Miten nyrkkeilyä treenataan olematta liian lähekkäin ja ilman nyrkkeilysäkkiä? Poikkeuskevät pakottaa urheiluseuran poikkeusratkaisuihin

Kokkolan Veikkojen ulkotreenikausi alkoi pari kuukautta tavallista aiemmin. Porrasjuoksu ja punttitreenit parkkipaikalla ovat kilpanyrkkeilijöiden tämänhetkiset treenimuodot.

Elina Huttunen, Kai Venetjoki ja Iina Rantala varjonyrkkeilevät niin, että rintamasuunta on turvallisesti pois treenikaverista. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Urheilijat ja urheiluseurat ovat uuden tilanteen edessä. Koronavirusepidemian vuoksi hallit ja salit on suljettu, eikä suuria kokoontumisia voi järjestää. Lisäksi kaikki lähiaikojen kilpailut on peruttu.

Vaikka esimerkiksi Nyrkkeilyliiton sivuilla lukee, että perumiset ulottuvat toukokuun loppuun, katko voi käytännössä olla pidempikin

Uuden tilanteen myötä myös Kokkolan Veikkojen kilpanyrkkeilyryhmä joutui miettimään, miten kevätkauden toiminta järjestetään. Ulkotreenikausi alkoikin tänä keväänä kaksi kuukautta tavallista aikaisemmin.

Kuntoportaat ylös ja alas – ja uudestaan

Kilpanyrkkeilijät Olivia Kiviniemi ja Elina Huttunen tikuttavat 140-metrisiä kuntoportaita ylös ja alas.

Kaksitoista kertaa on juostava mennen tullen, koska valmentaja Bo-Erik Sandkulla on niin ohjeistanut. Ei auta, vaikka navakka tuuli välillä siivittää menoa ja haittaa treeniä.

Porrasjuoksua on edeltänyt jo parinkymmenen minuutin lenkki ulkoilualuetta ympäröivällä pururadalla. Välillä portaiden yläpäässä vedetään varjonyrkkeilyä ennen kuin askeleet suuntautuvat jälleen alamäkeen.

Vauhti on nyt tarpeen, sillä maaliskuinen sää ei varsinaisesti helli lämmöllään.

Rapeat 230 porasta ylös ja alas 12 kertaa. Siinä on kilpanyrkkeilijöiden "kevyt" peruskuntoharjoitus Halkokarin lähirinteellä. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Pettymys ja uudet tavoitteet

Kokkolan Veikkojen nouseva nuori lahjakkuus, 16-vuotias Olivia Kiviniemi on tilanteeseen pettynyt.

Nuori nainen on treenannut itsensä kovaan kuntoon ja oli latautunut esimerkiksi kevään nuorten SM-kisoihin, jotka näillä näkymin siirretään marraskuulle.

– Harmittaa kauheasti, sillä nyt olisi ollut sovittuna kisoja lähiaikoina. Harmittaa, että oikeastaan kaikki peruuntuu tältä kaudelta. No, ensi syksynä sitten jatketaan.

Viime vuonna jäi hampaankoloon se, että oman sarjan eli B-junioreiden 51–54 -kilon SM-voitto jäi saamatta, kun korvaan oli unohtunut korvakoru, myös vastustajalla. Ottelu oli jo tuomittu 3–2 Kiviniemen voitoksi.

Olivia Kiviniemi aloitti nyrkkeilyn 10-vuotiaana. Pari viime vuotta hän on treennnut myös kilpailuihin. Kuva: Heini Holopainen / Yle

75-kiloisten kolminkertainen Suomen mestari (vuosina 2016, 2017, 2019) Elina Huttunen, 37, on myös pettynyt, vaikkakin mietteet ovat hieman toiset.

Huttusella on jo monta näyttöä taskussaan ja nyt motivaatio on SM-kisojen siirtämisen takia hiukan hukassa.

– Tämä oli aikamoinen isku. Tälle vuodelle SM-kisat oli mielessä pienenä tavoitteena, mutta nyt kun ne peruttiin, tuli ajatus, että ehkä marraskuulle vielä mietitään niitä kisoja. Nyt motivoi noiden nuorten lahjakkuuksien tsemppaaminen, Huttunen sanoo.

Aikuisten SM-kisat oli alun perin aikataulutettu huhtikuun puoleenväliin.

Onneksi sekä Olivia Kiviniemi että Elina Huttunen pitävät kaikenlaisesta rankasta treenistä.

– Hyvät harjoituskaverit auttavat siinä, että näissä treeneissä saa itsestään kaiken irti, Elina Huttunen pohdiskelee. Hän haluaa olla esimerkkinä nuorille lahjakkuuksille siinä, mitä huipulle pääseminen harjoituksellisesti vaatii.

Kuntosali parkkipaikalla

Porrastreenien jälkeen nyrkkeilyvalmennettavat siirtyvät läheiselle parkkipaikalle. Ensin kierretään pururata puoleenväliin, että lämpö säilyy lihaksissa.

Valmentaja vilkuilee kelloa, sillä parituntiset treenit on syytä lopettaa ennen pimeän tuloa. Nyt ollaan liikkeellä luonnon ehdoilla, eikä treenisalin hyvinvalaistussa lämmössä.

Nykytilanne harmittaa myös valmentaja Bo-Erik Sandkullaa.

– Harmittaa kuntonyrkkeilijöiden puolesta, sillä heidän harjoitusvuoronsa on peruttu. Ja harmittaa näiden kilpanyrkkeilijöiden puolesta, koska otteluharjoitukset jäävät pois. Peruskuntoa kyllä pystytään pitämään yllä, Sandkulla sanoo.

Kai Venetjoki ei itse harjoittele kilpailuihin, mutta hän on mukana kilparyhmässä sparraamassa Elina Huttusta. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Kaverin sparraamisessa mentäisiin liian lähelle toista

Lumipenkasta kaivetaan esiin autonrenkaat ja autojen takaluukusta kahvakuulat, lekat sekä käsipainot. Nyrkkeilijät asettuvat kuntopiiriin ja kuten poikkeusajan ohjeistus on, tarpeeksi kauaksi toisistaan.

Kahvakuulat ja puntit suihkivat ilmassa ja leka jysähtää kumirenkaisiin paukahtaen. Tässä hankitaan voimaa, mikä on hyvä asia. Sen sijaan itse nyrkkeily jää uupumaan. Seuralla ei ole edes nyrkkeilysäkkiä ulkotiloihin ripustettuna.

Kaverin kanssa sparraaminenkin jää väliin, sillä siinä mentäisiin toista liian lähelle.

Varhainen ulkotreenikausi

Kokkolan Veikkojen nyrkkeilijät siirtävät treenejä yleensä ulos toukokuussa. Nyt ulkokausi alkoi kaksi kuukautta etuajassa. Kilparyhmällä on kuudet harjoitukset viikossa.

Olivia Kiviniemi vierastaa ulkotreenien kylmyyttä ja sitä, että päälle on puettava monta vaatekertaa.

– Mieluiten treenaisin sisätiloissa, mutta nyt ei ole vaihtoehtoa. Sitä paitsi tykkään sen verran paljon tästä harjoittelusta, että motivaatio säilyy. Kova treenaaminen ja lajin kurinalaisuus miellyttävät, miettii Kiviniemi.

Kuusi vuotta sitten nyrkkeilyn aloittanut Kiviniemi harjoittelee koulutyön lomassa. Kotikoulu jopa mahdollistaa harjoittelun entistä joustavammin.

Leka on valikoimassa mukana siksi, että sillä voi hakata kuvassa takana näkyvää autonrengasta. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Tsemppiä urheilusta

Sisäharjoitusten peruuntuminen pisti Elina Huttusen harjoituskalenterin uusiksi. Töiden jälkeen on pitänyt lähteä heti treenaamaan, ettei ehdi tulla pimeä tai liian kylmä.

– Nyt ei voi treenata nyrkkeilyä, vaan kaikkea muuta. Uskon kyllä, että taidot siellä säilyvät. Käänsin sen sillä tavalla positiiviseksi, että nyt parannetaan peruskuntoa ja voimaa. Ja ehkä voi kokeilla jotain uutta.

Jos näytön paikkoja eli kilpailuja ei ole, urheilu sinänsä on Huttuselle motivaation ja inspiraation lähde. Sitä hän suosittaa lääkkeeksi kenelle vain.

– Tuntuu, että juuri nyt vähän kaikilla on mieli maassa. Minulla onneksi urheilu auttaa pitämään positiivista mielialaa yllä. Jos hallit ovat kiinni, metsään voi mennä vaikka puita heittelemään. Missä vain voi juosta tai pyöräillä. Vain mielikuvitus on rajana!

Auton takakontissa kulkee iso myös käsipainoja. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Lue seuraavaksi: