Roomaa.

Italiaan on saapunut Tassin mukaan viikon aikana yhteensä 15 Venäjän armeijan lentokonetta mukanaan kymmeniä tutkijoita, lääkintäkalustoa ja liikkuvia laboratorioita. Italiaan on lähetetty asiantuntija-apua myös Kiinasta ja Kuubasta.

Lähteet: AFP, Tass

26.3. klo 13.26 Espanjassa koronaan kuolleita yli 4 000

Espanjassa on kuollut kuluneen vuorokauden aikana koronavirukseen 655 ihmistä. Määrä oli hieman alhaisempi kuin edellisen vuorokauden aikana. Yhteensä kuolleita on Espanjassa nyt vajaat 4100 eli toiseksi eniten Italian jälkeen.

Vahvistettujen tartuntojen määrä nousi edelleen Espanjassa yli 8000:lla runsaaseen 56000:een. Virus näyttää nyt leviävän nopeammin Espanjassa nopeammin kuin Italiassa, sillä Italiassa kerrottiin eilen päivän uusien tartuntojen määräksi runsaat 5000.

Lähteet: Reuters, AFP

Espanjan kuningas Felipe kuudes hengityssuoja kasvoillaan
Espanjan kuningas Felipe VI vieraili Madridiin perustetussa kenttäsairaalassa 26. maaliskuuta. José Jimenez / Espanjan hovi / EPA

26.3. klo 13.13 SDP ja keskusta lykkäävät puoluekokouksiaan

Keskustan puoluehallitus on päättänyt siirtää puoluekokouksensa kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Kokous järjestetään uuden aikataulun mukaan 4.–6. syyskuuta Oulussa. Puolue perustelee kokouksen siirtoa koronaviruksen aiheuttamilla poikkeusoloilla.

Myös SDP siirtää puoluekokouksensa syksyyn, kertoo Demokraatti-lehti (siirryt toiseen palveluun). SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toivoo, että puoluekokous voitaisiin järjestää syykuussa Tampereella.

Lähde: STT, Yle

26.3. klo 12.55 Trump, Xi, Putin, Merkel ja muut maailman talousmahtien johtajat pitävät videokokouksen koronaviruksesta

Maailman suurimpien talouksien G20-ryhmä kokoustaa torstaina videoyhteyden välityksellä. Kokouksen on kutsunut koolle Saudi-Arabian kuningas Salman.

Valtiojohtajien on tarkoitus keskustella kokouksessa koronavirusepidemian aiheuttamista talousonglemista.

Luottoluokitusyhtiö Moody’s ennustaa, että G20-maiden taloudet supistuvat tänä vuonna puoli prosenttia. Maailman valuuttarahasto IMF:n mukaan koronavirusepidemiasta tulee talouteen todennäköisesti pahempi isku (siirryt toiseen palveluun) kuin vuoden 2008 finanssikriisistä.

Kokouksen on määrä alkaa kello kahdelta Suomen aikaa.

Lähteet: AFP, AP

26.3. klo 12.46 HUSin alueella kolmas koronaan liittyvä kuolemantapaus

Iäkäs henkilö on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Henkilö menehtyi keskiviikkona 25.3.

Suomessa on nyt kuollut yhteensä viisi ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

26.3. klo 12.40 Slovakia sallii teletunnistetietojen käytön koronakaranteenin valvonnassa - myös Saksassa yksittäistapausten seuranta pohdinnassa

Slovakiassa on hyväksytty laki, joka sallii teletunnistetietojen käyttämisen koronaepidemian patoamiseksi, Financial Times kertoo. (siirryt toiseen palveluun)Teletunnistetiedoilla valvotaan sitä, miten koronatartunnan saaneet potilaat noudattavat karanteenisääntöjä.

Jo aiemmin Taiwan, Singapore ja Etelä-Korea ovat käyttäneet teletunnistetietoja koronaepidemian taltuttamisessa. Etelä-Koreassa tartunnan saaneiden paikkatietojen avulla on paikannettu myös altistuneita ja patistettu testeihin.

Myös Saksassa terveysministeri Jens Spahn haluaisi ottaa teletunnistetiedot käyttöön koronakriisin ajaksi. Hän pitää demokraattisen Etelä-Korean mallia toimivana esimerkkinä Euroopalle.

Spahn sanoo Die Zeit -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että tämä voisi olla yksi tapa palata osin tavalliseen elämään keskellä epidemiaa.

Jo aiemmin Saksassa on käytetty anonyymejä paikkatietoja mallintamaan ulkonaliikkumisrajoitusten noudattamista.

Saksassa yksittäisten ihmisten paikantaminen on hyvin kiistelty aihe historian ja Itä-Saksan valvontakoneiston vuoksi. Teletunnistetietojen käyttö olisi selvä muutos yksityisyydensuojaan.

Spahn esitti jo viime viikolla yksittäisen koronapotilaiden teletunnistetietojen käyttämisen sallimista. Lainmuutos otettiin vastustuksen jälkeen pois käsittelystä, mutta terveysministeri Spahn pitää vaihtoehtoa yhä mahdollisena.

26.3. klo 12.25 Päijät-Hämeessä ensimmäinen koronakuolema

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella asuva iäkkäämpi henkilö on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19 -tautiin. Yksityisyyden suojaamiseksi kuolemantapauksesta ei anneta lisätietoja.

Koronavirukseen on nyt kuollut Suomessa yhteensä neljä henkilöä.

26.3. klo 12.07 HUS kaksinkertaistaa tehohoidon kapasiteetin

HUS valmistautuu lisäämään tehohoitokapasiteetin tarvittaessa yli kaksinkertaiseksi muun muassa muuntamalla heräämötiloja ja leikkaussaleja asteittain väliaikaisiksi teho-osastoiksi.

– Lähdemme valmiusjohtamisessa siitä, että varaudumme pahimpaan. Selvitämme kaikki mahdollisuudet kasvattaa kapasiteettia edelleen, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSista tiedotteessa.

Koronaviruspotilaita sijoitetaan ohjatusti HUSin sairaaloissa. Potilaat jaetaan kolmeen ryhmään: vahvistetut koronaviruspotilaat, koronavirusepäilyt ja negatiiviset. Eri ryhmiin kuuluvat potilaat pidetään toisistaan erillään. Myös kokonaisia vuodeosastoja voidaan tarvittaessa ottaa koronaviruspotilaiden käyttöön.

26.3. klo 11.46 Tanskan hallitus kiristää rajoituksia ja rangaistuksia

Tanskan hallitus esittää, että koronaviruksen takia kiellettäisiin useamman kuin kahden ihmisen kokoontuminen, kertoo tanskalaislehti Berlingske (siirryt toiseen palveluun). Samoin kuin vastaavan päätöksen jo tehneessä Saksassa, kielto ei koskisi samassa taloudessa asuvia. Hallitus haluaisi myös mahdollisuuden kieltää tarvittaessa oleskelun yleisillä paikoilla kokonaan.

Hallitus on myös korottamassa koronarajoitusten rikkomisesta annettavia sakkoja. Nyt kokoontumiskiellon rikkomisesta voidaan määrätä 1 500 kruunun eli noin 200 euron sakot henkeä kohti, hallituksen esityksen mukaan jatkossa siitä sakotettaisiin 2 500 kruunua eli yli 330 euroa hengeltä.

Lisäksi sakkoja kielletyn yritystoiminnan harjoittamisesta aiotaan korottaa ja porrastaa työntekijämäärän mukaan. Esimerkiksi alle kymmenen työntekijän yritykselle ensimmäisestä kerrasta sakko olisi noin 1 500 euron verran, kolmannesta jo yli 4 000.

Kansanedustajia jonossa parin metrin välein
Edustajat jonottivat äänestämään poikkeuslakiesityksestä Tanskan parlamentissa torstaina.Ida Guldbaek Arentsen / EPA

26.3. klo 11.44: Varusmiehet huolestuneita kulkemisestaan lomille Uudeltamaalta

Puolutusvoimat kertoo Twitterissä saaneensa paljon kyselyitä siitä, miten Uudenmaan rajojen sulkeminen vaikuttaa varusmiesten lomajärjestelyihin. Puolustusvoimat lupaa tiedottaa asiasta myöhemmin.

26.3. klo 11.17 Haavisto: Ensimmäiset kotiutuslennot huomenna

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi juuri tiedotustilaisuudessa, että ensimmäiset kotiutuslennot Kyproksesta ja Portugalista järjestetään huomenna. Finnairin sivulta löytyy lisää tietoa lennoista. Myös virolaiset, ruotsalaiset ja muiden EU-maiden kansalaiset voivat hyödyntää lentoja. Ulkoministeriö julkistaa lentojen kokonaiskustannuksen lentojen päätyttyä.

Haaviston mukaan ulkosuomalaisten ei kannata pyrkiä palaamaan paniikinomaisesti takaisin Suomeen. Ongelmiin joutuneita matkailijoita hallitus pyrkii auttamaan. Ensisijainen tapa tulla Suomeen on kaupallisten lentoyhtiöiden kautta. Hallitus tukee myös kotiutuslentoja. Kotiutuslennot ovat maksullisia, mutta tuen avulla hallitus pyrkii varmistamaan, että hinnat pysyvät kohtuullisina.

Matkustusilmoituksen on tehnyt noin 41 000 suomalaista, eniten Espanjassa, yli 7 000. Tästä luvusta puolet ovat matkailijoita. Kaikki eivät peru matkustusilmoitusta kotimaahan palattuaan. Kartoituksen perusteella noin muutama tuhat matkailijaa on palaamassa Suomeen.

Katso tallenne tiedotustilaisuudesta:

Pekka Haavisto
Hallituksen koronatilannekatsaus 26.3

26.3. klo 11.13 Göteborgissa kenttäsairaala valmiina ottamaan vastaan koronapotilaita

Ruotsin länsirannikolla Göteborgiin rakennettu kenttäsairaala odotti torstaiaamuna ensimmäisiä koronapotilaitaan. Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Östra Sjukhuset -sairaalan pihalle pystytetyssä telttasairaalassa on 20 tehohoitopaikkaa. Östra Sjukhusetin tehohoidon johtavan lääkärin mukaan Göteborgissa potilaiden määrä näyttää tässä vaiheessa kuitenkin ennakoitua pienemmältä.

Myös Tukholmassa pystytetään kovaa vauhtia kenttäsairaalaa messukeskukseen kaupungin lounaiskulmalla Älvsjössä. Ruotsin koronatartunnoista valtaosa on pääkaupungissa, eilisen aikana Tukholman alueella kerrottiin kuolleen 18 ihmistä koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin.

26.3. klo 11.11 Uudenmaan liikkumisrajoituksia ei saada voimaan vielä perjantaiaamuna

Uudenmaan liikkumisrajoitukset eivät tule voimaan vielä perjantaiaamuna, koska eduskunnan perustuslakivaliokunta aloittaa asiantuntijoiden kuulemisen vasta aamulla.

26.3. Moskovan ravintolat ja ostoskeskukset kiinni yli viikoksi

Moskovassa suljetaan lauantaina ravintolat, kahvilat, baarit ja ostoskeskukset koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Viranomaiset kertoivat torstaina, että ne aiotaan pitää kiinni yhdeksän päivän ajan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti koronaviruksen takia ensi viikoksi palkallisen loman suurelle osalle venäläisiä. Ruokakaupat, apteekit ja pankit on kuitenkin pidettävä auki ensi viikollakin.

Vahvistettujen koronatapausten määrä on noussut nopeasti Venäjällä tällä viikolla. Kuluneen vuorokauden aikana tartuntoja vahvistettiin 182, ja yhteensä tapauksia on nyt 840. Noin kaksi kolmasosaa tartunnoista on todettu Moskovassa.

Lähteet: AP, Tass

26.3. klo 10.41 Hallitus pitää tiedotustilaisuuden kello 11.00

Hallituksen koronatilannekatsauksen aiheena on suomalaiset ulkomailla ja heidän palaamisensa kotimaahan. Katso lähetys tästä.

26.3. klo 10.12 Poliisi asettaa sulut Uudellemaalle johtaville teille

Poliisi kertoi torstaina tiedotustilaisuudessa, miten se aikoo valvoa liikkumisrajoituksia.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi valvoo rajoitusten ensimmäisinä päivinä näkyvästi. Sulut asetetaan tärkeimmille Uudellemaalle johtaville teille, mutta myös muille teille. Teiden lisäksi poliisi valvoo juna- ja lentoliikennettä.

Tarvittaessa poliisi voi pysäyttää, tarkastaa ja ottaa kiinni ihmisiä liikkumisrajoituksia valvoessaan. Rajoituksen rikkomisesta voi seurata sakkorangaistus.

Hallitus kertoi keskiviikkona, että Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen

26.3. klo 9.35 HUSissa 35 uutta koronatartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella todettiin eilen 35 uutta koronavirustartuntaa (siirryt toiseen palveluun). Yhteensä Husin alueella on nyt 596 varmistettua tartuntaa.

Uusien varmistettujen tartuntojen lukema on nyt toista päivää laskussa HUSin alueella. Eilen julkaistujen uusien tartuntojen luku oli 49 ja tiistaina 74.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi eilen, että Suomessa oli 880 laboratoriovarmistettua koronavirustapausta.

Lähde: STT

26.3. klo 9.30 Päätoimittajat: Journalistien liikkuminen ei saa vaikeutua

Päätoimittajien yhdistys vaatii poliittisilta päättäjiltä ja viranomaisilta median toimintaedellytysten turvaamista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Yhdistyksen mukaan suomalaisten tiedontarve on tällä hetkellä poikkeuksellisen iso ja median on pystyttävä vastaamaan siihen kattavasti. Tästä syystä Päätoimittajien yhdistys ei missään oloissa hyväksy sitä, että journalistien liikkuminen tai matkustaminen työtehtävissä estyisi tai medioiden jakelu häiriytyisi.

26.3. klo 8.31 VR palauttaa lippurahoja

VR muuttaa peruutusehtojaan (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen vuoksi. VR:n kauko- ja lähiliikenteen kertaliput, joiden matkustusaika on välillä 16.3.–14.6., voi nyt perua kuluitta ilman lipunoston yhteydessä hankittua peruutusturvaa. Sarjalippujen voimassaoloaikaa pidennetään.

26.3. klo 7.56 Saksassa lähes 5000 uutta koronatartuntaa, 50 kuolonuhria

Saksassa on varmistettu 36 508 koronavirustartuntaa, kertoo tartuntatauteja seuraava Robert Koch -instituutti. Määrä nousi eilisestä 4 995 tapauksella.

Uusia kuolemantapauksia rekisteröitiin 50. Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Saksassa 198 ihmistä.

Lähde: Reuters

26.3. klo 7.36 Poliisi tiedottaa liikkumisrajoitusten valvonnasta

Hallitus on päättänyt rajoittaa Uudenmaan ja muiden maakuntien välistä liikennettä. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on torjua koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Poliisihallitus järjestää tiedotustilaisuuden uusista rajoituksista ja niiden valvonnasta tänään kello 9.30–10.30.

Poliisihallituksesta paikalla ovat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sekä Helsingin poliisilaitoksesta poliisikomentaja Lasse Aapio. Lisäksi tilaisuudessa on Poliisihallituksen asiantuntijoita vastaamassa kysymyksiin.

Yle seuraa tiedotustilaisuutta verkossa.

26.3. klo 7.30 Venäjä keskeyttää kaupalliset lennot ulkomaille

Venäjän hallitus on määrännyt ilmailuviranomiasta keskeyttämään kaikki kansainväliset reitti- ja charterlennot. Lennot keskeytetään perjantaista alkaen. Poikkeuksena ovat venäläisiä kotimaahan tuovat evakuointilennot.

Venäjä oli kieltänyt jo aiemmin maahantulon ulkomaiden kansalaisilta.

Venäjä on alkanut kiristää koronatoimiaan tällä viikolla. Presidentti Vladimir Putin on julistanut ensi viikon lomaviikoksi koronavirusepidemian takia. Vain välttämättömillä aloilla työskentelevien odotetaan tulevan töihin.

Venäjällä on havaittu tähän mennessä 568 koronavirustartuntaa, Johns Hopkins -yliopisto kertoo. Kolme ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Lähde: Reuters

26.3. klo 6.51 Saksa tukee taloutta valtavilla summilla, mutta yrittäjät eivät uskalla ottaa lainaa

Saksan hallitus päätti maanantaina 156 miljardin euron talouspaketista, jolla on tarkoitus auttaa odottamattomiin vaikeuksiin joutuneita yrityksiä. Sodanjälkeisen Saksan suurin apupaketti on tarkoitus käyttää ennen kaikkea yritysten lainoittamiseen.

Ylen haastattelemien berliiniläisten pienyrittäjien mielestä avustukset eivät auta epävarman tulevaisuuden kanssa kamppailevia yrityksiä. He eivät halua ottaa lainaa, koska tulevaisuus on nyt niin epävarma.

Lue toimittaja Anna Sarasteen juttu Berliinistä:

Berliiniläisyrittäjät koronaelvytyksestä Ylelle: “Miksi ottaisimme nyt lainaa, kun emme tiedä, milloin saamme jatkaa toimintaamme?”

Autio katunäkymä Berliinissä.
Koronavirus on sulkenut baarit ja ravintolat Saksassa.Anna Saraste / Yle

26.3. klo 5.44 Yhdysvalloissa jo yli tuhat ihmistä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, talouden pelastuspaketti etenee

Yhdysvalloissa koronavirukseen kuolleiden määrä on ylittänyt tuhannen ihmisen rajan. Tartunnan saaneita on jo lähes 70 000, kertoo Johns Hopkins -yliopiston seuranta. (siirryt toiseen palveluun)

Havaittujen tartuntojen määrä Yhdysvalloissa on maailman kolmanneksi korkein. Edellä ovat Kiina ja Italia.

Melkein tyhjä Times Square New Yorkissa 25. maaliskuuta.
Times Square New Yorkissa 25. maaliskuuta.Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa tilanne on ankea erityisesti New Yorkin osavaltiossa. Yksinomaan New Yorkin kaupungissa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 280 ihmistä.

Yhdysvaltain kongressi on hyväksymässä 2 000 miljardin dollarin arvoisen talouden pelastuspaketin koronaviruksen takia. Senaatti antoi tukensa paketille keskiviikon ja torstain välisenä yönä, ja edustajainhuone äänestää siitä perjantaina.

Lähteet: STT, Reuters, AFP

26.3. klo 4.54 Tehohoidon kapasiteetin pelätään loppuvan muualla Suomessa ja se on yksi syy Uudenmaan sulkemiseen

Ilman Uudenmaan liikkumisrajoituksia koronavirus voi päästä leviämään Suomessa niin, että tehohoidon kapasiteetti on vaarassa loppua. Riski kapasiteetin ylittymiseen on erityisen suuri Uudenmaan ulkopuolella, arvioidaan hallituksen perustelumuistiossa (siirryt toiseen palveluun). Suomessa on noin 300 tehohoitopaikkaa.

Hallitus päätyi keskiviikkona esittämään Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia. Rajoitusten on määrä tulla voimaan perjantaina ja jatkua 19. huhtikuuta asti.

Liikkumisrajoituksilla halutaan estää ja hidastaa koronaviruksen valtakunnallista leviämistä. Muistion mukaan epidemia on kehittynyt Uudenmaan alueella nopeammin kuin muualla Suomessa.

Suomessa oli keskiviikkoon mennessä todettu testein yhteensä 880 koronavirustartuntaa. Todellinen tartunnan saaneiden määrä lienee korkeampi.

Lähde: STT

26.3. klo 4.08 Espanja jatkaa hätätilaa kahdella viikolla pitkälle huhtikuuhun

Espanjan parlamentti on hyväksynyt hallituksen esityksen valtakunnallisen hätätilan pidentämisestä. Hätätila julistettiin maassa miltei kaksi viikkoa sitten 14. maaliskuuta, ja nyt sen kestoa jatketaan kahdella viikolla 11. huhtikuuta asti.

Päätöksen myötä hallitus voi pidentää tiukkoja ulkonaliikkumiskieltoja sekä sulkea kaupat ja yritykset pidemmäksi aikaa.

Espanjassa on tällä hetkellä toiseksi eniten koronavirukseen kuolleita Italian jälkeen. Johns Hopkins -yliopiston seurannan (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Espanjassa yli 3 600 ihmistä, ja tartuntoja on todettu jo lähes 50 000.

Lähteet: AP, Johns Hopkins -yliopisto

26.3. klo 3.15 Aasiassa pörssipäivä alkoi laskutunnelmissa

Yhdysvalloissa saavutettu sopu maan historian suurimmasta elvytyspaketista ei ole vakuuttanut sijoittajia Aasiassa. Tokiossa Nikkei-indeksi oli yli kolmen prosentin laskussa kaupankäynnin alettua torstaina.

Yhdysvalloissa kurssit menivät eilen vuoristorataa. Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi nousi ensin huimasti, mutta laski lopulta aivan päivän päätteeksi. Kaupankäynnin päättyessä Dow oli 2,4 prosentin nousussa. Laajapohjainen S&P 500 -indeksi oli päivän päätteeksi 1,2 prosentin ylämäessä ja Nasdaq 0,5 prosentin laskussa.

Lähteet: STT-AFP

26.3. klo 3.09 Pandemian kuolonuhrien määrä kasvaa maailmalla, Kiinassa enää vain lievää nousua

Useat maat ovat kertoneet koronaviruksen tartuntamäärien sekä viruksen aiheuttaman tautiin kuolleiden lukumäärän nousseen merkittävästi.

Kiinassa epidemia näyttää laantuneen, ja viranomaisten mukaan kaikki uudet tartunnat on todettu ulkomailta saapuneilta ihmisiltä. Eilisen jälkeen maassa todettiin 67 uutta, ulkomailta tullutta koronavirustartuntaa. Eilisen jälkeen kuusi ihmistä on kuollut virustautiin. Yhteensä lähes 3 300 ihmistä on kuollut Kiinassa tautiin.

Englannissa on todettu yli 9 500 koronavirustartuntaa. Luku nousi yli 1 500:lla tartunnalla vuorokauden aikana. Yhteensä noin 465 ihmistä on kuollut tautiin.

Turkissa todettuja tartuntoja on nyt yli 2 400, ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 59 ihmistä. Vuorokaudessa kuolleiden määrä nousi yli 40:llä ja tartuntojen määrä nousi lähes 600:lla.

Sotilaat jakavat ruokapaketteja köyhillä alueilla Buenos Airesissa.
Sotilaat jakavat ruokapaketteja köyhillä alueilla Buenos Airesissa 25. maaliskuuta. Argentinassa on todettu 508 koronavirustartuntaa, ja kahdeksan ihmistä on kuollut.Ignacio Roncoroni / EPA

Myös Australiassa tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan. Maassa on todettu yli 2 500 koronatartuntaa, ja kuolonuhreja tauti on vaatinut 11.

Kanadassa on todettu yli 3 300 koronatartuntaa ja ainakin 35 kuolemantapausta. Kanadassa hyväksyttiin keskiviikkona laaja 100 miljardin Kanadan dollarin eli noin 64 miljardin euron elvytyspaketti epidemian aiheuttamiin talousongelmiin.

Korjattu 26.3. klo 5.33: Kanadan elvytyspaketti on kooltaan noin 100 miljardia, ei 100 biljoonaa Kanadan dollaria.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

26.3. klo 2.18 Ranska tuo sotilaansa Irakista kotimaahan hoitamaan koronaan sairastuneita

Ranska vetää armeijan joukkonsa pois Irakista, sillä sotilaita tarvitaan entistä enemmän kotimaassaan taistelussa koronavirusepidemiaa vastaan.

Ranskan puolustusvoimista kerrottiin keskiviikkoiltana, että maa keskeyttää terrorismin vastaisen operaation Irakissa ja kaikki Irakissa olevat maan sotilaat kutsutaan takaisin Ranskaan. Ranska on ollut Irakissa mukana Yhdysvaltain johtaman liittouman operaatiossa.

Aiemmin keskiviikkona presidentti Emmanuel Macron kertoi Ranskassa käynnistettävästä sotilasoperaatiosta, jossa sotilaat auttavat koronavirukseen sairastuneiden ihmisten hoitamisessa.

Ranskassa on todettu yhteensä lähes 26 000 koronavirustartuntaa, ja yli 1 300 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Lähde: AP

Emmanuel Macron kasvoillaan hengityssuoja.
Emmanuel Macron vieraili kenttäsotilassairaalassa 25. maaliskuuta.Mathieu Cugnot / Lehtikuva

26.3. klo 0.15 Tuleeko matkustuskielto voimaan jo perjantaina?

Hallituksen esitys matkustuskiellosta Uudenmaan ja muun Suomen välillä etenee eduskuntaan torstaina. Hallitus toivoo uutta kieltoa voimaan jo perjantaina 27. maaliskuuta.

– Esitys tulee istuntosalin kautta meille perustuslakivaliokuntaan. Kutsut asiantuntijoille tulla kuultavaksi ovat jo lähteneet, kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) keskiviikon A-studiossa.

– Tämä on iso kokonaisuus käydä läpi. Ylipäänsä olemme siinä tilanteessa, että valmiuslaki on käytössä Suomen oloissa ensimmäistä kertaa. Tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta teemme parhaamme, Ojala-Niemelä totesi.

Lue juttu: Tuleeko matkustuskielto voimaan jo perjantaina? Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: "Tämä vaatii harkintaa ja aikaa, mutta teemme parhaamme"

25.3. klo 23.42 Turkin nyrkkeilyliitto syyttää olympiakarsintoja koronaviruksen leviämisen lähteeksi

Turkin nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Eyup Gozgecin mukaan kaksi maan nyrkkeilijää sai koronavirustartunnan Lontoossa järjestetyissä olympiakarsinnoissa. Tartunta on todettu lisäksi joukkueen päävalmentajalla.

Asiasta kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Gozgecin mukaan päätös turnauksen järjestämiseksi oli edesvastuutonta. Turkki aikoo tehdä asiasta Kansainväliselle Olympiakomitealle.

25.3. klo 23.29 Marin: "Toivon, ettemme näkisi nyt viikonloppua, jossa kapakat ja ravintolat ovat yhä auki"

Ravintoloita ei voi pakottaa sulkemaan oviaan vielä tulevana viikonloppuna, mutta pääministeri Sanna Marin (sd.) vetoaa yrittäjiin, jotta nämä sulkisivat ovensa omatoimisesti. Marin keroo myös, että alan yrittäjien toimeentuloon hallitus on antamassa lisää rahaa.

Eduskunta antoi tänään mietintönsä hallituksen eilen esittämästä sulkemispäätöksestä.

– Niiden (mietinnön ja käsittelyn jälkeisten) tietojen valossa on selvää, toisin kuin hallitus on halunnut, että emme tänä viikonloppuna vielä saa päätöksellä kiinni ravintoloita, Marin sanoi kello 22 maissa hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen täytyy vielä antaa täydentävä asetus ja selvityksiä. Marinin mukaan ne annetaan niin pian kuin mahdollista.

– Haluamme kuitenkin vedota, että jo ennen voimaantuloa ravintoloitsijat sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä. Ruokaa voi myydä ulos, sitä voi noutaa, mutta tilat suljettaisiin asiakaskäynneiltä.

– Tämä on ehdottoman tärkeää ja välttämätöntä sen vuoksi, ettei virus leviäisi. Tämä on hallituksen näkemys. Toivon, ettemme näkisi nyt viikonloppua, jossa kapakat, ravintolat ja baarit yhä auki.

Sulkemiseen liittyen Marin kertoo hallituksen keskustelleen tänään valtiovarainvaliokunnan kanssa alan yrittäjien toimeentulosta. Pääministerin mukaan tavoitteena on saada yrittäjien kuluja pienemmäksi, jopa pelastaa yrityksiä koronan kurittamassa tilanteessa.

– Olemme käyneet keskustelua siitä, että ely-keskuksille ja Business Finlandille annettuja määrärahoja nostettaisiin edelleen, Marin sanoo.

25.3. klo 22.54 Poliisi kertoo aamulla, miten aikoo valvoa kieltoa

Poliisi aikoo kertoa medialle huomisaamuna Uudenmaan matkustuskiellon valvomisesta. Poliisihallitus tosin antoi jo aiemmin tänään tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin, miten poliisi toimisi "jos liikkumisrajoituksia tullaan asettamaan".

Tiedotteen mukaan liikkumisrajoituksen valvominen ei poikkeaisi normaaleista poliisin päivittäisistä tehtävistä: "Siinä missä tyypillisesti poliisi rajoittaisi liikkumista viikonloppuiltaisin puistoissa ja taajamissa järjestyshäiriöiden vuoksi, tehtäisiin samanlaisia toimia nyt laajemmassa mittakaavassa," tiedotteessa lukee.

Tarvittaessa poliisi pyytäisi virka-apua yhteistyöviranomaisilta, kuten puolustusvoimilta.

Tiedotteessa ei mainittu sanaakaan esimerkiksi siitä, sakotetaanko kiellon rikkojaa tai mielen maakunnan rajan ylitys estetään, jos esimerkiksi autolla matkaava ei suostu käskyä noudattamaan.

25.3. klo 22.19 Ravintolarajoitusta täytyy vielä hioa, ei voimaan nykyisellään

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo hallituksen tiedotustilaisuudessa, että ravintoloita ei voida määrätä lailla sulkemaan oviaan vielä. Hallituksen antamaa esitystä täytyy nimittäin vielä täsmentää joiltain osin.

Marin vetoaa tiedotustilaisuudessa painokkaasti ravintola-alan yrittäjiin, että asiakkaita ei silti otettaisi sisälle ravintoloihin viettämään aikaa.

25.3. klo 22.03 Hallitus esittää: Uusimaa rajataan muusta Suomesta 19.4. saakka

Hallitus aloitti hetki sitten tiedotustilaisuuden, jossa kertoo esittävänsä käyttöönottoasetusta Uuttamaata koskevasta liikkumisrajoitteesta. Maakuntaan ja sieltä pois liikkuminen kielletään, jos ja kun asetus tulee voimaan. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että asia saatetaan eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pian. Eristys olisi voimassa 19.4. saakka.

– Maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen kiellettään, Marin sanoo.

Tietyissä tilanteissa liikkuminen maakuntaan tai sieltä pois sallitaan. Marin kertoo, ettei kieltoa sovelleta, jos maakunnan raja pitää ylittää välttämättömän viranomaistoimen, työn, elinkeinonharjoittamisen tai luottamustoimen toteuttamiseksi, lapsen tapaamisoikeuden, läheisen kuoleman tai muun painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Myös rahti ja tavarankuljetus jatkuu, mutta juna- ja bussivuoroihin tulee harvennuksia.

– Tällaisena henkilökohtaisena syynä en pidä vapaa-ajan matkustamista.

Uudenmaan rajaaminen nähdään hallituksessa olennaisena keinona hidastaa koronavirusepidemin leviämiseen.

25.3. klo 21.41 Venäjällä herätään hiljalleen koronauhkaan

Kreml rauhoittelee kansalaisiaan samaan aikaan, kun Moskovaan pystytetään yötäpäivää uutta koronasairaalaa. Moskovalaisessa luksustavaratalossa tehdään ostoksia lähes entiseen tapaan, mutta miltä näyttää itänaapurin koronatilanne?

Lue kirjeenvaihtaja Erkka Mikkosen juttu:

Moskovalainen luksustavaratalo jakaa kasvosuojia, jotta shoppailu voi jatkua – Korona ei pelota Venäjällä: ”Pelkkä informaatiovirus”

25.3. klo 21.38 Nuorten koronavirustartunnat yleistyvät – kokosimme yhteen eri maiden tilastoja

Nuoria on koronavirustilastoissa huomattavasti vähemmän kuin iäkkäitä, mutta sairaalahoitoon joutuneiden nuorten määrä on kasvanut. Esimerkiksi New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa sairaalahoitoon joutuneista yli puolet on alle 50-vuotiaita.

Maiden välillä on suuria eroja nuorten sairastuneiden määrässä. Yhdysvalloissa viranomaisia huolestuttaakin se, että nuoret aikuiset näyttävät sairastuvan vakavasti useammin kuin muissa maissa.

Yksi syy lisääntyneisiin nuorten tartuntoihin saattaa olla se, että tähän asti nuoret ovat suhtautuneet melko huolettomasti virustartunnan mahdollisuuteen.

Kokosimme tähän artikkeliin tilastoja eri maissa sairaalahoitoon koronan vuoksi joutuneiden määrästä eri ikäryhmissä.

25.3. klo 21.17 Yli 400 000 brittiä ilmoittautui vapaaehtoiseksi auttajaksi koronakriisissä

Yli 400 000 brittiä on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi auttajaksi koronakriisiin viimeisen vuorokauden aikana, kertoi Britannian pääministeri Boris Johnson uutistoimisto AFP:n mukaan.

Maan terveysministeri kertoi maanantaina suunnitelmasta, jonka myötä 250 000 vapaaehtoista rekryttäisiin auttamaan ruoka- ja lääketoimituksissa.

Vapaaehtoiset auttavat niitä, jotka ovat jumissa kodeissaan koronavirusepidemian vuoksi.

Britanniassa on noin 1,5 miljoonaa ihmistä on pyydetty välttämään kaikenlaista kanssakäymistä terveydentilansa vuoksi.

Lähde: AFP

25.3. klo 21.10 Kolme kotiutuslentoa saapuu Suomeen perjantaina

Ulkoministeriö ja Finnair järjestävät perjantaina kolme kotiutuslentoa Suomeen. Lennoilla on tarkoitus tuoda kotimaahan niitä suomalaismatkailijoita, jotka ovat yhä maailmalla. Lennot tulevat Kyprokselta sekä Portugalista. Toinen portugalin-lennoista tulee Madeiralta.

– Kussakin kohteessa on kymmeniä suomalaisia matkailijoita, ilman tosiasiallisia muita mahdollisuuksia palata Suomeen. Lisäksi viranomaisrajoitukset erityisesti Kyproksella vaikeuttavat tilannetta tuntuvasti, toteaa UM:n tiedotteessa konsuliasioiden yksikönpäällikkö Antti Putkonen.

25.3. klo 21.06 Yhdysvaltain talouden jättipaketti vaikuttaa Suomessa asti

Yhdysvaltain noin 1 800 miljardin euron elvytys koronaviruksen aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi on maan talouden kaikkien aikojen suurin hätäapupaketti.

Kuinka suuri paketti olisi Suomen kansantalouteen suhteutettuna? Miten Yhdysvaltain paketin vaikutukset näkyvät meillä?

Lue kirjeenvaihtaja Mika Hentusen juttu:

Kirjeenvaihtajalta: USA:n koronatukipaketista jopa tuhansia dollareita perhettä kohti – kokonaisuus vaikuttaa Suomessa asti

25.3. klo 20.55 Hallituksen tiedotustilaisuus alkaa 21.30, näytämme suorana

Yle näyttää suorana Areenassa, TV1:llä sekä tämän artikkelin pääkuvan paikalla hallituksen tiedotustilaisuuden, joka alkanee näillä näkymin kello 21.30. Tilaisuuden piti alkaa alun perin jo kello 21 ja sen jälkeisen tiedon mukaan klo 21.40. Päivitämme siksi alkamisaikaa myös tässä tekstissä.

Tiedotustilaisuus näytetään osana illan A-studiota, sitä ennen keskustellaan muun muassa koronaviruksen aiheuttamasta henkisestä kuormituksesta.

25.3. klo 20.51 Erdoğan uskoo Turkin toipuvan viruksesta parissa viikossa, Yhdysvalloissa tartuntoja jo yli 60 000

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut, että Turkki tulee selviämään koronaviruksesta 2-3 viikossa oikeilla toimenpiteillä. Erdoğan kertoi Turkin olevan valmistautunut kaikkiin tilanteisiin.

– Tulemme pääsemään tämän ajanjakson ohi mahdollisimman nopeasti mahdollisimman vähäisillä vahingoilla, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turkissa on raportoitu 44 koronakuolemaa ja yhteensä 1872 tartuntaa.

Myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on sanonut, että Yhdysvallat voisi purkaa liikkumis- ja matkustusrajoituksiaan pääsiäiseen mennessä.

Asiantuntijat ovat pitäneet aikataulua epätodennäköisenä, sillä epidemiahuiput ovat todennäköisesti vasta tulossa.

Yhdysvaltain koronatartuntojen määrä on noussut jo yli 60 000:een. Tartuntojen määrä on kolmanneksi suurin Kiinan ja Italian jälkeen. Yhdysvaltojen tartuntamäärien uskotaan olevan todellisuudessa vielä paljon isompia.

Kuolleita Yhdysvalloissa on keskiviikkoon mennessä raportoitu yhteensä 827. John Hopkinsin yliopisto kertoi vielä tiistaina noin 600 kuolleesta Yhdysvalloissa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

25.3. klo 20.34 Paavin majatalossa Vatikaanissa tartunta

Paavi Franciscuksen kanssa samassa residenssissä asuva henkilö on saanut koronavirustartunnan, kertoo Il Messaggero -lehti uutistoimisto Reutersin mukaan. Tartunnan saanutta henkilöä hoidetaan sairaalassa.

Paavi asuu tällä hetkellä Santa Martan majatalossa, jossa asuu 75 muuta henkilöä.

Lehden mukaan koronaan sairastunut pappi. Vatikaani kertoi tiistaina, että yhteensä neljä henkilöä on saanut Vatikaanissa tartunnan.

Vatikaani ei ole kommentoinut uusinta tartuntaa.

Paavi Franciscus on perunut kaikki julkiset esiintymisensä koronaviruksen vuoksi, mutta on pitänyt rukouksia ja audienssejaan television ja internetin välityksellä.

Lähde: Reuters

25.3. klo 20.22 Miksi on supertartuttajia, miten voin minimoida tartuntariskin? –8 kysymystä, asiantuntija vastaa

Vaikka monia avoimia kysymyksiä on edelleen, tietoa koronaviruksen tarttumisesta on kertynyt jo paljon. Sitä tosin ei vielä tiedetä, miksi jotkut ihmiset tartuttavat virusta erityisen paljon. "Supertartuttaja" -ilmiö tunnetaan muissakin virustaudeissa. Kysymykset ja vastaukset löytyvät täältä.

25.3. klo 19.58 Seitsemän lasta altistunut koronalle HUSin lastensairaalan syöpäosastolla

Uudessa lastensairaalassa Helsingissä todetut koronatartunnat ovat altistaneet useampia lapsipotilaita kuin aiemmin julkisuuteen on kerrottu. Lastensairaalan ylilääkäri Eero Jokinen vahvistaa asian. Jokinen myöntää, että viikonlopun tiedottaminen ei ollut kaikilta osin onnistunutta.

Yle on puhunut kahden Taika-osastolla olevan potilaan äidin kanssa. Molemmat kyseenalaistavat tehtiinkö osastolla riittäviä toimenpiteitä lapsipotilaiden suojaamiseksi.

– Miten kaikista maailman osastoista tuollaisella, jolla on elinsiirto-, syöpä- ja veritautipotilaita, pääsee tapahtumaan tällaista? Tuon pitäisi olla maailman paras lastensairaala ja turvapaikka noille lapsille, joilla elimistön vastustuskyky on nolla, toinen heistä toteaa.

25.3. klo 19.58 Tukholmassa 18 kuollut vuorokauden aikana

Tukholmassa 18 ihmistä on kuollut koronaviruksen vuoksi kuluneen vuorokauden aikana, kertoo Tukholman alueen terveysjohtaja Björn Eriksson. Yhteensä 300 ihmistä on sairaalahoidossa ja 65 tehohoidossa koronan vuoksi. Alueella on kuollut yhteensä 37 ihmistä koronaviruksen vuoksi.

SVT:n mukaan Tukholmassa on pulaa terveydenhuollon henkilöstöstä. Muun muassa vastikään eläköityneitä pyydetään palaamaan töihin ja osa-aikaisia lisäämään työaikaansa.

Maailmanlaajuista koronavirustilannetta seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston mukaan todettuja tartuntatapauksia on Ruotsissa jo yli 2 500 ja koronakuolemia 44.

Lähteet: STT–TT

25.3. klo 19.53 Tutkijat: Epidemia ei olekaan Suomessa ohi niin nopeasti kuin aiemmin kuviteltiin

Suomalaistutkijoiden tuoreimman arvion mukaan koronavirusepidemia, tai ainakin sen ensimmäinen aalto, kestää Suomessa lyhimmilläänkin keskikesään. Epidemian kestoa ovat yrittäneet laskea ja mallintaa tutkijat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:ltä ja eri yliopistoista.

25.3. klo 19.42 Britannian 37-vuotias diplomaatti kuoli virukseen

Britannian Unkarin-suurlähettilään sijainen Steven Dick, 37, on kuollut sairastuttuaan koronavirukseen, Britannian ulkoministeriö kertoi keskiviikkona. Dick oli ollut diplomaattina Unkarissa joulukuun alusta lähtien.

Brittilehti Guardianin toimittaja Shaun Walker kirjoittaa Twitterissä, että Dick kertoi hänelle tartunnasta viime viikolla, mutta oli sanonut voivansa hyvin.

Lähde: Reuters

25.3. klo 19.27 Ruotsi tukee pieniä yrityksiä koronakriisissä

Ruotsi on ilmoittanut uudesta apupaketista, jolla se tukee koronaviruksesta kärsinyttä taloutta. Uusi paketti tarjoaa pienyrityksille lainatakuita 100 miljardilla kruunulla(9,1 miljardilla eurolla) ja tukea vuokrakuluihin 5 miljardilla kruunulla (455 miljoonalla eurolla).

Tukipaketti on lisä Ruotsi mittaviin taloustoimiin, joita se on tehnyt taloustilanteen helpottamiseksi. Lue aiemmista toimista:

Ruotsin hallitus ohjaa 28 miljardia euroa koronakriisiin – tarkoituksena on tukea yrityksiä ja taata työntekijöille palkka

Lähteet: Reuters, SVT

25.3. klo 19.23 Italiassa 683 uutta kuolonuhria

Italiassa koronaan on viimeisen vuorokauden aikana kuollut 683 henkilöä, kertovat maan viranomaiset. Kuolleita on nyt yhteensä 7503.

Keskiviikon luku on pienempi kuin tiistain, jolloin Italia ilmoitti 743 kuolonuhrista. Maanantaina uusia kuolonuhreja oli 601, sunnuntaina 651 ja lauantaina ennätysmäärä 793.

Italia ilmoitti tartunnan saaneita olevan nyt 74 386. Vuorokaudessa on tilastoitu reilu 5000 uutta tartuntaa.

9362 Italiassa sairastunutta on toipunut täysin taudista. Tiistaina toipuneita oli 8326. Tehohoidossa on keskiviikon lukujen mukaan 3489 henkilöä.

Viruksesta eniten kärsineella Lombardian alueella uusia kuolonuhreja oli vähemmän kuin eilen, mutta tilanne alueella on yhä kriittinen. Kuolonuhreja on Lombardiassa yhteensä 4474, kun tiistaina niitä oli 4178.

Lähde: Reuters

25.3. klo 18.51 Yrittäjiltä alle viikossa enemmän tukihakemuksia kuin koko viime vuonna

Yrityksiä taloudellisesti tukevalle Business Finlandille on tullut alle viikossa enemmän apuhakemuksia kuin koko viime vuonna yhteensä. Yhtiö sai valtiolta lisäsumman yritysten tilanteen helpottamiseksi.

Yritysten pankkilainoja takaava Finnvera sekä Osuuspankki kertovat, että yrityksiltä on tullut viime viikon aikana 10 kertaa tavallista enemmän pyyntöjä lainojen lykkäämisestä. Uusia lainahakemuksia ei sen sijaan ole juurikaan tullut.

25.3. klo 18.28 Perustuslakivaliokunta hyväksyi hallituksen ravintolaesityksen, mutta esittää täsmennyksiä

Perustuslakivaliokunta on hyväksynyt hallituksen esityksen ravintoloiden sulkemisesta täsmennyksin. Valiokunta esittää muun muassa, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.

Asiasta kertoi valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.). Hänen mukaansa perustuslakivaliokunta pitää välttämättömänä, että lailla säädetään ravintoloiden sulkemisesta aiheutuneiden menetyksien kohtuullisesta korvaamisesta yrittäjille.

STT

25.3. klo 18.12 Ministeri Lintilä: Totta kai tänään on mahdollista saada esitys kasaan

Hallitus alkaa nyt puimaan Uudenmaan eristämistä muusta Suomesta säätytalolla.

Painellessaan ylös portaita ministerit olivat vähäsanaisia. Moni ei vastannut sanallakaan median kysymyksiin astellessaan ovelle. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.) tosin totesi toivovansa, että tänään saataisiin aikaan esitys, joka voitaisiin saada perustuslakivaliokunnalle.

Juuri paikalle saapunut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei kommentoinut rajoituksen sisältöä, mutta vastasi medialle, että "totta kai" tänään on mahdollista saada esitys kasaan. Siihen kuinka todennäköistä se olisi, Lintilä vastaa "katsotaan".

Suoraa lähetystä voi katsoa tämän artikkelin pääkuvasta.

Ylen ennakkotietojen mukaan harkinnassa on koko uudenmaan eristäminen muusta suomesta, ei yksittäisiä kuntia koskevasta rajoituksesta.

25.3. klo 18.08 Onko niillä kovat piipussa? – 9 kysymystä ja vastausta Puolustusvoimien mahdollisesta virka-avusta liikkumisrajoitusten valvontaan

Hallitus valmistelee nykyistä tiukempia liikkumisrajoituksia hidastaakseen koronaepidemian nopeaa leviämistä Suomessa. Todennäköisesti ne koskisivat koko Uuttamaata. Valvonta kuuluisi poliisille, ja se voisi pyytää Puolustusvoimilta virka-apua.

Kysyimme Puolustusvoimilta, mitä virka-apu käytännössä tarkoittaisi. Viestintäjohtaja, eversti Torsti Astrén antoi vastaukset yhdeksään kysymykseen.

25.3. klo 17.59 YK haluaa kaksi miljardia dollaria humanitaariseen apuun koronakriisissä

YK on julkistanut tänään kahden miljardin dollarin suuruisen humanitaarisen avun suunnitelman koronan voittamiseksi. YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mielestä yksittäisten maiden toimet eivät riitä, vaan koko ihmiskunnan on taisteltava koronaa vastaan.

Summa koostuu YK:n eri järjestöjen vetoomuksista. Esimerkiksi lastenjärjestö Unicef vetoaa reilun 650 miljoonan dollarin saamiseksi koronan vastaiseen työhön ja lasten sekä perheiden auttamiseen ympäri maailman, tiedottaa Suomen Unicef.

Unicefin mukaan 1,2 miljardia lasta on koronan vuoksi joko kokonaan poissa opinnoista tai etäopiskelee.

Lähde: STT

25.3. klo 17.54 Viro kertoo ensimmäisestä koronakuolemasta

Viro on kertonut ensimmäisestä koronakuolemasta. Postimees-lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että uhri oli 83-vuotias ja hän kuoli Tallinnassa. Virallisten tietojen mukaan Virossa on 404 tartuntaa.

Lähde: Reuters

25.3. klo 17.48 Hallitus neuvottelee säätytalossa Uudenmaan eristämisestä, Yle näyttää suorana

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus aloittaa neuvottelut Säätytalossa kello 18. Ylen tietojen mukaan suunnitelma on, että koko Uusimaa eristetään muusta Suomesta. Katso Ylen livelähetystä tästä artikkelista.

25.3. klo 17.36 Saksan liittopäivät hyväksyi talouden koronapaketin

Saksa on ottamassa 156 miljardia euroa uutta velkaa koronaviruksen takia. Saksan liittopäivillä hyväksyttiin keskiviikkona lisäbudjetti, jossa on varattu 122,5 miljardin euron menot koronapandemian talousvaikutusten torjumiseen. Siitä lähes puolet on menossa suoraan pienten yritysten ja yksinyrittäjien tukemiseen. Myös sairaalat ovat saamassa lisää rahaa. Menetettäviä verotuloja paikataan runsaalla 30 miljardilla eurolla.

Saksan liittopäivillä lähes kaikki puolueet äänestivät lisäbudjetin puolesta, oikeistopopulistinen AfD pidättäytyi äänestämästä, kertoo yleisradioyhtiö ARD (siirryt toiseen palveluun). Liittopäivät päätti myös poistaa käytöstä perustuslakiin kirjatun velkajarrun, joka normaalisti rajoittaa Saksan velanottoa.

Lähteet: Reuters, AFP

25.3. klo 17.39 STM:n Kumpulainen "Aluksi ei tiedetty, että oireetonkin voi tartuttaa"

THL arvioi viime viikolla, että koronavirustartuntoja voi olla todellisuudessa 20–30 kertainen määrä laboratoriossa varmennettuihin tapauksiin nähden. Tämä tarkoittaisi, että Suomessa olisi todellisuudessa noin 20 000 tai enemmän tartuntoja, sillä laboratoriovarmennettuja on. Vieläkö tämä viimeviikkoinen arvio todellisesta määrästä pitää kutinsa, kysyttiin erikoislähetyksessä sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulaiselta.

– En osaa sanoa, sitäon hirveän vaikea arvioida. Jälkikäteen tulemme joskus erilaisten vasta-ainetutkimusten pohjalta tietämään, kuinka moni sairastui, Kumpulainen vastaa.

Mutta yksi asia on tarkentunut alkuun verrattuna:

– Ihan alussa ajatus maailmalla oli se, ettei virus tarttuisi ennen oireiden tuloa. Nyt näyttäisi siltä, että jonkin verran tartuntaa esiintyy jo ennen oireita. Se on vähäisempää kuin oireiden tultua, mutta sitä on.

– On parin päivän ikkuna (ennen oireiden tuloa), jonka aikana tartuntaa saattaa jo lähteä liikkeelle ja se tekee väestötasolla sen, ettei tartuntaketjua tiedetä.

Liikuntarajoitusten toimivuudesta ei Kumpulaisen mukaan vielä tiedetä, sillä ne ovat olleet voimassa vasta viikon.

25.3. klo 17.18 Ylen tiedot: Eduskunnan keskusteluissa harkittu myös korvausta ravintoloitsijoille

Eduskunnan valiokuntakeskusteluissa on pohdittu, pitäisikö ravintoloitsijoiden saada jonkinlainen korvaus tai tuki, jos valtio määrää lain voimalla ravintolat suljettaviksi hallituksen eilisen esityksen mukaisesti. Ylen tietojen mukaan jonkinlaisesta pohdintaa korvauksesta on ollut perustuslakivaliokunnassa.

Pohdinnat eivät välttämättä tarkoita sitä, että ravintoloitsijat saisivat korvauksen ravintoloiden sulkemisesta. Mahdollista on, että talousvaliokunnan mietinnössä olisi esimerkiksi kehotus hallitukselle harkita korvauksen tai avustuksen mahdollisuutta.

Perustuslakivaliokunnan lausunnosta odotetaan tietoja tänään keskiviikkona kello 18.00. Lopulliset ratkaisut tekee eduskunnan täysistunto.

25.3. klo 17.10 Euroopan tartuntatautivirasto: Koronavirus kestänee kesäsäätkin

Nousevat lämpötilat ja kosteampi ilma eivät näytä vaikuttavan merkittävästi koronaviruksen leviämiseen, arvioi Euroopan tartuntatautivirasto ECDC. Viraston keskiviikkoisen tilannekatsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan virus näyttää selviävän myös lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.

ECDC toteaa, että vaikka aiemmin tunnetut koronavirukset jylläävät nimenomaan talvikaudella, toistaiseksi ei ole todisteita siitä, että nyt leviävä koronavirustyyppi käyttäytyisi samalla tavalla. ECDC huomauttaa, että virus on onnistunut leviämään myös trooppisessa ilmastossa, kuten Singaporessa ja Kiinan Guangxissa.

ECDC myös arvioi, että tehohoidon kapasiteetti on ylittymässä huhtikuun keskivaiheilla kaikissa Euroopan maissa, ellei sairaanhoidon kantokykyä paranneta ja taudin leviämistä hidasteta.

Lähde: Reuters

25.3. klo 16.59 Perustuslakivaliokunta kertoo ravintolarajoituksista kello 18

Perustuslakivaliokunta pitää tiedotustilaisuuden tänään kello 18, kertoo eduskuntatiedotus. Valiokunta on käsitellyt tänään hallituksen eilistä esitystä ravintoloita koskevista rajoituksista. Yle on paikan päällä tekemässä "oviliveä" ja tilaisuus nähdään ainakin uutisten verkkosivuilla.

25.3. klo 16.55 Ylen kirjeenvaihtaja: USA jakaa rahaa suoraan ihmisille, Yhdysvalloista uusi epidemian keskus?

Kirjeenvaihtajamme Yhdysvalloista, Paula Vilén kertoi Ylen erikoislähetyksessä, että liittovaltion jättimäisestä tukipaketista on tulossa 250 miljardia dollaria suoraa rahallista tukea kansalaisille sekkeinä. Myös yrityksiä aiotaan tukea.

Tukipakettia pidetään välttämättömänä työttömyysasteen nousun hillitsemiseksi. Eilen maailman pörsseissä paketin odotus näkyi optimismina.

USA:ssa kuolleita on jo yli 700, tartuntoja yli 53 000 ja tilanne on pahenemaan päin. Etenkin New Yorkin alue on vaikeuksissa.

25.3. Tilastot vahvistavat: Saksassa saippuan myynti nelinkertaistui ja wc-paperin kolminkertaistui

Saksan tilastoviranomainen Destatis julkaisi keskiviikkona alustavia tilastoja (siirryt toiseen palveluun) päivittäistavaratuotteiden kysynnästä viime viikkoina. Eri puolilla maailmaa innokkaasti hamstratun wc-paperin kysyntä kasvoi viime viikolla Saksassa yli kolminkertaiseksi tavanomaiseen verrattuna.

Vielä kuumemmille kiville on mennyt saippua, jota myytiin viime viikolla yli nelinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Desinfiointiaineita ostettiin Destatisin mukaan jo helmikuun viimeisellä viikolla kahdeksan kertaa enemmän kuin yleensä, mutta ostomäärät ovat romahtaneet tarjonnan kutistumisen myötä.

Tavanomaista enemmän on myyty myös muun muassa leipää ja leivonnaisia, jauhoja, sokeria sekä paseerattua tomaattia. Sen sijaan olutta on Saksassa viime viikkoina myyty Destatisin mukaan hieman tavanomaista vähemmän.

Destatisin mukaan tiedot on koottu digitaalisten kassatietojen perusteella.

25.3. klo 16.08 Hollannissa yli 800 uutta tartuntaa mutta viranomaiset varovaisen toiveikkaita

Hollannin vahvistettujen koronatartuntojen määrä nousi keskiviikkona yli 6400:n. Uusia tartuntoja oli todettu vuorokauden aikana 852. Koronaviruksen oireisiin kuolleiden määrä nousi 80:lla eli lähes kolmanneksella yli 350:n.

Hollannin terveysviranomainen RIVM on kuitenkin varovaisen toiveikas epidemian hidastumisen suhteen. RIVM:n mukaan sairaalahoitoon tulevien potilaiden määrä on noussut viime päivinä, mutta nousu näyttäisi nyt loiventuvan.

Lähde: Reuters

25.3. klo 15.35 Putin: Venäläisillä ensi viikko vapaata koronaviruksen takia, perustuslakiäänestyksen ajankohta päätetään myöhemmin

Presidentti Vladimir Putinin mukaan ensi viikko on Venäjällä palkallista vapaata töistä. Vain välttämättömillä aloilla työskentelevien odotetaan tulevan töihin.

Putinin mukaan ainakin kaupat, apteekit ja pankit pysyvät kuitenkin auki. Muuten hän kehotti venäläisiä pysymään kotona viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Putin lupasi myös helpotuksia pienten ja keskisuurten yritysten verotukseen sekä yksityishenkilöiden lainanlyhennyksiin.

Perustuslakia koskevalle kansanäänestykselle Putin ei kertonut vielä uutta ajankohtaa, vaan sanoi, että se päätetään myöhemmin.

Kerroimme tässä seurannassa aiemmin, että äänestys lykkääntyy. Venäjällä oli siis tarkoitus äänestää 22. huhtikuuta uudesta perustuslaista. Uudistus muun muassa sallisi Putinin pyrkiä uudelleen presidentiksi vielä kuluvan kauden jälkeenkin.

Vahvistettujen koronavirustapausten määrä nousi merkittävästi Venäjällä keskiviikkona. Tartuntojen määrän kerrottiin nousseen 163:lla 658:aan.

Venäjän puolustusministeriöstä kerrottiin keskiviikkona, että Putin on määrännyt armeijan harjoittelemaan koronaviruksen torjumista. Loppuviikolla järjestettäviin harjoituksiin osallistuu lääkintäjoukkoja sekä biologisten ja kemiallisten uhkien torjumiseen erikoistuneita joukkoja.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin ilmoitti aiemmin päivällä, että kaupungissa kielletään kaikki julkiset yleisötilaisuudet niin sisällä kuin ulkona. Myös kauppoja ja muita liikeyrityksiä suljetaan, ruokakaupat ja pankit pysyvät kuitenkin auki.

Lähde: Reuters, AFP, AP, Tass

25.3. klo 15.40 Saksa aikoo vapauttaa vankeja koronauhan vuoksi, sellit halutaan karanteenikäyttöön

Saksan väkirikkain osavaltio Nordrhein-Westfalen suunnittelee vapauttavansa jopa 1000 vankia. Toimien taustalla on huoli siitä, että tauti alkaa levitä vankiloissa, osavaltion oikeusministeri Peter Biesenbach on sanonut. Uutistoimisto Reutersin mukaan vapautuvat sellit halutaan karanteenikäyttöön.

Vankien vapauttamisesta kertoi ensimmäisenä Focus-lehti. (siirryt toiseen palveluun)Tarkoituksena on vapauttaa vankeja, joiden tuomio on ollut enintään 18 kuukautta ja jotka olisivat vapautuneet joka tapauksessa 20. heinäkuuta mennessä. Myöskään uusia, alle vuoden tuomion saaneita rikollisia ei oteta nyt vankilaan, kirjoittaa Focus.

Seksuaali- ja väkivaltarikollisia ei vapauteta tässä yhteydessä, Biesenbach on sanonut.

Lähteet: Focus, Reuters

25.3. klo 15.33 THL ennustaa: epidemian huipussa sairaalahoitoa tarvitsee 11 300 suomalaista

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL ennustaa, että epidemian huippukuukausien aikana Suomessa 11 300 ihmistä tarvitsisi sairaalahoitoa koronavirustartunnan vuoksi. Heistä tehohoitoa tarvitsisi 3 600. Toimenpiteet ovat purreet, mutta yhden ihmisen tartuttavuuskerroin on silti lähempänä kahta kuin yhtä, kertoo THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

25.3. klo 15.31 Ylen kysely: puoluekanta näkyy suhtautumisessa rajoituksiin

Ylen teettämän kysely kertoo, että puolet suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen antamiin suosituksiin ja rajoituksiin. miltei puolet halusi tiukempaa linjaa.

Ikä ei näyttäisi vaikuttavan siihen, haluaako vastaaja tiukempia rajoituksia, mutta vastauksissa näkyy puoluetausta. Esimerkiksi perussuomalaisten kannattajista 75 prosenttia halusi tiukempia toimia, vasemmistoliiton kannattajista ainoastaa 29 prosenttia.

Lähes kaikki vastaajat kertovat rajoittaneensa liikkumistaan julkisilla paikoilla.

25.3. klo 15.27 Putin: Kansanäänestystä perustuslaista lykätään koronaviruksen takia

Venäjällä lykätään uutta perustuslakia koskevaa kansanäänestystä. Presidentti Vladimir Putin kertoi televisiopuheessaan, että äänestystä on lykättävä koronaviruspandemian takia. Venäjän perustuslakiuudistus on muun muassa antamassa Putinille mahdollisuuden jatkaa presidenttinä vielä kuluvan kauden jälkeenkin.

Lähteet: Reuters, AFP

25.3. klo 15.14 Huoltovarmuuskeskus ryhtyy tukemaan varustamoita, jotta rahti kulkee – Merimiesliitot paheksuvat Ruotsin ja Viron lipun alla kulkevien laivojen tukea

Matkustajaliikenteen tyssäämisen vuoksi Huoltovarmuuskeskus alkaa tukea (siirryt toiseen palveluun) autolautoilla saapuvaa rahtia, keskus tiedottaa. Rahtia on tuotu yleensä matkustajalautoilla, mutta nyt matkustajamäärät ovat koronaviruksesta johtuen nollassa.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan valtio alkaa nyt maksamaan varustamoille tukea, jolla katetaan taloudellisesti rahdin kuljetuksen kannattavuus matkailijatulojen kuihduttua.

Tiedotteessa huoltovarmuuskeskus sanoo, että rahdista suurin osa on välttämätöntä Suomen huoltovarmuudelle ja elinkeinoelämälle, koska matkustajalautoilla kulkee rahtina muun muassa paljon elintarvikkeita, lääkkeitä sekä muita kulutustavaroita.

Huoltovarmuuskeskus on varautunut käyttämään toimenpiteisiin 45 miljoonaa euroa. Tukea myönnetään seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi.

Merimiesliitot ovat jo tuominneet päätöksen. Asiasta tiedotetaan Merimies-Unionin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Liittojen mukaan on käsittämätöntä, että Huoltovarmuuskeskus jakaa tukea myös Ruotsin ja Viron lipun alla seilaaville aluksille.

Unionin mukaan samaan aikaan suomalaisia matkustajalaivoja on pysähdyksissä Helsingissä ja Maarianhaminassa ja niiden 2 500 merimiestä ovat lomautettuja.

25.3. klo 15.10 Hallitus pitää tiedotustilaisuuden kello 21, Uudenmaan sulkeminen perustuslakivaliokunnassa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoo eduskunnan varautuneen tänään useampaan istuntoon. Seuraava niistä alkaa jo 15.15. Uudenmaan rajaamista käsitellään tällä hetkellä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Hallituksen on määrä pitää tänään tiedotustilaisuuden kello 21.00

25.3. klo 15.06 Suomessa 88 uutta tartuntaa, tehohoidossa 22 henkilöä

THL:n tuoreimpien lukujen mukaan Suomessa on nyt yhteensä 880 laboratioriovarmennettua koronavirustartuntaa. Tartunnoista uusia on 88. Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 82, joista 22 on tehohoidossa. THL:n tieto tuli kello 15.

25.3. klo 14.45 Asukkaiden koronatilanteesta saamat tiedot vaihtelevat selvästi eri puolilla maata

Suomalaiset sairaanhoitopiirit ovat viime päivinä antaneet hyvin vaihtelevasti tietoja vahvistettujen koronatartuntojen määristä alueilla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS julkaisee alueensa todetut koronavirustartunnat päivittäin omilla nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), kun taas esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP ei ole kertonut viikkoon edes tapausten määriä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettuja koronatartuntoja oli viime viikon keskiviikkona toiseksi eniten sairaanhoitopiireistä eli 29. Sen jälkeen sairaanhoitopiiri kertoi uusia tietoja vasta tänään, kun tapausten määrä oli kasvanut 40:een.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen myöntää, että tartuntamäärien kertomista ei ole kielletty. Korpelaisen mukaan tiedotuslinjasta on ollut väärinkäsitys.

25.3. klo 15.05 Tartunnat lisääntyvät Tokiossa, viranomaiset kehottavat kaupunkilaisia koteihinsa

Japanissa Tokion viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysyttelemään kotona koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaupungissa on todettu vuorokauden aikana 41 uutta koronavirustartuntaa, mikä on tähän mennessä suurin päiväkohtainen määrä.

Yhteensä Tokiossa on tähän mennessä todettu runsaat 200 koronatartuntaa. Koko Japanissa vahvistettuja tartuntoja on lähes 1 200 ja yli 40 ihmistä on kuollut.

Lähde: STT–AFP

25.3. klo 14.42. Kotiutuslennoilla saapuvia ohjeistetaan välttämään julkisen liikenteen käyttöä

Useita suomalaisia matkailijoita on saapumassa ulkomailta lähipäivinä kotiutuslennoilla. Heitä vastassa on kentällä terveydenhuollon ammattilaisia ja SPR:n vapaaehtoisia neuvomassa henkilökohtaisesti, kertoo valtioneuvoston kanslia (siirryt toiseen palveluun). Rajavartiolaitos jakaa Suomeen saapuville ohjeistuksen, jossa neuvotaan myös välttämään lähikontakteja ja muistamaan turvaväli. Heitä kehotetaan välttämään julkisen liikenteen käyttöä kotimatkalla.

Saapujat ohjataan 14 vuorokauden kotikaranteeniin.

25.3. klo 14.30 Valmistelussa oleva liikkumisrajoitus eristäisi koko Uudenmaan, ei vain tiettyjä kuntia

Uuttamaata koskevat rajoitukset ovat nyt virkamiesvalmistelussa ja hallitus on varautunut istuntoon tänään kello 20.00.

Ylen tietojen mukaan hallituksen valmistelu liikkumisrajoituksista on vahvasti kallellaan vaihtoehtoon, että liikkumisrajoitukset koskisivat koko Uuttamaata. Rajausta ei siis tehtäisi esimerkiksi kuntakohtaisesti. Kotiin Uudellemaalle saisi kuitenkin palata, jos on esimerkiksi ollut mökillä.

Rajoitus ei voisi tulla voimaan välittömästi, vaan se menee ensin eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan käsittelyn läpi.

14.15 Päivän erikoislähetyksessä vieraana THL:n Mika Salminen sekä STM:n Tuija Kumpulainen

Ylen erikoislähetys alkaa tuttuun tapaan kello 15 ja se näytetään TV1:llä, Areenassa ja tämän artikkelin pääkuvana lähetyksen alettua. Lähetyksessä politiikan toimittaja Ari Hakahuhta kertoo tuoreimman tilannekatsauksen koronaviruksesta.

Etäyhteyksillä lähetyksessä vierailevat sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulainen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen.

Linkistä avautuvaan juttuun päivitetään olennaisimmat tiedot.

25.3. klo 13.59 Britannian kuningatar Elisabet II voi edelleen hyvin

Britannian hovista kerrotaan, että kuningatar Elisabet II on tavannut poikansa kruununprinssi Charlesin viimeksi yli kaksi viikkoa sitten. Tänään hovi tiedotti, että Charlesilla on koronavirustartunta.

93-vuotias kuningatar ja hänen puolisonsa prinssi Philip, 98, vetäytyivät Lontoosta Windsorin linnaan viime viikolla. Kuningattaren tiedottaja kertoi keskiviikkona hänen voivan hyvin.

Lähteet: Reuters, AFP

25.3. klo 13.28 Miten korona leviää ilmassa? Suomalaistutkijat yhdistivät voimansa selvittääkseen asian

Suomalaistutkijat alkavat selvittää, miten äärimmäisen pienet pisarat kulkeutuvat ilmavirran mukana yskiessä, aivastaessa tai puhuessa Pisarat kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia. Tutkijat selvittävät myös, voisiko koronavirus selviytyä ilmassa.

Aiemman amerikkalaistutkimuksen mukaan koronavirus voi levitä ilmassa usean tunnin ajan. Virusta ei kuitenkaan tunneta vielä tarpeeksi tarkasti, jotta tiedettäisiin, mikä on tartuttava määrä virusta.

25.3. klo 13.18 Korona arjessa: Kuopiolaismiehen iäkkäät vanhemmat joutuivat eroon toisistaan

Kuopiolainen Markku Koljonen on huolissaan hoitolaitoksessa asuvista 80-vuotiaista vanhemmistaan.

Joensuussa Siun soten palvelutalon eri yksiköissä asuvat vanhukset eivät koronaviruksen vuoksi pääse enää näkemään toisiaan. Tähän viikkoon asti Koljosen isä vieraili päivittäin puolisonsa luona tiloja yhdistävän kulkukäytävän kautta, mutta nyt se ei enää onnistu. Koljonen pohtii, onko tilanne enää inhimillinen.

Lue koko tarina tästä.

25.3. klo 13.01 Espanjassa kuolleiden määrä kipuaa yhä ylemmäs

Koronavirus teke yhä pahempaa tuhoa Espanjassa. Kuluneen vuorokauden aikana maassa kuoli koronaviruksen aiheuttamiin oireisiin 738 ihmistä eli suurin päiväkohtainen määrä epidemian aikana. Kuolleita on Espanjassa nyt yhteensä 3 434 eli toiseksi eniten maailmassa Italian jälkeen.

Myöskään tartuntojen leviämisvauhti ei osoita laantumisen merkkejä. Kuluneen vuorokauden aikana Espanjassa vahvistettiin lähes 8 000 uutta tartuntaa.

Lähde: Reuters

25.3. klo 13.00 Toiset maat ovat hidastaneet viruksen leviämistä tehokkaammin kuin toiset

Koronavirusepidemia ei ole kasvanut varmistettujen tartuntojen perusteella yhtä nopeasti Suomessa kuin monessa muussa maassa. Suomi on ottanut liikkumisrajoitukset käyttöön suhteellisen aikaisin moniin muihin maihin verrattuna.

25.3. klo 12.52 Prinssi Charlesilla koronatartunta

Britannian kruununprinssi Charlesilla on todettu koronavirustartunta, kertoo brittiläinen tv-kanava ITV (siirryt toiseen palveluun). Hovin tiedotteen mukaan Charlesin oireet ovat lieviä. Hänen puolisonsa Cornwallin herttuatar Camilla on myös testattu, mutta hänellä ei ole tartuntaa. Pariskunta on vetäytynyt kotieristykseen Skotlannissa. Hovin tiedotteessa kerrotaan myös, ettei ole tietoa, mistä prinssi Charles on tartunnan saanut, koska hän on osallistunut lukuisiin julkisiin tilaisuuksiin viime viikkoina.

25.3. klo 12.46 Mitä Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta tarkoittaisi? Kymmenen kysymystä

Uudenmaan eristämiseen liittyy runsaasti avoimia kysymyksiä, joista moniin on vielä niukasti vastauksia. Keräsimme kymmenen kysymystä tähän juttuun.

Hallitus kokoontuu tänään kello 18 neuvottelemaan uusista rajoittamistoimista. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sdp.) sanoi Ylen aamun haastattelussa keskiviikkona, että Uudenmaan eristämisestä päätetään todennäköisesti tänään.

25.3. klo 12.13 Koronatartunnan saaneiden määrässä selvä nousu Venäjällä

Viranomaisten mukaan 163 ihmistä on saanut koronatartunnanVenäjällä viime vuorokauden aikana. Se on suurin määrä tartuntoja vuorokaudessa vaatima Venäjällä.

Suurin osa tartunnoista oli Moskovan alueelta. Kaikkiaan koronaan on nyt sairastunut 658 ihmistä Venäjällä.

Presidentti Putinin on määrä puhua pandemiasta kansalaisille harvinaisessa tv-puheessa tänä iltapäivänä.

Lähteet Reuters, Tass

korjattu klo 12.50, määrissä on kyse tartunnoista, ei kuolleista

25.3. klo 11.59 Ravintoloitsija Henri Alén: Tilanne on katastrofaalinen

Ravintolanomistajat kertovat tarvitsevansa helpotusta ulosmyyntisäännöksiin ja ennen kaikkea vuokrien maksuun pärjätäkseen koronarajoitusten kanssa.

Viittä ravintolaa pyörittävä Henri Alén ilmaisi huoltaan Ylen aamun haastattelussa.

– Kyseessä on matalapalkka-ala ja tällä alalla ei voi tehdä etätöitä. Tilanne on katastrofaalinen, mutta nyt on vaan luovittava tässä tilanteessa.

25.3. klo 11.34 Sisällissodan runtelemassa Libyassa ensimmäinen koronatartunta

Libyassa on todettu maan ensimmäinen koronavirustartunta, viranomaiset kertovat. Tartunnan saaja oli palannut maahan Saudi-Arabiasta Tunisian kautta viikko sitten.

Koronaviruksen mahdollinen leviäminen koettelisi entisestään maan julkista terveysjärjestelmää, joka on tiukoilla sisällissodan vuoksi.

Maa ajautui kaaokseen sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta arabikevään aikana 2011. Se on käytännössä jakautunut kahtia kansainvälisesti tunnustetun hallinnon ja sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukkojen välillä. Haftar käynnisti hyökkäyksen pääkaupunkia Tripolia vastaan viime vuonna.

Lähde: AFP

25.3. klo 11.08 HUSin alueella toinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus

HUSin alueella on tapahtunut toinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Menehtynyt oli iäkäs. Hän kuoli tiistaina 24.3.

Suomessa koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on nyt menehtynyt yhteensä kolme henkilöä. Keskiviikkona kerrottiin kahdesta uudesta tapauksesta. Ensimmäisestä kuolemantapauksesta uutisoitiin lauantaina (siirryt toiseen palveluun).

25.3. klo 10.54 Yksi koronapotilas kuoli Kanta-Hämeessä

Keski-ikäinen henkilö kuoli keskiviikkona koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Henkilö kuului riskiryhmään perussairautensa osalta, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan.

Sairaanhoitopiiri ei anna asiasta lisätietoja menehtyneen yksityisyyden suojaamiseksi.

25.3. klo 10.41 Kymmenet tuhannen vierastyöläiset lähteneet Thaimaasta

Noin 60 000 vierastyöläistä on lähtenyt Thaimaasta sen jälkeen, kun viranomaiset sulkivat maan ostoskeskukset ja rajoittivat yritysten toimintaa.

Thaimaan sisäministeriön mukaan vierastyöläiset ovat alkaneet palata koteihinsa eilisestä tiistaista lähtien. He ovat kotoisin pääosin Laosista, Kambodžasta ja Myanmarista.

Thaimaassa on todettu 934 koronatartunaa. Se on sulkenut rajansa ja kehottanut ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa.

Lähde: Reuters

25.3. klo 10.29 Matkahuollon kotijakeluiden kysyntä kasvanut räjähdysmäisesti

Matkahuolto kertoo, että suoraan kotiovelle toimitettavien lähetysten kysyntä on kasvanut satoja prosentteja viimeisen viikon aikana.

Tällä viikolla Matkahuolto alkaa jakaa paketteja myös suoraan postilaatikoihin ja -luukkuihin. Uusi kokeilu otetaan käyttöön valikoiduissa postinumeroissa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Turussa.

Myöhemmin palvelua aiotaan laajentaa, yhtiö tiedottaa.

25.3. klo 10.10 Husin alueella todettu 49 uutta tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona 49 uudesta tartunnasta.

Yhteensä Husin alueella on nyt todettu 561 tartuntaa. Suurin osa Suomen tartunnoista on Husin alueella.

THL kertoo myöhemmin päivällä koko Suomen tartuntatilanteen.

25.3. klo 9.40 Puolustusvoimissa yhteensä kahdeksan varmistettua tapausta

Puolustusvoimissa on viime päivinä vahvistettu neljä uutta koronavirustartuntaa, Puolustusvoimat tiedottaa. Kaksi tapausta on vahvistettu Kaartin jääkärirykmentissä, yksi Merivoimissa ja yksi Maavoimissa. Tartunnat on todettu lauantaina, sunnuntaina ja eilen maanantaina.

Kaartin jääkärirykmentin sairastuneet ovat Urheilukoulun varusmies ja rykmentin henkilökunnan jäsen. Tartunnat ovat peräisin ulkomailta.

Merivoimissa ja Maavoimissa tartunnan saaneet ovat henkilökunnan jäseniä. Heidän epäillään saaneen tartunnat kotimaassa.

Aikaisemmin koronainfektioon on sairastunut kaksi Kaartin jääkärirykmentin varusmiestä ja kaksi henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä. Puolustusvoimissa on toistaiseksi varmistettu yhteensä kahdeksan koronavirustartuntaa, joista kolme koskee varusmiehiä ja viisi henkilökuntaa.

25.3. klo 9.33 Koronarajoitukset vaikuttavat jo kolmannekseen maailman ihmisistä

Jo kolmannes maailman väestöstä on määrätty joko täyteen tai osittaiseen liikkumiskieltoon koronaviruksen vuoksi.

Tästä päivästä lähtien myös Intian 1,3 miljardia asukasta on määrätty pysymään kotonaan. Määräys on voimassa kolme viikkoa.

Maailmanlaajuista koronavirustilannetta seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston mukaan todettuja tartuntatapauksia on maailmassa jo yli 423 000. Viruksen tiedetään aiheuttaneen lähes 19 000 kuolemaa.

Lähde: STT-AFP

25.3. klo 9.11 Lääkettä ei vielä ole, mutta ehkä tulossa – lääketieteen asiantuntijat Ylen aamussa

Infektiosairauksien professori Anu Kantele ja mikrobiologian erikoislääkäri ja professori Olli Vapalahti keskustelivat Ylen aamussa koronavirustilanteesta, viruslääkkeen kehittämisestä ja viruksen tartuttavuudesta.

Kanteleen mukaan tutkimuksia on jatkuvasti meneillään eri puolilla maailmaa, mutta mahdollisen rokotteen kehittäminen, testaaminen ja jakeluun saaminen vie pitkään. Muitakin vaihtoehtoja on.

– Pyritään siihen, että voitaisiin löytää lääke niistä lääkkeistä, jotka on meillä jo rekisteröity ja käytössä, koska niille on jo tehty kaikki turvallisuuskokeet.

Katso koko keskustelu alta.

25.3. klo 8.59 Saksassa jälleen yli 4 000 uutta koronatartuntaa

Saksassa on jälleen todettu yli 4 000 uutta koronatartunaa. Uusia tartuntoja on lähes 4 200, mikä on kuitenkin vähemmän kuin eilen ilmoitetut lähes 4 800.

Kuolleiden määrä on nyt 149. Vuorokaudessa kuolleiden määrä kasvoi 36:lla.

Lähde: Reuters

25.3. klo 8.40 Koronavirus arjessa: Essi Autio ja Antti Rantala peruivat häänsä

Kortesjärveläisten Essi Aution ja Antti Rantalan huhtikuinen hääpäivä peruuntui koronaviruksen takia. Juhlatunnelma meni eikä vieraslistaa haluttu karsia kovalla kädellä. Lue Aution ja Rantalan tarina tästä.

25.3. klo 8.17 Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: Uudenmaan eristämisestä päätetään todennäköisesti tänään

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sdp.) uskoo, että Uudenmaan eristämisestä päätetään tänään.

Ojala-Niemelä sanoi Ylen aamussa keskiviikkona, että hänen käsityksensä mukaan valmiuslaista aktivoidaan kaksi pykälää (118 ja 133), jotka mahdollistavat liikkumisen rajoittamisen ja myös mahdollisen sakottamisen, jos rajoitusta ei noudateta.

Ojala-Niemelä ei arvioinut sakon mahdollista suuruutta, mutta sanoi uskovansa sakon pysyvän maltillisena.

Hallitus kokoontuu keskiviikkona kello 18. Mahdollisista uusista toimenpiteistä tiedotetaan illan aikana.

Ravintoloiden aukiolon rajoittamista koskeva lakiesitys vietiin eduskuntaan eilen, ja se on tänään perustuslakivaliokunnan käsittelyssä. Jos eduskunta käsittelee esityksen nopeasti, ravintolat voitaisiin sulkea jo ensi lauantaina 28. maaliskuuta.

Katso ravintolaesityksen keskeiset kohdat tästä.

25.3. klo 7.52 Senaatin johtajat vahvistavat elvytyspakettisovun

Yhdysvaltain senaatin republikaani- ja demokraattijohtajat vahvistavat, että elvytyspaketista on päästy sopuun päiviä kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Paketin suuruus on odotetusti kaksi biljoonaa dollaria.

– Viimein, meillä on sopimus, republikaanijohtaja Mitch McConnell sanoi.

Senaatin ja edustajainhuoneen pitää vielä hyväksyä laki elvytyspaketista, ennen kuin se lähetetään presidentti Donald Trumpin allekirjoitettavaksi. McConnellin mukaan paketin hyväksymisestä äänestetään vielä tänään keskiviikkona.

Lähde: Reuters

25.3. klo 7.50 Puolustusvoimat varautunut virka-aputehtävään poliisilta

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan varusmiehiä ja Puolustusvoimien henkilöstöä saadaan tarvittaessa nopeastikin valvontatehtäviin Uudenmaan rajalle, jos Uusimaa eristetään.

Puolustusvoimat on siis Kaikkosen mukaan jo valmistautunut poliisin mahdollisesti tarvitsemaan virka-aputehtävään.

Kaikkosen mukaan liikennevalvontaan komennettavien varusmiesten ja kantahenkilökunnan määrä riippuisi virka-apupyynnön laajuudesta ja kestosta.

– Poliisin valtuuksia heillä ei luonnollisestikaan olisi, Kaikkonen sanoo.

25.3. klo 7.25 Lähde: Yhdysvalloissa sopu elvytyspaketista

Yhdysvaltain senaatti ja presidentti Donald Trumpin hallinto ovat päässeet yhteisymmärrykseen elvytyspaketista, kertoo lähde Valkoisesta talosta. Paketin tarkoituksena on tasapainottaa koronaviruksen aiheuttamia taloudellisia tappioita.

Elvytyspaketin uskotaan olevan kahden biljoonan dollarin suuruinen, mikä olisi kaksi kertaaTrumpin hallinnon alkuperäistä esitystä enemmän. Sen suuruudesta on neuvoteltu perjantaista lähtien.

Kaksi biljoonaa dollaria vastaa kymmentä prosenttia Yhdysvaltain tavara- ja palvelutuotannon arvosta.

Lähteet: AP, Reuters

25.3. klo 6.24 Thaimaassa yli sata uutta tartuntaa

Thaimaassa on todettu 107 uutta koronavirustartuntaa, terveysviranomaiset kertovat. Tartuntoja on nyt kaikkiaan 934.

Noin kolmasosa uusista tapauksista on yhteyksissä aiempiin tartuntoihin, kahden kolmasosan alkuperää selvitetään.

Neljä ihmistä on kuollut Thaimaassa koronaan. 860 ihmistä on sairaalahoidossa ja 70 on parantunut.

Lähde: Reuters

25.3. klo 6.08 Arviot koronaviruksesta Suomessa koventuneet

Ylen neuvottelulähteistä saamien tietojen mukaan arviot koronaviruksen leviämisestä Suomen oloissa ovat koventuneet. Reilu viikko sitten arvioidut alhaisimmat tartuttavuusluvut ovat osoittautuneet liian optimisiksi.

Hallitus laskee nyt Uudenmaan tartuntoja kunta kunnalta selvittääkseen, mikä alue eristetään. Ylelle arvioidaan eri lähteistä, että eniten pulaa voi tulla kaikkein raskaimmasta tehohoidosta, jota on käytännössä hyvin vähän tarjolla Uudenmaan ulkopuolella.

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun)mukaan THL:n laskelmia oli synkentänyt arvio siitä, että Suomeen saapuu noin 200 000 riskialueilla maailmalla ollutta suomalaista. Tätä THL ei ehtinyt ottaa huomioon laskelmissaan aiemmin, kun valmiuslain käyttöönottoa valmisteltiin.

Arviota on synkentänyt myös se, että koronaviruksen takia tehohoitoon joutuneita työikäisiä on enemmän kuin viranomaiset pari viikkoa sitten uskoivat.

25.3. klo 5.54 Aasian pörssit lähtivät nousuun Yhdysvaltain pörssihumun vanavedessä

Aasian pörssien kaupankäynti aukesi myötätuuleen Yhdysvaltain historiallisen vahvan pörssipäivän jäljiltä.

Tokion Nikkei-indeksi nousi päivän aikana 5,7 prosenttia, ja Hongkongin Hang Seng -indeksi on 2,6 prosenttia plussan puolella. Shanghain Composite-indeksi on noussut 1,8 prosenttia.

Aasian pörssit seurasivat Yhdysvaltain historiallisen voimakasta pörssipäivää. Pörssien sulkeuduttua Yhdysvalloissa Dow Jones -indeksi oli tehnyt kovimman nousunsa liki 90 vuoteen - 11,4 prosenttia.

Jo toista päivää Aasian pörsseissä jatkuvan nousun syynä on sijoittajien luottamus siihen, että Yhdysvaltain kongressi hyväksyy jättimäisen, liki kahden biljoonan dollarin tukipaketin koronakriisiä lievittämään.

Lähde: STT

25.3. klo 5.25 Brasilian Bolsonaro arvostelee "poltetun maan politiikkaa"

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on arvostellut rajusti järeitä karanteenitoimia, joilla aluehallintojen viranomaiset ovat pyrkineet hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Bolsonaron mukaan eristystoimet uhkaavat tuhota talouden.

Brasiliassa koronaviruksen vakavimmin koettelemat Sao Paulon ja Rio de Janeiron osavaltiot ovat määränneet laajoja karanteeneja. 46 miljoonan asukkaan Sao Paulo on Brasiliassa koronaviruksen pahin epidemia-alue, ja osavaltiossa on aloitettu osittainen karanteeni.

Rio de Janeirossa on suljettu muun muassa koulut, ravintolat ja uimarannat.

– Joidenkin osavaltioiden ja paikallisviranomaisten täytyy hylätä poltetun maan taktiikka: liikenteen pysäyttäminen, yritysten sulkeminen ja ihmisten sulkeminen koteihinsa suurella mittakaavalla, Bolsonaro sanoi tv-puheessa.

Hän korosti, että työpaikat ja perheiden toimeentulo täytyy säilyttää.

Brasilia on koronaviruksen toistaiseksi pahimmin koettelema Latinalaisen Amerikan maa. Maassa on todettu 2 201 tartuntaa, ja 46 ihmistä on kuollut covid-19-sairauteen.

Lähde: STT-AFP

25.3. klo 4.30 Uusi-Seelanti julisti hätätilan koronaviruksen vuoksi

Uusi-Seelanti on julistanut hätätilan koronaviruksen takia. Maa sulkeutuu keskiviikkona puolenyön jälkeen kuukaudeksi, kun koulut ja toimistot sulkevat ovensa sekä kaikki ei-välttämättömät palvelut lopettavat toimintansa. Hallitus suosittelee ihmisiä jäämään kotikaranteeniin.

Uudessa-Seelannissa on todettu 205 koronavirustartuntaa. Keskiviikkona maassa todettiin 50 uutta tartuntaa, mikä on suurin tapausten määrä vuorokauden aikana.

Lähde: Reuters

25.3. klo 4.04 Kiinassa ei todettu uusia maan sisäisiä tartuntoja, viruksen saaneita tulee yhä ulkomailta

Kiinassa ei ole todettu vuorokaudessa yhtään uutta maan sisäistä koronavirustartuntaa, kertovat Kiinan terveysviranomaiset. Sen sijaan 47 tartuntaa on löydetty ulkomailta tulleilta ihmisiltä.

Kiinassa on todettu jo 474 ulkomailta tullutta koronatartuntaa. Suurin osa heistä on Kiinan kansalaisia, jotka ovat palanneet kotimaahansa, kertoo Kiinan ulkoministeriö.

Eilisen jälkeen Kiinassa on kuollut neljä ihmistä koronavirukseen. Kaikkiaan maassa virukseen on kuollut lähes 3 300 ihmistä, kun tartuntoja on todettu yli 81 200. Valtaosa tartunnan saaneista on jo parantunut viruksen aiheuttamasta taudista.

Uusi koronavirus lähti leviämään viime vuoden lopulla Kiinan Hubein maakunnassa.

Viranomaiset kertoivat tiistaina, että Hubein maakuntaa koskevia liikkumisrajoituksia puretaan keskiviikkona Wuhanin kaupunkia lukuun ottamatta. Wuhanissa rajoituksia puretaan vasta 8.4. alkaen. Järeät rajoitukset ovat olleet voimassa tammikuusta asti.

Lähde: AFP

25.3. klo 3.35 Perusterve teini kuoli koronavirukseen Kaliforniassa

Yhdysvalloissa perusterve alaikäinen on kuollut koronavirukseen. Kyseessä on ensimmäinen covid-19-tautiin vahvistetusti kuollut alaikäinen Yhdysvalloissa, ja vasta kolmas koko maailmassa.

Los Angelesin pormestari Eric Garcetti kertoi, että kuollut oli Los Angelesin pohjoispuolelta kotoisin ollut teini, jonka terveys oli hyvä ennen koronavirustartuntaa.

Koronavirus on yleisesti ottaen aiheuttanut vakavan sairauden enimmäkseen iäkkäille tai perussairaille. Aiemmat kaksi alaikäisen kuolemantapausta sattuivat Kiinassa. Ainakin toisella heistä oli perussairaus.

STT

25.3. klo 2.15 Koronaan sairastuneita suomalaisia lennätettiin ambulanssikoneella Espanjasta Helsinkiin

Suomalaisia matkailijoita on sairastunut vakavasti koronaviruksen vuoksi Espanjan Malagassa. Ambulanssilentoja järjestävä suomalaisyritys kuljetti muutaman potilaan tehohoitoon Suomeen tiistaina 24. maaliskuuta.

Lennon tehneestä yrityksestä Ema Finlandista kerrotaan, että suomalaispotilaat olivat päätyneet sairaalahoitoon Espanjassa.

– Hoidon taso ei ollut siellä yhtä hyvä kuin Suomessa ja voi sanoa, että potilaat olivat jopa heitteillä, yrityksen lääketieteellinen johtaja Tuomas Hiltunen sanoo.

Lue koko juttu: Koronaan sairastuneita suomalaisia lennätettiin ambulanssikoneella Espanjasta Helsinkiin

25.3. klo 00.45 Trump haluaa Yhdysvallat auki jo pääsiäiseksi – New Yorkin pormestari pitää aietta mahdottomana

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa maan alkavan purkaa koronaviruksen vuoksi käyttöön otettuja kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia jo lähiviikkoina. Presidentti toivoo, että maa saadaan jälleen auki pääsiäiseen mennessä 12. huhtikuuta, kertoo muun muassa Guardian.

Yhdysvaltain pahimman epidemia-alueen New Yorkin pormestari Bill de Blasio pitää tällaista aikomusta täysin mahdottomana. Pormestarin mukaan näyttää siltä, että huhtikuu on pandemian kannalta vielä maaliskuuta pahempi, ja toukokuu vielä sitäkin pahempi.

Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan kaupungissa on lähes 15 000 tartuntaa. Reutersin mukaan 157 newyorkilaista on kuollut tautiin.

Lue lisää: Trump haluaa Yhdysvallat auki jo pääsiäiseksi: "Mikä hieno aikajänne se olisikaan" – New Yorkin pormestari pitää aietta mahdottomana

STT

25.3. klo 00.30 Ulkonaliikkumiskielto voisi tulla myös Suomeen

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ulkonaliikkumiskielto koronaepidemian hillitsemiseksi voisi olla optio myös Suomessa. Varhilan mukaan siitä ei kuitenkaan ole vielä käyty keskustelua.

– Kyllähän se varmasti optiona on, jos meillä sellainen tautitilanne todellakin tulisi. Mutta ainakaan toistaiseksi tämän tyyppistä keskustelua ei ole käyty, Varhila sanoi tiistaina Ylen A-studiossa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen ei usko, että ulkonaliikkumiskielto olisi Suomessa kovin tehokas.

Lue lisää: Voisiko Suomeenkin tulla ulkonaliikkumiskielto? "Ainakaan toistaiseksi tämän tyyppistä keskustelua ei ole käyty"

24.3. klo 23.43 Eduskunta käsitteli ravintolarajoitusten esitystä

Eduskunta käsitteli vielä illalla hallituksen tänään antamaa esitystä ravintoloihin kohdistuvista rajoituksista, joiden on tarkoitus sulkea ravintolat koko kevääksi, mutta sallia ruoan ulosmyynti.

Oppositiosta esimerkiksi kokoomuksen Paula Risikko jäi kaipaamaan hallitukselta selkeämpiä linjauksia ja perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen suomi hallitusta liian hitaasta toimista ravintoloiden suhteen.

Hallitukseen kuuluvan keskustapuolueen kansanedustaja Mikko Kärnä sen sijaan ehdotti, että samalla voitaisiin muuttaa alkoholilainsäädäntöä ja ravintolat voisivat alkaa kuljettaa kotiin alle 15-prosenttisia juomia.

Lue aiheesta lisää: Tuula Haatainen: Ravintoloiden aukioloa rajoitetaan ja uudet rajoitukset voimaan ehkä jo lauantaina – ehdotus annettiin eduskunnan käsittelyyn

STT

24.3. klo 23.13 Euroryhmässä halua tukeutua kriisirahastoon, mutta yksityiskohdat vielä auki

Euroryhmä kokousti videoyhteyden avuin illalla. Kokouksen jälkeen ryhmän puheenjohtaja Mario Centeno kertoi, ettävaltiovarainministerit osoittivat kokouksessa laajaa tukea euroalueen kriisirahaston (EVM) käyttämiselle koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin ratkomiseen. Asia on kuitenkin edelleen auki, sillä Centenon mukaan yksityiskohdat vaativat vielä työtä.

Euroryhmän videokokouksessa pohdittiin tänään, millä keinoin euroalueen taloutta voitaisiin tukea koronaviruskriisin keskellä. Euroryhmän johtajan Centenon on määrä esitellä kokouksen antia torstaina EU-maiden johtajien videokokouksessa.

STT

24.3. klo 22.38 Dow Jones ampaisi päivässä niin korkealle, ettei vastaavaa ole ollut sitten vuoden 1933

Pörssipäivä on ollut riemuisa ympäri maailmaa tänään. Taustalla on odotus Yhdysvaltojen jättimäisen tukipaketin hyväksymisestä kongressissa.

Yhdysvalloissa teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi nousi tänään jopa 11,4 prosenttia. Näin suurta yhdessä päivässä tapahtunutta nousua ei ole nähty sitten vuoden 1933, toteaa muun muassa Wall Street Journal.

Pörssipäivä kulki mukavassa nousussa ympäri maailman pörssejä. Helsingin pörssi oli päätynyt 6,4 prosenttia plussalle sulkeutuessaan.

24.3. klo 22.22 Iran on kieltäytynyt “ulkomaalaisesta avusta” koronakriisissään

Iranin viranomainen on kieltäytynyt ranskalaisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön tarjoamasta avusta maan koronakriisiin.

Iranin terveysministerin neuvonantaja Alireza Vahabzadeh on uutistoimisto AFP:n mukaan perustellut päätöstä Twitterissä. Vahabzadehin mukaan Iranin omat toimet viruksen hoitamiseen ovat tällä hetkellä riittävät, eikä maahan kaivata nyt “vieraita joukkoja” pystyttämään sairaalapetejä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö oli ilmoittanut sunnuntaina, että se on valmis lähettämään 9-henkisen sairaanhoitotiimin ja välineet 50-paikkaisen sairaalan pystyttämiseen Iraniin. Iranin äärikonservatiivit pitivät järjestön aikeita vakoiluyrityksenä.

Henkiökunta ja tarvikkeet olivat jo ehtineet saapua maahan, kun Iran ilmoitti päätöksestä.

Iranissa tautiin on kuollut noin 2000 ihmistä. Viimeisen vuorokauden aikana on kerrottu 122 uudesta kuolemasta ja miltei 1800 uudesta tartunnasta. Yhteensä tartuntoja tiedetään olevan miltei 25 000.

Lähde: AFP

24.3. klo 22.05 MaRa: ensi viikolla 60 000 ravintolatyöntekijää on lomautettuna – PAM: toivottavasti noutoruoka säilyy

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi STT:, että ensi viikolla lomautettuna on 60 000 ravintola-alan 70 000 työntekijästä.

Syynä on hallituksen tänään esittämä ravintoloita koskeva rajoitus, joka sulkee ravintolat kevään loppuun saakka. Vain ruoan ulosmyynti saa jatkua normaalisti. Samoiten työpaikkaruokalat ja esimerkiksi vanhainkotien ja sairaaloiden ruokalat voivat toimia normaalisti.

– Joitakin tuhansia voi jäädä töihin take away- ja henkilöstöravintolatoiminnan avulla. Koko alan tilanne on todella huono, jos tämä kestää toukokuun loppuun, saati pidemmälle. Kassat ovat ihan tyhjät, Lappi sanoo.

Lappi pitää silti hyvänä päätöstä siitä, että ravintolat velvoitetaan lailla sulkemaan ovensa. Hän tosin huomauttaa, että hallituksen pitäisi samalla tukea ravintoloita vahvemmin. Määräys ravintoloiden sulkemisesta antaa Lapin mukaan asiakaskadosta jo kärsineille ravintoloille myös paremman aseman neuvotellessa vuokranantajien kanssa siitä, tuleeko vuokra maksaa, kun ovet ovat kiinni.

– Tämän jälkeen ne vuokranantajat eivät voi sanoa, että ravintolat voisi pitää auki.

STT-Yle

Ravintola-alalla työskentelevistä moni kuuluu Palvelualojen ammattiliitto PAMiin. Liitto ilmaisi Twitterissä toivovansa, että noutoruoan valmistus jatkuu ravintoloissa. "Noutoruoassa ei ole niin paljon asiakasaltistusta. Elleivät ihmiset saa esimerkiksi lounasta muualta, kauppojen kassajonot ruuhkautuvat entisestään ja altistus siellä lisääntyy", liitto kirjoittaa.

Hallituksen linjauksessa ravintolat voivat halutessaan noutoruokaa myydä myös rajoitusten tultua voimaan.

24.3. klo 21:18 Myös Ranskassa on nyt yli tuhat koronaan kuollutta

Ranskan viranomaiset ovat kertoneet maan tuoreimpia koronalukuja. Tautiin kuolleita on maassa nyt 1100. Maanantaina kuolleita oli 860.

Ranskasta on tullut viides maa, jossa on yli tuhat koronaan kuollutta. Muut maat ovat Kiina, Italia, Iran ja Espanja.

Terveysviraston johtaja Jerome Salomon kertoi tiedotustilaisuudessa, että tartunnan saaneita on nyt Ranskassa yhteensä 22 300. Tartunnat ovat lisääntyneet 12 prosentilla viimeisen vuorokauden aikana.

Ranskan terveysviranomaisen mukaan noin 2500 koronaan sairastunutta on vakavassa tilassa ja tarvitsee hengityskonetta.

Ranska rajoitti kaikkea liikkumista viime viikolla. Kiellon piti kestää alun perin kaksi viikkoa. Nyt asiantuntijat ovat arvioineet, että kiellon kesto on ainakin kuusi viikkoa.

Lähteet: Reuters, AFP

24.3. klo 21.14 Huoltovarmuusvaraston suojavarusteiden täydennys alkoi

Samaan aikaan, kun huoltovarmuuskeskuksen varastoista jaetaan suojavarusteita sairaaloiden käyttöön, on huoltovarmuuskeskus jo aloittanut suojavarusteiden jälleenhankinnan varastoihinsa.

Suojavarusteita ollaan hankkimassa ulkomailta. Niitä on saatavilla tällä hetkellä kansainvälisiltä markkinoilta eri reittejä pitkin. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta joidenkin suojavarusteiden valmistamisesta Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi eilen huoltovarmuuskeskuksen suojavarustevaraston ovien avaamisesta.

STT

24.3. klo 20.29 Italiassa liikkumisrajoituksia rikkova voi nyt saada 400-3000 euron sakon

Italian pääministeri Giuseppe Conte on sanonut, että liikkumiskieltoja ilman hyvää syytä rikkovat ihmiset voivat saada nyt jopa 400-3000 euron sakon. Aiemmin sakkosumma on ollut 206 euroa, Conte on kertonut televisiossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kaikki välttämätön liiketoiminta on pysäytetty 3. huhtikuuta asti ja ihmiset on komennettu pysymään kodeissaan. Italiassa on jo spekuloitu, että rajoituksia tullaan jatkamaan. Tiistaina hallitus sai valtuudet pidentää poikkeustilaa jopa 31. heinäkuuta asti.

Conte on kuitenkin sanonut, että hän toivoo, että tiukkoja rajoituksia voidaan höllentää “jo paljon ennen” heinäkuun loppua.

Italian koronakuolemien määrä kasvoi jälleen jyrkästi tiistaina. Viranomaiset kertoivat 743 uudesta kuolonuhrista. Luku on toiseksi suurin päiväkohtainen luku. Tartuntojen määrä on kuitenkin vähentynyt pahimmista ajoista. Italiassa on raportoitu yhteensä yli 69 000 tartunnansaaneesta.

Lähde: Reuters

24.3. klo 19.55 Ulkoministeriö voi auttaa järjestämään kotiutuslennon, jos Suomeen ei pääse muuten lentämään

Ulkoministeriö tiedottaa tänään tehdystä periaatepäätöksestä, jonka pohjalta se voi suunnitella kohtuuhintaisten kotiutuslentojen järjestämistä Suomeen maista, joista matkailijoiden ei enää ole mahdollista palata kaupallisilla yhteyksillä. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti kotiutuslentoja voidaan tukea enintään 4 000 000 eurolla. Syynä päätökseen on koronavirustilanne.

24.3. klo 19.36 Hallituksen tiedotustilaisuus on peruttu

Hallituksen tiedotustilaisuus tältä illalta on peruttu. Tiedotustilaisuuden piti alkaa tänään kello 21.30, mutta se siirtyy huomiselle. Tarkempaa aikataulua huomisen osalta ei ole vielä tiedossa, kerrotaan valtioneuvoston kanslian viestinnästä.

24.3. klo 19.28 Italian koronakuolemien määrä kasvoi jälleen rajusti

Italia kertoo 743 uudesta koronakuolemasta. Kyseessä on Italian toiseksi suurin virukseen kuolleiden määrä päivässä.

Eniten kuolleita oli lauantaina, jolloin maa kertoi 793 uhrista. Sunnuntaina uhreja oli 650. Maanantaina 602.

Kahden viime päivän luvut herättivät toiveita siitä, että maan lohduton tilanne olisi pikkuhiljaa helpottamassa. Nyt kuolleiden määrä on kuitenkin jälleen noussut.

Tautiin kuolleita on maassa nyt yhteensä 6820.

Tartunnan on saanut yhteensä yli 69 100 henkilöä. EIlen maassa oli noin 64 000 tartunnan saanutta. Tartunnan saaneiden määrä näyttää vähenevän. Uudet tartunnat kasvoivat nyt vain 8 prosentilla. Pahimmillaan kasvua on ollut jopa 50 prosenttia.

Lähde: Reuters, AFP

24.3. klo 19.21 Ravintoloiden rajoitukset jo tänään eduskuntaan – Ravintolat menevät kiinni, mutta noutoruokaa voi hakea

Hallitus on saanut puristettua kasaan ravintoloita koskevien rajoitustoimenpiteiden esityksen (siirryt toiseen palveluun). Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hetki sitten Säätytalon portailla, että esitys saadaan eduskunnan käsittelyyn jo tänään.

– Parhaimmassa tapauksessa rajoitukset voidaan saada mahdollisimman pian voimaan.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) jatkaa, että nopeimmillaan esitys saadaan eduskunnan käsittelystä läpi lauantaina.

Rajoitusten astuessa voimaan ravintoloissa, baareissa, pubeissa tai kahviloissa ei saa enää istuskella, mutta noutoruokaa voi hakea tai tilata kotiin. Toisin sanoen ravintolat siis menevät kiinni, paitsi noutoruoan osalta. Lounasruokalat työpaikoilla pysyisivät normaalisti auki. Alkoholia ei edelleenkään saisi myydä ulos, siihen ei ole tulossa mitään muutosta.

Pääministeri Marin kertoo, että rajoitukset ovat voimassa 31.5. saakka näillä näkymin.

– Olemme valmiita purkamaan aiemmin, mikäli mahdollista. Halusimme antaa tietyn päivämäärän yrityksille, että he pystyvät varautumaan, Marin jatkaa.

24.3. klo 19.15 Lisätalousarviossa ehdotetaan lisärahaa lääkelaitteisiin, kansan tiedottamisen, yritysten pelastamiseen

Hallitus ehdottaa lisätalousarvion lähetekeskustelussa muun muassa 28 miljoonan euron lisärahaa testauslaitteiden ja lääkinnällisten laitteiden hankitaan sekä huoltovarmuuskeskuksen hankintoihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimintamenoihin ehdotetaan 12,8 miljoonan euron lisäystä muun muassa kansalaisten valistukseen ja laboratoriokapasiteetin ylläpitoon.

Yrittäjien oloa halutaan helpottaa antamalla Business Finlandin valtuuteen 127,5 miljoonan lisäys aiempaan 150 miljoonan euron arviomäärärahaan.

Poliisille ehdotetaan 5,6 miljoonan ja puolustusvoimille 600 000 euron lisäystä.

STT-Yle

24.3. klo 19.01 Britannia avaa 4000-paikkaisen kenttäsairaalan, rekryää 250 000 vapaaehtoista

Britannia on avaamassa 4000-paikkaisen kenttäsairaalan Itä-Lontooseen. Sairaalassa tulee olemaan kaksi osastoa, joihin molempiin mahtuu 2000 potilasta. Sairaala on tarkoitus avata ensi viikolla.

Asiasta on kertonut Britannian terveysministeri Matt Hancock.

Ministeri sanoi myös, että Britannia etsii 250 000 vapaaehtoista auttamaan kansallista terveydenhuoltojärjestelmää ja haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä. Vapaaehtoiset auttaisivat esimerkiksi ostosten tekemisessä ja lääkkeiden jakamisessa.

Britanniassa on yli 8000 virustartuntaa. Noin 450 on kuollut virukseen.

Lähteet: AFP, Reuters

24.3. klo 18.52 Helsingin pörssipäivä päättyi mukavasti

Helsingin pörssi päättyi tänään on 6,4 prosentin nousuun. Finanssikonserni Sampo ponnahti lähes 15 prosentin nousuun, SSAB, Valmet ja Stora Enso ylsivät myös yli 10 prosentin nousuun.

Nousua on nähty tänään ympäri maailman. Toiveikkuutta pörsseissä loivat odotukset Yhdysvaltojen mittavasta koronatukipaketista.

Yhdysvalloissa neuvotellaan noin 2 000 miljardin dollarin elvytyspaketista, jolla pyritään lievittämään koronaviruksesta aiheutuvia vaurioita taloudelle.

STT

24.3. klo 18.47 Norja pidentää rajoituksiaan huhtikuun puoliväliin

Norja on päättänyt pidentää koronaviruksen vuoksi asettamiaan rajoituksia 13. huhtikuuta asti. Rajoitusten oli tarkoitus päättyä torstaina 26. maaliskuuta.

Esimerkiksi koulut ja päiväkodit pysyvät siis Norjassa suljettuina. Norja ei päästä maahan muualta kuin Pohjoismaista saapuvia henkilöitä. Norjalaiset eivät saa myöskään mökkeillä.

Lisäksi Norja kielsi yli viiden henkilön kokoontumiset ja kehotti ihmisiä pysymään kahden metrin etäisyydellä toisistaan. Maassa ei kuitenkaan ole asetettu esimerkiksi ulkonaliikkumisrajoituksia tai -kieltoja. Noin 2500 henkilöä on sairastunut virukseen Norjassa.

Myös Tanska on pidentänyt kieltojaan pääsiäisen yli.

Lähde: Reuters

24.3. klo 18.37 Irlanti laajensi työelämän tukipakettiaan merkittävästi

Irlanti on päättänyt huomattavasta talouden tukipaketista, jolla tuetaan erityisesti koronaviruksen myötä työttömäksi jääneitä sekä niitä, joille on vaarassa käydä samoin.

Pääministeri Leo Varadkarin mukaan uusi tukipaketti tulee aiemmin myönnetyn kolmen miljardin euron paketin oheen. Aiempi paketti oli tarkoitettu sairauslomia, mielenterveyspalveluja ja liike-elämän tukemista varten.

Kaksi viikkoa sitten voimaan tullut kerran viikossa maksettava työttömyystuki nousee nyt 203 eurosta 350 euroon. Valtio maksaa myös 70 prosenttia työntekijöiden palkoista. “Palkkatuki” on tarkoitettu koronaviruksesta kärsineille yrityksille ja se koskee palkka-osuuksia, jotka ovat korkeintaan 410 euroa viikossa.

Irlanti on myös kieltänyt kaiken tarpeettoman liikkumisen maan sisällä ja sulkenut kaikki vähittäismyyntiliikkeet, joiden aukioleminen ei ole välttämätöntä.

Lähde: Reuters

24.3. klo 18.26 EU ja Kreikka kaavailevat suunnitelmaa pakolaisleireille

Euroopan komissio ja Kreikka tekevät toimintasuunnitelmaa sen varalle, että covid-19-tauti leviää epidemiaksi myös Kreikan siirtolaisleireille. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Leireillä on yli 42 000 ihmistä, vaikka ne on suunniteltu noin 6000 henkilölle.

Esimerkiksi Samoksen ja Lesboksen saarella sijaitsevista leireistä ei ole toistaiseksi löytynyt koronavirusta. Lesboksen saarella on kuitenkin leirien ulkopuolella todennettu ainakin kaksi tartuntaa. Yhteensä Kreikassa on miltei 700 tartuntaa.

Kreikka mittaa jo leirille saapuvien uusien siirtolaisten kuumetta. Lisäksi vierailuja on rajoitettu ja hygieniaa tiukennettu. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet, että turvapaikanhakijoiden terveyteen liittyvät perusoikeudet otetaan huomioon. Lisäksi järjestöt ovat alleviivanneet, että virukseen liittyvät rajoitukset pitää toteuttaa niin, että ne ovat lain mukaisia eivätkä syrji leirillä olevia.

Yle haastatteli Kreikassa Morianin leirillä ollutta vapaaehtoista. Lue juttu:

Kreikassa Morian leirillä varaudutaan koronaan – asukkaat ompelevat suojamaskeja, kertoo suomalainen vapaaehtoinen

Lähde: Reuters

24.3. klo 17.55 Intiassa 1,3 miljardin ihmisen liikkuminen kielletään, poliisi rankaisee tottelemattomia somekampanjalla

Intian pääministeri Narendra Modi on ilmoittanut, että hallitus ottaa käyttöön 21 päivän mittaiset tiukat eristystoimet. Modi on sanonut televisioidussa puheessaan, että kotoa poistuminen on täysin kiellettyä.

Intian pohjoisosissa Meerutissa poliisi on uutistoimisto Reutersin mukaan rankaissut liikkumiskieltoja rikkovia kansalaisia erikoisella tavalla. Rangaistuksen saaneet henkilöt ovat joutuneet poseeraamaan pitäen käsissään kylttiä, jossa lukee “olen koronaviruksen ystävä” tai “olen yhteiskunnan vihollinen”. Poliisi on uutistoimiston mukaan julkaissut kuvia myös sosiaalisessa mediassa.

Intia on tähän mennessä ilmoittanut 482 tartunnasta ja yhdeksästä kuolemasta. Maassa asuu 1,3 miljardia ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP

24.3. klo 17.51 Finnair harkitsee joidenkin lentokoneiden muuntamista rahtikoneiksi

Konttien jumittaessa yhä Kiinan ruuhkautuneissa satamissa, on kiinnostus vaihtoehtoisia reittejä ja keinoja rahdin kuljetukseen herännyt. Kysyntää olisi etenkin lentorahdille.

Joissakin lentoyhtiöissä on jo kokeiltu matkustajakoneiden muuttamista rahdinkuljetusta varten ja nyt myös Finnair selvittää, voisiko joitakin laajarunkokoneita muuttaa pelkästään rahtikoneiksi. Finnair on ollut asiasta yhteydessä rahtiasiakkaisiinsa.

– Kiinnostusta tähän on esimerkiksi Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä, sanoo Finnair Cargon toimitusjohtaja Mikko Tainio.

Yhtiössä uskotaan rahtiliikenteen elpyvän matkustajaliikennettä nopeammin.

24.3. klo 17.33 Venäjällä puuttuu selkeä kokonaiskuva koronatilanteesta

Venäjän vahvistettujen koronavirustapausten määrä on noussut tiistaina 500:n tuntumaan. 144 miljoonan asukkaan maassa myönnetään yhä avoimemmin, että todellisuus on jotain ihan muuta.

– Testien hyvin vähäinen määrä on ongelma, eikä kellään ole selkeää kuvaa, sanoi Moskovan pormestari Sergei Sobjanin tavatessaan presidentti Vladimir Putinin.

Putin on aiemmin vakuuttanut Venäjän koronatilanteen olevan hallinnassa. Tiistaina hän vieraili näyttävästi Moskovassa koronapotilaille tarkoitetussa Kommunarkan sairaalassa keltaiseen suojapukuun verhoutuneena. Sobjaninin kehotus yli 65-vuotiaille pääkaupunkilaisille pysyä kotona tai paeta datshoille ei koske presidenttiä.

Moskovan lisäksi Sobjanin johtaa koronanvastaisia toimia Venäjän turvallisuusneuvostossa. Hänen mukaansa kaikilla Venäjän alueilla ei oteta tilannetta tarpeeksi vakavasti. Sairastuneiden määrä on huomattavasti vahvistettuja tapauksia suurempi, Sobjanin sanoo.

– Muodostumassa oleva kuva on vakava, hän varoitti.

Lähteet: AFP, STT

24.3. klo 17.05 Jazzlegenda Manu Dibango on kuollut koronavirukseen

Jazzlegenda Manu Dibango on kuollut koronavirukseen Pariisissa 86-vuotiaana.

Hänet muistetaan erityisesti vuonna 1972 ilmestyneestä Soul Makossa -kappaleesta.

Ranskan kulttuuriministeri muisti häntä kirjoituksella Twitterissä.

– Maailma on menettänyt yhden legendoistaan. Manu Dibangon anteliaisuus ja lahjakkuus ei tuntenut rajoja, kirjoittaa Franck Riester tviitissään.

Lähde: AFP

24.3. klo 16.40 Hallitus kertoo illalla mahdollisesti Uudenmaan eristämisestä ja ravintoloiden sulkemisista – Yle näyttää suorana klo 21.30

Hallitus on aloittanut tänään tiistaina 24. maaliskuuta klo 16 hallituksen neuvottelun ja ylimääräisen valtioneuvoston istunnon uusista hallituksen toimenpiteistä koronavirustilanteessa. Tämän jälkeen järjestetään hallituksen tiedotustilaisuus noin klo 21.30. Tarkennamme alkamisaikaa neuvottelujen keston mukaan.

Tiedotustilaisuus nähdään suorana Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.

24.3. klo 16.22 Tottelematon britti saa jatkossa 30 punnan sakon

Tottelemattomia brittejä uhkaa nyt 30 punnan sakko. Pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja sanoi, että sakko annetaan välittömästi niille, jotka eivät noudata käskyä pysyä kotona. Sakko saattaa olla tarpeen tullen myös suurempi.

Johnson kertoi maanantaina, että britit saavat nyt poistua kodistaan vain kauppaostosten, urheilun ja terveyteen liittyvien syiden vuoksi. Lisäksi töihin saa liikkua, jos se on välttämätöntä. Yli kahden henkilön kokoontumiset ovat kiellettyjä.

Poliisi alkaa jakaa sakkoja mahdollisimman pian, viimeistään torstaina. Johnsonin tiedottaja on kertonut myös, että poliisit saavat käyttää kaikkia tarpeellisia keinoja niitä henkilöitä kohtaan, jotka eivät tottele sääntöjä.

Lähde: Reuters

24.3. klo 16.21 Lounasetu käy poikkeuksellisesti myös kotiinkuljetuksiin

Lounasseteleitä voi käyttää kotiinkuljetuksiinkin (siirryt toiseen palveluun)

Veroviranomainen tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että koronaviruksen seurauksista johtuen työntekijöiden lounaisiin tarkoitettua ravintoetua voidaan käyttää myös kuljetuskustannuksiin. Ravintoetu tarkoittaa työntekijän näkökulmasta yleensä lounasseteliä.

Ajanjaksolle 24.3. - 31.8.2020 tehdyn luontoisetumuutoksen perusteena on verottajan mukaan yrityksille jo aiheutuneiden taloudellisten vaikeuksien vähentäminen sekä työntekijöiden siirtyminen etätöihin, jolloin työpaikan lounasravintolaan ei pääse.

Vaikka ravintoetua voi väliaikaisesti siis käyttää ruoan sekä kotiinkuljetuksen kulujen maksamiseen, ns. lounassetelin summa ei ole muuttunut. Työnantaja voi tarjota etua enintään 10,70 euroa työssäolopäivää kohden.

24.3. klo 16.13 THL valmistelee koronan vasta-aineiden testaamista väestössä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suunnittelee aloittavansa koronaviruksen vasta-aineiden testaamisen satunnaisotoksella valitusta suomalaisten joukosta. Tavoitteena on parantaa kuvaa siitä, kuinka laajasti koronavirus on väestössä levinnyt ja missä vaiheessa epidemiaa ollaan menossa.

– Satunnaisotoksen tulos kertoo siitä, mikä leviämisen taso on ollut, mihin suuntaan se on menossa ja missä vaiheessa epidemiaa olemme, johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä sanoo.

Vasta-aineet kertovat siitä, että henkilö on kohdannut koronaviruksen, vaikka ei sitä itse olisi huomannut. Kun henkilöllä on viruksen vasta-aineita, on todennäköistä, ettei uutta tartuntaa ainakaan aivan lähiaikoina tule.

Jussi Sanen mukaan vasta-aineiden tutkimukselle on rahoitusesitys valtion lisätalousarvioesityksessä.Tavoitteena on, että THL:n koordinoimat otostutkimukset saataisiin käyntiin lähiviikkoina.

THL valmistelee koronan vasta-aineiden testaamista väestöstä – laaja satunnaisotos antaa kuvaa oireettomienkin tapausten yleisyydestä

24.3. klo 16.09 Yhdysvaltain pörssit nousussa, G7 vannoo sitoutumistaan taloustoimiin

Yhdysvaltain pörssit ovat avautuneet voimakkaaseen nousuun. Teknologiapörssi Nasdaq nousee yli viiden prosentin vauhtia ja Dow Jones on yli kuuden prosentin nousussa.

G7-maiden talousministerit ja keskuspankkien kuvernöörit sitoutuivat tiistaina jatkamaan koronaviruksen runteleman talouden elvyttämistoimiaan niin pitkään kuin se on tarpeellista. Ryhmä sanoi haluavansa suojella työpaikkoja, liike-elämää ja taloutta keinolla millä hyvänsä.

Voit seurata koronaviruksen talousvaikutuksia tässä artikkelissa.

Lähde: Reuters

24.3. klo 16.01 Professori: Hengityssuojaimet eivät ole erityisen hyvä suojautumiskeino arjessa

Kansanterveystieteen professori Anna Keski-Rahkonen vastasi Ylen erikoislähetyksessä katsojen kysymyksiin. Hengityssuojaimia koskevaan kysymykseen hän totesi, etteivät ne ole suinkaan paras suojautumiskeino koronavirukselle.

– Aika harva meistä omistaa todella tehokkaita hengityssuojaimia tai osaa käyttää niitä oikein. Maailmalla niitä käytetään lähinnä silloin, jos on itse oireinen, tällaisen pärsketartunnan välttämiseen, ettei se siirry toisille, mut en suosittele niitä jokapäiväiseen elämään Suomessa tällä hetkellä, Keski-Rahkonen sanoo.

– Lisäksi ne pitäisi arjessa muistaa vaihtaa säännöllisesti. Säästetään ne hengityssuojat terveydenhoidon ammattilaisille, hän lisää.

24.3. klo 15.52 Romania "täyteen eristykseen" keskiviikkona, armeija valvoo

Romanian presidentti Klaus Iohannis on ilmoittanut, että maa menee “täyteen eristykseen” keskiviikkona. Maan armeija auttaa eristyksen toteuttamisessa.

Romania on jo aiemmin julistanut hätätilan ja yöllisen ulkonaliikkumiskiellon. Nyt aiemmat suositukset ovat muuttuneet velvollisuudeksi, presidentti painotti. Romanialaiset saavat nyt vain käydä töissä ja hoitaa välttämättömät asiat. Yli 65-vuotiaat eivät saa poistua kodistaan.

Romaniassa on todettu 762 tartuntaa. Tartunnat lisääntyivät maanantain jälkeen 200 tapauksella. Kahdeksan on kuollut. Iohannis on sanonut, että sääntöjen noudattamisen valvominen voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa elektronisella valvonnalla. Presidentti ei kuitenkaan kertonut ehdotuksensa yksityiskohdista.

Lähde: AFP

24.3. Nyt se on varmaa: Tokion olympialaiset siirretään

Tuoreen tiedon mukaan Tokion olympialaisten siirto vuodelle 2021 on varmistunut. Aiemmin kerrottiin Japanin pääministeri Shinzo Aben pyytäneen olympialaisten perumista Kansainväliseltä olympiakomitealta.

24.3. klo 15.30 Finnair peruu Tokioon suuntautuvia lentoja

Finnair peruu torstaista alkaen Helsingistä Japanin pääkaupunkiin Tokioon liikennöiviä lentoja. Naritan lentokentälle suuntautuvat lennot perutaan Japanin asettamien matkustusrajoitusten vuoksi.

Naritasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle suuntautuvat lennot perutaan perjantaista alkaen. Finnairin viestinnän mukaan lentoyhtiön on määrä aloittaa lentäminen Tokioon Hanedan lentokentälle toukokuun 3. päivänä, jos tilanne sen sallii.

24.3. klo 15.24 TEM: yt-neuvotteluiden piirissä 158 000 ihmistä

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo, että viime viikkojen aikana yritykset ja muut työnantajat ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluiden piiriin noin 158 000 henkilöä. Valtaosa ilmoituksista on tullut 15.3. jälkeen. Työ- ja elinkeinoministeriö ilmoittaa seuraavansa tilannetta ja alkaa julkaista päivittäin lukuja lomautettujen ja yt-neuvotteluiden piirissä olevien henkilöiden määrästä.

TEM pyrkii julkaisemaan tuoreimmat luvut (siirryt toiseen palveluun) lomautettuina tai työttöminä työnhakijoina TE-toimistoon ilmoittautuneista henkilöistä sekä yt-neuvottelujen piirissä olevista työntekijöistä ja työnantajista arkipäivisin noin kello 15 verkkosivuillaan.

24.3. klo 15.10 Erikoislähetyksessä keskustellaan tänään disinformaatiosta ja ravintoloiden tilanteesta

Hetki sitten alkaneessa Ylen erikoislähetyksessä keskustellaan muun muassa disinformaatiosta sekä ravintola-alan tämänhetkisestä tilanteesta. Tänään vieraana ovat kansanterveystieteen professori Anna Keski-Rahkonen sekä maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen. Lähetyksen aikana piipahdetaan myös Lontoossa sekä Kotkassa ja Kajaanissa.

Näytämme lähetyksen Yle Uutisten verkkosivuilla, Areenassa ja TV1:llä.

24.3. klo 15.00 Puola asettaa rajoituksia julkiseen liikenteeseen ja jumalanpalveluksiin

Puola aikoo lisätä rajoituksia viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Pääministeri Mateusz Morawicki kertoi tiistaina, että luvassa on eristystoimia, joiden myötä kotoa ei saa poistua kuin perustellusta syystä. Puola aikoo myös rajoittaa sitä, kuinka monta henkilöä saa kerralla matkustaa julkisissa kulkuneuvoissa.

Rajoitukset eivät pääministerin mukaan vaikuta presidentinvaaleihin, jotka on tarkoitus pitää 10. toukokuuta. Puolan rajoitukset kestävät 11.4. asti. Puolan terveysministeriö on myös ilmoittanut, että jatkossa katolisen kirkon messuihin saa osallistua korkeintaan viisi henkilöä.

Kirkkojen sisäiset kokoontumiset ovat herättäneet keskustelua myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Venäjällä ortodoksinen kirkko ei aio keskeyttää jumalanpalveluksiaan, vaikka moni kirkossa kävijä kuuluu riskiryhmään. Lue kirjeenvaihtaja Erkka Mikkosen juttu Venäjän kirkon linjauksista:

Venäjän kirkoissa jatketaan jumalanpalveluksia ja suudellaan ikoneita, vaikka koronaepidemia kiihtyy

Lähde: Reuters

24.3. klo 14.36 Katso Ylen erikoislähetys koronatilanteesta kello 15 – kysy oma kysymyksesi lääkäriltä chatissa

Voit seurata erikoislähetystä kello 15–16.40 tässä jutussa, Areenassa ja TV1:ssä sekä Radio Suomessa kello 15–15.30.

24.3. klo 14.30 Marin: Vahvat perusteet Uudenmaan alueen eristämiselle

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan eduskuntapuolueiden johtajien kokouksessa kaksi isoa kokonaisuutta olivat ravintoloiden sulkeminen sekä Uudenmaan alueen eristäminen.

– Uudenmaan alueen eristämiseen meillä on vahvat perusteet, mutta se on lainsäädännöllisesti hankala toteuttaa sen vuoksi, että valmiuslainsäädäntömme on monen lukon takana, Marin sanoi kokouksesta poistuessaan.

Marinin mukaan hallitus jatkaa neuvotteluita uusista koronatoimista neljältä iltapäivällä. Kahdelta eduskunnassa alkoi keskustelu koronalisäbudjetista.

Marinin mukaan hallituksen tavoitteena on saada esitykset eduskuntaan huomenna keskiviikkona.

24.3. klo 14.16 Tokion olympialaiset siirtynevät

Japanin pääministeri Shinzo Abe on pyytänyt Kansainväliseltä olympiakomitealta, että kesän 2020 olympialaiset siirretään. Asiasta kertovat useat kansainväliset uutistoimistot. Tokion olympialaisten on aikataulun mukaan tarkoitus 24. heinäkuuta 2020. Useat eri tahot ovat toivoneet olympialaisten siirtämistä.

24.3. klo 13.20 Koronaviruksesta parantuneita yli 100 000

Eri puolilla maailmaa koronaviruksesta parantuneita on nyt 101 911, käy ilmi tartuntoja tilastoivan Johns Hopkins -yliopiston sivuilta (siirryt toiseen palveluun). Heistä yli puolet, reilut 60 000 on Kiinasta. Iranissa sairaudesta toipuneita on yli 8 000 ja Italiassa reilut 7 000.

24.3. klo 12.45 Venäläisiä kehotetaan välttämään käteisen rahan käyttöä koronaviruksen vuoksi

Venäjällä suositellaan lisäämään digitaalista maksamista ja välttämään käteisen rahan käyttöä koronaviruksen vuoksi. Samalla pankkeja on kehotettu vähentämään liikkeellä olevien setelien määrää.

Venäjän keskuspankki pitää jo rahoja kahden viikon karanteenissa ennen kuin ne päästetään uudelleen kiertoon. Keskuspankki on kehottanut kaikkia pankkeja toimimaan samoin.

Venäläisviranomaiset ovat sanoneet ohjeiden perustuvan Maailman terveysjärjestön WHO:n antamaan tietoon, että koronavirus voi säilyä rahoissa jopa kolme tai neljä päivää.

Lähde: Reuters

24.3. klo 12.44 Espanjassa koronatartuntojen määrä lähes 40 000

Espanjassa todennettujen koronavirustartuntojen määrä on noussut 39 673:een. Maanantaina tartuntoja oli kirjattu 33 089, kertoo Espanjan terveysministeriö.

Virukseen kuolleiden määrä nousi 2 696:een eilisestä 2 182:ta.

Lähde: Reuters

24.3. klo 12.32 Tartuntojen kokonaismäärä Suomessa on nyt 792

Suomessa on todettu tiistaihin mennessä yhteensä 792 laboratoriovarmistettua koronavirustartuntaa, tiedottaa THL. Uusia tartuntoja on yhteensä 92.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 73 potilasta, joista 17 on tehohoidossa.

THL on kerännyt tiedot suoraan sairaanhoitopiireiltä, mutta ei enää tiedota eri sairaanhoitopiirien lukuja erikseen. Suurin osa kaikista tartunnoista, yhteensä 512, on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta.

Päivitetty 25.3. klo 5.07 THL:n luvut sairaalahoidossa ja tehohoidossa olleiden määrästä. THL päivitti lukuja 24.3. klo 13.50.

23.3. klo 12.31 Iranissa puolet valtionhallinnon työntekijöistä kotikaranteenissa, kuolleita lähes 2 000

Iranissa puolet valtionhallinnon työntekijöistä on asetettu kotikaranteeniin, kertoo Iranin presidentti Hassan Rouhani. Hänen mukaansa kyse on viruksen leviämisen hillitsemistoimista.

Iran on yksi pahiten koronavirusepidemiasta kärsineistä valtioista. Tiistaina kerrottiin 122 uudesta kuolintapauksesta. Kaikkiaan tautiin on kuollut 1 934 iranilaista. Myös todennettujen tartuntojen määrä nousi kuluneen vuorokauden aikana 1 762:lla. Tartuntoja on Iranissa nyt 24 811, kertoo Iranin terveysministeriö.

Lähde: Reuters

24.3. klo 12.10 Islannissa ensimmäinen vahvistettu koronaviruskuolema

Islannissa on raportoitu ensimmäisestä koronavirukseen liittyvästä vahvistetusta kuolemantapauksesta. Kuollut on noin 60-vuotias nainen, jolla oli koronaviruksen lisäksi jokin krooninen sairaus.

Islannissa on havaittu 588 vahvistettua koronavirustartuntaa.

Viikonloppuna Islannin hallitus ilmoitti uusista toimista koronan vuoksi. Esimerkiksi yli 20 ihmisen kokoontumiset on nyt kielletty. Peruskoulut ja päiväkodit ovat kuitenkin edelleen toiminnassa.

Lähde: AFP

24.3. klo 11.51 Husin alueella 74 uutta tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu eilen 74 uutta koronatartuntaa. Yhteensä HUSin alueella on todettu tartuntoja tämän jälkeen 512. Valtaosa Suomen tartunnoista on HUSin alueella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei vielä puoleen päivään mennessä ollut julkaissut uusia tartuntoja koko Suomen osalta.

24.3. klo 11.24 Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja koronatilanteen hoidon eroista: Suomi toimii, Ruotsi pohtii

Ruotsilla vaikuttaa olevan Suomeen ja muihin naapurimaihin verrattuna aivan oma tapansa hoitaa koronavirusepidemiaa. Ylen Tukholman-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel kertoo videolla tunnelmista Tukholmassa.

24.3. klo 11.13 Koronasta voi kysyä nyt myös chatin kautta

Koronaviruksesta voi saada nyt tietoa ja neuvoja myös chatin kautta.

Chattineuvonta on avattu valtioneuvoston verkkosivuille, ja siitä saa yleistä tietoa uudesta koronaviruksesta.

Chatti on avoinna arkipäivisin kello 8­–21 ja lauantaisin kello 9–15. Chatissä saa palvelua tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Uudesta koronaviruksesta on jo aiemmin avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta numerossa 0295 535 535. Chatista ja neuvontapuhelimesta saatava neuvonta perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin.

24.3. klo 11.06 Suomalaislääkäri Ylelle Madridista: ”En ole ikinä nähnyt enkä kuvitellut mitään tällaista”

Suomalainen infektiolääkäri Sari Arponen kertoo Ylelle, millaista on työskennellä madridilaisessa sairaalassa koronaepidemian aikaan.

Lue lisää: Infektiolääkäri Sari Arponen taistelee etulinjassa koronaa vastaan Madridissa – "He kuolevat yksin eikä heidän perheensä voi hyvästellä heitä"

24.3. klo 10.56 Maailmalla tuskaillaan käyttämättömien lentokoneiden parkkeerauksen kanssa

Lentoyhtiöillä eri puolilla maailmaa on käsissään uudenlainen ongelma: minne parkkeerata käyttämättömät lentokoneet. Matkustusrajoitusten ja matkustajakadon myötä useat lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan.

Lentokenttien rullausteitä, huoltohangaareja ja jopa kiitoteitä on muutettu jättimäisiksi parkkipaikoiksi tuhansille matkustajalentokoneille. Koneista suurimmat ovat järkälemäisiä, monikerroksisen talon kokoisia aluksia, jotka vievät alaa kolme neljännestä amerikkalaisesta jalkapallokentästä.

Varastoitujen koneiden määrä on vuoden alusta laskettuna noussut 5 000:een, kertoo liikennedatayritys Cirium. Lisätilaa pitää etsiä vielä tulevina viikkona, sillä esimerkiksi australialainen Qantas ja Singapore Airlines vähentävät lentojaan.

Esimerkiksi Saksan suurin Frankfurtin lentokenttä on muuttumassa hiljaiseksi matkustajalentokoneiden aavekaupungiksi, jossa säilytetään Lufthansan, Condorin ja muiden lentoyhtiöiden koneita.

Lähde: Reuters

24.3. klo 10.27 Sotilaat löysivät espanjalaisista vanhainkodeista hylättyjä vanhuksia ja ruumiita

Espanjassa maan asevoimat avustaa koronaepidemian vastaisessa taistelussa muun muassa desinfioimalla vanhainkoteja.

– Armeija on löytänyt näillä käyneillä vanhoja ihmisiä, jotka on hylätty täysin, ja jopa kuolleita vuoteissaan, puolustusministeri Margarita Robles kertoo Telecinco-television haastattelussa.

Hänen mukaansa tällaiseen vanhusten kohteluun aiotaan suhtautua "tiukasti ja joustamattomasti". Syyttäjäviranomaiset kertovat jo aloittaneensa tutkimukset tilanteesta joissain vanhainkodeissa.

Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä nousi eilen jo lähes 2 200:aan. Vuorokauden aikana oli menehtynyt 462 ihmistä.

Uhreja on jo niin paljon, että pääkaupungissa Madridissa Palacio de Hielo eli Jääpalatsi-ostoskeskuksen luistinrata on muutettu tilapäiseksi ruumishuoneeksi. Viereinen kongressikeskus puolestaan toimii noin 5 500 vuodepaikan kenttäsairaalana.

Madridin hautausmaat ovat keskeyttäneet ruumiiden vastaanottamisen, koska henkilökunnalle ei ole riittänyt suojavarusteita.

Lähteet: AFP, STT

24.3. klo 10.09 Pääministeri kutsui puoluejohtajat Säätytaloon, katso suorana

Pääministeri Sanna Marin on kutsunut puoluejohtajat koolle Säätytalolle kello 10. THL kertoo ajankohtaisesta koronavirustilanteesta. Ylen tietojen mukaan pääministeri haluaa kuulla kaikkien eduskuntapuolueiden näkemyksiä. Hallitus neuvottelee uusista liikkumisen rajoituksista iltapäivällä.

Koronavirus näkyy tänään myös eduskunnan työjärjestyksessä. Kello kahdelta alkavassa täysistunnossa on tarkoitus käsitellä koronaviruksesta aiheutunutta lisätalousarviota.Julkisuudessa on keskusteltu muun muassa ravintoloiden sulkemisesta.

Eilen matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi STT:lle, että ravintola-ala noudattaisi sulkeutumiskäskyä mukisematta.

Yle seuraa politiikan päivän tapahtumia tässä jutussa.

24.3. klo 9.57 Perussuomalaiset vetää pois välikysymyksensä koronatilanteen takia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vetää pois välikysymyksen hallituksen turvapaikkapolitiikasta ja kertoo palaavansa asiaan kriisin jälkeen.

Hallituksen oli määrä vastata 11.3. jätettyyn välikysymykseen huomenna. Perussuomalaiset perustelee päätöstään koronatilanteella.

– Hallituksella on ollut vaikeuksia osoittaa toimintakykynsä koronakriisin selättämiseksi ja Perussuomalaiset haluaa välikysymyksen poisvetämisellä sanoa hallitukselle, että nyt on aika toimia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valmis tukemaan yhdessä rintamassa kaikkia toimia kriisin selättämiseksi, puolueen tiedotteessa todetaan.

Välikysymyksessä vaadittiin vastauksia Suomen linjaan Kreikan ja Turkin välisessä siirtolaiskriisissä ja Suomen toimenpiteitä, mikäli siirtolaiskriisi saavuttaa Suomen rajat.

24.3. klo 9.50 Tukholmassa koronavirukseen kuolleiden joukossa paljon somalialaistaustaisia

Tukholmassa koronavirukseen kuolleista merkittävä osuus on somalialaistaustaisia. Ainakin kuusi kaupungissa kuolleista 15 ihmisestä on somalialaistaustaisia.

Ruotsinsomalialaisten lääkäreiden liittoa johtava Jihan Mohamed sanoo Ruotsin television SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että viruskriisin aluksi Ruotsissa ei ollut juurikaan saatavilla virustietoa somaliaksi, joten monet jatkoivat arkeaan normaaliin tapaan.

Mohamedin mukaan myös kulttuurisilla syillä on saattanut olla vaikutusta, sillä somalialainen kulttuuri on erittäin yhteisöllistä ja esimerkiksi sairastuneiden luona käydään vierailulla.

Yle tarjoaa tietoa koronaviruksesta somaliksi, arabiaksi, kurdiksi ja persiaksi. Linkit eri kieliversioihin löytyvät täältä.

24.3. klo 9.10 Turkki rajoittaa kaupoissa asioimista ja busseissa matkustamista

Turkki on päättänyt rajoittaa kauppojen aukioloaikoja ja kauppoihin päästettävien asiakkaiden määrää. Myös bussimatkustajien määrälle asetetaan rajoituksia. Turkissa on jo aiemmin suljettu koulut ja kahvilat, lykätty urheilutapahtumia ja rajoitettu lentoliikennettä.

Uusien määräysten mukaan kaupat eivät saa olla auki iltayhdeksän ja aamuyhdeksän välisenä aikana. Kymmentä neliömetriä kohden saa olla vain yksi kauppa-asiakas.

Viranomaisten mukaan etenkin vihannesten ja hedelmien hinnat ovat nousseet viime päivinä, ja kriisin varjolla tienaavia uhataan sen vuoksi nyt sakoilla.

Turkissa julkistettujen tartuntatietojen mukaan koronaviruksen saaneita olisi yhteensä yli 1 500. Vahvistettujen tartuntojen määrä kasvoi maanantaina lähes 300 tapauksella.

Lähde: Reuters

24.3. klo 9.06 Presidentti Martti Ahtisaarella todettu koronavirustartunta

Presidentti Martti Ahtisaarella on todettu koronavirustartunta. Tartunta varmistui maanantaina 23. maaliskuuta. Presidentti Ahtisaari voi olosuhteisiin nähden hyvin.

Tasavallan presidentin kanslia tiedotti rouva Eeva Ahtisaaren koronavirustartunnasta lauantaina 21. maaliskuuta.

24.3. klo 8.40 Chile esti risteilyaluksen pääsyn satamaan koronavirusepäilyjen vuoksi

Chile on estänyt Zaandam-nimisen risteilyaluksen pääsyn satamaan, koska yli 40 matkustajalla on todettu flunssaan viittaavia oireita. Hollannin lipun alla purjehtivalla aluksella on yli 1 800 ihmistä.

Risteilyaluksen määränpäänä on Floridan Fort Lauderdale. Alus lähti matkaan Argentiinan Buenos Airesista 7. maaliskuuta. Varustamo yrittää nyt löytää sataman, jossa aluksella olevat sairastuneet voitaisiin siirtää maihin.

Koska aluksella ei ole tarvittavia testausvälineitä, ei ole varmuutta siitä, onko sairastuneiden joukossa koronavirusta.

Lähde: AFP

24.3. klo 8.39 "Moni opettaja ei ole it-velho" – Nuoret kertovat mietteitään etäopiskelussa

Etäopiskelu on saanut monen nuoren näkemään koulun hyvät puolet. Lue tästä jutusta, miten nuoret ovat kokeneet opiskelun kotoa käsin.

24.3. klo 8.30 Saksassa lähes 5 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa

Saksassa todettujen koronavirustartuntojen määrä on lisääntynyt vuorokaudessa 4 764 tapauksella. Kaikkiaan Saksassa on todettu jo 27 436 koronavirustartuntaa.

Kuolleita on yhteensä 114. Vuorokaudessa kuolleiden määrä kasvoi 28 ihmisellä.

Lähde: Reuters

24.3. klo 8.30 Asiantuntijat huolissaan tukea tarvitsevista lapsista

Asiantuntijoita huolestuttaa, miten tukea tarvitsevien perheiden lapset selviävät koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista.

Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen sanoi Ylen aamussa tiistaina, että lastensuojelun asiakkaiden määrä voi kasvaa.

Poikkeustilanteen vuoksi esimerkiksi aikuisten päihde- ja mielenterveysongelmiin ei välttämättä saa apua tavalliseen tapaan.

– Se on ihan konkreettinen ja todesta otettava huoli. Jos aikuisten ongelmat muuttuvat vaikeammaksi, siitä seuraa suoraan turvattomuutta lapsen arkeen. Yksi asia voi olla perheväkivallan lisääntyminen, Pitkänen sanoi.

24.3. klo 7.57 Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja: Kuunteleeko Trump terveys- vai talousasiantuntijoita?

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maanantai-iltana esittämä ajatus, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi määrätyistä rajoituksista voitaisiin Yhdysvalloissa piakkoin luopua järkyttää terveydenhoidon asiantuntijoita.

– Sopiikin hyvällä syyllä kysyä johtaako Trumpin koronavastatoimia huoli markkinoista vai ihmishengistä, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

24.3. klo 7.03 Kiinassa heräsi huoli mahdollisen uuden virusaallon alkamisesta, Hubein rajoituksia puretaan

Kiinassa on herännyt huoli siitä, että koronaviruksessa saattaisi olla alkamassa uusi aalto. Maa raportoi tiistaina 78 uudesta virustartunnasta. Tartunnoista yksi havaittiin Wuhanissa, josta koko pandemia sai viime vuoden lopussa alkunsa. Kaupungissa ei tätä ennen oltu havittu uusia tartuntoja lähes viikkoon.

Lähes kaikki Kiinan uusista tartunnoista on saatu ulkomailta, mutta joukossa on neljä Kiinassa saatua tartuntaa. Niistä yksi on juuri Wuhanin tartuntatapaus.

Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä kaksinkertaistui vuorokaudessa.

Viranomaisten mukaan vuorokauden aikana koronaviruksen vuoksi kuoli seitsemän ihmistä. Kaikki kuolemat rekisteröitiin Wuhanissa.

Viranomaiset ilmoittivat tiistaina, että Hubein maakuntaa koskevia liikkumisrajoituksia puretaan keskiviikkona Wuhanin kaupunkia lukuunottamatta. Wuhanissa rajoituksia puretaan vasta 8.4. alkaen. Kaupunki on ollut suljettuna tammikuun 23. päivästä lähtien. Liikkuminen pois alueelta vaatii normaalin terveydentilan todistamista.

Lähteet: AFP, Reuters

24.3. klo 6.39 Koronakuolemien määrä laski Italiassa jo toisena peräkkäisenä päivänä

Koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten määrä on laskenut jo toisena peräkkäisenä päivänä Italiassa. Viranomaiset ilmoittivat maanantaina virukseen kuolleen vuorokauden aikana 601 ihmistä. Sunnuntaina vastaava lukema oli 651 ja lauantaina ennätysmäiset 793.

Myös uusien todettujen virustartuntojen määrä on laskussa. Lauantaina uusia tartuntoja rekisteröitiin 6 557 ja maanantaina 4 789.

Kuukauden aikana koronavirukseen on kuollut Italiassa yli 6 000 ihmistä.

Viruksen pahimmin koetteleman Lombardian alueen terveysviranomaiset sanoivat maanantaina, että tunnelin päässä näkyy jo valoa, mutta vielä ei ole aika julistaa voittoa.

Kansallisen terveysinstituutin johtaja Silvio Brusaferro muistutti puolestaan, että vielä on liian aikaista julistaa koronakäyrien kääntyneen laskuun, vaikka kahden viime päivän kehitys onkin positiivinen.

Lähde: AFP

24.3. klo 6.12 Kauppojen johto vakuuttaa, että logistiikka toimii ja tavaraa riittää

Ruokakaupoissa reilu viikko sitten tapahtunut massiivinen päivittäistavaroiden hamstraus on hiljalleen tasaantunut, mutta tietyistä suosikkituotteista on edelleen kysyntää.

S-ryhmän kenttäjohtaja Arttu Laineen mukaan muun muassa leipiä, lihoja, pehmopapereita, säilykkeitä ja saippuoita on ostettu paljon.

Suomen suurimmat päivittäistavaraketjut S-ryhmä ja Kesko lupaavat kauppojen hyllyille lisää tavaraa. Isoin syy tyhjiin hyllyihin on reilun viikon takainen kysyntäpiikki, jonka myötä kysyntä jäi tavallista korkeammalle tasolle.

Kauppojen toimitusketju tuotannosta hyllyille ei ole pysynyt kysynnän tahdissa.

24.3. klo 6.10 Ruotsin terveydenhuollon asiantuntija: Suomi on varautunut koronaepidemiaan Ruotsia paremmin

30 vuotta Ruotsin terveydenhuollon hallinnossa työskennellyt Jouko Vanhala kiittää Suomen ripeyttä koronakriisin aikana. Ruotsissa hallitus noudattaa kansanterveysviranomaisen suosituksia toimista, joita tarvitaan koronavirusepidemian hidastamiseksi. Toimet ovat olleet selvästi muita maita kevyempiä.

Osa asiantuntijoista on Ruotsissa kannattanut kansanterveysviranomaisen linjaa, osa on vaatinut järeämpiä toimia.

Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmä on ollut kovassa paineessa jo ennen epidemiaa, kirjoittaa Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel.

24.3. klo 5.35 Fedin historiallisen suuri velkakirjojen osto-ohjelma rohkaisi markkinoita

Osakekurssit ja öljyn hinta lähtivät nousuun aamun kaupankäynnissä Aasian pörsseissä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed ilmoitti uusista tukitoimista koronaviruspandemian aiheuttaman laman välttämiseksi.

Fed ilmoitti maanantaina rajattomasta velkakirjojen osto-ohjelmasta, jolla pyritään turvaamaan lyhytaikaisen lainarahan saatavuus ahdinkoon joutuneille yhdysvaltalaisyrityksille.

Keskuspankin linjaus on historiallisesti merkittävä, sillä Fed ei ryhtynyt näin laajamittaiseen pelastustoimeen edes vuosien 2008–2009 talouskriisissä. Päätöksen katsotaankin kertovan pelosta, että koronavirus saattaa laukaista vielä suuremman laman kuin Yhdysvaltain asuntomarkkinoiden kuplan puhkeaminen vuonna 2008.

Lähde: AFP, STT

24.3. klo 5.04 Maksutta perustettavasta verkkokaupasta ehdotetaan apua ahdinkoon joutuneille kivijalkaliikkeille

Ilmaiseksi perustettavasta verkkokaupasta ehdotetaan apua kivijalkaliikkeille ja muille yrittäjille, jotka ovat joutuneet ahdinkoon koronaviruspandemian vuoksi. Suomalainen verkkokauppatoimittaja Vilkas Group kertoo avaavansa yrittäjille mahdollisuuden perustaa verkkokauppa maksutta.

24.3. klo 3.33 Etelä-Afrikka otti käyttöön sotilaspartioin valvotun ulkonaliikkumiskiellon

Useat Saharan eteläpuoliset maat ryhtyivät maanantaina tiukkoihin toimiin koronaviruspandemian leviämisen rajoittamiseksi. Etelä-Afrikassa otettiin käyttöön ankara ulkonaliikkumiskielto, joita valvotaan sotilaspartioin.

Alueen muista maista Senegal ja Norsunluurannikko julistivat kansallisen hätätilan pandemian vuoksi. Koronaviruspandemia on tähän asti levinnyt vain hitaasti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta viime päivinä alueen tartuntamäärät ovat lähteneet nousuun.

Eniten vahvistettuja tartuntoja alueen maissa on todettu Etelä-Afrikassa, jossa tapauksia on yli 400.

STT

24.3. klo 3.17 Trump väläyttää haluavansa lieventää maan liikkumisrajoituksia

Presidentti Donald Trump kertoo harkitsevansa lähipäivinä, millä tavoin liikkumisrajoituksia jatketaan Yhdysvalloissa. Yhdysvaltojen asettamat kahden viikon rajoitukset päättyvät ensi viikolla ja Trump on väläytellyt, että hän haluaisi osittain luopua niistä.

Rajoitusten tiedetään koetelleen presidentin kärsivällisyyttä, sillä niillä on luonnollisesti valtavasti kielteisiä vaikutuksia Yhdysvaltain talouteen, kertoo muun muassa CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Terveysasiantuntijoiden mukaan rajoitusten poistaminen nyt olisi hyvin ennenaikaista.

Presidentti vakuutti tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat saa taloutensa pyörät pyörimään nopealla aikataululla.

– Yhdysvallat ei ole maa, joka olisi tehty olemaan kiinni. Yhdysvallat avaa jälleen ovensa hyvin pian, Trump sanoi.

24.3. klo 2.29 Kuuba sulkee kaikki turistit hotelleihin

Kuubassa kaikki turistit suljetaan hotelleihinsa tiistaista lähtien koronavirustartuntojen estämiseksi.

Pääministeri Manuel Marreron mukaan turistit saavat poistua huoneistaan vasta lentokentälle lähtiessään. Ministerin mukaan Kuubassa on parhaillaan noin 32 500 lomailijaa, joita karanteeni koskee.

24.3. klo 1.34 Saksa ottaa vastaan kourallisen koronapotilaita pandemian riuduttamasta Italiasta

Saksin osavaltio Saksassa ottaa vastaan ainakin kuusi italialaista koronaviruspotilasta, jotka eivät ole saaneet hoitoa kotimaassaan. Asiasta kertoi osavaltion johtaja Michael Kretschmer myöhään maanantaina.

Osavaltio ryhtyi toimeen Italian hallituksen avunpyynnön vuoksi. Italialaispotilaat saavat hoitoa Dresdenin ja Leipzigin sairaaloissa. Kretschmerin mukaan syynä avun antamiseen on solidaarisuuden lisäksi tilaisuus oppia lisää uudesta koronaviruksesta.

Saksalaisen uutistoimisto DPA:n lähteiden mukaan maahan oltaisiin tuomassa yhteensä kahdeksan potilasta.

24.3. klo 1.26 Yhdysvalloissa yli sata ihmistä kuoli virukseen vuorokaudessa

Yhdysvalloissa on kuollut ensimmäistä kertaa yli sata ihmistä koronavirukseen vuorokauden aikana, kertovat maan terveysviranomaiset CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan. Koko maassa kuolleita on nyt yhteensä ainakin 520. Eniten kuolleita Yhdysvalloissa on New Yorkin osavaltiossa, jossa on raportoitu ainakin 157 kuolemaa.

Maan varapresidentin Mike Pencen mukaan yli 41 000 ihmisen on vahvistettu saaneen tartunnan. Testejä maassa on tehty yhteensä 313 000.

STT

24.3. klo 1.12 Trump ei puhu enää kiinalaisviruksesta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin retoriikassa koronaviruksen suhteen nähtiin tänään käänne, kun Trump ei enää tiedotustilaisuudessa käyttänyt uudesta koronaviruksesta nimitystä "kiinalaisvirus". Sen sijaan hän puolusti aasialaisamerikkalaisia sekä Twitterissä että tiedotustilaisuudessa.

Trumpin mukaan on hyvin tärkeää, että Yhdysvallat suojelee aasialaisamerikkalaisten yhteisöä ja korosti sitä, ettei viruksen leviäminen ole heidän vikansa. Trump esitti saman lausunnon ennen tiedotustilaisuutta myös Twitterissä.

(stt)

Lue tästä aikaisemmat koronapäivitykset.